Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
усилване на аналогов сигнал след контролер 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал

Мнение усилване на аналогов сигнал след контролер
Здравейте, гложди ме следната задача:
Имам три аналогови сигнала, които влизат в АЦП на микроконтролер ( засега съм избрал stm32f3xx) и искам директно с DMA да ги прехвърлям на аналоговите изходи. По кабел, който е дълъг около 3-4 метра ще влизат в изчислителното устройство ( National Instruments), което обработва и чертае графиките. Въпросът е, че трябва входното ниво (което е около от 0.3 до 3.6 волта) на изхода на микроконтролера да го направя поне от 0 до 10 волта ( тоест усилено по някакъв начин, разбира се с всичките му шумове). Има ли готови решения - някакви монолитни усилватели и филтри или трябва по познатия начин с операционни усилватели и sallen key филтри да направя това усилване.
Благодаря и дано съм го написал ясно...

Пон Май 20, 2013 7:20 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: усилване на аналогов сигнал след контролер
AD5754 или малките му братчета с по малка разредност и си готов.
Иначе какъв ти е проблема да сложиш по един операционен усилвател в DAC изходите на контролера?

Пон Май 20, 2013 8:44 pm
Профил

Никакъв не е проблема, аз ще предвидя разни операционни усилвателни композиции на изхода ( да има падове и елементи там). Благодаря Киров за отговора.. а дали ще мога да постигна 10 000 предавания в секунда с този контролер. Така като гледам няма да има проблем със скоростта. Измервам от три двойки лазер-фотодиод, светлината преминала през даден материал, като подавам шим през 120 градуса за да не си пречат

Последна промяна sukhoi на Пон Май 20, 2013 9:57 pm, променена общо 1 път

Пон Май 20, 2013 9:54 pm
Профил

Ами мен малко не ми е ясен въпроса ти. Киров ти е писал, има ли някакъв проблем да позлваш вътрешните DAC-ве? Един филтър втори ред ще ти свърши работа ... е зависи какво търсиш де, но е достатъчен за повечето случаи, такъв филтър се прави с ОУ, примерно AD8606.

Пон Май 20, 2013 9:56 pm
Профил

Не няма проблем, аз затова съм го избрал този stm, за да мога директно ацп-тата да ги предавам на изхода - 3 аналогови входа и 3 аналогови изхода

Пон Май 20, 2013 10:01 pm
Профил

Ами един активен филтър те оправя, ОУ е хубаво да ги разбереш, няма активен филтър без ОУ .. е има ... превключващи кондензатори и др.подобни .. но те не са аналогови.

Пон Май 20, 2013 10:03 pm
Профил

Мъча се сега да намеря бърз микроконтролер с 3 АЦП и 3 ДАК. Единственото, което намирам е stm32f3, някой да е срещал и други?

Пет Май 24, 2013 12:03 pm
Профил

za 3 dac ne sum siguren silabs moze bi imat neshto ot malkite, inace arm iadroto im mislia ima takuv variant.

Пет Май 24, 2013 4:06 pm
Профил
Аватар

Nikola Kirov написа:
AD5754 или малките му братчета с по малка разредност и си готов.
Иначе какъв ти е проблема да сложиш по един операционен усилвател в DAC изходите на контролера?

Каква точно ще е схемата, може ли да надраскаш нещо? :)

Вто Май 28, 2013 3:04 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Сашко, ами аз Ви направих оферта за този датчик колко пари ще Ви струва! Можеш да кажеш на шефовете си, че е несериозно да търсиш решение на проблема който имате по форумите! Идеята на форумите е съвсем друга! Но поне виждам, че малко от малко сте ме послушали, и вече няма да изкарвате сигнала след ОУ и да го подавате на контролера на National, а ще го обработвате в микроконтролера. Въпреки всичко ще ми е забавно да проследя развитието Ви! И една последна консултация - аналогов филтър не ти трябва изобщо, можеш да си направиш цифрови филтри в микроконтролера. Малкия проблем разбира се е, че трябва да знаеш как? Защо цифров ли ... ами тъй като се очаква да имаш най-разнообразни сигнали, цифровия ще можеш да го адаптираш според сигнала, но ти си знаеш. Поздрави на Пламен!

Сря Май 29, 2013 12:58 pm
Профил

нещо ни вдявям аналоговия минава през процесор после излиза аналогов и отива в друг процесор? Както и да е след дака си трябва филтър, дали пасивен или активен е отделен въпрос.

Сря Май 29, 2013 9:17 pm
Профил

За "невдяналите" ще го обясня по-простичко ... след като е дискретизиран аналоговия сигнал може директно да се използва цифров филтър, реализиран в микроконтролера. Това решение е по-добро отколкото да се вземе сигнала от DAC-a и да се прекара през аналогов филтър. Защо ли? Ами защото програмно може да си избереш (естествено трябва да се реализира като възможност в микроконтролера, който прави дискретизацията и цифровия филтър) най-подходящия цифров филтър. Простичко!

Сря Май 29, 2013 11:15 pm
Профил

абе невдяналите нещо съвсем друго не разбират и ми се струва че при теб се получава грешка. Сигнала е дискретизиран на входа на процесора от ADC на процесора, вътре може да му слагаш каквито искаш филтри цифрови,това е едно, в момента в който го изкараш на изхода на DAC отново му трябва филтър. каквото и да го правиш след това филтър си трябва, освен ако не го вкарваш в нещо което дискретизира с доста висока скорост, иначе да подадеш изход от DAC директно на ADC не е най-добрата идея, щото може и никакъв филтър да не те оправи. Отделно DAC е токов изход а ADC e напреженов вход, та дори и просто пасивно, филтърче е хубаво да има.
п.с. зависи разбира се и какъв е сигнала и как се мени, ако е термодатчик естествено че не му трябва особенно филтриране, но ако е 2-3 khz сигнал все си мисля че е желателно.

Сря Май 29, 2013 11:29 pm
Профил
Аватар

А шума от дискретизацията и цап-а кой ще филтрира, че и аз май нещо съм от невдяналите :) ?

ПП. Тони, ме е изпреварил :D .

Сря Май 29, 2013 11:31 pm
Профил

Аз и друго неразбирам ... ако сигнала от входа ще преминава директно на изхода ..... за чий ти е да го прекарваш изобщо през контролера, какъв е смисъла????

Сря Май 29, 2013 11:35 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща