|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:20 pm
Странно твърдение, има ли логика
| Автор |
Съобщение |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 Re: Странно твърдение, има ли логика
Имат си бол работна ръка! Само не знам как са ги научили да летят от цвят на цвят? 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Май 20, 2013 7:40 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Имат си стълбички. Качват се, опрашват дървото и после отиват на другото.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Май 20, 2013 10:20 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Тва с пчелите е голям проблем, комшията има кошери и тия дни ми каза че от 25 кошера половината са празни, няма пчели няма и трупове. А на около дори и ние не пръскаме по време на цъфтеж с пестициди. Явно нещо друго им влияе лошо.
|
| Пон Май 20, 2013 10:52 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Ами ... Дъглас може и да не е познал, може не мишките а пчелите да са поръчали цирка .... и съотвенто първи да се изнасят 
|
| Пон Май 20, 2013 11:04 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Сега има едни пестициди дето им обърквали GPS-a и пчелите губят ориентация и не могат да се върнат обратно в своя кошер и умират на полето. Викат му синдром на празния кошер. Кошера стои, вътре стоят питите, стои меда, който имат за запас, но няма нито една пчела. За това е целия шум според мен. Да се забранят този вид пестициди. Говори се че има такива, които остават в почвата няколко години след като са използвани - ето ти предпоставка да не могат да се завъдят нормално пчели известно време след това. Другият проблем е че се ползват препарати с които се пръска рапицата например, тя цъфти най-рано, по-рано от акацията и пчелите събират много нектар от нея. Та тези препарати имат карантинен период до 15 дена. Щадящата практика е да се напръска 15 дни преди цъфтежа, Така има най-малко рискове. Когато няма цвят, пчелите не ходят там. Но това което знам е че много земеделци не се съобразяват с това и пръскат по време на цъфтежа. При това единствения вариант за пчеларя да спаси пчелите е да ги премести на друго място. Обикновено може за ден-два или три да задържи пчелите затворени, но 15 дена е абсурд. В България малко пчелари имат подвижно пчеларство и малка част могат да ги преместят въобще. А от къде знам това. В рода ни винаги е имало пчелари. Баща ми беше пчелар. Преди две години почина, лека му пръст и сега аз се грижа сам за малък пчелин от 10 пчелни семейства. (там си прочиствам главата от хайтек технологиите в града  ) Първата зима не умря нито едно семейство. Тази зима загинаха пет. Само един от кошерите беше т.нар. синдром на празния кошер. Другите бяха моя грешка при зазимяването. Постоянно познати ме питат с ококорени очи дали са ми умрели пчелите. И ми рецитират какво са чели или чули. По принцип пчеларя прилага методи с които постига свръхразвитие на пчелните семейства. Например пчелата-майка има продуктивен живот 2-3 години. В естествени условия обаче пчелите се случва да я сменят на четвъртата година, когато виждат че снася малко яйца и семейството започва да запада. Някои пчелари сменят майките всяка година. Най-много на всеки две години. Така че оставени без човека сегашната популация на пчелите ще започне да намалява. Просто Природата регулира това което човека е позасилил. Ето head_up казваш дядо ми, а не казваш нищо за баща ти, за теб... Пчеларството е занаят, който се предава. Прекъсне ли се приемствеността и ето ти първата обективна причина за измирането на пчелите.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пон Май 20, 2013 11:18 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Добре бе, Здрав, ти явно ги разбираш тия работи, кажи малко повече какво да направя да ги окътам тия пчели тука? Напролет излизат от едни дупчици в земята ама са съвсем малобройни, то там няма и място за повече сигурно. Какво да направя, да им сложа в близост някакъв сандък ли? Зимата под земята ли оцеляват? Откъде трябва да дойде тая пчела майка, от някаква пчела баба ли какво ли.
Колкото да бая на един сандък от време на време, да чистя и да им слагам захар или каквото там се слага ще сколасам, предполагам. Ама нямам идея как да го направя та да им хареса и да се позаселят в него вместо само да се врат по дупчиците из земята.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Май 20, 2013 11:50 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Лимона вече е заземен - 4 поцинковани ленти на 90 градуса по ръба на саксията вързани на късо с кабел и това нещо бучнато в занулението на контактите... Ще докладвам резултати. Здрав, обмислям да си взема 5 кошера за вилата, лошото е, че не съм постоянно там (а и ще ми е за пръв път). Ако някак преглътнем опасността от мангустите мислиш ли, че ще успея да ги гледам като да речем ходя на две седмици веднъж? Зимата какви грижи са необходими?
PS - за земните пчели - има ги и на вилата. Наблюдавам нещо много интересно последните 2 години - имам една щора дето я пускам и вдигам с редуктор. На таблото с автоматиката за двигателя от 2 години в дупките дето са винтовете, които държат капака пчели зазидват педантично нещо с кал вътре... Става някъде в началото на май... Жал ми е да разръчкам едната и да видя какво има вътре... Някой да знае нещо по въпроса?
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Май 21, 2013 10:24 am |
|
 |
|
Zdrav
|
tgi, за тези земните пчели за съжаление нямам идея как да ги прикъткаш, но ако искаш едно малко кошерче с медоносни пчели става. Няма да ти е проблем да го гледаш. Но за да ги завъдиш най-добре е да има някой пчелар наблизо да ти помогне. Пчела-майка може да се вземе и от пчеларски магазин, но тези готови отгледани майки се слагат в приемно семейство. Т.е. там вече има пчели работнички, които да се грижат за отделните задачи в семейството. Друг вариант е да си хванеш рой от гората. Но и за това ще ти трябва опитен пчелар. Пчелата е диво животно, умира само от глад и болест. По принцип на две седмици е абсолютния минимум за грижи. То с времето ако се запали още мерака ти, сам ще почнеш да ходиш по-често. Има месеци в годината в които е добре да си по-често там. Например април-май. Докато зимата не се пипат. Зазимяват се есента и те от там нататък си знаят. По-важно е какво е мястото, където смяташ да ги гледаш. Да е слънчево и да няма влага. Да е защитено от силни ветрове. Добре е да има наблизо чиста вода, течаща рекичка например. Добре е да има наблизо и повече медоносни култури - акация, липа, лавандула, слънчоглед... от тези които отделят много нектар. Пчелите покриват голям периметър на действие, но колкото по-далеч ходят за да си търсят храната естествено ефективността им намалява. Според мен мястото за пчелина е особено важно и определя и колко грижи ще са необходими за него. Ако мястото е добро и кошерите ти са нови, намесата ти може да е минимална.
|
| Вто Май 21, 2013 11:19 am |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Само да кажа за заземяването - сигурно има ефект и това е не от самото "заземяване" или "зануляване", а от това, че се вкарва метал в саксията и съответно наторява рестението. Ако ще правите опити трябва да ползвате графитни електроди - примерно от молив. Всичко остаснало, което е от метал просто наторява.
_________________ for(;;) DoFire();
|
| Вто Май 21, 2013 11:26 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Благодаря Здрав, дано не отегчим другите.. Мястото е южен скат в искърското дефиле... Реката е на около 600 метра по права линия... Слънчево е и е сухо, но... с ветровете... ако реши да духа духа яко (не се случва много често ама...)... Боровата гора е на 20 метра от оградата на двора, а в двора има и голяма липа и овошки... Има и ливади дето цъфтят в периметъра от 3-5км диаметър... А кошерите ще са нови... Май си струва да опитам а? Е аз за това съм забил поцинковани ламаринени ленти... а не просто гола ламарина, те не би трябвало да се разпадат в почвата... поне не и в началото...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Май 21, 2013 11:42 am |
|
 |
|
Zdrav
|
Мястото както го описваш изглежда добро за пчелин. Щом ти се върти тази идея в главата значи има нещо дето те влече натам към пчеларството  Така че Предполагам че едва ли сме отегчили някого с два-три поста извън темата. За лимоните съм чувал, че когато ги поставиш на място с недостатъчно светлина изпадат в нещо като сън. Минават в летаргия някаква. Може би Слънцето ще помогне повече отколкото включването в контакта.
|
| Вто Май 21, 2013 12:52 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Мерси Здрав, тя много по-трудна отколкото си представях бе. Че то и земните пчели били други някакви дето не щат кутии... Да им изкопая наблизо някакви мини на Мориа белким се разширят? 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Май 21, 2013 1:18 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ся видях, че ставало дума за лимон, не че изчетох всичко. Баба ми беше спец по лимоните. Стар разбирач и беше казал, че на две години в корените им се заравя около 300гр истински типов хляб, отделно че тя като ги изкарваше напролет им слагаше от най-угнилата оборска тор. Лятото бяха на шарена сянка, може би защото бяха в саксии. Зимата бяха на най-светлото (слънчево) място но при прибиране постепенно ги приспиваше с липса на вода и отопление (не и замръз) но през януари ги събуждаше защото в началото на март цъфтят.
Това със заземяването е бошлав история, аз си мислех за разни екзотики като кръстоска между електрическа змиорка и орхидея. И метал не ще лимона освен ако не са му жълти листата без да са увяхнали.
|
| Сря Май 22, 2013 3:18 am |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
На мен са ми казвали,че номера е да се подрязват корените на лимоните за да вървят добре.Изчиства се половината едната година,добавяш нова почва.Догодина другата половина и така..
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Сря Май 22, 2013 10:31 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Не мисля, пресаждането (подмяната на почвата, било и на половина) си е тежко занимание, а на село все още имаме 4-5 дървета и рядко се прави тази процедура. Колкото до засушаването и приспиването - има такова нещо, да. За слънцето - искат си го, ако и да е на шарена сянка, зимата наистина възможно по светло място. Колкото до отоплението - нищо специално, в "циментената стая", етажа е камък, хладно е доста зимата, но вода не съм видял там да замръзне. Виж, за подрязването не съм имал възможност да видя как се прави, то по това време все не съм на село. Заземяване ... е, не помня такова нещо някой да им е правил, но то при тях освен да ги гледаме да са живи - плод не се надяваме много, много, целта е друга, като цяло не знам на колко места може да се намери толкова чист ген - запазен е, не човъркан от умни глави  Обаче удоволствието да яде човек чист лимон с кората без да се притеснява ... хех, а и вкусът си е съвсееем друг. Е, не е с идеална кора като от магазина, но си знаеш какво ядеш. Почвам да се чудя дали да не проуча как се прави ново разстение (тези ги има цял живот, всъщност няколко живота), ще е интересно да бучна едно на терасата, може да му хареса, кой знае. А е и красиво.
|
| Сря Май 22, 2013 10:52 am |
|
|