|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:32 pm
ИМКО 1... Някой виждал ли е това животно на живо ?
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Re: ИМКО 1... Някой виждал ли е това животно на живо ?
Научно може и да не е, но техническо си е.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Май 28, 2013 11:28 pm |
|
 |
|
zaphod
|
постижението е за тези дето са правили първите персонални компютри, нашето си е било просто бизнес, добре е че са го правили, но праскането колко сме велики на база копия на западни компютри е смешно. то всяко праскане е смешно, но онова без основание е смешно в особено тежки мащаби. няма да чуеш хората с истински постижения да се праскат, затова и човек остава с впечатлението че единственото което се прави днес в българия са жалки опити като оня на банаджийчетата дето правиха таблет ли беше, смартфон ли. а не е така, има доста силни български продукти, добре продаващи се по целия свят, но никой не се праска, защото както казах е смешно, а сериозните хора не са палячовци. дори българските им потребители не знаят че са български, защото никой не крещи "булгар булгар". ако утре научиш че скайп е български как ще реагираш? скайп разбира се не е български, но съм я виждал реакцията за която говоря 
|
| Сря Май 29, 2013 7:29 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
какво те кара да мислиш, че и едно време не е имало сериозни хора или истинско постижения? не всичко беше копиране, имахме си и оригинални разработки. както си забелязал, не всички хора се "праскат"
човешката дейност е подражание. от малки почваме да подражаваме на родителите, после на учителите, приятели и т.н. децата порастват като копия на родителите си - говорят като тях, смеят се като тях, дори жестовете и мимиките са такива. и това не е (само) генетично определено. а ако имаш шанс и таланат, някой ден може самия ти да станеш обект на подражание.
инженерната дейност също в голяма степен е подражание. успешни идеи се взаимстват от всички, колкото и да се опитват да ги защитават с патенти. да не мислиш, че брадатите студенти от епъл са сглобили желязото от нулата? и те са ползвали cut-and-paste от няколко десетки източници, добавили са своите оригинални идеи и се е получила успешна манджа. но по това време е имало десетки подобни железа, които са искали да завладеят пазара. дори само да се съобразяваш с допуснатите от конкурента грешки е голям плюс, какво остава да дръпнеш някоя идея.
ситуацията у нас в края на соца беше... узряла. е, имаше изкривяване, че масовото навлизане на компютри беше изпреварило нуждите и имаше много председатели на АПК, които гордо държаха по един сандък на бюрото си да се фукат с партийния секретар, че са в челните редици по "компютеризация". обаче имаше и доста народ, които ползваха копираните железа само като инструмент, за да си правят техни разработки.
времената бяха доста либерални. имаше поне десетина бъса, който се бореха за популярност и кой е по-по-най. да вържеш процесор, памет и някаква периферия беше за курсова работа, дори не за дипломна. формите производители не криеха нищо, напротив - напъваха се да е възможно най-лесно да се сглоби техния процесорен сет. за да си направиш своя платчица за ХТ или епъл ти трябваха само един буфер и един дешифратор и си в джаза.
явно на индустрията обаче това не се хареса. бързо се мина на PCI, затворен стандарт, трудно правещ се. сега за да стигнеш до информация как да си вържеш дори атомен или AMD процесор, трябва да имаш NDA. което пък те могат да ти откажат, щото си малък. PCIe, ако не ползваш готов чип, трябва да имаш силиконарница. и колко са фирмите в света, който могат да си позволят да правят контролери? не защото няма идеи или нужда, просто не може.
къде волно, къде с малко жълти стотинки, изграденото у нас беше ликвидирано. и нямам предвид само електрониката - селско стопанство, машиностроене, кораби, образованието дори... каквото се сетиш. явно ни бяха взели на сериозно, щото резултата беше постигнат много бързо и ефикасно. вече сме умрял кон.
|
| Сря Май 29, 2013 9:15 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
zaphod, не си съвсем прав. Първо че и копирането си е творчество, но остави това, има уникални разработки във всякакви сфери. Не збаравяй че не само ние сме копирали, и нас са ни копирали. Доста неща които са правени във ВПК не са известни, за съжаление повечето от тиякоито са ги правили си вдигнаха чукалата още в началото на прехода. Аз си спомням че в един момент филиала на ИКИ в Шумен остана без хора, всички специалисти забегнаха, а не е тайна че 90% от тяхните разработки бяха военни, като почнеш от лафети за оръдия и стигнеш до топлинно насочване което се ползваше включително и от братята руснаци.
|
| Сря Май 29, 2013 10:18 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Както винаги си прав Дедо! Много добре казано!
|
| Чет Май 30, 2013 9:05 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Значи няма да се праскаме, щото зейфод ще ни се смее 
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пет Май 31, 2013 4:51 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Аааа, ToHu. Че имаше читави хора във филиала на ИКИ в Шумен - спор няма. Но не ги и превъзнасяй. Топлинното насочване може и да са го чоплили, но не и за ВПК.
|
| Пет Май 31, 2013 6:00 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
 Паля ти свещ всяка вечер, големи Брадвостроителю!
|
| Пет Май 31, 2013 8:47 pm |
|
 |
|
DimKo
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Мар 09, 2012 11:36 am Мнения: 21 Местоположение: София
|
Проблемът се оказа в единия от оригиналните ЕПРОМ-и - при четене се държеше нестабилно, байтовете излизаха с младши битове "блокирали" на 0xE и 0xF. Всички стрингове, които се показват на екрана, се взимат от този ЕПРОМ, затова се получаваше и ефектът от видеото. Преди няколко месеца, когато свалях дъмповете, същият този чип пак се държеше нестабилно, но тогава нещата се закрепиха и изглежда, че прочетеното съдържание си е наред. Сложих тестовия ЕЕПРОМ на негово място, вързах външна клавиатура и всичко потръгна: http://youtu.be/n5ewfCr56mk
|
| Пет Май 31, 2013 11:23 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз не казвам че топлинното е правено само в Шумен, имах предвид в ИКИ, може би и извън, но не малко неща правеха, доколкото си спомням по насочването се знаимаваха с оптиката, било е много отдавна а аз съм бил доста млад.
|
| Съб Юни 01, 2013 12:29 am |
|
 |
|
zaphod
|
сигурен съм че е имало, но както казах превъзнасяните копирани западни компютри не са част от тях. това със стъпването върху вече достигнати неща от човечеството е увъртане - едно е да направиш оригинална къща с готови тухли, друго е да копираш къщата на съседа, пък ако ще сам да си пекал тухлите.
|
| Съб Юни 01, 2013 4:26 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе да ти кажа правенето на чипове не е като печенето на тухли, въпреки че и печенето не е прост процес, да ги гокараш читави не е лесно, иначе или стават ронливи, или хигроскопични, или пък се пукат ако пък не остават меки .. та .. и копирането си иска знания и умения.
|
| Съб Юни 01, 2013 5:59 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Да де, ама нека все пак не бъркаме зидаро-мазач с архитект. Ово е друг етаж, а ние за там си правехме адресната регистрация.
|
| Съб Юни 01, 2013 6:45 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
по ирония, дядо ми е бил Тухларя на селото. не тухлар, а човека правил ВСИЧКИ тухли в селото от 1920 до 1945. с десетина работника, на ден са пресовали по 8000 тухли. имал е майсторско свидетелство от русенската камара, плащал е данъци (или осигуровки) на работниците. пресоването е ставало с някаква преса, която не я е клепал селския ковач. друга "бригада" са били зидарите. от дялания камък за основите, до зидарията. десетина души също. та тези 20, да ги кажем 25 души, са построили сигурно 99% от къщите в селото в този период. без планове, без чертежи, без печати от "общината". пазарлъка е бил: направи ми къща като на пенчо, тая стая е поскъси малко, а тука ми добави още една. баща ми не се сеща да е имало педал в селото, да не говорим за гейове или архитекти. хората хич не ги е интересувало дали къщата е естетически издържана, дали е фешън, фънг-шуи, авангардна или пък е печелела награди на престижни гейски бианалета. просто на хората са им трябвали къщи за живеене, сега и веднага. и да могат да си поемат разходите по нея. --- какво имахме ние? завод за проводници. даже мини и обогатителни комбинати за руда си построихме. електрифицирахме се. като насмогнахме с целите проводници, почнахме и полу-проводниците. криво-ляво, дялкахме си наши транзистори. някой бяха по-лоши от руските, други бяха по-добри. един МП35 струваше 3.50лв в млад техник. добре, че по едно време пуснаха извън-нормени транзистори от ботевград по 10 в пликче за левче, че можеше да горим за да се учим. с интегралните схеми се запознах относително късно. някъде в миналото беше прословутата серия УНИМОС, имам малко такива схеми, но никога не съм връзвал нищо. аз започнах с TTL. разбира се бях си правил вече генератори, тригери и проста диодна логика с дискретни транзистори, та К155ЛА3 ми се видя като манна небесна. а като открих, че има и тригери, дешифратори и т.н., престанах да ритам топка зад блока. бях последните класове в гимназията, когато ми попадна някакво описание на микропроцесрония комплект, аналог на 4004. не мога да се сетя какъв му беше нашенския номер. голямо чудене беше кой чип е компилатора... обаче от друга страна имахме СОСОМ. на практика, дори и да имахме доларчета да си купим чипове, 90% от тях бяха забранени за ЕСКПОРТ. е, понякога, в редки случаи се разрешаваше да се внесе по някой и друг чарк, но след тонове мастило. въпреки всичко, "нашите момчета" успяваха да ни донесат по малко радост. нашия вакс дойде като пратка маслини с надписи на арабски  не знам колко са крали момчетата, дали са занесли в къщи поне по едно кюлче злато, но си вършеха работата. сега го водят "агенти", прокълнати и презрени от всички "политици". от трета страна имахме СИВ и военните. имаше строга депеша за определен клас оборудване (разбирай - специално оборудване) всички компоненти да са достъпни при евентуален конфликт. с две думи - трябваше да си ги дялкаме с СИВ. а при руснаците беше още по-по-най - трябваше да се прави в СССР. те никога не са гледали на СИВ като надежден доставчик, какво остава за останалия свят. и това е правилна стратегия - не може да направиш супер-дупер ракета с топлинно насочване и DSP на тексасци. ще ти резнат доставките на чипове и без да е размътена водата, какво остава ако почнеш да пуцаш с тази ракета по техните фърчила. и електрончиците се заеха с дялкане на чипове. разбира се, че като тръгнеш да дялкаш нандове, ще издялкаш 4 в един корпус и ще ги направиш пин съвместими с 7400. да правиш 3 или 5 нанда само от куртуазия няма голям смисъл. разбира се, много от процесрите на западняците бяха изкопирани. руснаците имат някои чисто техни си серии, но на нас не ни даваха да се вихрим. нашите ЕПРОМ-ве бяха по-добри от руския боклук, и може би точно заради това не ни дадоха да ги пуснем масово. като цяло "железарите" успяха да се наместят в технологията - пластини, чисти стаи, литография, корпусиране. както винаги, мекуеристите се издъниха. и на ниво системно проектиране и на ниво приложен софтуер. ясно е също, че никоя фирма оттатък завесата няма да си купи български софтуер, па ако ще да управлява совалки. по описаните по-горе причини. ерго, пазара си остава малък, ма много малък. и понеже софтуер се краде много по-лесно от хардуер, депешата на партията беше - грабвайте софтуера и мятайте по заводите. и се получи ситуацията с дядо ми и тухлите на село. хората им трябваха къщи веднага. в заводите им трябваше автоматизация веднага. не знам дали сте виждали по 3 етажа чертожнички, които по цял ден би трябвало да превръщат в чертежи по ЕСКД скици на няколко инженера. ако може да го замениш с един вакс, няколко терминала и 2-3 плотера, ще влачиш не само софтуер и желязо, ами и ще питаш за още. пак да напомня - нито желязото, нито софтуера можеше да се купи легално или масово от производителя. така че решението да се засити глада от компютърни системи е горе долу като панелните комплекси - грозни, не съвсем качествени, със спорна урбанистика, но за 10 години осигурили дом за половин милион нови софиянци. и както някой спомена - колко от вас щяха сега да ръчкат тази професия, ако нямаше стотици хиляди откопирани правци по училища, кръжоци и университети? по едно време в МЕИ-то настигнах вечния студен на факултета, бай запрян. беше нещо като 13-та година в трети курс. рядка кръпка. злите езици говореха, че бил ходил с киро секирата на лекции на брадистилов (първия беше професор, вече пред пенсия; втори беше отдавна умрял). човека си смяташе още със сметачна линийка. чудя се какво щеше да стане от мен като инженер, ако "лошите чичковци" не бяха изкопирали елка 135М...
|
| Съб Юни 01, 2013 11:07 pm |
|
 |
|
zaphod
|
дедо, пак ще повторя. това което правеха тогава е хубаво и полезно. както някой каза, ученето започва с копиране. не можеш от пелените да скочиш в космоса, трябва да имитираш първо възрастните, и към пубертета да почнеш да излизаш от коловозите и да пробваш вече своите си сили. кофата ми със студена вода е за ентусиазираните праскачи, а не за инженерите от онова време. по същия начин шокам ряпата на онези, които не правят разлика между пръв във училище и пръв на световната сцена. и в индивидуален план това е много осезаемо. възрастни хора се гордеят с творения които за ученик са си супер постижение, но за професионалист....и на реакция различна от възхищение отговора е "ти можеш ли да го постигнеш това, че критикуваш". който иска да се нагледа на такива, да потърси клуб ефремов във интернет, там се събират подобни. така ще стане по-ясно за какво говоря.
|
| Нед Юни 02, 2013 7:32 am |
|
|