Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Уредче за измерване/разреждане/анализ на батерии 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: Уредче за измерване/разреждане/анализ на батерии
Цецо написа:
Затова вътрешното съпротивление е много важно и имам подозренията, че ако почнеш за него да водиш статистика, китайчетата там ще покажат по-лоши резултати. Поне така беше преди години де, сега може и да не е валидно.

Аха, и там смятам да стигна, само да си завърша новата версия на уреда. История като с твоя фотоапарат имах идентична, само че с един PhotoClip. Хем няма механика в него, просто ARM-чето вътре смучеше като дзвер, над ампер при палене. Там алкалните правеха 20-на снимки, повечето NiCd на пазара - тоже, само с добри батерии на Sanyo се ядваше някак.

Предстои да наизкупя отново всичките алкални варианти и да ги подложа на 1А ток, с логване на вътрешното съпротивление, там ще можем да видим китайките държат ли на напън :)
А тия дни ще пусна тестове при минусови температури (т.е. взел съм 5 модела, включително и едни литиеви, и ще ги разреждам в хладилна камера :twisted: )

ДедоБоре написа:
да си мерил батерии за слухови апарати (т.нар. модел 13)?

Не съм, а и там ще трябва схема за по-други тоци (няколко милиампера гледам по дейташийтовете)

Вто Апр 09, 2013 1:36 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Минаващ

Този проект опен сорс ли е?

0878640251
naskogeorgiev61

blizo do Sofia

Пет Апр 12, 2013 10:52 pm
Профил

В момента не е, но v. 2 ще бъде.

Съб Апр 13, 2013 9:58 pm
Профил ICQ WWW

и какво-6 страници общи приказки и никой не знае дали това работи

0878640251
naskogeorgiev61

blizo do Sofia

Съб Апр 20, 2013 7:45 am
Профил

Обещал съм да пусна сорса, от предходната версия ме е срам :oops:

Вто Апр 23, 2013 3:02 pm
Профил ICQ WWW

Цецо написа:
Единствения проблем е, че това са тестове отразяващи моментното състояние на мензиса на китайката.

Потготвям едни тестове във фризер и покрай проверяване на опитната постановка рекох да разредя още един пакет Carrefour Discount AA (ама нормално, на топло) - да видя тази партида как е, и доколко има повтаряемост при китайките. Сравних ги с предния пакет, който бях разредил преди година. Учудващо добре си пасват:

Изображение

Даже и с повече zoom кривите направо са легнали една върху друга. 2% повече дава новия комплект, то защото баш накрая дава още малко напън.

Не че това доказва нещо, два експеримента статистика не правят, но вероятно не е толкоз зле положението :)

А впрочем на сайта качих още няколко теста, както си пише в ChangeLog-a.

Пет Май 31, 2013 2:17 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог

Абе всичко е много добре, но защо моите практически наблюдения не съвпадат с твоите данни от меренето? Аз имам някакво препдоложение де, защото условията при които тестваш може би не са най-подходящите.
Примерно за последните 10 години съмустановил че Varta а дори Energizer, дори и стандартните а не индустриалните серии, изкарват доста по дълго при сравнително по малки токове на консумация, конкретно в хотелски системи,като казвам доста по дълго имам в предвид почти двойно.
Горе долу такова е положението и с 9 V клетки.
От друга страна за около 6 месеца имах обект на който се работеше основно с фенерчета, от тези които се монтират на каска. За там използвах LED фенерчета на Energizer и по спомен бяха с AA. Отново и Duracel и Energizer изкарваха двойно повече на други с които съм пробвал, не мога да ти кажа конкретна марка защото ги купувахем за пробва, опитвах да намаля разхода, нали се сещаш 6 месеца само на фенерчета ...
В момента имам мишка която яде горе долу по един комплект на Ansmann горе долу на две седмици, отдавна секаня да сменя батериите но някой е купил доста такива. Спомена ми обаче е че преди година позлвах други, май на Varta и определено изкарваха повече.

Та освен тест при тоя ток, може би е добре да замислиш и някакви по различни тестове, близки до това за което различните типове батерии би следвало да са оптимизирани.

Пет Май 31, 2013 7:02 am
Профил
Аватар

anrieff, обърни внимание на това:

http://data.energizer.com/design_hints/pages/dhints_interesistance.html

Ако при разреждане периодично смяташ вътрешното съпротивление, ще имаш доста по-важна информация.

Пет Май 31, 2013 7:49 am
Профил

Desert Leo, благодаря за страничката, точно нещо такова смятам да направя :)

ToHu, тестовете на нисък ток (standby консумация) не бих могъл да проведа с текущото устройство (минималният ток там е 5 mA, сравнително много), отделно ще ми трябва над месец да ми е зает уреда, а той ми трябва :)

Замислил съм се да направя нещо друго. Един голям stripboard, на който да наредя 10-на holder-а за по една АА батерийка, и във всеки от тях по една различна марка.
Всяка батерия се разрежда през един 1к резистор с някакъв добър толеранс (примерно 0.1% гледам се ядват като цена).
Плюсовете на всяка батерия отиват към A2D крак на някой PIC. Последният събира данните от всички и през час примерно си говори с компютър и му налива данните, за да има после криви.
Съвсем идиотско е за реализация, не съм го мислил подробно, ма може да го направя, какво пречи.

Пет Май 31, 2013 12:25 pm
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6