| Автор |
Съобщение |
|
luiji1990
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Апр 29, 2013 12:44 am Мнения: 68 Местоположение: гр.Перник
|
 Re: Как да проверя платка?
Точно по този начин изгорях една грец схема.Мисля че сички нужни измерваня съм ги написал по горе с изключение на напрежението след грец схемата.По мой спомени беше някъде около 10-12V
|
| Сря Май 29, 2013 11:33 am |
|
 |
|
luiji1990
|
Открих си проблема.Единият транзистор е заминал и едната интегрална схема. Сега имам друг проблем,след като разпоих някои от елементите немога да ги запоя отново(бяга ми калая).Пробвах да намажа леко платката с колофон,но пак нестана нищо.Някакви идеи. П.П. Също така някой може ли да ми каже от къде на къде се броят крачетата на интегралните схеми т.е.как да разпозная дали не съм я обърнал.Мисля че съм я обърнал едната и за това е изгоряла.
|
| Пет Май 31, 2013 3:36 pm |
|
 |
|
Koleto
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Ей на това му се вика datasheet или по родно му - техническо описание: http://www.jaycar.com.au/images_uploaded/LM723.PDFВ него производителя описва всички технически подробности и параметри за дадения компонент. Има и чертежи на корпуси с номерацията на изводите. Хубаво е да попрочиташ такива документи за компонентите дето ще ползваш. В повечето случаи помага много... За запояването - сигурен ли си, че поялника не ти е прегрял? На каква температура се опитваш да запояваш?
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пет Май 31, 2013 3:57 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Оооо ти май не си виждал куца човка, не каля ами и дявола бяга ...
|
| Пет Май 31, 2013 5:27 pm |
|
 |
|
Koleto
|
О да! И това го има като вариант...
|
| Пет Май 31, 2013 7:23 pm |
|
 |
|
luiji1990
|
Поялника ми струва 10кинта,нямам си и на представа колко е температурата....предполагам около 100градуса.Пробвах да го позачистя малко и с малко колофон....ама явно още не съм станал про...  та нищо не направих. Иначе това ли е начина със зачистване и малко колофон и ако има някъде стопена писта със мостче? Колето мерси за описанието.Това ще го запомня мисля,че ще ми върши доста работа занапред.
|
| Нед Юни 02, 2013 10:57 am |
|
 |
|
Koleto
|
На 100 градуса можеш да кипнеш вода, но не и да разтопиш тинол. Оловния тинол почва да се топи около 260 - 280 градуса, безоловния на малко повече. Съветвам те поне в началото да не си играеш с безоловн... В зависимост от това какво точно се запоява темературата на човката на поялника се регулира в границите 320 - 350 градуса... Над 380 градуса поне за мене се води прегрята човка. С поялник за 10 лева се постига нещо такова: https://www.youtube.com/watch?v=BLfXXRfRIzY. Виж го и като позадобрееш не го прави като тоя... "Поялникът" му е прегрят и става да се запояват жици, но не и компоненти по платка. Изгледай 3-те части на видеото на тоя досадник: https://www.youtube.com/watch?v=J5Sb21qbpEQ Ако не говореше толкова много щеше да е прекрасно... Има и доста други добри филмчета в тубата. И си купи флюс за запояване, не се мъчи с колофон...
|
| Нед Юни 02, 2013 12:55 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Абе да ти кажа аз работя с едни дебееели платки дето ако не съм на 380 само стръжа по калая... На 320 няма шанс да стане хубава спойка. Иде реч за 2мм платка със 135u мед и писти (и падове) от по 5-6 мм. На ниска температура тва чудо така дърпа, че просто никъв шанс.
|
| Нед Юни 02, 2013 6:30 pm |
|
|