| Автор |
Съобщение |
|
Bezmozachen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
 IAR PIC18 и function pointers
Може ли в иара, указателите към функции да са 2 байта? Дата модела съм го сложил на малък, но указателите към функции са си пак по 3 байта  .
|
| Чет Дек 08, 2005 5:32 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е не съм в час с ИАР за ПИК, ама датата и да ти е малка - какво от това. Указателя към функцията е по скоро CODE. Т.е според мен модела на кода трябва да е малък. На микрочипския компилатор двете неща са различни и моделите се задават отделно. При малък модел за кода, се простираш в 64К и указателите са двубайтови.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 08, 2005 6:32 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
|
В момента се чудя с какъв копилатор да се захвана. Правя сравнение между различните(IAR,CSS,C18,CC8E и т.н.т.) . Интересно ми е каква е цената на микрочипския, че неможах да я изровя. Комилатора е важно да поддържа даннов стек, реентрантни функции и да не ползва много временни данни. Добри оптимизации и удобни типове данни (освен стандартните 8,16,32 битови, добре ще е да има и 24 битови). Пък и не на последно място прилична цена, щото като видях цената на ИАР-а, напрао ми призля.
|
| Чет Дек 08, 2005 7:18 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Значи когато е Small default size ti e 2 баита.
И е толкова ако си декларираш поинтера така
int __bank1 * p; това е 2 баита но е указател само към банк1.
Проблема с 3те баита не идва от IAR а от организацията на лаиняните пикове.
int *p си е три баита щото се пази и банката.
От компилаторите с наи много екстри е IAR. От всички IAR среди само за PIC16 е по недъгава и неразвита. За PIC18 аз лично предпочитам IAR.
Но наи добре се ориентираи към по истински процсори ако не искаш да ти побелее косата преждевременно.
|
| Чет Дек 08, 2005 10:00 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ако ще купуваш, тогава IAR просто е прекалено излишен лукс според мен. Аз лично ползвам C18. Отначало беше торба с бъгове, ама постепенно влезе в час. Даннов стек има, реентрантни функции не обичам да ползвам, но ако се налага - става. Само че то винаги трябва да си с едно на ум, щото пиковете не страдат от изобилие от РАМ, и всички тия неща ядат ценните ресурси. Не си спомням колко струва, но ми се мота нещо около 500$.
има си тип short long (24 бита).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Дек 09, 2005 4:48 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
|
Никола, въпросът ми беше за указателите към функции, това с указателя към банка1 не го разбрах. Нали за указател към рама са достатъчни 2 байта, от които се ползват само 12-бита (4 бита номер на банка и 8 бита адрес). Цецо разгледах документацията на микрочипския компилатор, но неможах да разбера какво е съдържанието на section .tmpdata и section MATHDATA. Инетересуваме колко са големи, и как да разбера къде се намират.
|
| Пон Дек 12, 2005 12:52 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Маи не съм ти прочел поста внимателно.
Ами за указателите към функции няма май никакви настроики. Малко съм се борил с Iar za picи може и да пропускам нещо.
А указването на банка ва рамките на която да сочи указателя го прави мисля че само 1 баит,но компилатора може да реши и 2 баита да е понякога ако е по добре за оптимизацията на кода. Но сочи само към банката която си му задал. Слагаш си всички променливи с които работиш с този указател в една и съща банка и така намаляваш обема на кода и подобряваш бързодеиствието.
Аз лично при PIC избягвам да ги ползвам указателите към функции. Абе общи линии наи добре е да се избягват самите пикове. Много криво нещо са.
|
| Пон Дек 12, 2005 1:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
1. Колко са големи? Знам ли. Динамични са, т.е всичко зависи от конкретното приложение което компилираш.
2. Къде се намират? Ами също много неясно - май имаше някакъв начин да разбереш, ама не помня.
Общо взето тия две неща са едно от най-слабите места в документацията. Това е и причината поради която не съм се опитвал да подкарам RTOS върху тоя компилатор. Факт е че такива RTOS съществуват, значи проблема е решен някак, ама...
А и предвид, малко шашавата архитектура на пика, не съм сигурен, че при останалите компилатори нещата са по добре решени.
|
| Пон Дек 12, 2005 1:50 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
|
Гледах FreeRTOS как се справят с проблема. Значи всички темпове на компилатора според тях се намират в началото на аксес бнак. Но това едвали е валидно ако се използва екстендед мод. C18 подържа ли inline функции и ако да как става че нещо немога да зацепа.
|
| Пон Дек 12, 2005 3:36 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Хм и това незнам. Май няма такова нещо при тоя компилатор. Защо са ти?
|
| Пон Дек 12, 2005 6:21 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Аи стига бе еба ти компилатора да няма inline. То вярно че рзправят че е много дървен ама чак пък толкова,сигурно има.
|
| Пон Дек 12, 2005 6:42 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
|
Абре inline май няма. Като гледам микрочеповете го правят с макроси:
#define ClrWdt() {_asm clrwdt _endasm}
Цецо, защо при interrupt функция в началото има едно movf POSTINC1,F и в края movf POSTDEC1,F. FSR1 сочи върха на стека, но за какъв дявол го правят това нещо. Да не е свързано нещо с някоя бъг при някои пикове?
P.S. Тия от freertos, казват че след компилация трябва да се провери map-файла да се види къде са .tmpdata и MATHDATA, за да се провери месторазположението и големината им дали отговарят на кода за task context saving/restoring.
|
| Пон Дек 12, 2005 6:54 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ха, ха ти направо уби всичко детско в мен. За първи път я виждам тая инструкция. Определно фигурира в сорса.
Ама защо идея си нямам. Не виждам много смисъл, но сигурно има. Да копираш регистъра в себе си - ползвал съм го само при проверки на флагове. Но тука случая не е такъв. И го има и при двете нива на прекъсване. Странно.
Сега като се замисля идеята явно е да мръдне с едно ниво стека. Направо си мяза на презастраховка срещу някой бъг. Другото е това мъртво ниво да трябва за нещо на компилатора - никъде не съм срещал документация по въпроса.
|
| Пон Дек 12, 2005 7:23 pm |
|
 |
|
Reader
Ранг: Новодошъл
|
То че има бъг в прекъсванията на 18-ките, има, но това определено не е от методите за заобикалянето му.
Или?...
|
| Вто Дек 13, 2005 8:55 am |
|
 |
|
Bezmozachen
|
Цецо с коя версия си на компилатора. Аз тествам 3.00. Интересно в по-старите весии пак ли прави такова напред/назад със стека.
|
| Вто Дек 13, 2005 12:09 pm |
|
|