|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:06 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|
Cortex M4F - FPU context save
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Cortex M4F - FPU context save
Зачетох се в FPU - то на M4. Изглежда удобно замислено, ама нещо съхранението на регистрите му при ексепшъни ми е пълна боза. Четох, четох и каквото разбрах е, че май има два - три варианта:
1. Винаги ги сейваш. Не мислиш много, ама латенцията на прекъсванията отива по дяволите, защото регистрите са доста. 2. Мързеливо-сейване - желязото се грижи да ги сейвне ако се появи инструкция която да ги бара в преоритетния процес. А мястото си се заделя, независимо дали се записват или не. (изглежда разумно).
А какъв е случая, ако само в един тред барам FPU-то, а в останалите и в прекъсванията - не? До колкото видях, gcc има опция да му се забрани да ползва FPU регистрите за общо предназначение, освен в случай на аритметика с плаваща запетая, така, че би трябвало да нямам проблем. Или имам?
И въобще как се решава тоя проблем в RTOS-ите? Миро?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юни 11, 2013 2:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Cortex M4F - FPU context save
Не съм зяпал другите... не знам!
За гцц знам че трябва да компилираш с някаква опция нещо си hard беше и си бълва код, тества ли сме дебъга та знам че бачка,
Иначе регистри като регистри. Като си с една нишка не виждам причина да ги спасяваш. От там нататък както го направиш... аз тва за мързеливото не съм го чувал, я дай линк де го четеш?
|
| Вто Юни 11, 2013 2:48 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
http://infocenter.arm.com/help/topic/co ... tching.pdfМалко е .... странно, ама изглежда .... абе странно си е  Ма и не е абсолютно решение, щото сейването е само на половината регистри. Или поне това разбрах от бързия преглед. В тоя ред на мисли, Yagarto човека бил приключил с дейността.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юни 11, 2013 2:56 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Някои от ос-овете предлагаха този модел - ако го бараш FPU само в един тред спестяват записа на контекста му. Мисля че беше чибито, но в момента не мога да видя. Виж на форума им. Или в сорсовете му.
Edit: да, вече Линаро са актуалните
|
| Сря Юни 12, 2013 10:05 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|