|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:57 am
новини от производителите на МЦУ-та...
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
Друго е интересно тук - Интел хем искат да навлязат на пазара на телефонни и таблетни чипове за по $30, хем това пък ще им подкопае пазара на десктоп и лаптопни чипове за по $300  . Та е интересно кое е по-малкото зло за тях  .
|
| Вто Юни 18, 2013 5:47 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ми явно второто, тая със скъпите процесори умира вече - колко десетилетия удържаха положението ама нищо не е без край. Мене развитието ме притеснява да не изчезне power архитектурата като такава и да останат единствено недоносените размазвария от рода на x86 и ARM. Freescale са хвърлили видимо много в новите си серии но не са ги докарали до масовост дето да могат да ги продават за жълти стотинки. Вярно, откъм ARM нямат сериозна конкуренция, просто са прекалено мощни за да се мерят с тях евтините грамофон-процесори, но знае ли човек кога какво.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Юни 18, 2013 6:01 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Мощни, мощни колко е разликата. При АРМ идеологията е - "с голямата лопата". Т.е. ръгай N на брой CPU-та, ръгай М на брой GPU-та и те така. И дабъл на клока всяка година. Пък на кой му пука, че не било съвсем оптимизирано...
Така навремето Интел убиха Моторола при ПЦ процесорите... Ама Freescale са си взели сериозна поука, щото почват да правят и те ARM-ове, при това от средния и горния сегмент.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юни 18, 2013 6:06 pm |
|
 |
|
tgi
|
О не, разликата в мощността е огромна, няма място за сравнение. При PC-тата интел никога не са убивали моторола, просто са се появили с 8088 година по-рано от 68000 което е решило нещата на времето. Сега тия power са в в сегмента на разни яки рутери и подобни, и като гледам все повече са само там за съжаление. Дано имат акъла да не се бутат много в АРМ сегмента, да се наредиш на най-голямата опашка не знам да е била печеливша стратегия някога за някого. Правят някакви боклуци ама са си видимо боклучави и видимо не са техен тип продукт, ако останат на тях просто ще си заминат като фирма.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Юни 18, 2013 6:22 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Супер. Щом е проверен факт, значи всички телефони, ще минат на Интел, ще консумират по-малко и ще стана по-бързи. А дано, ама надали.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Юни 18, 2013 9:31 pm |
|
 |
|
tgi
|
Аха, всичко дето е по-добро превзема пазара на по-старото, ура. От това, че са стари и повтаряни клишетата не стават по-верни, само по-повтаряни когато някой ги повтаря. Всъщност с времето повечето стават и по-неверни просто защото светът се променя. Класическият пример в тек индустрията за това, как парите/наследените позиции а не технологичното ниво могат да превземат пазара е с Бета макс на Сони умирайки срещу VHS, история от преди 30-40 години. Мога да се сетя и за немалко по-модерни но със специфика очевидна за много ограничен кръг от хора, дори тук. Ама човек очаква поне тоя урок да е масово преподаден и научен, голямо блеене трябва да е падало последните 30-40 години  .
|
| Вто Юни 18, 2013 11:14 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Е не виждам как мобилните устройства ще им изядът пазара на чиповече за по 300 USD .. това са съвсем различни неща. То ако погледнеш, в момента Intel сами произвеждат доста мощни РС машинки за под 200 USD с което изглежда че пак си подбиват пазара на десктопите ама не е така.
|
| Сря Юни 19, 2013 1:26 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз написах по-горе просто, че беше време Интел да направят нещо по въпроса. Не съм писал, че всички телефони ще минават на интелски чипове. И на това нещо ти взе да ръсиш някакви абсолютни глупости, които въобще не мога да се светна какво общо имат в случая. Та даже и tgi взе да ти приглася с всеизвестната му позиция за наследства, конспирации и т.н., които ако имаха дори и малко истина в тях, това означава, че АРМ архитектурата въобще нямаше да бъде допусната на пазара. Факт е обаче, че не само беше допусната, ами бая се наложи. Факт е също, че и Фрискел съществуват вече колко години, въпреки заговора и срещу тях, с който се цели да се унищожи power архитектурата  .
|
| Сря Юни 19, 2013 1:28 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Ами следващия път като дойдеш пак тук влез в един Бестбай и виж колко десктопа продават и питай продавачите да видиш какво ще ти кажат - как последно време всеки купува телефони и таблети. Аз например от как си купих таблета преди няколко дена не съм си сядал на десктопа и ако не беше работата, която си върша на него въобще нямаше да ми потрябва компютър. Ама това съм аз - 80% от хората, дето имат таблети и телефони вече не им трябва комп, т.е. Интел изгуби бая пазар за десктоп процесорите и чипсетовете си  .
|
| Сря Юни 19, 2013 1:30 am |
|
 |
|
ToHu
|
Е това за домашния десктоп е ясно, но там парите не ги прави интел, там продават много евтини процесори, парите там се въртят от купища малки фирми .. е и някои от големите. Но пък пазара на сървъри, на работни станции и др. за професионално ползване също не е за пренебрегване, та говорейки за десктоп имам в предвид декстоп за работа, не домашен .. то тма ...
|
| Сря Юни 19, 2013 1:37 am |
|
 |
|
tgi
|
Е какво сега, ще пренаписваш историята ли само щото някои факти не са често повтаряни или общоприети  .
|
| Сря Юни 19, 2013 1:40 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Тони, пазара само на таблети се изразява в около 50-60 млн на година. Както и да го гледаш това са доста непродадени лаптопи и десктопи. Едва ли милиони чипове (процесори+чипсети+дъна) са нищо за Интел, пък ако ще и по 10$ да печелят на бройка  . tgi, никаква история не пренаписвам - просто споделих една новина с малко факти  .
|
| Сря Юни 19, 2013 2:04 am |
|
 |
|
tgi
|
Аз визирам коментара ти за някакви мои "конспиративни теории" по повод цитираните от мене факти от историята, нищо друго. Какво ще направят интел и какво ще натисне пазара предстои да видим.
|
| Сря Юни 19, 2013 2:22 am |
|
 |
|
ToHu
|
Е аз не казвам че пазара е за пренебрегване, просто че няма да им подяде пазара за скъпите чипове. Иначе имат PC дъна с процесора за под $45, и то не за някакви космически количества, в смисъл те си продават и на такъв нискобюджетен пазар, и то от доста време, просто ще заменят едно с друго може би ...
|
| Сря Юни 19, 2013 2:24 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Microchip пуснаха няколко нови PIC32, доколкото четох, направи ми впечатление добавката на I2S, която всъщност можеше с SPI да се направи, но сега са го опаковали като I2S.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Юни 19, 2013 4:02 am |
|
|