|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:07 pm
Странно твърдение, има ли логика
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Странно твърдение, има ли логика
като сме на градинарска тема, чудя се как да си озеленя терасата на новия апартамент. начи, терасата е голяма към 60 квадрата и искам да и направя стабилна зелена стена. в разград баща ми направи от цимент ниска 30 см стена успоредно на парапета и напълни междината с пръст, чудя се дали да не направя така, но с по-висока стена. това е по-добро от саксии, щото мога да бодна в единия край голямо растение и корените ще имат мегдан да пълзят настрани. мога и да заровя еин надупчен маркуч за автоматично поливане.
|
| Нед Юни 02, 2013 7:52 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
А терасата ще издържи ли товара? По груби сметки ще и добавиш няколко тона допълнителен товар... Да не стане после като ония на дянковския път на ъгъла блока. Сутринта стават и терасата им я няма 
|
| Нед Юни 02, 2013 6:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Как точно си го представяш. Почвата е с плътност около 1.3-1.4 т.куб.м най-грубо ако направиш "саксия" дълбока 0.6 м и широка 0.3 м и ако терасата ти е към 12 м дълга това са си мин. 2 куб пръст или 2.8 т. Отделно, бетонната преграда дори да е само 5 см дебела, това са си още към 500 кг, или отиваш над 3 тона, това като поеме вода ще стане още повече. Аз не бих го направил освен ако терасата ми не е на първия етаж и отдолу имам сериозни носещи стени и колони, или ако не е на последния и всъщност това е покрива, въпреки че дори и за покривна констуркция 3 тона не е никак малко, обикновенно за доста по малко се прави подсилване.
|
| Нед Юни 02, 2013 10:36 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Може да се направи и доста по-леко. Преградата или саксията може да се направи от дърво или метал и полиетиленово фолио. Почвата вътре се прави от пръст, торф и перлит и става в пъти по-леко е верно ще трябва да се тори по-често ама това не е проблем. Все пак какво искаш да насадиш на терасата.
|
| Нед Юни 02, 2013 11:44 pm |
|
 |
|
zaphod
|
мисля че няма проблем с товара, кооперацията е стъпаловидна и терасите не стърчат напред, а са над долния апартамент. реално допълнителната тежест е точно над долната носеща стена, тъй че натоварването няма да е опасно. но така или иначе доколкото знам плоча бетонена е към 400 кила на квадратен метър, цялата тераса е начи към 30 тона.
|
| Пон Юни 03, 2013 7:11 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами плочата ти най-вероятно е 20-25 см, това при 60 кв.прави наистина около 30 тона, обаче ако случая е какъвто го описваш плочата може да е по-тънка, освен това не разглеждай товара само като вертикален, защото той се разлага на компоненти, особенно в случай на земетръс. Освен това настилки и др.които слагаш също натоварват, а пък тия стъпаловидни конструкции мога да са доста критични, зависи каква реално е конструкцията. Да е стъпаловидна лошо няма, но за да има наиситна носимост се налага да имаш повече носещи стени/колони. Така да гояорим е гадаене защото нямам никаква идея от къде всъщност идва коравината на конструкцията, дали е от земетръсна шайба която най-често се реализира около стълбището и асансьорите, или е нещо по-разчупено. Правилният вариант е в тоя случай да се консултираш с конструктора на сградата, предполагам ще ти излезе около 5-600 лв за становище, със сигурност бетона и пръстта ще ти излязат повечко, а имайки становище първо ще си сигурен за себе си, после ако строителя е спестил половината желязо и вместо B30 е наливал B10 и при един земетръс това падне, ще имаш черно на бяло документ който казва че подобен товар не застрашява структурната цялост на конструкцията.
|
| Пон Юни 03, 2013 3:22 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Кабела през гредата... 
|
| Пон Юни 03, 2013 10:31 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
И какво стана сега, кое ще го бъде - заземеното или не? Вече мина достатъчно време да се забележи разликата, предполагам.
|
| Чет Юни 27, 2013 4:19 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Аз за съжаление не мога да кажа нищо - занулил съм лимона, но нямам с какво да го сравнявам. Не ми изглежда като да си е променил начина на развитие, но не мога да бъда обективен... Това, което ми прави впечатление обаче е, че доста по-бързо му изсъхва пръстта в саксията...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Чет Юни 27, 2013 6:42 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е отчитай и факта че е лято ... 
|
| Пет Юни 28, 2013 5:51 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
По-скоро pipilica може да даде някакви сведения, ама къде го?
|
| Съб Юни 29, 2013 12:08 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Бе аз съм тука ама съм много разочарован от резултатите. Освен това че китайската роза цъфна по-бързо другите като че нямат разлика, или е минимална. Това за по-бързото съхнене на пръстта не ми е направило впечатление ще се постарая да наблюдавам. Но не се отказвам от опита ще пробвам и на други растения. Обаче си играх да меря с мултицета и какво ми направи впечатление, на едни и същи растения в различни саксии дава 0 волта докато при различни растения дава до 0.25 волта разлика. Меренето го правя като забивам парче поцинкована тел в почвата, саксиите са пласмасови с подложка върху теракот. Е от къде се появява тази разлика.
|
| Съб Юни 29, 2013 12:31 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Опитай с друг материал за електрод, а не с поцинкована тел. Да не би да се получават някакви галванични реакции??? Например с неръждавейка.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Съб Юни 29, 2013 9:52 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е това все пак беше по-очакваното като резултат де, нали това е смисълът на експеримента, да се види има ли нещо в твърдението или не. Сякаш не, както повечето бихме очаквали, ама е въз рано, нека минат още някой-друг месец. Това е трудно да се каже без повече детайли, но не е невъзможно и да не е "грешка"  . Примерно някое растение яде повече от еди-кои си йони от друго, те на различно място в електроафинитетния ред и току виж станала батерията . Много по-вероятно е нещо да обърква измерването де, по-скоро се майтапя с тия йони ама не съвсем.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Юни 29, 2013 1:20 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Съб Юни 29, 2013 6:15 pm |
|
|