|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:40 am
Development Kit на silicon labs
| Автор |
Съобщение |
|
banchev
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Сеп 05, 2006 3:03 pm Мнения: 15 Местоположение: България ,София
|
 Development Kit на silicon labs
Здравейте колеги, Имам желание да си купа микроконтролер, който е с ядро 8051. Знам, че много колеги вече се отказват от него, но тъй като все още водещи фирми произвеждат контролери базирани на това ядро се реших да си купя следния кит: http://www.silabs.com/products/mcu/Page ... 005DK.aspx .Целта ми е да разузная инструкциите на 8051 тъй като обичам асемблер. Сдобиването ми с този процесор има единствено образователна цел. Искам да попитам тези от вас, който са работили с тези микроконтролери за впечатления. Ще се радвам да чуя отзиви, както и препоръки за други микроконтролери на базата на 8051, който биха ми били полезни да изуча инструкциите на 8051. Предварително ви благодаря!
|
| Пон Юли 01, 2013 1:39 pm |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Development Kit на silicon labs
Бая скъпичко ми се струва. Не можеш ли сам да си сглобиш програматора и да изтичаш да си вземеш този контролер: http://store.comet.bg/Catalogue/Product/29215/ струва доларче без ДДТ-то. https://www.google.com/search?q=AT89S52+projects
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Юли 01, 2013 1:45 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
SiLabs контролерите с 8051 ядро (CIP-51) са от добрите. Никак не са лоши за начало. Можеш да си спестиш програматора, има разработки за ардуино да го клати това по C2. Конкретният кит не знам дали е най-подходящия. Виж във Футурел какво предлагат и какво могат да ти доставят. Най-тънкото беше Toolstick някакъв. http://www.supplier-direct.com/silabs/Cart.aspx?supplierUVID=63410000&partnumber=TOOLSTICKSK&pd=ToolStick%20Starter%20KitКакво имаш предвид под "изучаване на инструкциите", по-точно за какво ти е?
|
| Пон Юли 01, 2013 3:24 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Добре си се ориентирал към СиликонЛабс, но аз на твое място бих се замислил сериозно дали да си хвърля усилията точно в разучаване на 8051 и то на асемблера му.
Ако аз сега трябваше да започвам от начало - бих помислил как най-ефективно да си използвам усилията и за в бъдеще. Като за начало бих се захванал да науча "С". Разбира се асемблера също е важен, но по-скоро за да ти стане ясно какво се случва в процесора, а не толкова за писане на код. В "професионалните" програми ще намериш асемблерски код, но процентно той е много малко (примерно под 1%) и е предимно във време-критични секции (примерно прекъсвания) и функции.
Ако нямам някакви специални причини и ограничения бих се ориентирал и към някоя "по-съвременна" и "масова" архитектура - ARM или MIPS например. Важното би било много производители да я използват (както примерно много производители произвеждат 8051 базирани процесори, но за съжаление те са на "доизживяване" и с много ограничения от днешна гледна точка...) Примерно за ARM има китчета с дебъгер на тях за по 20лв. Освен това има и безплатни развойни средства за тях (компилатори, линкери, дебъгери и др.). По подобен начин стои въпроса и с MIPS-а.
Ако целта ти е хоби - Погледни ARDUINO-то.
|
| Пон Юли 01, 2013 3:51 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ако искаш да пишеш на асемблер, май единствената свястна опция останала жива на пазара е Coldfire. 8051 не го знам всъщност въобще де, може и да не е толкова трагичен като други интелски машини (имам някакъв спомен, че един приятел с акъл в главата преди 15-ина години доста го хвалеше та сигурно е така). Аз преди година-две правих нещо с MCF52211, не знам има ли китове с него, но асемблерът за него е друга планета спрямо всичко останало, което съм виждал (на практика си е 68k асемблер).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Юли 01, 2013 6:06 pm |
|
 |
|
banchev
Регистриран на: Вто Сеп 05, 2006 3:03 pm Мнения: 15 Местоположение: България ,София
|
относно поста на: ike Другия вариант, който съм замислил е 8051 на атмега, който си ми предложил. По-евтин и то доста. Може би ще се спра на него само, че трябва да почета малко по темата (програматори среда IDE и т.н.). Все пак благодаря за насоката! относно поста на gicho и въпроса му: : Ами опитвам се да направя PLC на базата на микроконтролер(тук имам едно видео до къде съм я докарал,... всичко е просто за спорта  ... http://www.youtube.com/watch?v=lSlnIjet5Co). Досега имам опит с контролерите на MICROCHIP от серията 16F и 18F, но смятам, че са неподходящи за реализиране на PLC, защото нямат инструкции, който да оперират директно с битове. Каквито инструкции са примерно CPL,ANL и ORL при 8051. Друг мотив да се насоча към него е факта, че повечето производители на микроконтролери все още пройзвеждат контролери с ядро 8051. относно поста на emilvtc: Мисля, че е неоправдано да ползвам C за реализиране на PLC. Може и да не съм прав разбира се, но ми се струва, че ще забавя реакците на PLC програмата а и трудно се манипулират отделни битове със С. Естествено, че ако пишем приложение, в което има повече аритметични операции е оправдано ползването на C, но понеже за сега съм ползвал само MICROCHIP 16F i 18F а програмите написани на C за тези контролери са нещо ужасно(поне според мен). Виж при 16 битовите 24F май нещата са по-добре, по-оптимизирани са за C. относно поста на tgi: Незнам какво е 68k асемблер, нито MCF52211 бих се поинтересувал, ако ме насочиш с литературни източници:) Иначе аз съм просто любител. Професията ми е свързана с друга сфера на техниката. В това видео е и първият ми по голям проект: Брояч на импулси: http://www.youtube.com/watch?v=WO0ZYKrcps4
|
| Вто Юли 02, 2013 3:28 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами за 8051 Silabs имат читави продукти, аз не бих взел атмела. Като асемблер разлика не би следвало да има, но от къмпериферия и възможности силабса е доста гъвкав. Ако е за демо кит, трябва да поровя, някъде имам един или два техни които не са ми нужни, въпроса е че в момента съм в Испания, после отивам до Китай и в близките 2 седмици няма да мога да проверя, иначе са за подаряване .. само да ги намеря. А ако не държиш да е под формата на кит, мога да ти подаря някое друго платле с техни процесори, имам изостанали неща които не ползвам, но май всички са USB вариантите им.
|
| Вто Юли 02, 2013 4:18 pm |
|
 |
|
banchev
|
Спрях се конкретно на този демо кит, защото има и диск с примерни програми. Аз до сега съм се научил най-много от примери. Относно гъвкавостта. Проявявам любопитство и за входно изходната мрежа(незнам дали точно така се нарича), но ми се струва + възможността на отделните модули да се връзват към различни крачета на схемата.
|
| Вто Юли 02, 2013 4:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ... по много начини може да се нарича, оригинално я наричат матрица. Да доста е удобна, дава ти гъвкавост, въпреки че не е е точно както звучи на пръв прочит, или по скоро то е така ама трябва да осмислиш това което четеш и да не четеш с розови очила, има някои лимитации но като цяло е доста дорба опция. От към документация съм доволен, а по отношение на примерите з акоито говориш, в сайта им примери бол, само не съм сигурен дали повечето не са на С.
|
| Вто Юли 02, 2013 6:12 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
За краткосрочни любителски цели не си струва да търсиш какво е 68k асемблер (или какъвто и да е), човек има смисъл да учи език ако ще го ползва много. За любителски цели кой да е процесор ще можеш да го намажеш някак на език от високо ниво, няма особена разлика нито кой процесор нито кой език за такива цели. За mcf52211 - ето ти втория резултат от http://www.google.com: http://www.freescale.com/webapp/sps/sit ... M52211EVB#Със сигурност е по-модерна машина от всякакви 8051 и т.н. неща.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Юли 02, 2013 6:13 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Принципно на С може и не само да се намаже ами и да си стане що годе читаво за повечето малки въшколя, е знаенето на асемблера им е от голяма полза, виж проблеми на компилаторите са друго дръвце.
|
| Вто Юли 02, 2013 6:17 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
...
Последна промяна Desert Leo на Вто Юли 02, 2013 8:42 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Юли 02, 2013 8:39 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Това не беше ли "cross bar"? Преди време се загледах по тях точно заради това, но реших въпроса по друг начин.
|
| Вто Юли 02, 2013 8:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да cross bar, всъщност буквален превод няма, аз му викам матрица, то си е такова може да има и по-подходяща дума ама не ми хрумва.
|
| Вто Юли 02, 2013 8:50 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Не, бе ТоНи, нямам претенции. Както и да го наречеш - все е тая, стига да става въпрос за същото. Просто питам да не съм недогледал нещо. Сега ползвам същото на PIC24F... При малко място на платката, опроводяването на SPI, UART и до някъде I2C си е музика...
|
| Вто Юли 02, 2013 9:02 pm |
|
|