|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:37 am
Development Kit на silicon labs
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Development Kit на silicon labs
не знам до колко е подходяща за първоначално учене архитектура в която няма инструкция за сравнение (compare)? може би съм твърде старомоден и по тази причина не виждам чара в ПИК архитектурата също... но ми се струва, че е добре да се почне с по-пълноценен инструкшън сет, след това лесно се адаптираш към нов диалект. 68К е много добра, защото започваш да мислиш в байтове, думи и дълги думи. има доста евтини китове с coldfire това или товапорови по сайта, може нещо да ти хареса. е, ще трябва да се пребориш и с еклипса, но това май не ти мърда с никоя архитектура.
|
| Вто Юли 02, 2013 9:38 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Според мен контролерите се делят на 3 типа. За мигалки, нещо като 51, avr, msp430, pic12/16 . Нещо по-сериозно 32 битово, като cortex M0..M4 и третия тип е нещо с MMU и ОС, като cortex A5...A15. 8 битов контролер с 100MIPS, USB, Ethernet и CAN ми звучи несериозно. Та атмелите за $1 са перфекни човек да се научи на 51 архитектурата и след това да почне да се занимава сериозно с нещо от сорта на cortex-ите, с което може и хлябва да си изкарва.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Юли 03, 2013 9:43 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
8 битовите контролери са на път към историята, виж къде отидоха 32 битовите. Coldfire и той се е упътил натам, нови модели няма от година-две. Но пък те имат в производство неща от преди 25 години и днес та ще се позадържат и тия. Power MCU-та вадят но гонят конкретни автомобилни приложения с тях (дето не ги и знам точно за какво се борят). Но там развитие има, както и в яката част, тая с многото ядра, 64-бита, а бе по-яки са от това което има по разните PC-та и са интегрирани със сума 10G Ethernet-и, PCI-e, SATA и т.н., май масово с 2x 64 bita DDR3 и т.н. Останалото май ще остане ARM, може и ако изпадне шанс да направя нещо с него и да скроя версия на VPA-то за него. Скопена сигурно, пълна би било голяма мъка за малко резултат ама все ще е нещо. Но за учене на асемблер интелските процесори не стават открай време. Не знам 8051 много ли се различава от другите (едно време Емо го хвалеше но това беше мноого след като беше се научил на асемблер, май на 6502 беше почнал). Тия, дето съм срещал да могат реално да ползват асемблер (а не "само когато трябва") са почнали все на моторолски чешит процесор (което включва и 6502, който не е моторолски но е доста подобен в смисъл учене). Не знам какво е някой да е почнал на 68k, май не съм срещал такова чудо  . Аз съм почнал на 6809 и 6800, някъде там са и останалите почнали с моторола. Та препоръката ми за почване с coldfire не е базирана на личен опит, знам само, че минавайки от 68xx на 68xxx на времето усещането беше много освобождаващо. Опитвам се (за себе си) да кажа колко освобождаващо ми е от 68k -> VPA върху power (68k сорс е подмножество на това) и не мога да кажа, преходът беше много бавен (години). Но мисълта за обратен път е доста плашеща, за още по-обратен до асемблерите от преди моите си е немислима та сигурно и това е било доста освобождаващо. Ама това не касае ученето, поне засега не.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юли 03, 2013 10:20 am |
|
 |
|
relsys
|
Е то няма вече такива "благи" асемблери като на 6502 примерно. Колкото до 8051, аз имах еднократна среща с него преди 2-3 години, правейки поддръжка в един компилатор за дадена фамилия 8051. И се оказа, че не е никак лош, лесно схващаем е. Иначе от моята гледна точка, не смятам за необходимо изучаването на който и да е асемблер в детайли, освен ако не правиш компилатори/поддръжка.
|
| Сря Юли 03, 2013 10:50 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе и според мен не му е лош асемблера, осоебенно ако го сравниш с pIC. Със сигурност ако научи 51 ще му е по лесно прехода към друг сравнено с научаването на този за пик. Иначе доколко е смислено позлването на 8 битови конторлери, защо да не е, има задачи които не изискват сложни сметки, или пък ОС, защо за тях да тътриш армове па били те и малки. А USB-то пък няма нищо общо, това си е интерфейс и то доста полезен и дали е 8 или 32 бита едва ли има значение, какъв е смисъла от АРМ в мишката или джойстика? Същото е и по отношение на CAN-а, виж Ethernet-а може и да му е излишен, но и той може да си намери приложение. А 100 MIPS-а, някои неща с повече MIPS и 8 бита се правят по-леко от колкото на ARM архитектура, не го подценявай, нищо че е малък, просто трябва да се прецени до къде си струва да се ползва и от къде насетне си е изнасилване и на процесора и на програмиста.
|
| Сря Юли 03, 2013 11:04 am |
|
 |
|
relsys
|
|
| Сря Юли 03, 2013 11:23 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Как няма да ти се подиграват, като 8 битовите са поне 2 пъти по-скъпи от 32 битовите Cortex.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Юли 03, 2013 11:47 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Не препоръчвайте на начинаещ ПИК. Това е архитектура, която няма нищо общо с масовите представи за контролер. Не е лоша, но е специфична. И тъй като в днешно време разнообразието е голямо е тъпо човек да се забива в тоя зашаматен клон на галактиката.
А 8051 се чете ако човек гони наноампери/микроволти и/или RF. Иначе също е безмислено.
Да търкаля АРМ и това е. И комуната голяма и туловете без пари.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 03, 2013 11:57 am |
|
 |
|
relsys
|
Не е точно така, ама както и да е. А и така да е, сигурно има защо.... ARM e PC архитектура, и няма място в индустриалните неща. Виж за телефони, телевизории тнт става...
|
| Сря Юли 03, 2013 11:58 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И от Витоша по-висока нема... Какъв точно е проблема на АРМ с индустриалните неща???
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 03, 2013 12:03 pm |
|
 |
|
relsys
|
И мъката и тя голяма...  Както казах, това е за SOHO продукти. Взъщност, зависи и човека в каква насока иска да се развива.
|
| Сря Юли 03, 2013 12:07 pm |
|
 |
|
relsys
|
Хехе, и от Искъра... ама аз не съм Софиянец, просто съм от тея дето пречат тука  Незнам какъв им е проблема, ама редовно чета тук какви проблеми имате... Е, аз такива точно не съм имал никога, надявам се и да нямам... Преди 2-3 месеца, един STM32... 100 ли да беше, си умря ей така. На една друга платка на Олимекс, пак със ST пък и умря CAN трансийвъра. Айде, то там и ние имахме малко вина, ама на Microchip CAN трансийвърите не умират така. Става за PLC, за ръководене на цял процес примерно. Ама ако трябва да разчитам, че ще спре мотора за да не мине през стената, бих заложил на PIC близо до изпълнителните елементи... Атмел също не се държат добре в такива зашумени среди.
|
| Сря Юли 03, 2013 12:15 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
Хей, келеш спри да драскаш - хубаво сe беше скрил, що се появи отново тук!? 
Последна промяна fan на Сря Юли 03, 2013 1:58 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Юли 03, 2013 12:24 pm |
|
 |
|
relsys
|
|
| Сря Юли 03, 2013 12:40 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
То ти едва ли ще си ми конкуренция някога, ама въпроса не беше в това, дали ще сложи АРМ или PIC. Просто много не-зряло ти е мисленето. Зелена ти е тиквата още да даваш акъли на хората! 
|
| Сря Юли 03, 2013 12:53 pm |
|
|