|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:16 am
Development Kit на silicon labs
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Development Kit на silicon labs
Пречи това, че генерализираш, без да имаш доводи за това. Раздела е академия и хората очакват обосновани мнения. По въпроса за шумоустойчивостта, нямам намерения да слизам на ниво махленски спор - това умряло, оново не издържало... една жена каза.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 03, 2013 1:26 pm |
|
 |
|
relsys
|
@Цецо: Ами ето нещо, от което съм си понаправил изводите, няма жена дето да е казала: http://www.istanbulisil.com/index.php?option=com_content&view=article&id=112&Itemid=168Това е машина за закаляване. Случва се, тоците да скочат пиково до 800-1000А при 'късо' в камерата. Другите машини дето са с Атмел, се рестартират много често. Тази, за 6-7 години вече, освен PLC-то дето се е бъгвало 2-3 пъти, не е имало проблем с другите платки. Те са 4 на база PIC18 + CAN за цялата комуникация на машината. @fan: Сигурен съм, че няма да ти стиска да вдигнеш шалтера...
|
| Сря Юли 03, 2013 2:38 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Няма да спорим, още повече, че и аз използвам пикове активно. Но също така ползвам и други контролери при подобни условия. Вярно не стигам до хиляди ампери, максимума ми е стотици ама пък напреженията ми са в хилядите (не е ясно кое е по-зле). И също имам наблюдения за проблеми с Атмел. С уточнението, че говорим за поколения контролери от преди 10-12 години. А от тогава много вода изтече. И новите пикове, нямат много общо с ония железа, сега всичко е пластмаса образно казано... За ерати и подобни простотии пък няма да говорим въобще 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Сря Юли 03, 2013 2:55 pm, променена общо 2 пъти
|
| Сря Юли 03, 2013 2:52 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
@relsys Стига се хвали с това табло де!  А ако говориш за тоци, на доста по-големи съм вдигал шалтера. 
|
| Сря Юли 03, 2013 2:52 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Темата в крайна сметка е за обучващ се човек. И продължавам да твърдя, че най-изгодното в момента е човек да се обучава върху АРМ:
1. Правят го много производители.Т.е. учиш един, научаваш няколко. 2. Туловете са напрактика безплатни. Развойните китове - евтини. 3. Доста е близко като стил на програмиране до ПЦ. В смисъл пълноценен С и C++ компилатор (нещо което не може да се каже за пиковете). 4. Голяма комуна - форуми, примери, свободен код. С лопата да го ринеш. Едно време така беше за пиковете, но тежестта определено се измести.
8051 е много добро ядро. Факта, че е просъществувало толкова години и продължава да съществува е достатъчен. Но е вече прекалено специфично и ако на човек не му трябва изрично по задание - е глупаво да се учи върху него. Същото е с PIC, AVR, MSP430, 68к, японците - всяко си има хубавните и треските за дялане, но общото е, че са строго специфични.
|
| Сря Юли 03, 2013 3:03 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
То стана като в рекламата - тръгнали да ми спорят кой бил за замезване, а кой за наяждане... Цецо, а що трябва да е така?
|
| Сря Юли 03, 2013 3:11 pm |
|
 |
|
Цецо
|
А не знам, аз нямам амбиции да променям посоката на въртене на земята.  Иначе сериозно - ами защото C за добро или лошо е универсалния език свързващ ПЦ-то и ембедед приложенията. А на всеки Ембедед инженер му се налага да понаписва и за ПЦ. Съдба. А пък много хора вървят от ПЦ към ембедед. И като пробвам да им обясня, че int е 16 бита, а статичните променливи са по-бързи, стека е ограничен, знаеш ли как ме гледат?
Последна промяна Цецо на Сря Юли 03, 2013 3:23 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Юли 03, 2013 3:14 pm |
|
 |
|
relsys
|
То не е за спорене, аз също използвам различни контролери, не съм се ограничил до PIC. Просто не виждам смисъл, при положение че съм сметнал, че за дадена задача 18F примерно ще свърши работа, защо трябва да го заменя с Cortex, който най-малкото което е не познавам толкова. Microchip до сега не са ме подвеждали, а и имат доста широка гама. Що тогава да не е PIC32 вместо Cortex? Щото няма смисъл... (като разбира се не говорим за приложение в мултимедията, и без друго тази сфера не ми е интересна). То изначало архитектурите са мислени за различни неща, просто някой решиха да правят контролери с ядро на ARM, щото не могат да си измислят... @fan: Ми похвали се и ти, ама май няма с какво... И всъщност, е доста далеч от 'табло', просто има и табло 
|
| Сря Юли 03, 2013 3:16 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Знам това... Но точно С-то не би трябвало да е връзката, защото дава лъжливо усещане за увереност при преход в която и да било посока.
|
| Сря Юли 03, 2013 3:44 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Грамотно написан C код се пренася уверено и без проблеми. Особено, ако го пишеш с идеята, че някога може да се наложи да мигрира. А за типовете "int" и "unsigned int" - забравете! Има достатъчно други строго дефинирати целочислени типове.
|
| Сря Юли 03, 2013 3:59 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Е ти ме утепа... Ще пиша за мку с идеята да пренеса кода на ПЦ-то и обратно ли?
|
| Сря Юли 03, 2013 4:01 pm |
|
 |
|
Цецо
|
На мен ми се случва доста, даже се учудвам, че ти се учудваш ... Комуникационни протоколи, пакетаж на данни, алгоритми за анализ... доста код се шерва между горе и долу... Може би в твойта дейност конкретно е рядко, но на мен ми се случва ежедневно. А и не само между ПЦ-контролер, а и между контролер-контролер-контролер... преносимостта на кода си стана задължителна... да не казвам, че го пише и в стандартите. Преди 10 години не съм им помислял за HAL... днес пиша софтуера преди да съм пипнал желязото... сбъркана работа. Сполучлив надпис върху стена - "Спрете земята! ИСКАМ ДА СЛЯЗА!". На моменти (всъщност честичко) в съвременния девелопмент, аз баш така се чувствам 
|
| Сря Юли 03, 2013 4:07 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
После да не се чудиш ... що ви викат "пикоборци" 
|
| Сря Юли 03, 2013 4:16 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ми аз за ПЦ-то използвам Питон 2 и 60. Кво общо има той с пиковете?
А отворкото най-долу, нека ми предложи по-добра алтернатива на пикльото на снимката.
|
| Сря Юли 03, 2013 4:49 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Иначе, какво му е уникалното на тоя pic? Цената? Щото аз друго не се сещам.
|
| Сря Юли 03, 2013 6:45 pm |
|
|