Отговори на тема  [ 76 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Development Kit на silicon labs 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Development Kit на silicon labs
Цецо написа:
Иначе, какво му е уникалното на тоя pic? Цената? Щото аз друго не се сещам.

Там е работата, че не е уникален.
Затова питам пикомразеца по-горе да ми предложи алтернатива, щом като е толкова отворен. Корпус QFN 6х6мм ни голям, ни малък, 20-тина пина, ремапване на УАРТ-тите и SPI Цената не е най-важния момент.

Сря Юли 03, 2013 8:29 pm
Профил
Аватар

STM8L имат алтернатива ако не гониш голяма производителност. Кортекси на ST и Energy Micro също има като алтернатива като го превъзхождат сериозно.
Иначе тия 24-ки не са лоши. Но не си мисли че са нещо уникално.
С мокрочипските процесори се боря понякога само заради ниските цени когато става дума за малко бройки. Скоро правих пак едно дивайче с техните RF PIC12. Преди това правих някаква дреболия с PIC10.
За колегите дето копат едросериини неща,май цената не е фактор. На големи бройки PIC не са по евтини от конкуренцията.

Сря Юли 03, 2013 8:55 pm
Профил

Абе не знам защо темата заби към ПИК след като човека питаше за Силабс а някой му предложи АРМ.
Иначе хич не ми допада бойкофилията на relsys, но пък по въпроса за процесорите съм на същото мнение, слага се това което върши работа, което не значи че се ограничаваш с ПИК или АРМ или нещо друго.
tgi предполагам няма да е съгласен, и от негова гледна точка е прав, ако трябва да изучиш напълно асемблера на всеки един контролер, и да му знаеш всички бъгавини и магарии, и после да си поддържаш и твоя среда за него, да в този случай 3-4 коренно различни архитектури не е добра идея, но малко хора са като него.
Новите атмели нямам наблюдения, но от старите и аз съм сърбал попарата със смущенията, ама не знам АРМ доколко е по-добре, то много зависи чий е арма разбира се.

Чет Юли 04, 2013 12:16 am
Профил
Аватар

Досега имам наблюдения най вече от Атмелски армове. Откъм смущения са железни. На ST съм си играл по мои развойни платки и те изглеждат железни.

Чет Юли 04, 2013 12:55 am
Профил
Аватар

Мдаа... харесвам Бойко и Microchip ;)

Иначе, моя скромен опит показа следното:

Microchip:
PIC 12,18,33,32 - за повече от 10 години не си спомням да съм имал проблеми с тези... документацията поне за мен е напълно разбираема, имат PWM модули дето не намерих при други.... освен, че в началото ми се струваха малко криви :), е те сигурно още са си ами ще да съм свикнал.. :lol:

Atmel:
Писал съм само за 644P, та то компилатор, пишеш и работи. Кофти е това с програмирането и имаше нещо там че се заключваше единия интерфейс. В шумна среда се ресетват;

ARM:
LPC2468, 2368 - нямам някакви забележки, вършат си работата, не ми харесва само как се достъпват регистри, портове, нямаше до колкото помня атомични;

ST:
Имам само бегъл опит. Като че ли нещо криво е написана документацията. Пускайки CAN, беше някаква мъка, в смисъл не добре описано. Ако не бях пускал преди на PIC, сигурно нямаше да се оправя;

TI:
CC25xx - 8051 ядро, на мен лично много ми допаднаха тези чипове, документацията е добре, радиото, лесно разбираемо и работещо, направих поддръжка за чипа и няколко проекта лесно и бързо;

Hitachi:
H8 - не може да се четат DDR регистрите, документацията е написана според мен малко обемисто и трудно разбираемо;

Но в крайна сметка, всички тези са доста различни и всеки си е бил избран поради конкретната задача.

Чет Юли 04, 2013 10:22 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Просто уникален опит показваш! :D
Не се връзвай на хората какво те бъзикат - карай на пред, все някога ще узрееш!
Успех!

Чет Юли 04, 2013 10:31 am
Профил
Аватар

fan написа:
Просто уникален опит показваш! :D
Не се връзвай на хората какво те бъзикат - карай на пред, все някога ще узрееш!
Успех!

Ми толкова си мога сега, какво повече :)
Не мога да си обясня завиждаш ли нещо....

Чет Юли 04, 2013 11:29 am
Профил ICQ WWW

Абе вие двамата, що не ви отворят на вас една тема да се чешете там :x Човека попита за помощ, вие се избихте да си мерите п**ките (вие си изберете какво значат звездичките)! Ей за това вече рядко питам тук ...

Чет Юли 04, 2013 11:47 am
Профил WWW
Аватар

head_up написа:
да си мерите п**ките (вие си изберете какво значат звездичките)

интересна задача сама по себе си :)
на първо мислене:
**=
иш
ат
ал
ут
уй
ер
ич
ей
еш
ит
уш
ъп

може и други да има. тая дума дава поле за избор :)

Последна промяна Н'бабане Гт'муан'га на Пет Юли 05, 2013 11:30 am, променена общо 1 път

Чет Юли 04, 2013 12:03 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Абе не знам защо темата заби към ПИК след като човека питаше за Силабс а някой му предложи АРМ.

Това винаги е било проблем в този форум. И проблемът явно все още стои. Може би защото се намират и хора, които веднага ще обвинят някого в пишкомерене и темата е до там. Дори и човек да не приема лично нещата, след подобна дискусия това вече му се вменява.
Аз съм доволен, че най-после във форума се чува ето това:
Цецо написа:
Не препоръчвайте на начинаещ ПИК. Това е архитектура, която няма нищо общо с масовите представи за контролер. Не е лоша, но е специфична. И тъй като в днешно време разнообразието е голямо е тъпо човек да се забива в тоя зашаматен клон на галактиката.

Има някакъв напредък, но ще я влачим тая тема още дълго време.
tgi написа:
Какво да се прави, скоростта по пътя се определя от най-бавните в най-тясната част.

Чет Юли 04, 2013 2:10 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Темата доста заби! Но както и да е, като съм си навил 8051 значи съм си го навил :). Искам да попитам от тук на сетне за някой атмелски програматор, който може да програмира AT89S52-24PU. Харесва ми факта, че го има в комет, защото живея до склада им в Дружба. Естествено не съм се отказал и от силабс, но е свързан с по-тлъста инвестиция, която ми се струва си заслужава. Най-много ме примамва това в кита на силабс, че има всичко необходимо да започнеш с учението, докато при атмела трябва да си намера IDE(може би атмел студио незнам), както и програматор. С едно съм съгласен от изприказваното до тук за Microchip и то е:

Цитат:
Това е архитектура, която няма нищо общо с масовите представи за контролер. Не е лоша, но е специфична. И тъй като в днешно време разнообразието е голямо е тъпо човек да се забива в тоя зашаматен клон на галактиката.

Естествено обаче е да стартирам с него, тъй като има доста по темата "микрочип". Най-вече двете книги на млад конструктор, който ме въведоха в тази материя, но сдега съм решил да погледна и в други посоки. И все пак бях чел една мисъл тук из форумите, че ПИК-овете са като Windows, никой не ги харесва, но всички ги ползват :). Естествено аз не мисла така, защото има милиони електронни устройства в индустрялната електроника, който не ползват ПИК. Но този спор е като дизел или бензин. БМВ или Мерцедес и т.н. Все пак нещо което е на пазара се ползва!

Та така новите ми въпроси са IDE за атмел и програматор.

Чет Юли 04, 2013 3:27 pm
Профил
Аватар

banchev написа:
...като съм си навил 8051 значи съм си го навил...

Пробвай CC2510/11 на TI или там производните. За тея мога да помагам, ако искаш мога да ти подаря и дебъгер.

Чет Юли 04, 2013 3:39 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Явно държиш да се учиш чупейки си главата. Вече изкънтя два пъти звучно:

1. Програматор.
2. IDE.

Схващаш ли на къде бия или ще продължиш да си удряш главата? Защото мога да предрека следващото:

3. Програмирам го, ама ми дава 0x00 (или 0xFF). Или, че не може да открие дивайса. Или т.н.

Извинявай, ама довода - ползвам тая екзотика, щото я продават до блока ми, е меко казано нестоятелен. Почти всеки процесор може да се купи през Фарнел, демек пак е до блока ти :)

Чет Юли 04, 2013 5:07 pm
Профил ICQ

Ако не се научи да си лепи сам програматорите и сам да си намира IDE-та и компилатори/транслатори с google, по добре да не се хваща изобщо с тази работа.

Чет Юли 04, 2013 6:47 pm
Профил

Виж ако искаш да учиш 51 вземи силабса, при нас го позлваме вече 8-ма година, ползвал съм 5-6 различни версии, с USB, с DAC-ове, с ниска консумация, стандартните им чипчета, rf скоро бутах .. общо взето си вървят освет.
Програматора им е 50-на пари, не е нещо страшно, работи добре, ако не го мориш не мре. Развойна среда има най-различна, компилираш с KEIL, може и с тяхното IDE, малко е по мъка но лично на мен ми е ОК, Хищника не го харесва, ама той е по програмист от мен тъйче сигурно е прав.
Най-големия проблем в BG с тия процесори е вносителя им, Футурел нещо не ме раздват, скъпо продават, доста скъпо. Аз обикновенно си внасям. Имам 4-5 различни платки от които имам изостанали, веднага мога да ти дам по една от тях. Има прости, има с ADC, има и с DAC с USB имам ралзични, има една с аналоговщина за ултразвуков далекомер .... имам и някакви само с USB и изваден един порт на площадки ... мисля за начинаещ и за учене ще ти свършат работа и са без пари. Имам и кит ама намиранетому ще е зор.

Иначе по спора горе, току що изтипосах една pic10-ка в едно захранване, два входа и един изход, АРМ ли трябваше да му сложа ?

Чет Юли 04, 2013 6:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 76 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща