|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:47 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Баси тъпия проблем
Сега, понеже не съм сигурен софтуерен или хардуерен е проблема, пускам го тук, пък после ще преместя темата ако трябва. Правя едно терминалче, състоящо се от атмега16, 16х2 дисплей и 4х4 клавиатура. При пускане на терминала трябва да се въведе пин код, записан в еепром-а. При грешно въведен код се декрементира брояч на опитите, който също се записва в еепром-а, с идеята при следващото пускане опитите да са намалели и така докато стигне до 0, след което терминала се блокира. Допълнително се записват и други конфигурационни стойности, една от които е числото 15 (ще стане дума за него  ). Проблема е, че като спра захранването (което е некво китайско лабораторно и угасва бавно), брояча се намалява, без да е въведен код. Явно входовете за клавиатурата се разклащат самоволно при някви гранични стойности на напрежението, знам ли и аз. И се отчита вевеждане на код, без да е имало такова. През няколко (случайно количество) пауър цикъла се записва въпросното число 15, което вече ме обърква тотално. Какво може да е това и как да се боря с него. 
|
| Сря Юли 10, 2013 1:49 am |
|
 |
|
syscop
|
 Re: Баси тъпия проблем
Сложи supply voltage supervisor или по нашенски - чип ресет 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Юли 10, 2013 6:33 am |
|
 |
|
radolin
|
Тази Атмега май имаше вграден някакъв BOD - Brown out detect, поразгледай в дейташийта конфигурацията на fuse битовете и ги програмирай подходящо.
|
| Сря Юли 10, 2013 8:57 am |
|
 |
|
jwalker
Ранг: Минаващ
|
В софтуера може да помогне една начална пауза след стартиране около 500ms или повече. Чак след паузата да се влиза процедурата за четене на пин кода. Ако има рестарт поради захранването, за това време то все ще падне и софтуера няма да стигне четене на кода.
|
| Сря Юли 10, 2013 9:18 am |
|
 |
|
NikB
Ранг: Почетен член
|
Не ми се вярва ако КБД драйверът ти е ОК и да получава валидни бутони. Надявам се имаш някакво филтриране за задържане на едно и също състояние, за да отработиш натискане (10-20 мс  ) Изглежда, че тая динамичка клавиатура просто при преходния процес получава на входовете на процесора активно състояние - защо не пробваш да проверяваш колко бутона има ЕДНОВЕРЕМННО натиснати? Мисля, че при норманла работа, дори и да ти трябва да обработваш натискане на два бутона едновременно, в преходния процес, който ти създава проблеми, ще откриваш натиснати и четитрите бутона (там - по колони или редове - както го наричаш).
|
| Сря Юли 10, 2013 5:44 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе хитрини и фокуси колкото щеш но истинското решение е някой да държи жицата за reset на процесора активна доокато захранването е извън обхвата, при който клавиатурата работи.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юли 10, 2013 6:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
това което казва tgi е така, ама въпроса е да се установи всъщност това софтуерно ли е или хардуерно, щото може и двете. Сваляйки напрежението се променят и нивата на входовете, няма как ако при 5 В имаш 0 като свалиш на 3 да имаш нещо различно от 0-ла освен в случая в който няма отделно захранване за тоя сигнал. Мен по скоро ми прилича при отпадане на захранването да влиза я във функцията за декремент, я във функцията за набрана комбинация. Може самия процесор да е нестабилен при бавна промяна на захранването, няма да е нито първия, нито последния. Пикливците имат BOD виж дали и това няма нещо такова, ако няма външен чип за ресет, или ако може пък компаратора да генерира ресет то не само да го генерира ами и да го дръжи,по вероятно не може, а и не бих разчитал на него.
|
| Сря Юли 10, 2013 7:23 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е нали затова на reset жицата го пращам де, да няма как кой да е да прави глупости ако захранването не е там където всички замесени работят  . То вътре в чипа ако има такъв детектор най-добре, ако има как да е забранен и го разреши проблемът ще отпадне.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юли 10, 2013 7:29 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Хаха, да!!! Цъкнах на фюза BODEN и се оправи работата.  Интересно, защо не е включено по подразбиране, или аз нещо съм омазал? Мерси. 
|
| Сря Юли 10, 2013 8:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Не си, по подразбиране е изключено. А зобаче бих и направил 30-40 случайни рестарта да видим дали пак няма да влезе там, може и друга магария да има а бавното спадане само да я е стимулирало.
|
| Сря Юли 10, 2013 8:30 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Направих доста, екстра си работи.  Много тъпо, че е изключено по подразбиране, такива дебили като мен страдат. 
|
| Сря Юли 10, 2013 11:30 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
То и аз наскоро настъпих мотиката с проци на Силаб . Значи от бавно спадане на захранването, успяваше и програмната памет да омаже. Има си гадината опция , щом падне под 2.55 V , да си бие ресет... Ма задклавиатурно у-во проблемно. Цъкнах му тая опция , и е на 6 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Чет Юли 11, 2013 6:41 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|