|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:41 am
Дистанционна за гаражна врата с PT4303-s. Изход от радиото?
| Автор |
Съобщение |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
 Дистанционна за гаражна врата с PT4303-s. Изход от радиото?
Здравейте! Сложих си 3 гаражни врати. Отварят се с дистанционно. Четвъртото копче на дистанционното остана свободно и си викам - там ще окача осветлението. Купих още един управляващ блок за врата - с цел да го ползвам за осветлението - с леки преправки евентуално. Управлението е направено просто. Радио модулче, процесор и няколко релета. Няма следене на ток и други подобно, За това явно си се грижи блока в самия мотор. Българско е. Има траф на БулТраф вътре. Даже може и някой от тук присъстващите да ги произвежда - идея нямам. Та... другото което е вътре е PIC16F636 и както казах радио модул на базата на PT4303-s. С процесора няма проблеми -там е ясно. Проблема е, че нямам представа какво идва от тоя радио модул. Очаквах да е някакъв стандартен сериен канал. Гледам на скопа обаче, някакви непрестанни поредици, а при натискане на бутон, нещо пак серийно ама сякаш с много по-ниска честота. Сигурно след часове пулене ще го разбера какво е, ама за по-лесно да питам. Може и да е нещо стандартно, а само аз да не го знам. Та въпроса е, какво трябва да идва от тоя PT4303-s. В заводския PDF не пише нищо. Само описание на крака, корпус и т.н. За формата на изхода ни дума. Може би наистина да е нещо стандартно и затова да не е описано, ама с подобни неща не съм се занимавал та затова ще питам... Ако има някой да ме светне или да даде да прочета нещо...
Поздрави!
|
| Вто Юли 16, 2013 8:00 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Дистанционна за гаражна врата с PT4303-s. Изход от радио
Хъ. Идея си нямам какво точно ще предава - това нещо с логически анализатор може да се хване какво предава. Принципно ако е АМ и е на 433MHz едва ли работи на нещо повече от 9к бита. Тъй че нормално е да е на ниска честота. Имал съм досег с едни чипове ама не ги помня кви бяха, обаче те пращаха поредица от няколко байта "сериен номер" на дивайса и още няколко байта с информация кой бутон е натиснат и това се повтаря докато е натиснат бутона. По сложните предават цял пакет данни с разни хоп кодове и т.н. ама пак го предава постоянно с малка пауза.
|
| Вто Юли 16, 2013 8:08 pm |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Гледам го в момента. Ако не натиска м по дистанционното има постоянна и сякаш някак хаотична поредица от импулси. При натиснато - дава винаги някакъв хеадер от: 15.76 милисек само 0 после поредица от 12 импулса с запълване 50% с обща дължина 8.840 милисек. после пак само 0 за около 3.8 милисек и сега подпуква импулси някакви - много с общо време около 75.80 милисек. Вижда се че има някакво кодиране. На пръв поглед ми прилича все едно инфраред дистанционно ма кой знае. Баси - мислех си че ще е лесно да го преправя, па сега трябва декодиране да му пиша...
Ужас.!
|
| Вто Юли 16, 2013 8:19 pm |
|
 |
|
fan
|
Върши си работата докато се появи някой колега да ти помогне по въпроса! Не се занимавай със странични задачки. 
|
| Вто Юли 16, 2013 8:28 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Сигурен ли се че са с 50% запълване всичките? Сигурен ли си че другото дето го приемаш идва от него? Можеш да отвориш дистанционното, да намериш къде е LF изхода и да слушаш него а не приемника. Иначе това хаотичното не мога да ти кажа какво е но и аз го хващам в гараж със метални врати и бетонни стени (почти фарадеев кафез) и приемник без антена - може да е всичко. А и ти не го слушаш ФМ, приемника е ООК сигурно и като фане нещо на честотата вади 1 на изхода и толкова.
|
| Вто Юли 16, 2013 8:43 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Така както ми изглежда става следното: 1. При натискане пуска някаква пауза - през която държи сигнала на 0. Явно е достатъчно дълга, за да се абариса приемника да чака следващи данни. 2. После пуска нещо като синхронизираща поредица, с цел да се нагласят скоростите на приемника спрямо тези на предавателя. Само тия 12 импулса са с точно 50% запълване. 3. После още една паузичка - знам ли що... 4. И после подпуква данните. Вижда се че е нещо смислено, ама са много... Не е си работа да ги разчитам на ръка на зуум на скопа...
|
| Вто Юли 16, 2013 8:55 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Повечето радио приемници приемат разни бози от ефира. То и затова предавателите излъчват и приамбъл, за да може процесора в приемника да хване от къде почват истинските пакети. На теб след като имаш 4-и блок не ти трябва да знаеш какви са кодовете - просто го накарай да работи с 4-я бутон и на мястото на двигателя вържи нещо като автомат за стълбищно осветление, който да ти държи лампите включени определено време.
|
| Вто Юли 16, 2013 9:04 pm |
|
 |
|
juzisound
|
То това беше първоначалната идея, да се окача на изходите за релетата. То да си мърда както си мърда, а аз да си ги прихвана и да преосмисля мърдането. Това беше обаче преди изобщо да гледам какво има вътре. Сега обаче, след като дори му извадих процесора и го сложих на цокъл, яко ме сърби направо аз да си програмирам каквото искам вътре, а не да дослагвам втори процесор над тоя... Инак то така и "баба" знае...
Последна промяна juzisound на Вто Юли 16, 2013 9:14 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Юли 16, 2013 9:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами ти хубаво ще си го направиш, ама ако предавателя е със скачащ код времето дето ще изхабиш да се заниамваш да направиш твой приемник за него ще е напълно неоправдано. Иначе обикновено се ползва манчестър кодиране за данните в такива продукти. Отделно не знам какви точно гаражни врати са ти сложили и с какви управления, но нормално на контролния блок на мотора има осветление, което той управлява и го държи известно време след като си отворил/затворил врата. От коя фирма си ги купил тия врати?
|
| Вто Юли 16, 2013 9:13 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Фирмата за вратите е тукашна Плевенска - най-вероятно нелегална. А те от къде ги вземат тия управления - един бог знае. Управленията са български де. Сигурно е. Личи по елементната база. Интересно е, че на платката няма никакви обозначителни знаци за производителя на "блока за управление". А дистанционните модули вътре са китайски - евтинджос. Едва ли да има скачащи кодове и т.н. Нещо най-елементарно е. Мислейки по въпроса, понеже самия модул се "научава" да разпознава съответното копче на дистанционното, най-вероятно процесора по време на обучението запомня мостра от сигнала и после само чака съвпадение. Щенка ми се да го преправя, защото имам и други съображение. Ето ги и тях. Дистанционните са с по 4 копчета. 3 отварят врати. Проблема им на тия дистанционни е, че ще будат окачени на ключодържателите на колите и може неволно да ги натиснеш. Гаража е далече и не се вижда, ама инак дистанционните ловят. Та няма как да не се случи някй път, без да искаш да го натиснеш и да отвориш някоя врата. И така да си седи цяла нощ. Затова искам с четвъртото, освен да си пускам и спирам лампите, да направя и нещо като заключване на всичките останали, с цел да се избегне неволно задействане. Мисля си да разпознавам и късо и дълго натискане, което при оригиналния софт е невъзможно. бе нещо такова ми се върти - не съм го обмислял съвсем точно. Ама в тия гаражи е възможно да има и разни по скъпи инструменти освен колите, та ще е ггадно да стоят отворени цяла нощ. А и гледат към махалата...
|
| Вто Юли 16, 2013 9:23 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
То може да се окаже, че е по-просто да сътвориш нещо твое, което да работи по твоята логика, отколкото да разгадаеш това. Тия китайчета са доста непредвидими. Скоро щях да размажа покрива на един лъскав мерцедес с моето дистанционно за гаража. Към вратата се стига по път и после рязко под 90гр и надолу е подхода. Обикновено дистанционното задейства в този подход (от около 2-3м). Понякога трябва да си до вратата да сработи. Една сутрин държа дистанционното в ръка, движа се по пътя (не виждам още вратата) и чувам, че сработва. След две крачки с ужас виждам, как мерцедеса на един съсед се измъква с мръсна газ, а вратата хлопва зад него. Натиснал съм по невнимание бутона, а той действа на принципа едно натискане-> отваряне, второ-> затваряне. После имаше разправия.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Юли 16, 2013 10:15 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Това, че приемника се "обучава" да разпознава предавателя не означава, че предавателя непременно не е със скачащ код. Казвам ти го като човек, който близо 10 години в БГ се е занимавал с проектиране и производство точно на дистанционни за гаражни врати  . След като искаш да правиш такива еквилибристики по-добре изкорми тия дистанционни, ползвай кутиите и си направи твои си, които да правят каквото ти искаш. По-малко време ще ти отнеме. А относно отворените врати - затова винаги такива неща се правят да работят само в пряка видимост, за да не може някой да натисне копчето, когато не трябва. Слагат се и фотоклетки за сигурност. Ти ако имаш фотоклетки и решиш сам да си правиш управленията може да ги направиш така, че ако врата е отворена и не я затворят определено време, тя да се самозатвори. А пък ако ти трябва да я държиш отворена винаги можеш да сложиш едно копче, която да забранява тая функция, докато ти трябва да е отворена. Тук даже има вече джаджи, дето се закачат за управлението на гаражната врата и ти пращат sms ако забравиш да я затвориш след определено време, а някои даже имат и камери, които можеш да ги гледаш на телефона и като видиш, че е отвроена да я затвориш пак от телефона. Само ти давам идеи за чесането на крастата  .
|
| Вто Юли 16, 2013 10:22 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Лупус, сложете си една фотоклетка де - никакви пари е, а може да ви спести една камара неприятности. Как може въобще общ гараж да го оставят без фотоклетка - това въобще стандарта (ако има такъв де) позволява ли го да се приеме обекта, без такова нещо  ?
|
| Вто Юли 16, 2013 10:24 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ами май ще трябва.... Че тия дето са го правили май не са помислили за такава ситуация.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Юли 16, 2013 10:29 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Тука в братска Америка такива джаджи за отварянето на порти са много на мода - обаче сега като се замисля не мога да си спомня някое дистанционо да е закачено на ключодържател - тия дето са афтермаркет и те са с едно клипсче като на химикалка и се закачат на сенника така че ако не дигнеш ръка да натиснеш копчето почти няма как да го задеистваш неволно. Тия део са пак ОЕМ -те са си вградени в колата- там е ясно.
|
| Сря Юли 17, 2013 1:26 am |
|
|