Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Термостат? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Термостат?
Абе вредни, като дете сигурно е изял 1 тон череши направо от дървото със все химията дето са ги пръскали, сега микровълбовата вредна :)

Сря Юли 17, 2013 11:20 am
Профил
Аватар

Аз кога съм казал че са вредни? На мен не ми харесва готвено в микровеле. Претоплено още повече. Остава нещо дето не ми харесва. Пределно ми е ясно че няма как да е вредна. Единствено развалянето на храната не ми харесва. Топленето на вода така или иначе и е основната магия, тъй че това не го броя за "готвене". Димитър - имам микровеле в къщи - даже вероятно такова не си виждал :) Ама не го ползвам - мисля си че е повредена щото преди няколо години и се случи поливане с вода и оттогава се ползва като цветарник.

Сря Юли 17, 2013 10:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Гледай сега - може и да не съм виждал такава като твоята, но това в случая няма абсолютно никакво значение (макар че странно защо тогава написа "в къщи нямам и нямам намерение скоро да имам"). Също така няма значение защо точно искаше да забранят тия печки със закон - важното е, че искаше такова нещо и досега не си дал смислено обяснение защо. Иначе относно вредността - колегата speedblue каза, че са вредни. Както и да е - май няма повече смисъл да я дълбаем тая тема, защото иначе рискуваме някои хора уж технически грамотни да станат за смях тук във форума :) . Нека всеки си ползва каквото си иска - единствения номер е да не налага своите разбирания и вярвания на другите и то чак пък със закони :D .

Сря Юли 17, 2013 10:09 pm
Профил
Аватар

Вредни са вредни са, слушайте ме мене. Всяко ядене е вредно. Гладуването и то.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Юли 17, 2013 10:50 pm
Профил WWW
Аватар

Cekins написа:
Като се замисля освен полуфабрикатните пуканки, не се сещам за нищо друго дето не мое стане с конвенционално готвене.

Варени яйца. Другите методи на приготвяне не могат да постигнат подобен резултат.

Сря Юли 17, 2013 11:47 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
741 написа:
Опитай да размразиш нещо от фризера на максимална мощност. Ефектът е отвътре лед, отвън въглен :)
А като я сложиш на снежинка, се справя доста добре, определено много по-бързо, отколкото да чакаш да се размрази на стайна температура.

Точно щях да му кажа да пробва, развали ми ебавката. :D

че аз така си размразявам замразеното месо, нямам проблеми. нали за това се върти, да сменя възлите с максимално нагряване.

Чет Юли 18, 2013 6:48 am
Профил
Аватар

здравейте момичета!
какви хубави рецепти сте дали, ще ги пробвам някой път
(ала бг-мама)

аз пък се чудя конвектомата колко е вреден?
моя е с реотан, дали ако ръсна двайсе бонки и го сменя с газов няма да е по-добре? или да го запазя стария и да си имам два?

че е вреден, вреден е. винаги, когато сготвя някоя манджица на него и след това с месеци холестерола ми е висок. че и на всички около мен.
захарта също се вдига, но с 3-4 дена умерено гладуване се оправя.
моя конвектомат е най-малкия - само за 6 тави половинки гастронорм. това практически слага ограничение на количеството манджа, с което може би се ограничава и вредата, нанасяна на организма. на един път могат да се сготвят максимално 2 прасенца, петдесетина пържоли, стотина кебапчета (може и повече, но нямам толкова скари), 30-40 джоланчета, 15 кила пържени/печени/варени картофки, 20 пиленца. замразените зеленчуци не стават много добре, но пресните са ненадминати. примерно един чувал лук на шайби става за десетина минути.

ако мина на газов конвектомат, дали изгорелите газове, проникнали в манджата, няма да са вредни? и кое е по-добре - пропан-бутан или метан? ако преди готвене се пълни камерата с аргон, манджата няма да е по-безвредна? или след като се наготви, тогава да се третира с аргон-хелии-въглероден двуокис? колебая се...

разбира се, такова количество мръвка предполага и поне два пълни кега с бира, иначе всички дъвчат унило като патета и преглъщат на сухо.
не съм се замислял за вредата и ползата от бирата. като че ли сваля малко пикочната киселина, но пък женските хормони в бирата са проблем.
мога да отворя и една тема за вредността на казана за ракия, но това наистина е друга бира.

какво мислите и за вредата от зеленчукорезачките?
при традиционната обработка (с нож и дъска) увредата върху зеленчука е контролируема с промяна на ъгъла на заточване. разбира се човек трябва да има отделни дъски и поне по 2-3 ножа за всеки продукт, заточени под различни ъгли. в този случай всички продукти - месо, риба, зеленчук - се обработват перфектно и вредата е минимална.

обаче, ако трябва да приготвиш един чувал пържени картофки, един чувал нарязано зеле и два чувала лук на шайби... поглеждаш към зеленчукорезачката. за съжаление тя работи само с 7-8 комплекта ножове и резултата далече не е перфектен. ножа за картофи дъвче зелето. а ножа за зеле направо смила гъбите. пък и не могат да се точат лесно, така че много рядко зеленчука е нарязан по оптимума.

та какво мислите за вредността на зеленчукорезачката?

Чет Юли 18, 2013 8:30 am
Профил
Аватар

Освен за газовия конвектомат за другото акъл не мога да дам. Ама НЕ СИ ВЗЕМАЙ ГАЗОВ. Ни метан ни пропан.

Чет Юли 18, 2013 10:24 am
Профил ICQ

zaphod написа:
Реконструктор написа:
741 написа:
Опитай да размразиш нещо от фризера на максимална мощност. Ефектът е отвътре лед, отвън въглен :)
А като я сложиш на снежинка, се справя доста добре, определено много по-бързо, отколкото да чакаш да се размрази на стайна температура.

Точно щях да му кажа да пробва, развали ми ебавката. :D

че аз така си размразявам замразеното месо, нямам проблеми. нали за това се върти, да сменя възлите с максимално нагряване.

Изкушавам се да пробвам, ама няма. Щото преди време нацелих един приятел точно като приключваше с чистенето след размразяване на хляб и знам как псуваше :)
Аз съм пробвал друго. Стотина грама монолитно блокче лед върху скара от пластмасови сламки, за да се оттича водата, и още толкова вода в чаша до него. Водата в чашата кипва, а от блокчето се е разтопила около една четвърт, като се топи по повърхността, а не в целия обем. Загубите в леда са по-малки и срещу това въртенето не помага. Предполагам месото е с по-висока топлопроводимост от хляба и затова с него номерът е минал.

Чет Юли 18, 2013 2:14 pm
Профил
Аватар

Дедо, какво е конвектомат бе :? ?

Чет Юли 18, 2013 2:45 pm
Профил

Аааа абе голяма фурна най-общо, ама не баш. Това са индустриални печки /е не като ония в казармата/ с доста логика по тях, само дето не бъркат манджата, готви се бързо и става вкусно, ама е за големи количества, това си е професионално оборудване за ресторанти, що Дедо си е взел за вкъщи не знам, може пък да е планирал да има 18 деца ...

Чет Юли 18, 2013 3:27 pm
Профил
Аватар

Адаш, той дедото ведъж поства картинка на такава безумна фурна каквато има, не е за
вярване :D .
Едно огромно такова цял полк можеш изхрани :D .

Ако тука с *такова* почне да ми се готви няма да ме бъде дълго, ще се разпадна под собствената
си тежест :D :D :D .

Сега вече близо две седмици съм на половин дажба и ако и да няма видим прогрес усещаем
го има, явно бях стигнал горната граница на дебелеене дето минава безнаказано от тялото,
сега съм пак една идея под нея. Ама с такова нещо и миризимите излизащи от него, той
дедото обясняваше веднъж как месото ставало незнам колко си крехко и т.н. - баси мазохизма,
ей такива работи трябва да се забраняват да не изкушават хората :D :D . Стига ми пералнята
като забоботи и замирише на хубав хляб (е то не е точно пералня де ама звучи като нея
баш като почне да бърка хляба, миризмата идва по-късно в млъкнало състояние).

Чет Юли 18, 2013 4:10 pm
Профил WWW
Аватар

Dimitar написа:
Дедо, какво е конвектомат бе :? ?

печка. конвекторна. филмче
със контролирана среда на температура/термопрофил и влага. моя се връзва към вода и канал. в процеса на готвене, ако трябва слага или маха вода, за да се получи и подържа точно определена влажност - от напълно сухо до 100% пара.

като бонус - мие се сам. слагаш му 3 хапчета с тяхна си химия. той се джурка цяла нощ и на сутринта блести.

стандартно идва със стотина програми (риба, месо, бут, пуйка, броколи) или пък варене, печене с коричка, скара. има термосонда вътре в камерата. забучваш я на бута, задаваш 85С и печеш 8 часа. няма да загори или да е недопечено, щото мери температурата вътре в мръвката.

моя е стар модел, програмира се през флашка. измисляш си термопрофил, влажност и т.н., записваш на флашка и програмката се появява на менюто. имаме си форум и си менкаме рецепти и опит. някои "колеги" имат в кухните си по 20 машинки, аз съм виждал най-много 6 накуп.

после излезе и модел с нет, ма беше късно за мен. сега като гледам май и андроид са му сложили - вместо да пише "месо", "риба", "кроасани" са сложили картинки. чудно защо? дори в такай моделите бяха на китайски, явно нямаха проблем с "крилизирането"

що да е голям? моя е най-малкия.
и котарака ми е най-малката малолитражка в серията. само 3200 кубика. аз какво съм виновен, че най-малкият им модел е твърде голям :oops:

за полк е малка печицата. дори и за рота е малко, освен ако цяла сутрин не вкарваш тави в него. абе, като се замисля за 3 часа няма проблем да направиш 300 порции манджа с казармено качество, та може и за рота да става... виж, за взвод-два е напълно достатъчен за чревоугодничество. имам приятел, който е абониран за вестник "Лакомник". жена му е професионална готвачка при това.

та да знаете - конвектомата е вреден!

Чет Юли 18, 2013 5:44 pm
Профил
Аватар

:D :D :D :D

казвах ли ви аз

:D :D :D :D

Чет Юли 18, 2013 6:31 pm
Профил WWW
Аватар

Ааа, сега си спомням веднъж като се разправяхме за тая печка - явно съм забравил, че и се вика конвектомат :) .
Дедо, иначе добре си, ама ша са оправиш - нема страшно :D :D :D .

Чет Юли 18, 2013 7:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща