Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Термостат? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Термостат?
Бе тъжното е, че дедото е по във форма от мене при цялата чревоугодническа фурна
и кой знае какви още дето ги върши а аз си ходя гладен и дебел :D :D :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Юли 18, 2013 7:10 pm
Профил WWW
Аватар

Ами купи си и ти такава фурна и яж вкусни манджи та да влезеш във форма.

Чет Юли 18, 2013 7:13 pm
Профил ICQ
Аватар

Е, е, баш, аз и с малката фурна се опрасчвам отвъд поносимото дай ми такава и лелемале
тогава да видиш.

Чет Юли 18, 2013 7:15 pm
Профил WWW
Аватар

всички пазят линия. аз пазя кръг.
и понеже кръга е перфектната форма, значи съм във форма 8)

обикновено последствията от сбирка с приятели ми тежи със седмици. кила се вдигат много лесно, буквално за ден-два, а после го сваляш със седмици и литри пот.

затова, НИКОГА НЕ ГОТВЕТЕ НА КОНВЕКТОМАТ В КЪЩИ! :D

Чет Юли 18, 2013 8:15 pm
Профил
Ранг: Популярен

tgi, "90 дневна диета" от бгмама форума - аз смъкнах 18 кила, като ядях два пъти повече...

Чет Юли 18, 2013 8:16 pm
Профил
Аватар

А бе аз целя не толкова диета да отслабна веднъж бързо, това съм го правил
(през годините съм варирал между 65 и 85 кила, сега познай на коя граница съм :D ).
Ще ми се да се науча да ям по малко и да си стоя около 70-те, ако може без зор.

Един от проблемите е, че като замирише на вкусни сготвености си е баси мазохизма
да не яде човек. А жената има 30 (30!) бурканчета с различни подправки и по цял
ден гледа канали от рода на 24 kitchen или нещо подобно дето и те и мътят главата
допълнително.... та не е лесно :D :D .

Чет Юли 18, 2013 8:42 pm
Профил WWW
Ранг: Ориентиран

Добре де, наистина казано "вредна е" означава, че нещо ни вреди и се предполага, че даже трябва да е осезаемо.
Не съм специалист по кулинарни техники за термична обработка на храни, може би някой с професионално образование по темата и добре информиран обективно за разликите между отделните методи ще хвърли светлина кое как е...
Обаче е факт разликата във вкуса и вида.
Друг факт на който може да се смеете е, че при друсането на водната молекула с честота около 2 и нещо GHz се случват косвени процеси които именно "прецакват" храната. Става дума за разрушаването на по-прости, слаби молекулни структури. Не съм го видял разбира се под микроскопа, но на мен ми звучи логично.
За мен това е "вреда" и при положение, че мога да избера друго го и избирам.
Интересувал съм се дали това се случва и при друг вид термообработки - да случва се дори и в тенджерата на котлона ако се готви на много висока температура, демек искаме да стане много бързо. Но там можеш реално да намалиш градусите докато при микровълновите неможе. От последните храната винаги излиза със щети.
Иначе като замирише на вкусно........ :D не става само с гледане :D

Чет Юли 18, 2013 8:52 pm
Профил
Аватар

speedblue написа:
...
Друг факт на който може да се смеете е, че при друсането на водната молекула с честота около 2 и нещо GHz се случват косвени процеси които именно "прецакват" храната.
...

Преговори физиката :) .
За да разкъса молекулни връзки радиацията трябва да е йонизираща, т.е. фотоните да са с
достатъчна енергия. Тия в микровълновата печка са много, ама мнооого далече от това, т.е.
само я загряват.

Чет Юли 18, 2013 9:00 pm
Профил WWW

Навярно е така както казваш. Може разликата във вкуса да е внушение. Като онези с грамофоните и CD-тата с дупките :):):)

Чет Юли 18, 2013 9:07 pm
Профил
Аватар

Разликата във вкуса едва ли е внушение. Температурният профил в двата случая
на готвене практически няма как да е еднакъв.

Но от "по-лоша на вкус" до "вредна" е бая скок в логиката :D .

То сигурно може и да сготви човек в микровълнова печка така че да е по-вредно от
това в нормална и обратното. Може и от 10-ия етаж да скочи, това би било още по-вредно :D :D .

Чет Юли 18, 2013 9:20 pm
Профил WWW

При микровелето си говорим за механичен резонанс на водната молекула, нали? Ето цитат от друг форум:
"Значи магнетрона работи на напрежение. Ако то е 2100 волта се отделят ел. магнитни вълни с такава честота че карат молекулите на водата да трептят и всичко което я съдържа се загрява. Значи трансформатора прави 1050 волта напрежение. То се удвоява от една каскадна схема съдържаща кондензатор и диод и става 2100 волта. Но това е каскадна схема нали. Може да се добави още един (подходящ) диод и кондензатор и напрежението да стане 4200 волта. Сега вече пуснато през магнетрона ще се излъчват гама лъчи и можем да го използваме за:..."
:)

Чет Юли 18, 2013 9:29 pm
Профил

За мен продължава аномалната разлика в логиката да клони към "вредна" :D
Чисто научните аргументи винаги са добре дошли и трябва да се уважават, но в случая няма да мина да другото мнение.
Аналогия с цигарите - отново вредни ама не. За едни вредни, за други полезни :rolleyes:

Чет Юли 18, 2013 9:34 pm
Профил
Аватар

After_Dark написа:
При микровелето си говорим за механичен резонанс на водната молекула, нали? Ето цитат от друг форум:
"Значи магнетрона работи на напрежение. Ако то е 2100 волта се отделят ел. магнитни вълни с такава честота че карат молекулите на водата да трептят и всичко което я съдържа се загрява. Значи трансформатора прави 1050 волта напрежение. То се удвоява от една каскадна схема съдържаща кондензатор и диод и става 2100 волта. Но това е каскадна схема нали. Може да се добави още един (подходящ) диод и кондензатор и напрежението да стане 4200 волта. Сега вече пуснато през магнетрона ще се излъчват гама лъчи и можем да го използваме за:..."
:)

:D :D :D

Кой е тоя форум, бг-мама ли? :D :D

Много гама тия микровълнови, ей, и неутрони бълват ли бълват, не ни трябва ни ускорител ни гявол :D

Чет Юли 18, 2013 10:26 pm
Профил WWW
Аватар

Честно казано не можах да схвана връзката между напрежението и честотата и след един кратък гугъл за секунда и половина : http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... etron.html

Изглежда си е направен да излъчва в точно определена честота. Напрежението просто е необходимо. А за да се прави с каскада сигурно си има чисто практическа причина. Другия проблем е че напрежението в мрежата не е константно - мени се от 185 до 260 (това са допустимите граници в БГ но се случват такива вариации и на практика) - та честотата ако зависеше от напрежението ще се мени постоянно и печката ще работи много рядко - което както знаем не е така.

едит : колегата ме е поизпреварил малко :)

Чет Юли 18, 2013 10:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Айдеее почна се, а им предоставихме такъв сгоден случай просто да си замълчат :D . Сега остава някой да почне да говори и за радиация и вече всичко ще си дойде на мястото :D .

ПП. Само ще ви дам още един жокер - в САЩ всеки може да съди всеки, нали така. И всяка къща без изключение има микровълнова фурна, отделно и ресторантите. Още не съм чул да има осъден производител на микровълнови фурни за разлика от производителите на цигари примерно. Така че правете си сами сметката даже и без да четете научни статии по въпроса :D .

Чет Юли 18, 2013 10:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща