Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Проект за автомобилен разходомер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Има,ама практиката показва, поне при мен че все се пропуска някои фактор и излиза неточно. На практика спрямо точноста която ще постигнеш с Атмегата малкото удължаване на импулса е пренебрежимо малко. Плюс това можеш ако се наложи да направиш и малко програмна корекция на резултата.

Пон Дек 12, 2005 3:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да де, ама нали за да я направя тая софтуерна корекция ми е необходимо да знам горе-долу каква е грешката.

Пон Дек 12, 2005 4:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Значи, има и още един проблем, който трябва да се реши. Нужно е при стабилно отпадане на захранването (не някви смущения), процесора да продължи да работи още, примерно 1/2 секунда, за да качи натрупаната статистика в еепром-а. Ще мине ли номера с някой по-якичък кондензатор, или за батерийка ще трябва да се мисли?

Пон Дек 12, 2005 4:08 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
... а що просто не прочетеш инфото от диагностичния конектор? Пове4ето автомобили поддържат тази информация. На някой можеш директно да прочетеш разхода, на други четеш времето на впръскване и смяташ ...

Пон Дек 12, 2005 4:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
nickich написа:
... а що просто не прочетеш инфото от диагностичния конектор? Пове4ето автомобили поддържат тази информация. На някой можеш директно да прочетеш разхода, на други четеш времето на впръскване и смяташ ...

Щото идеята е да е универсален. Освен това, едва ли някое еку ще ти предоставя информацията за абс. всеки управляващ импулс - най-малкото комуникационният канал ще му дойде тесен.

Пон Дек 12, 2005 4:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ок, съгласен съм :) щом трябва да е универсален - това е начина.
А ЕКУ-то предоставя някаква средна стойност, която върши перфектна работа за целта.

Пон Дек 12, 2005 4:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Може да измериш реалното време с добър осцилограф и да сравниш с измереното ако чак толкова държиш но пак ти казвам че грешката от входната верига е пренебрежимо малка в ставмение с неточноста на самото ти измерване.

Пон Дек 12, 2005 4:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
RC групата ще повлияе и на предния и на задния фронт така че в края на краищата грешката ще се неутрализира.
По подробно предния фронт ще полегне и закъснее но ще полегне и закъснее и задния и то със толкова колкото е шавнал предния.

Не каза как ще го тарираш?

Тау (времеконстантата на RC- групата)=3*R*C

Пон Дек 12, 2005 4:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Задния скача до много голямо напрежение и закъснението е по малко,така че за случая има промяна на продължителноста но като цяло на фона на неточноста на измерването тази промяна е пренебрежимо малка.

П.С Нарастващия е по правилно да се каже

Пон Дек 12, 2005 5:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
offtopic: Радостно е , че духа на форума е в супер форма :)

Ама , ако аз направя тема "Искам да си направя Совалка" едва ли всичко ще ми бъде разяснено от до :-( :lol:
Т.е реконструктор малко странно подхождаш към проблема, но аз пък хептен не съм в тея неща, така че ти знаеш по-добре.

Евалата на Всички ! направо как се раздавате ... :roll: Браво ! =D>

Пон Дек 12, 2005 7:19 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение Мнение
Според мен щом става въпрос за измерване на интервал от време е недопостимо на входа да се постави RC група, ако има пик на напрежението от 100 - 200V задължително галванично развързване (това не означава че ценерите отпадат), не може да се използват и оптрони те променят коефицента на запълване (времето за което дюзата е отворена) чрез който се предава информацията. на пазара продават digital isolators незнам как е на български те не променят КЗ и са на цена 1-2 $

Не съм съгласен че RC няма да окаже влияние
защото токът на заряд и разряд на кондензатора не е еднакъв
плюс това нивата на входовете на MCU '1' и '0' не са еднакво еднакво отдаличени от съответно Vcc и GND

вярно при 10pF грешката е малка ама ако ще се следи количеството на гориво в резервоара тогава грешката е и натрупваща \:D/

Пон Дек 12, 2005 11:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Защо издребнявате с тези 10pF.
Нека някой да каже колко е времето за стаботване на дюзата, активно съпротивление, индуктивност, ток на сработване, захранващо напрежение и ход.

Вто Дек 13, 2005 12:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
denis_hasan ами те тия същите галванични разделители работят с входно логическо ниво и проблема да преобразуваш входния сигнал до логическо ниво пак си остава.
А е и добре да прочетеш малко за принципа им на работа на тия същите галванични разделители преди да ги препоръчваш. Това че ги препоръчваш за целта говори че изобщо не си погледнал как работят.

Хаиде не пълни главата на реконструктора с глупости. Закъснението на тая RC група е под микросекунда и на всичкото отгоре може и да се намали с намаляне на кондензатора наполовина и намаляне на съпротивлението на резисторите.

А на всичкото отгоре тук става дума за много по големи времена. И основна неяснота кога дюзата наистина е отворена. Сто процената няма да се отвори и затвори моментално заедно с напрежението. Има си инерционност и тази инерционносъ сигурно е от порядъка на 10ки че сигурно и над 100микросекунди. Изобщо за какво се ядете за някакво дребно времезакъснение не мога да разбера.

Вто Дек 13, 2005 12:24 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Мнение 
Добре де ти пък за какво им се връзваш ако искат да го слагат тоя кондензатор щом смятат че няколко наносек закъснение ще обърка меренето (съмняваме АТМега да може да го хване дори и при 16MHz под 1 такт е )

Вто Дек 13, 2005 1:25 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Няма да се мери време ще мери коефициент на запълване.
Отношение между импулс и пауза.
И всички тези времена са обсолютно без значение
При отношението грешката ще изчезне ще стане 0 (нула). Ще я паратим на майната й. Няма да ни пука за нея.
Влиянието на гравитацията на луната върху дюзата ще внася по голяма грешка.

Обаче не е ясно как ще се тарира?

Не знам дали забелязвате за трети път задавам този фундаментален според мене въпрос.
КАК ЩЕ СЕ ТАРИРА?

Вто Дек 13, 2005 10:34 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща