Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Малко насоки за ОУ, моля 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Малко насоки за ОУ, моля
zaphod написа:
айде сега, хартуерно умножение. хардуерно умножение ти трябва ако софта искаш да бачка бързо, иначе все тая.

Ми, софта трябва да бачка бързо, особено за бързи и мощни поялници. Иначе имаш клатене около зададената стойност или доста по-мудна реакция от възможното, и с по-големи overshoot-и.

zaphod написа:
пък за тия термо али бали, и без това коригиращия полином трябва да е флоат

Айде бе! При мен що върви с 16 битови числа без значима загуба на информация? Поне до 4-тата си степен. От там нагоре е безсмислено- не правим прецизен термометър а поялник.

zaphod написа:
, а хардуерното умножение си е само за цели числа. така или иначе предполагам никой не пише на асемблер, компилатора си носи библиотеките и ще ти умножава без грижа.

И носейки ги, върши нещата между 10 и 20 пъти по-бавно върху PIC16 спрямо PIC18.

Читав PID иска умножение на поне 16 битови числа. Полинома също перфектно си се решава с 16 битови умножения, поне до към 5-тата си степен. Извън това има още няколко умножения, осреднявания, шифтове и т.н. На PIC24 и PIC32 ще можеш да го направиш дори с 32 битови числа с фиксирана запетая, което за случая е практически неразличимо от от 4 байтови float, а заедно с това ще можеш да му закачиш и графично дисплейче за 10 кинта и всичко ще върви на пушка.

Ако ни трябва да речем 64 краков, във фарнел най-евтината 18-ка струва 2 афро, а най-евтината 16-ка 2.47 афро. За какво да купуваме по-скъпия чип без хардуерно умножение вместо по-евтиния с хардуерно такова?

Не става читаво без това, вЕрвай ми. Тоест става, ама с компромиси - постоянно ще го мислиш дали няма да му свърши паметта, дали няма да му се препълни хардуерния стек (в което 18-ката е в пъти по-добре от 16-ката). 16-ката няма и приоритети на прекъсванията и още куп простотии. За какво? Ако ще правиш компромиси, по-добре си купи китайска станция и се примири с нейните компромиси, защото по-добре няма да стане за нищо повече от средностатистически китайски поялник, сгряващ за 2 минути. Не правим изделие дето ще се произвежда в хиляди бройки, за да броим центовете и евентуално да има смисъл.

Пон Юли 22, 2013 11:22 am
Профил ICQ

Cekins написа:
+1... В момента работя по един дивайс дето 18-ката е натоварена с около 40-50 (че и повече) флоат сметки на 1/4 секунда. Верно че е на 16 MIPS пуснат ама се справя без никви грижи.

Моето чете ADC-то по 8 пъти, 100 пъти в секунда. После коригира със софтуерен офсет и усилване,после с полином, после коригира за стайна температура, после коригира спрямо съпротивление на нагревателя, и най-накрая пуска PID-а, който освен да умножи по 16 битовите коефициенти, преди това прави 1 усредняване, 2 филтрирания, няколко шифта. През това време клати и LED дисплей със 100 херца, праща и получава данни по USB, управлява 2 потенциометъра и един DAC по i2c. Леко ме съмнява 16-ка да се справи с това, без сериозни заигравки със софтуера. Ама и не виждам смисъл - 18-ката е по-евтина.

Отделно човките с последователна на нагревателя термодовйка заради индуктивността си правят офсети покрай включванията и изключванията, и защото точно там се чете, боря го с wave-shaping. Работата съвсем отече. :)

Не знам. Може и да не съм прав, ама като не гоня производство на хиляди бройки за мен е безсмислено да броя центовете. Даже между PIC18 и PIC32 разликата е 2 евра. А разликата в хардуера и периферията няма база за сравнение въобще. Защо тогава да се тормози човек?

Пон Юли 22, 2013 11:45 am
Профил ICQ

Абе хора, това е поялник, вие отчитате ли инертността на цялата система, за да нямаш клатене и да имаш добро регулиране с просто линейно регулиране няма да стане, за тоя случай може би най-подходящ е ПИД, фъзи може би но .. аз бих заложил на ПИД.
А иначе горе говорите за мерене съпротивление на термодвойка .. там съпротивление не се мери, тя дава напрежение, което чисто теоретично е малко по кофти като схема, но нищо особенно. При термодвойката по важно е как ше компенсираш студения край и дали изобщо ще го компенсираш, има си много стандартни решения за този случай.

Като цяло LM358 не е инструментален усилвател, не очаквайте чудеса от него, и не с еопитвайте да правите чудеса с него. Има достатъчно прецизни ОУ които бихха свършили работа и са налични, Комет не са единственият доставчик, К1 държат не малко на AD. Но за поялник дори и на майкрочип чопърите ще свършат работа, позлвал съм ги за далеч по прецизни мерения, уж бяха тестови докато дойдат читави АД-та но се оказа че и за там вършат работа.
А за другото .. остава сег за тоя терморегулатор да набутате един АРМ, .. може и едно GPU за да му ползвате QUDA ядрата ... все си мисля че всеки по читав 8 битов процесор ще свърши чудесна работа, хората с 8086 държат совалката права ние тук за един поялник почнахме и хардуерни умножители да търсим, не че няма ама ... Аз лично ако го правя сега бих бучнал силабс, ADC e по читаво от това на пика особенно от към входана част, по спомен май и термодвойка може директно да бучнеш, компенсацията не помня как я правеха .. дано не ме лъже паметта.

Пон Юли 22, 2013 1:05 pm
Профил

ToHu написа:
Абе хора, това е поялник, вие отчитате ли инертността на цялата система, за да нямаш клатене и да имаш добро регулиране с просто линейно регулиране няма да стане, за тоя случай може би най-подходящ е ПИД, фъзи може би но .. аз бих заложил на ПИД.
А иначе горе говорите за мерене съпротивление на термодвойка .. там съпротивление не се мери, тя дава напрежение, което чисто теоретично е малко по кофти като схема, но нищо особенно. При термодвойката по важно е как ше компенсираш студения край и дали изобщо ще го компенсираш, има си много стандартни решения за този случай.

При термодвойка последователно на нагревателя се мери и съпротивление. По една или друга причина (ако искаш ще обясня - не е сложно ама е дълго) при меренето на термодвойката, през реотана трябва да се пуснат едни 30-ина микроампера за да може да се засича кога има и кога няма включен реотан. Та, 30-ината микроампера, минали през 9.3-те ома на нагревателя дават допълнителен офсет от 279 микроволта, което за термодвойка, даваща преко сили 9 миливолта при 500 градуса (да, нестандартна термодвойка е), е едни 15 градуса грешка. Та за туй. Отделно като бучнеш 5 ватов поялник в 200 ватова станция трябва да му ограничаваш мощността, иначе ще пукне за 10-ти от секундата. Това става или като знаеш тока през него, четейки го с шънт, или като му знаеш съпротивлението, четейки го през същия канал през който му четеш и температурата.

Инертността си се отчита. Точно заради нея не можеш да регулираш ефективно бърз поялник, мерейки 2 пъти в секунда, и реално използвайки бързината му (150-450 за 2 секунди). Или ще е ужасно бавен, или ще прави огромни офсети.

ToHu написа:
Като цяло LM358 не е инструментален усилвател, не очаквайте чудеса от него, и не с еопитвайте да правите чудеса с него.

LM358 е масов, евтин, работи на 5V еднополюсно захранване и входа му включва нулата. Затова дръпнатите го ползвам масово. Сега, че има до 2 миливолта офсет на входа са подробности. :)

ToHu написа:
Има достатъчно прецизни ОУ които бихха свършили работа и са налични, Комет не са единственият доставчик, К1 държат не малко на AD. Но за поялник дори и на майкрочип чопърите ще свършат работа, позлвал съм ги за далеч по прецизни мерения, уж бяха тестови докато дойдат читави АД-та но се оказа че и за там вършат работа.

AD-тата са по-скъпи. А за поялник какво THD има, и какви смъщения вкарва чопъра е без значение. Пък това се оказва че върши работа. Има и вартианти с Chip Select, което е супер удобно да четеш 20 канала през едно и също ADC например.

ToHu написа:
А за другото .. остава сег за тоя терморегулатор да набутате един АРМ, .. може и едно GPU за да му ползвате QUDA ядрата ... все си мисля че всеки по читав 8 битов процесор ще свърши чудесна работа, хората с 8086 държат совалката права ние тук за един поялник почнахме и хардуерни умножители да търсим, не че няма ама ... Аз лично ако го правя сега бих бучнал силабс, ADC e по читаво от това на пика особенно от към входана част, по спомен май и термодвойка може директно да бучнеш, компенсацията не помня как я правеха .. дано не ме лъже паметта.

Аз пак да питам - защо да вместо PIC18 да ползвам еквивалентния му PIC16, след като е по-скъп? Аз не обичам да ми е трудно, когато няма смисъл. Ще пусна клипче скоро да видиш какво се чете от ADC-то, какво трябва да се извади от него и въобще каква манджа с праз става за да го стабилизираш и изстискаш всичко, дето може

И да, обикновен муден класически поялник с датчик на отделни изводи се терморегулира и от PIC12 съвсем безгрижно. Просто не всички са такива.

Пон Юли 22, 2013 1:45 pm
Профил ICQ

За термидвойката нямах представа че е последоватлено на нагревателя, преди много години съм си правил терморегулатор но термодвойката си беше изведена на отделни кабели, дори не ми е хвумвало че може да е последователно на нагревателя.
А за скоростта, никой не говори за 2 измервания в секунда, но през какво време мериш, и как въртиш алгоритъма за регулиране са отделни неща, ПИД примерно може да си го въртиш с достатъчна бързина на ПИК за да обработваш и доста по бързи процеси, така че не мисля че изобщо от към производителност би следвало да имаш проблеми, въпрос на организация на софтуера. Дали ще е ПИД или друг алгоритъм 5 MIPS са си доста освен ако не правиш нещо много адванс ил нямаш юзер интерфейс който успява да изяде цялото време.
А за това дали да е 18-ка или 16-ка, да въпрос на избор, но в никакъв случай не мисля че наличието на хардуерен умножител е решаващо, а това че го имаш е добър плюс.

Пон Юли 22, 2013 1:58 pm
Профил
Аватар

sparkybg написа:
zaphod написа:
айде сега, хартуерно умножение. хардуерно умножение ти трябва ако софта искаш да бачка бързо, иначе все тая.

Ми, софта трябва да бачка бързо, особено за бързи и мощни поялници. Иначе имаш клатене около зададената стойност или доста по-мудна реакция от възможното, и с по-големи overshoot-и.

Стига бе, колко време на реакция гониш на това нещо? Все пак умножение 16*16 ->32 би трябвало
да става за много под милисекунда (не знам на колко е наклочен тоя пик, ама и на 1 MHz
да е пак си там).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Юли 22, 2013 3:11 pm
Профил WWW
Аватар

Sparky, не съм 100% съгласен за 16-ките - недей подценява 16F18xx - въпреки че няма хардуерен умножител и има само 8 нива стек, от към периферия е добре наточен а цените им са доста атрактивни. Въобще даже не се заглеждам към класиките от рода на 877 - те ще са на доизживяване както е и 16F84 - цените им ще продължават да са високи и сигурно даже ще поскъпват. Ще съществуват единствено за това, че има хора които ще ги купуват въпреки високата цена.

Пон Юли 22, 2013 3:12 pm
Профил ICQ

Освен него имаш и стек с 31 нива и приоритети на прекъсванията (които при мен също вършат перфектна работа, понеже и 100 пъти в секунда променям позицията на 2 потенциометъра и един DAC по I2C шината). Малко ли е? И всичкото това за по-малко пари от аналогична 16-ка.

Да не говорим че в единия случай за да свършиш нещо повече от мигалка и то да върви с прилична точност програмата ти заприличва на гъз, а в другия с разлики в 2-3 файла се компилира и върви на всичко от 18-ка до 32-ка.

ПП: В моя случай иде реч за 18F4550(стар, скъп) и 18F45K50(нов евтин и съвместим). 44 кракова 16-ка с USB просто няма.

Пон Юли 22, 2013 3:16 pm
Профил ICQ
Аватар

8 нива стек, 31 нива, малее, баси пикоборската тема къде се наврях и аз.

:D :D :D

Пон Юли 22, 2013 3:37 pm
Профил WWW

tgi написа:
Стига бе, колко време на реакция гониш на това нещо? Все пак умножение 16*16 ->32 би трябвало
да става за много под милисекунда (не знам на колко е наклочен тоя пик, ама и на 1 MHz
да е пак си там).

Цялата работа е там че контролера трябва да контролира всякакъв поялник. Термодвойката се мери при всяко преминаване на мрежовото през нула - тогава се изключва захранването, мери се напрежението (4 четения на ADC-то), това се усреднява. До тук добре, ама поялниците с последователна термодвойка правят индуктивни пикове. Тоест, като четеш температурата след полупериод, в който поялника е бил с включено захранване може да покаже с до 150 градуса по-ниска температура отколкото след полупериод, в който е бил изключен. При това тия пикове и формата им и знака им при 200 градуса и при 400 градуса са различни. И това трябва да се прецени и компенсира. Тоест, от кривата с пиковете да извадиш права без пикове. След тая компенсация (в 2 полупериода меря термодвойката, в други 2 полупериода меря съпротивлението на нагревателя) се добавя компенсация заради съпротивлението на реотана (между 2 и 100 ома), след това се прави корекция с полином от 4-та степен, след това се добавя температурата в студения край. През цялото това време пращам данни по I2C шината за да променям хардуерното усилване и офсет в зависимост от това какво меря, както и тока, който пускам през нагревателя докато меря. Датчика може да е последователен, може самия нагревател да се ползва за датчик (мери се съпротивлението му), а може и да е на отделен канал, с с един общ или със съвсем отделни изводи от тия на нагревателя, пак резистивен или термодвойка. В същото време се мери периода на входното напрежение, температурата в студения край, мрежовото напрежение за да се ограничава мощността при маломощни поялници например.

Така компенсираната температура се усреднява за послените 4 стойности веднъж, от това усреднено се помнят последните 8 стойности, от което се изчислява текущия "тренд" на температурата, за да може поялника да реагира преди достигането на работната точка, а не едва след като я е достигнал.
Отделно същата компенсирана температура се филтрира през софтуерно подобие R/C (X=X-X/4+Xnew), и това се взима за текуща температура.
Тая текуща температура + тренда, усилен с 16 битов коефициент се ползват за да се пусне върху тях PI алгоритъм, отново работещ с 16 битови коефициенти. Резултата от 16 битовия PI e 32 битово дюти, което добавям към текуща променлива и преценявам да пусна ли поялника в следващия период на мрежовото напрежение или не.

В цялата работа има МНОГО умножение (сигурно 20-30 парчета) и много шифтване на междинни резултати.

В ISR-то за цялата работа се търкаля и рефеешването на екрана.

В същото време се търкаля и прост интерфейс, + предаване и приемане на данни по USB за промяната на разни усилвания, коефициенти на PID алгоритъма и прочие полюции.

Да, може да се направи и върху 16-ка вероятно (даже е почти сигурно че може). Ама 18-ката ти дава свободата да мислиш как по-добре да си напишеш програмата, вместо да мислиш как да накараш PID-а да се изпълни за 100 микросекунди вместо за 2 милисекунди.

По алгоритъма, с който "изправям" пиковете може да се напише още доста, ама това иска още умножения и още код, но ще подобри значително преходните процеси, а аз точно това искам, защото има МНОГО криви за управление човки дори от един и същ вид (включително и оригиналната HAKKO), и алтернативите са или по-бавен PID (с по-ниски коефициенти), или големи overshoot-и.

И не на последно място - това всичкото е за забавление. Дали ще сложа PIC16-ка за 2 евра или PIC32-кa за 5 евра практически е без значение. За да направя това на PIC24-ка или PIC32-ка би ми било в пъти по-лесно, просто защото не се съобразявам с хардуер, а само със софтуер. И кода ще е много пъти по-четлив.

Пон Юли 22, 2013 4:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Съгласен съм разбира се, че 2 или 5 афро е без значение в такова нещо.
С тия няколко нива на стек си заникъде, работата е дребна но цялото мазало с
кривата архитектура вместо за мигалки да я мъчиш в много таскове си е безполезно
упражнение.
За по-малко от 5 афро можеш да купиш MCF52211 и с накой-друг ( и може бии само някой) % от ресурса
му да си свършиш работата спокойно и чисто.

Пон Юли 22, 2013 4:18 pm
Профил WWW

tgi написа:
8 нива стек, 31 нива, малее, баси пикоборската тема къде се наврях и аз.

:D :D :D

8 нива е Call стека на 16-ката и 31 на 18-ката. Софтуерния е на корем, в зависимост от компилатора.

Аз що разправям че осмаците са шит. :) Ма са евтини. За пореден път си обещавам че осмак повече няма да пипна за нещо повече от мигалка, ама за пореден път си знам че дотрябва ли ми 5V микроконтролер с USB ще си наруша обещанието. То се бориш в 90% от времето с архитектурата вместо със същината на програмата ти. PIC24/dsPIC30/33 сравнено с това е като да скочиш от трабантче на Мерцедес, във абсолютно всяко отношение. Ама 5 волтовите нямат USB. PIC32-пак така.

Така или иначе вече си пуснах платките, на които ще може PIC24 или PIC32. :) Пък после може и мултимедиен плеър да набутам в поялника, ако ми дойде музата. :) Ще има мегдан на корем.

Пон Юли 22, 2013 4:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Е с 32 и за плейър ще имаш място, само предвиди колонките къде ще са ти да не
убодеш погрешка поялника в някой от говорителите вместо в онова с навитата пружина :D .

Пон Юли 22, 2013 4:31 pm
Профил WWW

То говорител си има и сега. Ама само пищи.

Пон Юли 22, 2013 4:38 pm
Профил ICQ
Аватар

sparkybg написа:
... дотрябва ли ми 5V микроконтролер с USB ...

ATmega32U2
И разни други, стига да те уреждат ценово.

Пон Юли 22, 2013 10:59 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 73 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща