|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:22 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Edesign
Ранг: Форумен бог
|
 Зарядно за акумулатор
Здравейте!
Някой има ли идея как може да се направи зарядно за авто акумулатор, на който тока на зареждане и състоянието му да се следи с контролер. Предполагам заряда ще се прави с PWM но не знам подробности по процеса.......
|
| Вто Сеп 20, 2005 4:01 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Погледни в Библиотека 
|
| Вто Сеп 20, 2005 4:12 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Да разгледах зарядното с AVR но аз искам да зареждам автомобилен акумулатор и то макс евтин вариант ..... Значи препдполагам за зареждане (което ме интересува повече) може да се използва регулатор с PWM и един тиристор (схемата ще се захранва с променлив ток) Но нещо тиристорите и мощната електроника не са ми силната страна
|
| Вто Сеп 20, 2005 5:03 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами то има и дуг въпрос, колко качествено искаш да го зареждаш тоя акумулатор. Значи акумулатор се зарежда с постоянно напрежение, автомобилен конкретн, като напрежението би трябвало да зависи от околоната температура. След това напрежението до което го зареждаш пк зависи от типа заряд, с автомобилни не съм се занимавал много но с необслужваеми имам доста опит те също са оловни и киселинни, само че ползват гел, или нещо като гел. Та има ралични начини на заряд в зависимост от режима на работа на акумулатора, и от там зависи с какво напрежение ще го зареждаш. 13.62 и 13.8 са суответно двете напрезениа до които се зарезда за оловни, необслужваеми.
|
| Вто Сеп 20, 2005 6:40 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Най-евтино е без контролер, с един LM317 и два резистора. По-евтино няма.
|
| Вто Сеп 20, 2005 7:55 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе пак казвам, зависи дали искаш да е съвсем както трябва, температурната кмпенсация и добре поддържаното напрежение увеличават живота. Правих такава система за аварийно осветление, старите версии с обикновенно зарядно изкарваха около 250 цикъла заряд разряд, новата със температурна компенсация и периодичен разряд докара около 500 казвам, около защото съм счупил само 2 комплекта акумулатори, т.е. 8 ... повече не ми се жертваха, е счупил не, но след тия цикли капацитета им падна под 50% ..... та така, но това е за тиа необслужваемите повтарям. Но процесора не е задължителен, температурна компенсация може мнго лесно и на ЛМ317 да се добави.
|
| Сря Сеп 21, 2005 5:46 am |
|
 |
|
Edesign
|
Благодаря за отговорите! Малко да разкрия за какво става въпрос. Зрядното е част от UPS който трябва да работи на 12 волта с автомобилен акумулатор. А този UPS е част от голяма мрежа UPSи данните от които ще се събират и предават към централно управление по LAN. Всичко друго е готово но не съм се занимавал със заряд на акумулатори. Предполагам нияма голямо значение колко ще е живота на акумулатора (достатъчно голям е за консумацията) вапроса е как да задавам зарядния ток през контролер и кога да го изключвам от заряд ----> Аз си мислия заряд със тиристор че заграването е по малко при импулсен ток иначе LM317 трябва на бая голям радиатор да го сложа, но и в двата варианта не ми иде на ум подходящ вариант на задаване на ток --> PWM за тиристора или АЦП за LM317??
|
| Сря Сеп 21, 2005 8:51 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Най-напред акумулаторите трябва да са необслужваеми, т.е. херметични за да се избегне периодичното им доливане с дестилирана вода и т.н. дейности по обслужването. Иначе ще трябва някой да се занимава с това.
Второ, производителя на акумулаторите би трабвало да даде най-точната информация за начина на зареждане в зависимост от режима на работа (ако е Производител). Зареждането зависи и от режима на работа - колко често и за колко време се включва UPS, какъв ток се консумира и за колко време искаш да заредиш акумулатора след това.
Тези неща определят режима на зареждане, а конкретната схема е следващ момент.
Иначе схеми в нета колкото искаш.
|
| Сря Сеп 21, 2005 9:46 am |
|
 |
|
Edesign
|
Акумулаторите ще са обикновени автомобилни (така искат не зависи от мен). Производител --> България. Колко често ще се ползват никой не знае --> монтирани са по разни върхове по планините където има ретранслаторна апаратура, целта е да се следят постоянно винги да са добре заредени и т. н.
|
| Сря Сеп 21, 2005 9:57 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Не ми е известно в България да се произвеждат необслужваеми автомобилни акумулатори. Монбат е най-известния производител, но и техните май са класически тип.
Затова, ще трябва някой да им долива вода при необходимост. Тази необходимост се установява с визуална проверка. Затова писах, че е по-добре необслужваеми, които не се нуждаят от това, още повече, че по върховете може и да няма хора, а ако има някакъв пазач, то не може да се иска непременно да разбира и от това.
Разбирам желанието да се контролира дистанционно състоянието, но това не е елементарна задача и идва ли ще се намери готово решение. Някой проста трябва да проектира зарядно устройство, отговарящо на изискванията. Дори и тогава остава въпроса с доливането на дестилирана вода.
|
| Сря Сеп 21, 2005 12:26 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ето дойдохме си на думата, тук вече може да се говори по конкретно, но отбелязвам че става дума за необслужваеми, херметични, конкретен модел, но аз ги проучвах и към всички има еднакви изисквания за заряд разряд. Щом ще са много и се иска надеждност предполагам ще се иска и по дълъг живот, за да се икономиса, щото ако имаш 100 акумулатора може да с еокаже че търпиш сериозни загуби поради неправилно зареждане от което следват по чести смени. Учените казват че твоят случай е Stand-by/Backup-use и при него се препоръчва така наречения Floath заряд. Погледни файла дето съм го прекрепил. Подобни са препоръките на всички производители на необслужваеми акумулатори ..... а защо в твоя случай искат да ползват обслужваеми .... мн е интересно, тъй като дори големи UPS системи, от по 200-300 kVA са с необслужваеми. И друго .... ретранслаторна апаратура ..... някой казвал ли им е че тия акумулатори не са много здравословни за електрониката около тях .... обикновенните киселинни ??? Моя съвет е за необслужваеми, не задължително на панасоник, има и други хубави, pbq примерно, които бяха около 17 лв за 7 Ah и то преди 3 години.
Аааааа имай и друго в предвид, освен заряда, важен е и разряд, там ще видиш до колко можеш да го разреждаш в зависимост от натоварването, това също влияе доста на живота. Според мен или трябва да си поиграеш с някоя аналогова схема, или да си сложиш един PIC, млък с ADC да ти върши всичко.
|
| Сря Сеп 21, 2005 6:19 pm |
|
 |
|
Vanko
Ранг: Минаващ
|
А защо не погледнеш за BQ2031 в сайта на Texas www.ti.com.
Има и готов модул който можеш да поръчаш.
|
| Нед Дек 11, 2005 10:11 pm |
|
 |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
Незнам защо го пращате човека да ходи да носи вода през девет кладенеца,та в десети !!??
Той не е уточнил в детайли приложението и местоположението на акумулаторите, но автомобилните оловни акумулатори са едни от най-яките животни !!! То и ако не беше така нямаше да се ползват масово по автомобилите !!! Никак не са капризни към експлоатацията, а и какво толкоз се плашите от обслужваемите ??
Директен пример от практиката - редовно следя нивото и гъстотата си на моят авомобилен и вече за една година не е мръднало !!! А знаете какви са условията на експлоатация (говоря за Българска Искра)???
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Вто Дек 13, 2005 2:10 am |
|
 |
|
velio
|
Ами ти така правиш, ама когато го туриш на UPS ще го доливаш на 2-3 месеца. От личен опит...
Особено ако се ползва (т.е. когато има отпадане на захранването).
Тъй че не е лошо да се мисли за режима на зареждане...
|
| Вто Дек 13, 2005 3:31 pm |
|
 |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
Е че естествено,че трябва да се мисли за режим на зареждане !!! 
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Сря Дек 14, 2005 2:46 am |
|
|