|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:13 am
Микроконтролери с какво да започна
| Автор |
Съобщение |
|
VSU
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 1:08 pm Мнения: 433 Местоположение: Казанлък
|
Реконструктор ти си програмист а като се занимаваш с контролери трябва и да си хардуерист а занеш ло колко е трудно да си и двете Спора става безсмислен вече според мен добро начало е AVR 1.по-ефтин 2 по-бърз 3.по-малко бъгав а и вече лесно се намира има ефтина развойна среда програматора струва стотинки или почти без пари ако се направи най елементарния
|
| Чет Дек 15, 2005 12:57 pm |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Трябва да си хардуерист до толкова че да можеш да си вържеш схемата и да нахраниш процесора. Все пак това е началото и не се изискват кой знае какви познания... няма да правиш някаква супер сложна система.
Нещата не са толкова сложни. Не отчайвайте човека!
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Чет Дек 15, 2005 1:07 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
Не нужно според мен да си толкова навътре с хардуера, за да се занимаваш контролери. Донстаъчно е да отбираш малко от цифровата схемотехника и примерно да знаеш как да ползваш АЦП-та, ЦАП-ве и примерно компаратори. Поне в нашта фирма сме така. Аз съм програмиста, а колегата е по хардуера. Разбирасе и аз мога да си направя една елементарна схема, да навържа виншни памети, диплеи и т.н.т., но стигне ли се до аналоговата част съм вече аут. Просто си нямам много на идея, примерно как работят оп. усилватели и някои други аналогови схеми, но това не ми пречи, защото аз се ограничавам с това да знам кво ще извлека от АЦП, например. Според мен колкото е по-сложен е един проект, толкова по-тясни специалисти са необходими за него, защото според мен е друдно едновременно да си изключително добър програмист и хардуерист.
|
| Чет Дек 15, 2005 3:32 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Какви българи сте бе?
Средния българин разбира от:
1. Софтуер и Хардуер - това и баба го може.
2. Политика и най - вече от имотно/паричното състояние на политиците. Тя всяка стринка знае, че бензиностанцията отсреща е на Костов, а пък Кремиковци го купи Софиянски.
3. Икономика - всички разбират от външен дълг, петролна търговия, приватизация и борсова търговия. Иначе ходят със съдрани гащи де, но нема икономически теми в които да ги хванеш боси.
4. Футбола го разбират отвсекъде. И футболистите ни и те го "разбират" футбола.
5. От жени - особенно в комбинация с бой, секс и сръбска музика.
6. От коли - българина стандартно сам си прави колата. То е разбираемо, предвид квалификацията на автомайсторите.
7. И от шофиране на коли разбират - самочуствие на Шумахер и шофиране като на мъртво пиян слепец.
8. От международното положение и геополитика.
9......
Абе българина разбира от всичко. Затова и БГ е на това положение.
Без да се засягате, просто малко настроение.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 15, 2005 3:40 pm |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
ХАХАХАХАХАХАХ
Прав си, Цецо !
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Чет Дек 15, 2005 3:49 pm |
|
 |
|
georgimv
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Авг 24, 2005 9:40 pm Мнения: 104 Местоположение: София
|
Е специалист по всичко и сега си е актуален, а и училищата ни продължават да бълват всестранно развити личности
|
| Чет Дек 15, 2005 3:50 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 |  |  |  | MoZaKa написа: Не нужно според мен да си толкова навътре с хардуера, за да се занимаваш контролери. Донстаъчно е да отбираш малко от цифровата схемотехника и примерно да знаеш как да ползваш АЦП-та, ЦАП-ве и примерно компаратори. Поне в нашта фирма сме така. Аз съм програмиста, а колегата е по хардуера. Разбирасе и аз мога да си направя една елементарна схема, да навържа виншни памети, диплеи и т.н.т., но стигне ли се до аналоговата част съм вече аут. Просто си нямам много на идея, примерно как работят оп. усилватели и някои други аналогови схеми, но това не ми пречи, защото аз се ограничавам с това да знам кво ще извлека от АЦП, например. Според мен колкото е по-сложен е един проект, толкова по-тясни специалисти са необходими за него, защото според мен е друдно едновременно да си изключително добър програмист и хардуерист. |  |  |  |  |
Аз съм на абс. същото дередже.  За съжаление, дори ако се ползват чисто цифрови схеми в дадено устройство, понякога се налага познаване на електрониката. Например, идея си нямам какво правят кондензаторите, които вървят с така известния MAX232. Връзвам ги както са на картинката и толкоз. Обаче ако сбъркам нещо дребно, схемата не работи и почва голямото чудене. И докато се стигне до същината проблема може да мине много време. Докато един печен хардуерист обикновено веднага разбира за кво става дума.
|
| Чет Дек 15, 2005 4:26 pm |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
Ранг: Новодошъл
|
Само с цели тухли строеж не се прави! Необходими са както тесни, така и широки специалисти. Такива обаче не се произвеждат по поръчка, а това им качество е генетично заложено. Ако съответния индивид попадне в подходящата среда, може да развие качествата си такива, каквито са заложени в него. Движи го вътрешния глас.
А ако искате да се посмеем, ще ви напиша един цитат на Джордж Бернард-Шоу по въпроса:”Тясната специализация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата!” – край на цитата!
|
| Чет Дек 15, 2005 5:04 pm |
|
 |
|
Dimiter
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 3:18 pm Мнения: 309 Местоположение: Sofia
|
Ха ха Съгласен 
|
| Чет Дек 15, 2005 5:16 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
При вас да, защото има и хардуерист под ръка. Освен това в една фирма това е въпрос на организация. Щом като такава схема работи - защо не!
Обаче хората питат с какво да започнат, което предполага, че сами ще си правят нещата.
Затова е необходимо да познават хардуера, който ще използват. Иначе как ще различат хардуерния проблем от софтуерния.
Освен това "занимаването" с контролери не би трябвало да е самоцел, а осъзната необходимост. Ако ви възложат да направите захранване непременно контролер ли трябва да се сложи? Е, ако човека иска да е софтуерист - може и на хартия.
Започването трябва да стане чрез проектиране на цялостно устройство с определено предназначение - нещо не много сложно. Например да измерва и индицира някаква величина или да управлява нещо.
Палене и гасене на светодиоди с учебна цел не е много подходящ подход, защото ще последва въпроса "С какво да продължа?"
А тогава отговорът е еднозначен - Защо изобщо си започнал.
|
| Чет Дек 15, 2005 5:27 pm |
|
 |
|
WDW
|
Ха-Ха , култово !!!
Повторил си моя пост  ,само че по закачливо !!!
Та и аз да препоръчам смело на човека - почвай с Пиковете !!  Най-важното е - имаш море от информация за тях !!!
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Пет Дек 16, 2005 12:05 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе не знам да има фирма в света която да се занимава с ембедед решения различни от РС, и да търси програмисти само за еидн тип процесори, аз тук разгледах обяви в доста фирми, в големите им аразделение м-у хардуерист и софтуерист, въпреки че и изискванията към софтуеристите, или по скоро фърмуеристите, не с аникак малки, но не видях някоя да е написала MSP430 или x51 или нещо подобно ... на всички е даден един основен процесор, явно за който им трябва човек, и пише че познаването на други е предисмтво, а в някои обяви има не просто един а изброени 3-4 задължителни, така че тоа не се води специалист по всичко. Специалист по всичко почваш да ставаш кат почнеш да разбираш от цифрова, RF и аналогова схемотехника, писане на софт за РС и др подобни. В БГ човк малко или много с епринождава да е по широк специалист, аз се стремя да с еогранича до цифрова и аналогова схемотехнка, акто под аналогова имам в предвид нискочестотна аналогова, до около 1 Mhz, най-вече прецизни усилватели и др подобни, защото са ми свързани с работата.
|
| Пет Дек 16, 2005 2:06 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
За всички които все още мислят че трябва да се започне с асемблера на 8 битов микроконтролер(за предпочитане PIC  ) предлагам да разгледат следния документ:
http://www.olimex.com/dev/pdf/ARM%20Cro ... on%203.pdf
Не препоръчвам ARM като за начало, но практиката показва друго.
Погледнете тук за да видите колко много хора започват с ...ARM
http://groups.yahoo.com/group/lpc2000/
За абсолютно начинаещия винаги ще е трудно. И така е по-добре. Ако получава наготово смляна информация ще стане като господа програмистите, които се изказаха по-горе. Т. е. ще забрави, че е стъпил на раменете на тези преди него, които са проектирали, конструирали, тествали, дебъгвали развойните платки, програматорите, дебъгерите, компилаторите, линкерите ...
... и са направили живота му лесен.
|
| Пет Дек 16, 2005 9:26 am |
|
 |
|
Bezmozachen
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
Това не можах до го разбера.
|