Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Строителство... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Строителство...
Чудя дали това е за общи приказки, ама от опит знам че няма по-безумен проект от строителните работи та май това е точният раздел ;-)

Идеята е да се проектира и построи комплекс от вилички на морето. Тия дни купихме земята и сега циклим всякакви идеи... Целта е наполовина бизнес, наполовина удоволствие, което е риск... може да се получи нито едното, нито другото, ама това са рисковете на живота ;-)
По-интересна е техническата част и за нея събирам идеи. Засега имаме просто една гола поляна (около 3 декара). В регулация е естествено, демек може да пуснем ток и вода. Но целта е да ги ползваме минимално. В смисъл за водата ще се прави сондаж, защото ще ни трябва много (за щастие има много и е на плитко). Енергия (ток/топлина) също ще трябва много и ще трябва да се добива, пак за щастие слънце и вятър има в изобилие.

Та общо взето темата е как са се проектира водата, тока и топлото така че да е най-ефективно. Във всяко от тия има проблеми. Примерно водата... подпочвените са много на плитко, в съседното място кладенеца е с 7 метра воден стълб. Та поради тия причини няма да правим мази и ще едноетажно строителство. Обаче няма канализация и с отпадните води проблемът си остава. То е ясно че няма да е септична яма, няма да правим глупости, ще е нещо от сорта на пречиствателна станция. Аз не знам, според всички водата ставала за пиене след това, но честно казано и да става пак не бих я ползвал за тич цели. Всъщност вода основно ще ни трябва за басейн и за земеделие. Земеделието е част от удоволствието, демек цел. Макар че за същинското най-вероятно няма да е в нашия парцел, но сондажът ще е един и същ, пък и между вилите също ще трябва да има много, много зеленина... Евентуално и от/за басейнът ще има/трябва много вода, като обем от порядъка на 100 кубика. За тия неща ще се питат специалисти, но целта е да не вкарваме много химия, ако може хич... Мисля че не е невъзможно, но ще трябва да го компенсираме с постоянна циркулация и филтриране, разбирай с много ток ;-)
Та и ток ще трябват за тия работи... затова една част ще трябва да се добива. Проблемите са два, първо с вятъра не знам какво да правя. Има го, много е, все пак това е на 200-300 метра от морето, обаче перките хич не се вързват в пейзажа... Ще видим, ако архитектите измислят вариант, иначе ще е без перки, само на фотволтаици. Другият проблем ще е да измисля самата инсталация. Ще ми се да си спестя инвертори и синхронизация с мрежата. Така или иначе повечето консуматори ще са помпи и вентиалатори. Ще разучавам и ще избирам такива дето да могат да се управляват и превключват.
Като цяло ще се получи ебати мрежата от консуматори и датчици и компютри дето ще управляват кое какво и кога да се включва. Още нямам идея на какъв стандарт и на какво ще стъпя, но и да не намеря стандарт аз ще трябва да си го стандартизирам че иначе ще се омотая...
Покрай тока и водата, може и с въздуха да се заиграя. Чета разни работи за пасивните къщи, изолациите са хубаво нещо, ама като отвори жената да проветрява топлото пак си бяга. А така или иначе ще се копа яко, мога да заровя и въздуховоди в земята. Поне ще проуча и този вариант, щото там са едни поленови филтри, глупости...

Това е общи линии... събирам всякакви луди идеи ;-)

Пет Авг 16, 2013 2:41 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Строителство...
Ооо, безумецо! Продавай вятърничавия ток и ползвай евтиния атомен. А на туристите раззправяй екологични приказки за да те заобичат, няма да ти гледат електромера я! :)

Пет Авг 16, 2013 4:56 pm
Профил

Темата е необятна наистина ... И аз съм в подобен филм ...
Само да уточня, че мнението ми е непрофесионално (не съм спец по темите) а е само на база на прочетеното от книги, списания и из нета ...

Относно водата - изпомпването и от земята, както и циркулацията на тази от басеина през филтрите може да е с вятърна перка (трябва ти относително малък диаметър - спецовете ще кажат, но предполагам 1.5 - 3 м диаметър ще е предостатъчен).
Вятъра е непостоянен, но това не е критично за тези 2 цели.
Басейна ще се филтрира когато има вятър.
Изпомпването също само като има вятър, като за да има постоянно вода - изпомпваш в резервоар на високо (за да има и някакво гравитачно налягане към консуматорите след това)

За да няма химия в басейна можеш да "озонираш" водата (трябва ти само електричество).

За пречистването на питейната вода от сондажа - има най-разни системи. Да кажем тази за пиене ще я филтрираш с филтър с обратна осмоза (има готови системи за по 300-500лв). Кофтито на този филтър е, че много филтрира и след него трябва да се минерализира водата, за да става за всекидневна употреба.

Относно филтрирането на отпадните води - въпроса наистина е сложен. Никой (освен търговците де) не смее да твърди, че водата след преч, станция ще става за нещо (камо ли за пиене). Има различни идове такива системи, но те са относително скъпи и вероятно си има причина (не само финансовата) поради която не се използват масово.

Вентилацията - за да не бяга топлото и студеното - задължително рекуператор. Свежия въздух можеш да го прекараш през тръби в земята (рехау например имат пластмасови такива със сребърно антибактериално покритие отвътре). Проблема при такива системи е влагата и отвеждането на конденза.

Архитектурата и ориентацията на постройките е много важна. Лятото трябва да не допускаш слунцето през прозорците и да напича стените, а зимата обратно. Това се постига със оразмеряването и височината на стрехите например.
Подобен ефект се постига и с широколистни дървета в близост до къщата. Лошото е, че точно през преходните периоди (пролет и есен) дръвчетата имат листа и не позволяват 100% използване на слънцето.

Топлоизолацията - колкото повече - толкова по-добре но струва пари. За едоетажни постройки - основните загуби са през покрива и страничните стени (за прозорците си знаем). През пода също, но процентно загубите през него са 10-15%. Все пак топлото бяга нагоре.
За да се чувстваш комфортно - пода трябва да е топъл. Т.е. вътрешна подова термоизолация и ако може - подово отопление. То е най-ефективния и енергопестящ начин за отопление създаващ максимален комфорт и позволяващ използването на нискотемпературни топлоизточници. Идеално се съчетава с термо-помпи. А щом имаш и подпочвени води - термопомпа - вода-вода ще е идеалния вариант.

За електричеството - ако могат да ти прекарат ток - не се занимавай с слънчеви панели. Това удоволствие за сега е скъпо, неефективно, капризно и с малък експлоатационен срок. Акумулаторите ще са по-скъпи от системата.
Ако нямаш достъп до ел.,режата - тогава нямаш избор и щеш не щеш ще мислиш за солари.

Пет Авг 16, 2013 5:20 pm
Профил

Пилоните на перките можеш да ги маскираш, като декоративни вятърни мелници.
За пречистването на отпадните води съм виждал пясъчник с тръстика ... но беше само за една хижа в немско, не знам за един комплекс колко декъра ще трябва да ти е пясъчника. Накрая водата, която излиза може да се пие, но ти просто я отведи в морето с тръби, да не се получи затворена система :)

Пет Авг 16, 2013 5:39 pm
Профил

Бонго, дали ще има панели и перки това не променя нито финансово нито инженерно кой знае колко нещата....

Ако има то ще са примерно няколко панела 2-3 киловата максимум. За тая мощност ще има гарантирана консумация и няма да ми се налага да продавам енергия.
Идеята е, че на фона на цялата автоматика това ще е нищо. Ти ми кажи как да направя водния кръг примерно като почнеш от управление на помпите на сондажа, суден резервоар, топъл резервоар, хидрофори, детски басейн, голям басейн, колектори за затопляне, евентуално връзка с 4-5 климатични инсталации (или термопомпи)... Идея си нямам колко вентили, помпи, датчици и кабели ще се трябват и т.н.
То е ясно че няма да проектирам всичко сам, много от нещата съответната фирма изпълнител ще си ги прави. Макар че от това се опасявам, примерно на едни приятели сложили меренето на температурата преди някакви помпи. Ако помпите работят мери правилно температурата и всичко е ОК. Като спрат помпите басейнът почва да изстива но регулатора вижда друга температура и край с "автоматиката"...

Абе с две думи няма да е просто. Но целта е да се оптимизира от мащаба, щото ще са някъде 4-5 сгради поне. Няма да правим 4-5 пречитвателни станции, а една. Няма да са 5 хидрофора, един ще е... Няма да са 5 сондажа и т.н. Задачата ще е да се интегрират колкото се може повече системи, не само поради икономически съображения ами и заради поддръжката е добре да се централизирани нещата. Няма пари за 5 камериерки да ходят и да проверяват къде климатиците бачкат на отворени прозорци, къде е забравена вода да тече, къде са се изнесли а ламбите светят...
Дали ще го направя всичко с един компютър е друга бира. Най-вероятно няма поради липса на пари и време. Затова питам за идеи да видя какво може или си струва да се направи. Иначи идеята ми за ВЕИ ще я обмисля след като проуча повече водните помпи и климатични истории. Ще видя ако може да им заменя постоянното напрежение, така че примерно като има слънце да го правя от волтаици да кажем. Тъй като ще има много консуматари няма да е проблем да ги включвам и изключвам според слънцето. Ако има ток ще усиля циркулацията и филтрацията на водата, като няма ще я намаля... Но в никакъв случай няма да правя инвертори и да синхронизирам с мрежа и да продавам ток... Забрави!

Пет Авг 16, 2013 6:14 pm
Профил

ike написа:
Пилоните на перките можеш да ги маскираш, като декоративни вятърни мелници.

Това ми хареса :D :D :D
Явно ще трябва да проуча опита на братушките от ниската земя ;-)

Важното е да не шуми много и да не дразни окото... иначе там вятърът е в изобилие и ще е грехота да не се ползва. Пък и не ми трябва перка 2-3 мегавата, 1-2 киловата е достатъчно, малко и от слънцето и ще достатъчно.

Пет Авг 16, 2013 6:32 pm
Профил
Аватар

И аз да допълня според това което съм видял, не че не държа на горното си мнение :)
Обратната осмоза харчи много вода което се допълва идеално с поливането. Водата на изхода определено не става за пиене но е идеална за всички други домакински нужди - няма да съжаляваш!
За пиене: директно кладенеца (филтрирана, не обезсолена) и/или бутилирана - така или иначе е полезно да се сменя.
Биологично пречистване се прави сравнително лесно обаче си иска непрекъснатия цикъл и малко "хлорна вар" на изхода. Големият му недостатък е че понамирисва и дори вариантът на ike не е освободен от това (в немско май е по-хладничко). Иначе: отфилтрираният твърд остатък е идеален тор!
Водата за басеина (и за поливане) определено трябва да е по-топличка затова не ти мърда изграждането на резервоарИ.
А за икономия на ток си има слънчеви колектори затоплящи водата, край морето май няма замръз така че целогодишно ще се ползват.
И бъзик: ами ако направиш къщята кирпичени...?!

@ miro_atc: Едит: докато си пиша глупостите тя темата се развила но ти сам си си отговорил на въпросите. Тук сложнотии не се правят но всички са добре. И още по-добре да почетеш из гугъла седмица-две щото пари на вятъра лесно се хвърлят.

P.S.2: Ще ме вземеш ли за градинар? :)

Пет Авг 16, 2013 6:43 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Има разни конструктивни решения за самата къща как да се направи , така че да има естествена вентилация , отопление/охлаждане - е може би няма да е достатачно само това. Може да потърсиш - "solar home" или "passive solar heating/cooling".

Пет Авг 16, 2013 8:40 pm
Профил
Аватар

Ами Миро бих ти предложил веднага една перка от нашите. Ама за съжаление в момента имаме само една 1 киловат, която е прототип и шефа се точи да я монтира като реклама в Шотландия. Иначе точно в с "братушките" от ниската земя шефа води преговори в момента за доста по-сериозни производства. Принципно ако искаш, имаме "показно" в Лясковец - обаждаш се и мога да те заведа да я видиш. Машината е проектирана да е абсолютно безшумна от към аеродинамика - и в действителност е абсолютно безшумна. Няма "фликър" от слънцето. Проекта който би трябвало да влезе в производство се води 4 киловата при 12 м/с вятър. Реално размера по сметки е за 5-6 киловата, така че очакваме повече от 4 при 12 м/с. Вероятно ще прави около 2.5 - 3 киловата при 8-9 - което е горе долу ветровете дето духат покрай морето.

Пет Авг 16, 2013 9:05 pm
Профил ICQ
Аватар

miro_atc написа:
...1-2 киловата е достатъчно, малко и от слънцето и ще достатъчно.

Сигурен ли си? Вземи си направи един енергиен баланс и после смятай. При това вземи в предвид колко се харчи денем и колко нощем.

Пет Авг 16, 2013 9:58 pm
Профил WWW

Мммм имаш интересна задачка, аз малко не разбрах каква е целта. Първо комплекс от вилички на 3 дка ... може би визираш 3-4 вили, или смяташ да го правиш по туристическо, т.е. по сгъчкано.
После, с тая подпочвена вода може да имаш проблем не само с мазето, имаш ли геологически проучвания, да не ти с еналожи да правиш чудеса за да не стигне къщата в морето. Иначе самото мазе не е проблем, правенето на мазе е наливане на пари в дупка, смисъл няма никакъв, едно мазе никога не може да си избие парите, та според мен добре си решил да го скипнеш.

За пасивните къщи .... аз все си мисля че всички тия неща са малко алабализми, лично моето мнение е да не задълбаваш твърде много,никога няма да се изплати. Направи си изолация, ако искаш си наслагай колектори за топла вода, това стига, всичко друго си е повече разход. Иначе за вятъра, освен перки има и турбини, вертикални, с разлинчи размери, едни руснаци маи предлагат такива до към 30 kW, еидн познат се беше интересувал, даже май беше купил 1-2 за проби.

Пет Авг 16, 2013 10:02 pm
Профил
Аватар

Аз именно за вертикална говоря. Ама сме далече още даже и да мечтаем за 30 киловата. На такива мечти само шефа има право :) Той си мечтае и за 100 киловата ама тва си е егати дзверо.

Пет Авг 16, 2013 10:05 pm
Профил ICQ

bongo_x2 написа:
Обратната осмоза харчи много вода което се допълва идеално с поливането. Водата на изхода определено не става за пиене но е идеална за всички други домакински нужди - няма да съжаляваш!

Ми не съм запознат с осмозата.... знам само че е обемисто, щото навремето ми го предложиха за апартамента, ама аз нямах такова място и повече не съм питал. А и май не излизаше евтино?

Цитат:
Водата за басеина (и за поливане) определено трябва да е по-топличка затова не ти мърда изграждането на резервоарИ.
А за икономия на ток си има слънчеви колектори затоплящи водата, край морето май няма замръз така че целогодишно ще се ползват.

Абе какъв ток бе? Няма толкоз ток ;-) Единствено ако се съчетае с климатиците, но те се пускат при температури дето няма нужда от топло. Има си специални колектори, не са скъпи. Ще има и малко от хубавите с вакуумните тръби, но колкото в по-хладно време да стоплят детско басейнче.
А зимата може да е много студена, ама кой ходи зима на море ;-)

Цитат:
И бъзик: ами ако направиш къщята кирпичени...?!

ще има и керпич... (от винербергер)

Цитат:
P.S.2: Ще ме вземеш ли за градинар? :)

колко му е, ама след 2 години най-рано..

Съб Авг 17, 2013 12:22 am
Профил

Lupus написа:
miro_atc написа:
...1-2 киловата е достатъчно, малко и от слънцето и ще достатъчно.

Сигурен ли си? Вземи си направи един енергиен баланс и после смятай. При това вземи в предвид колко се харчи денем и колко нощем.

Имам предвид че 1-2-3 киловата може да се оползотворят по всяко време, така че ако ги има няма да се хвърлят ;-)
Иначе баланс ще се прави, ама още е твърде неясно, даже няма идеен проект, пък като се включат и архитектите с техните идеи...

Съб Авг 17, 2013 12:27 am
Профил

ToHu написа:
Мммм имаш интересна задачка, аз малко не разбрах каква е целта. Първо комплекс от вилички на 3 дка ... може би визираш 3-4 вили, или смяташ да го правиш по туристическо, т.е. по сгъчкано.

Определено няма да е сгъчкано и определено няма да е бетон, това е сигурно...
Идеята е вила от 100м2 и към нея голяма веранда с 400-500м2 трева, да може едно семейство да се размаже на спокойствие. За озеляването ще ми трябва помощ (не за копането) да се планира така че да разделя вилите и съседите. И това е едно от спешните неща, че искам тая есен още да насадя дърветата, ще ми се да има тук-там асмички.. че тия неща не стават за година-две ;-)

Цитат:
едно мазе никога не може да си избие парите

Идеята е че няма да е 100% бизнес та да гледам всяка стотинка. Надявам се след пенсия (ако има такова животно) да си живуркам там... а кажи ми къде ще си складирам буренцето с винцето?? :D :D

Цитат:
За пасивните къщи .... аз все си мисля че всички тия неща са малко алабализми, лично моето мнение е да не задълбаваш твърде много,никога няма да се изплати.

Значи аз го гледам повече като планиране. Едно правилно планиране си избива всякак парите. Можеш да бъдеш сигурен че няма да избича на слънце един бетон и да се чудя после как да го охлаждам. Аз не знам защо има толкова малоумници дето точно това правят, ама това си е тяхна работа. Та хич не е алабализми да ти кажа. Е апартамента ми е ъглов с 3 изложения само север няма. Козирките са такива, че лятото когато слънцето е високо никога не влиза пряко в стаите. Зимата пък е ниско и влиза, даже съм свързал хол, трапезария и кухня и сутрин като изгрее от едната посока, вечер залязва в другата и постоянно вътре е слънчево. Усеща се веднага кога е слънчево, кога не.
Но имам проблем с проветрението, защото терасите се напичат и като е отворено, а то лятото не искам да е затворено влиза доста топъл въздух.
Тъй де.. пасивните къщи са всъщност не само просто дебела изолация ами такива детайли като изложение, като циркулация на въздух и т.н. Не е задължително да е голяма инвестиция.

Съб Авг 17, 2013 12:57 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 63 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща