|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:06 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|
Какво ми трябва като за начало и от къде да го купя?
| Автор |
Съобщение |
|
KikyPet
Ранг: Минаващ
|
 Какво ми трябва като за начало и от къде да го купя?
Здравейте, реших тези дни да се захвана с направата на едно устройство ( viewtopic.php?f=4&t=11652 ), не разполагам с никакъв програматор/дебъгер нито с контролер. Ще ми трябва помощ при избор, на конкретен програматор, контролер и съответно компилатор, също така от къде да се сдобия с тях. Освен това начин на свързване на PIC-a с програматора и какъв компилатор ще ми трябва, каква е разликата м/у MPLAB и CSS. Мога да отделя до 300лв, за да купя програматор, евтин PIC на който да реализирам устройството от линка и някакъв по сериозен PIC на който да се уча. В отбелязаната темата ми предложиха да купя ICD-2 и го имало в комет, това което намирам аз е 1) http://store.comet.bg/Catalogue/Product/8851/2) http://store.comet.bg/Catalogue/Product/28212/Защо разликата в цената е толкова драстична, какво на мен всъщност ми трябва и какви PIC да избера. Благодаря. Намерих този комплект и цената ме устройва: http://store.comet.bg/Catalogue/Product/15327/ , въпроса е това достатъчно ли ми е да го взема и да започна да пробвам с него, и освен само PIC процесори, продават ли се (и мога ли да програмирам с този kit), цели контролери с платка, процесор, периферия някаква (със светодиоди, бутони и т.н., виждал съм и съм се занимавал само с STM32F4)
Последна промяна KikyPet на Сря Авг 21, 2013 9:21 am, променена общо 1 път
|
| Сря Авг 21, 2013 9:01 am |
|
 |
|
vesko_hard
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Фев 08, 2006 3:32 pm Мнения: 253 Местоположение: Благоевград
|
 Re: Какво ми трябва като за начало и от къде да го купя?
Моят съвет е защо не се замислиш за PicKit 2 или 3 ,много по юзер френдли е а и има някой допълнителни екстри като стенд-алоун програматор например, А и цената му не е много по-висока от клонинг на ICD2.
|
| Сря Авг 21, 2013 9:19 am |
|
 |
|
KikyPet
Ранг: Минаващ
|
Добавих нов линк в поста, какво ще кажеш за това?
|
| Сря Авг 21, 2013 9:23 am |
|
 |
|
CarBeta
Ранг: Форумен бог
|
И моя съвет е за PicKit 2 или 3. Относно проекта ти, PIC16F1503 ще покрие напълно изискванията.
|
| Сря Авг 21, 2013 10:52 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Този линк който си дал е точно с PicKit, става, имаш и платка, която за устройствата самото може би не е ОК щото е голяма, но пък иначе е екстра за да се учиш, имаш и 5 контролера, което е ОК, F690 може да ти свърши работа за твоето у-во, но и този който CarBeta препоръчва също ще ти свърши работа. п.с. ето и линк към CCS viewtopic.php?f=14&t=11636само не съм сигурен дали CCSподдържаше PicKit-a някой май ми беше казал че го поддържа но не съм сигурен, за дебъг де, иначе то запрограмиране самия PicKit си има софт който става. p.s.2 ей сега проверих, доколкото видях PicKit не се поддържа от CCS, т.е. с него може да дебъгваш през MPLAB-а, но ако кода е писан на CCS си е дърво като че ли, не че не може, или пък като стигнеш до там да трябва да дебъгваш да си вземеш ICD2, който със смяна на Firmware работи със CCS-а. Това както писах и по горе не ти пречи да програмираш контролера с него, което за начало ще ти е ОК, докато стигнеш до дебъгване доста време ще мине.
|
| Сря Авг 21, 2013 2:14 pm |
|
 |
|
vgeorgiev
Ранг: Новодошъл
|
А защо не започнеш с AVR ? Правиш си една прототипна платка с изводи за всички портове + ICSP конектор + един USB/ASP програматор от ebay за $5. Нещо като това: 
|
| Пет Окт 11, 2013 2:54 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Окт 11, 2013 9:28 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Като опряхме до тук пак ще напомня за DuinoMite - поне се програмира лесно. Ама и то горкото не носи на бой 
|
| Пет Окт 11, 2013 10:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе пак тръгнахме от палка за мухи и стигнахме до топове, то като ще е така вестотова ардуино по добре core 7, ама мултипроцесорен, от там качваш един линух върхунего във виртуалка mac os а в мака боз 8, там с емулатор пускаш боз 98, и там вече под дос си пишеш квото ти трябва ....
|
| Нед Окт 13, 2013 5:29 pm |
|
 |
|
polinom
Регистриран на: Съб Юни 09, 2012 12:23 am Мнения: 146 Местоположение: София/Стара Загора
|
И аз все още се класирам в редиците на начинаещите, но всеки път когато някой ме попита какво да си купи му казвам MSP430 LaunchPad. Защо? Ами free IDE, 2х 16-битови DIP20 контролера , рояк от примерни проекти, всичко това за по 5-6$. Със LaunchPad -а можеш да програмираш всеки контролер със spy bi wire , без тези със FRAM, като е нужно само да се изведат сигналите. Има и среда като тази на Arduino-то, но едва ли колега от форума ще ти я препоръча, аз също не бих. Със LaunchPad програмираш и дебъгваш. За мигалки, цъкалки,пищялки, дисплеи смятам че е супер. Кода който пишеш , почти без изменения се прилага за всички контролери от серията, демек ако напишеш нещо което ползва определен модул за тия контролерчета, върви и за по-маститите му братя. С-то му е втория роден език след асемблера.
|
| Пон Окт 14, 2013 8:48 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Цената е $10 долара, т.е. ардиното е по-евтино, примерите за ардуино са от порядък повече, ограничен си до скорост от 9600bps на LaunchPad докато на ардуиното можеш да си джъткаш на 1-2Mbps, с ардуиното можеш да програмираш кортекси, докато на LaunchPad си доста ограничен до броя на подържаните контролери - интерфейса е там, но контролера трябва да е описан в firmware на програматора. Единственото предимство на LaunchPad е дебъгера, но за начинаеш това че го няма при ардуино не е проблем.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Окт 14, 2013 11:41 pm |
|
 |
|
vgeorgiev
|
Не се занимавай с Аудринота! После няма да можеш да напишеш един ред на AVR-GCC.
|
| Вто Окт 15, 2013 9:26 am |
|
 |
|
CarBeta
|
И кръга се затваря. Ето защо човека правилно се е насочил към ПИК 
|
| Вто Окт 15, 2013 10:13 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|