|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:32 pm
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Строителство...
Преди няколко месеца трябваше да взема решение как да се направи моята инсталация, та от всичко което успях да намеря и имах време да прочета се спрях на чисто вентилационна система.
Така обемите въздух които се разкарват из къщата и циркулират са малки (за разлика от централните въздушни климатизационни системи), въздуховодите са малки и лесно се крият из къщата. Използват се стандартни ПВЦ тръби (бели са и са различни от тези за ВиК за обратната вода) с диаметър 100мм ако са кръгли или 100х50мм сечение ако са правоъгълни, които лесно се крият в конструкцията. Не са скъпи.
При системи с рекуператор всички тръби (смулателни и нагнетателни) се събират в рекуператора, така че има хоризонтални участъци. За да могат тези хоризонтално участъци да се чистят съм ги изнесъл в подпокривното пространство, където е и рекуператора с филтрите. Така имам пълен достъп до тях. Вертикалните участъци са ми в стените (или в ъглите на стаите пред стените). Така имам пълен достъп и до двата края на хоризонталните и вертикалните тръби и почистването им вече не е проблем.
За отоплението/охлаждането реших, че по-лесно ще закарам из стаите вода до подовото или конвектора през тънки водопроводни тръби по пода, вместо въздух през въздуховоди с голямо сечение. Така по-лесно мога да спирам отоплението в необитаеми стаи, като в същото време мога да продължа да ги вентилирам (с по-малко въздух разбира се).
Като говорих за звукоизолация в предишния ми пост нямах в предвид само шума от вентилаторите на системата, а по-скоро "прослушването" между стаите през въздуховодите.
Относно отоплението - реших да е с конвектори + нещо като водно-подово. Така ще мога да го използвам и за охлаждане. Конвектора и подовото (за разлика от радиатора) може да работи с ниска температура на водата (например 45 -50 градуса за конвектора и до 34 градуса за подовото), което идеално се връзва с термопомпа. В системата ще имам котел + малка термопомпа, която ще се използва в преходните сезони. В големите студове - котела. Така термопомпата може да е малка и евтина. Има комбинирани "външни" термопомпи вода+въздух / вода. Помпата сама избира дали ще използва вода от кладенеца или въздух. Би трябвало да имат по-добра ефективност уж, но още нямам яснота по въпроса. Някой може ли да ме светне по въпроса?
За охлаждането през лятото основно ще използвам дървета пред къщата. Ефекта е невероятен (говоря от опит).
В хола предвиждам и камина с въздушна риза, която ще отоплява през ризата стаята в съседство (без вентилатор и без смесване на въздуха между стаите), както и стаята над камината с топлообменник на димните газове в комина. Идеята е като спре тока (а по селата спира и като че ли все по-зле ще става с тези ЕРП-та) да имам вариант за отопление независещ от екелтричество (циркулационни помпи, UPS, агрегари и др. подобни).
Отказах се от варианта да закопавам тръби в земята за темпериране на свежия въздух преди постъпването му в рекуператора. Притеснявам се от отводняването (извеждане на конденза) и флората, която може да се развъди в тях въпреки сребърното им покритие. (да не споменавам и цената им ...)
|
| Сря Авг 21, 2013 10:24 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Emo, както казах ние сме още наникаде (етап гола поляна)... Добрата страна е, че ако сега си проектираме правилно нещата после ще е много по-лесно. Не искам да ми се налага после да се чудя къде ще крия тръби. Или сега се предвижда място или няма да ги има, защото после дупченето и криенето няма начин да не вдигне разходите. Засега предвиждам канали в пода, то ще е насипна плоча и имам идея долу-горе как може да се направи. През тавана ще е по-сложно, затова ще гледам да се избегне. Пък и през сградата ще минава ВиК, инсталации та ако мога да съчетая всичко в общи канали ще е най-добре. Няма да има втори етаж... Та какъв ще е диаметъра на тръбата не ме бърка толкова. Дали ще е ф110 или ф250 разликата в цената е малка. А ако мога да направя и климатизация и вентилация що не... Още повече че ще е предимно охлаждане, надявам се не толкова мощно, както казваш ако има дървета, зеленина, сенници... пък е на брега, където температурите по-принцип лятото са с някой-друг градус по-ниски.... Зимата честно казано не ме притеснява толкова за отоплението, колкото като няма никой в тия въздуховоди дали няма се завъждат разни неща... Макар че то ще е на автоматика и трябва да може да се пуска по малко от време на време. Ще видим...
Въпросите дето ме човъркат още е дали да се прави индивидуално за всяка вила, или да е централно и общо за 4 вили да кажем. Клоня към индивидуалното щото то ще е предимно вентилация и така или иначе е по-добре да са независими финтилаторите и кръговете... А за отопление като каза камина се замислям и аз понеже ходенето зимата ще е инцедентно и с камина ще е кеф...
|
| Сря Авг 21, 2013 1:53 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Емиле, ако въздуховодите (без значение дали е за климатична система или само вентилация) минават извън помещенията (няма значение дали по тавана или в земята) трябва добре да са изолирани, защото иначе ще почне да се получава конденз в тях и после се завъжда мухъл и миризмата е много неприятна. Така че бъди сигурен, че добре си ги изолирал. Прослушването на шума до колкото знам се избягва много лесно ако всичко е направено както трябва. При мен например въпреки, че вентилатора е много мощен въобще не го чувам по стаите. Чува се само в една стая (и то не натрапващо) но тя е просто от другата страна на стената, където е монтирана системата. Т.е. няма и два метра между отвора, от който излиза въздуха и вентилатора. Една друга фирма монтираха обаче точно съшата система като моята на един познат и така я направиха, че шума беше убийствен, даже и в по-далечните стаи. После преправяха нацяло големите въздуховоди около вентилатора и кутията на филтъра, за да елеминират шума. Миро, не знам дали ако системата не работи ще има проблем. Аз примерно и като съм на ваканция някъде пак я оставям да работи (на различни температури разбира се) та не мога да споделя пряк опит. Но както казах и по-горе единствените проблеми са да не почне да се образува конденз. Иначе направи индивидуални инсталации за всяка вила, защото не се знае след години какво ще ти хрумне. Може да решиш да ги продадеш като индивидуални къщи или нещо такова и тогава знаеш какво ще се случи като има общи неща, дето трябва да (не) се плащат  .
|
| Сря Авг 21, 2013 4:30 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
тръбите за въздуха трябва да са задължително метални по ред причини (статично електричество, бацилонесъвместимост и т.н.). За гъвкавите връзки ако са от фолио отвътре трябва да е метализирано и термоизолирано. Шума се елиминира много лесно като се слагат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО т.н. сайлънсъри преди или след всеки вентилатор на HRU/климатик за всяка зона и т.н. Тоест на всеки рекуператор трябва да има 4 сайлънсъра. Сайлънсъри се слагат и за обратния въздух между две помещения за да не се чува какво се говори в съседната стая но и да минава свободно въздуха. Топлоизолация има задължително навсякъде освен за изходящия въздух. Правили сме HVAC на медийна компания с много студия и е почти невъзможно да чуеш шум от въздуха, стига всичко да е изпълнено както трябва
|
| Чет Авг 22, 2013 8:38 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
A къде е най-добре да се разполагат отворите/решетките на входните и изходните канали?
ако е радиатор е ясно че най-добре под прозорците... ама с въздуховодите ми е чудно...
|
| Чет Авг 22, 2013 9:46 am |
|
 |
|
emilvtc
|
jig.tak - за сега само ти от включилите се в обсъждането имаш реален опит, така че разчитаме на теб за мнение и коментари.
Задачата за избор на местата на решетките е комплексна.
От гледна точна не вентилацията -идеята е входящата и изходящата решетки да са диагонално разположени в стаята - примерно в два противоположни ъгъла на стаята - едната решетка до тавана, другата - до пода. Така свежия въздух да преминава през цялата стая и вентилацията да е най-добра.
От гледна точна на отоплението/охлаждането: За отопление ще е добре решетката за топлия въздух да е разположена близо до пода/ а за охлаждане - близо до тавана. Казуса е същия като този с климатиците - подово(подпрозоречно) или таванно да е вътрешното тяло.
От гледна точка на комфорта - трябва местата на решетките да е съобразено с мебелите в стаята. Идеята е хората да не са изложени на въздушното течение. както и струята да не ги обдухва пряко. Има различни видове решетки, които завихрят и насочват въздуха по различен начин.
И не на последно место са архитектурните и естетични съображения за разполагането на въздуховодите и решетките..
А-бе иска си мислене и то доста. Ако имаш късмета да работиш с добър архитект, на който работата му е и хоби (като на някой участници в този форум например) - нещата ше се получат по възможно най-добрия начин. Проектирането на моята къща например го започнах от камината, мебелите около нея, гледката (прозорците) която имат на вън седящите на тези мебели, верандата, кухненския бокс и достъпа от него към верандата, спалнята в непосредствена близост на обща стена с камината (която ще се отоплява въздушно от нея), ориентацията на прозорците към географските посоки, съобразяване с посоката слънцето и на преобладаващите ветрове, съобразяване с пътя, парцела и озеленяването в него (сенки от дърветата),и т.н.
В един проект от гледна точка на усещането за комфорт, топлина и уют - архитектурната работа е с най-голяма важност и тя трябва да съчетава и конструкциите + системите в къщата. До момента не съм срещал (а съм се срещал с над 20) архитект който да има необходимите познания (дори и не чак толкова задълбочени) по всички други специалности и комплексно мислене, за да направи оптималния проект. Всички специалисти обикновено работят "на парче" и гледат само техните подзадачи - т.е. "по най-малкото съпротивление" ...
|
| Чет Авг 22, 2013 11:01 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Най-накрая успях да намеря няколкото книжки, дето имам на тая тема (не знам що ги бях заврял там, дето ги намерих ама това е друг въпрос  ): http://rapidshare.com/files/2688821110/HVAC%20books.zipМоже би са малко за американската реалност, но съм сигурен, че ще са полезни и за българската  . А къде да са разположени решетките - наистина е комплексно и колкото хора съм питал, все го усукват. Ако било само отопление - духа от долу, дърпа от горе. Ако е само климатик пък било на обратно. Ако е смесено ми казват, че трябва да е като при само с климатик, ама пък това било само на теория. Като почнеш да го правиш реално било различно, особено ако е на няколко етажа, защото пък там да закараш да духа отгоре много се увеличавал пътя на въздуховодите и това пък увеличавало загубите. Това ако системата е монтирана в мазето, както е тук при нас в 99% от случаите. На юг пък ги гледам че масово системите им са отгоре на покрива, ама те пък ползват само климатик в 90% от времето, та може би затова. Ако пък сградата не била проектирана първоначално за такава система ставало пък още по сложно и т.н. При мен и духалките и смукалките са все на нивото на пода в почти всички стаи, като имам една стая и един коридор, където смукалките са до тавана, ама предполагам, че са го направили така, защото така им е било по-лесно. В офиса пък всичко е на тавана, ама пък там и системата е на покрива, докато при мен е в мазето. Така че май няма само един верен вариант  .
|
| Чет Авг 22, 2013 6:30 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз пък съм любопитен как, кой и за колко ще поддържа всичко това. Пък да отвориш прозореца все още е безплатно и много по-фън. Ако толкова държиш на автоматиката ръгни едно светофарче до джама: не отваряй, може ама, отваряй!
Пък да изкарвам гостите да пушат навън, че да не сменям филтри - може, ама...
Толкова години изкарах с няколко термометъра и едва напоседък влагомери... Пък баба и дядо и това не ползваха пък къщата беше с идеален микроклимат, и до ден днешен е така - майка ми просто спазва традицията.
Последна промяна bongo_x2 на Чет Авг 22, 2013 6:52 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Авг 22, 2013 6:44 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Бонго, в тая тема хората са решили да правят такава система и се обсъжда как точно стават нещата. Твойте глупусти никой не го интерисуват. Това че ти не можеш да си позволиш елемнтарни неща не значи, че всички са като тебе, нито пък че ще се съгласяват гостите им да ги тровят само защото са им гости. Та ако няма какво смислено да кажеш за пореден път те приканвам просто да се въздажиш да натискаш по клавиатурата. По-добре се направи пак на аналоговия бог и отиди да обясниш на човека в оная тема как да си направи схемата така, че сигнала му да почва все от нулата с променливо отместване. Или викаш божествените ти сили не стигнаха за такава задача и затова спря да спамиш там  .
|
| Чет Авг 22, 2013 6:51 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Задачката бе проста, Димитре, изпревариха ме. Аз само бих усъвършенствал изпълнението но не бе в това проблемът. А ти като имаш хилядарки за пилеене - твои са си, не виждам защо цял свят трябва да прави същото, пък и не всички са саксийни цветя.
|
| Чет Авг 22, 2013 6:56 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Абе Бонго, хората тук питат как да направят нещо и ти се появяваш и почваш да им обясняваш колко прости били и как трябвало да живеят като дядо ти. На теб никой не ти казва как и в какво да живееш, нито колко хилядарки да харчиш за това, така че и ти не го прави, особено ако не са те питали. Ако всички мислеха като теб, още щяхме да живеем в пещери и да се топлим с огън. Все едно някой да има и да извади парите да си купи ферари и да се появиш ти и да почнеш да му обясняваш колко прост бил, щото ти караш някакво счупено 20 годишно рено и то също може да те пренесе от точка А до точка Б  . Взе да прекаляваш доста вече.
|
| Чет Авг 22, 2013 7:19 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Никого не съм нарекъл "прост" нито дядовците ни са излезли от пещерите, така че умната! А доколкото прочетох и теб никой не те е питал и по-кротко с хамериканския манталитет - отскоро ти почерня гъзо.
Едит: ай да не осираме всяка тема, а? Тъкмо се канех да публикувам схемата за онази "нула" (елементарна е) и си дадох сметка: смятай ме за американофоб, аз тебе за американофил, пишките няма да си ги мерим, ама съфорумците не са виновни. Оттук нататък най-много някоя безобидна закачка, а?
|
| Чет Авг 22, 2013 7:28 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
То принципът не беше ли, че трябва да се духа в посока, обратна на "нормалната". Т.е. понеже топлия въздух се издига нагоре, в режим на отопляване да се духа надолу. И обратното- при охлаждане, понеже студеният въздуе е по-тежък и пада на долу, да се духа нагоре.
Значи то със съвсем прости клапани може да се направи едно тяло да е за режим на отопление и за режим на охлаждане ( и да духа накъдето трябва).
_________________ Хайде де!
|
| Чет Авг 22, 2013 9:21 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Bongo, не съм фен на "голямата автоматизация", защото тя води до ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ. Малката автоматизация води до МАЛКИ проблеми. Та задължително в стаите имам прозорци с малък отдушник (малко прозорче). Задачата която си поставям е как да увелича комфорта на жилището при това с по-ниски енергийни (разбирай финансови) разходи и то по възможно най-простия начин (разбирай с "малка" автоматизация и не с инвестиция която никога няма да се изплати) при това без (или с минимална) поддръжка (не за друго, а защото ме понамързява). Всичките (или повечето) от тези условия са противоречиви и е въпрос на компромис, който трябва да се направи.
|
| Чет Авг 22, 2013 10:54 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Системите никога не се проектират да духат отдолу нагоре и това няма нищо общо с физиката а с хигиенните норми. Ако духа отдолу нагоре ще вдига всичкия прахоляк който е по пода. Това се съблюдава строго в административните и публичните сгради. Касетъчните системи са най-често използваните в офисите. При тези системи чилъра се поставя най-често на покрива ( това зависи от конструкцията на тръбите за вода ).При тази схема не се губи допълнителна площ от помещения.При много големи обекти може да е и извън сградата. При домашните системи най-често чилъра е или в мазата или извън къщата - зависи от конструктивни те особености на самата къща, както и от климата в района. Миро, не се подлъгвай по проекти на вили средиземноморски тип. Имай предвид, като проектираш ВиК да минават в центъра на сградата - да не ти минава главния тръбопровод от север например. Ако имаш възможност разгледай проекти на вили от Дания, Холандия и Германия.
|
| Пет Авг 23, 2013 7:19 pm |
|
|