Отговори на тема  [ 132 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
ARM - развойна платка. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение ARM - развойна платка.
Мисля да направя развойна платка за ARM7TDMI. Искам да е с много FLASH (поне 1MB) и RAM (поне 4MB), за да експериментирам с uCLinux. Първоначалната идея беше да е с TI, но поради отвратителната документация, засега го зарязвам. Следващото към което се обръщам е Philips. Смятам ако платката е успешна да я предложа във форума, за да може да се ползва и от други.

1. Сега преговарям за единични бройки (семпъли) от 2294. Ако някой може да помогне (на разумна цена) ще съм благодарен.

2. Имам известно количество от RAM(IS42S16100) и FLASH(29LV1600). Ако някой има други идеи за подходящи памети, лесно достъпни в БГ за малки бройки, идеите ще са добре дошли.

3. Планирам да има ethernet контролер върху нея. Дайте предложение за някой лесно достъпен и лесен за работа чип.

4. FLASH карта. Тук не съм наясно. Най простото е SD. Но е бавна. По добре би било CF, но не съм наясно как ще я завържа така, че да мога да бутвам лесно от нея операционна система.

5. Останалото е стандартно RS232 (а защо не и FT232), RTC, бутони. Дисплеи не планирам върху платката, защото асортимента е прекалено голям.

Приемам предложения.

Последна промяна Цецо на Пет Дек 16, 2005 11:38 am, променена общо 1 път

Пет Дек 16, 2005 11:23 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
hardwarebook.net

:-) тук има разни описания включително и за CompactFlash
може да е полезно да се погледне :-))

Пет Дек 16, 2005 11:29 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Интерфейса е ясен. По скоро е въпрос на софтуер и боотлоадер. Не ми се открива топлата вода, не може някой да не е бутвал uCLinux от Флаш карта, та ако мога да си спестя копането... търси се.

Акерман ми предлагат LPC2294 единични бройки около 18$ без ДДС. Цената е височка, но ще я преглътна за развой. Все пак ако някой има и други идеи за набавянето - давайте.

Пет Дек 16, 2005 11:37 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз съм заинтересован също. Но ми се ще да е нещо с ARM9, и поне 4MB флаш, щото с тоя 1MB като качиш линукса и нищо няма да остане. Готов съм да намеря и купя процесорите, стига да се спрем на някакъв конкретен чип.

Пет Дек 16, 2005 11:55 am
Профил
Аватар

Мнение 
Какво ще кажете:

Код:
MAC7121 Features

32-bit ARM7TDMI-S™ RISC core, up to 50 MHz operating frequency
Enhanced DMA with channel multiplexer
512 Kbyte program Flash EEPROM
32 Kbyte data Flash EEPROM
32 Kbyte RAM
16-channel, 10-bit analog-to-digital converter
16-channel enhanced modular I/O timer subsystem
Four enhanced serial communications interfaces
Four CAN 2.0 software compatible interfaces
Two serial peripheral interfaces (SPI)
One I2C bus interface
10-channel, 24-bit periodic interrupt timer
85 general purpose input/output port pins shared with peripherals, with optional wake-up interrupts and 3.3 V to 5 V input and drive capability
Flexible interrupt controller
JTAG test access port (TAP) and Embedded ICE debug interfaces, with real-time instruction trace support via Nexus Class 2 Plus interface
On-chip clock generation with selectable standard or low-power Pierce oscillator driving a phase-locked loop clock frequency multiplier
On-chip dual 2.5 V linear voltage regulator
112-pin LQFP package

Пет Дек 16, 2005 12:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Един глупав въпрос, ако може разбира се, каква е идеята за качването на Linux ? Заради самата идея ли е или по скоро заради някакви готови приложения за Linux, които ще използвате ?

Пет Дек 16, 2005 12:21 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Например за това:

SOCKET sock = socket(0, SOCK_STREAM, 0);

или примерно:

FILE* f = fopen("myfile.dat", "rw+");

Пет Дек 16, 2005 12:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор - АРМ9 е прекалено тежък за мен. То става вече компютър, а не микро. Консумация, цена и т.н. Ако ще ходя на ARM9 ще гоня максимална пройзводителност (поне 200 Mhz) а такава платка съм по склонен да купя готова, от колкото да правя, не мисля че ми е по силите, нито че си заслужава изгърбването. А и засега нямам къде да ползвам такова нещо.

Тоя моторолския дето си го дал, не изглежда зле. Но:

1. Цена? Достъп?
2. Можеш ли да гарантираш, че стандартните развойни средства за ARM7 ще подържат това Моторолско творение. При мен седи въпроса и за легалност на използваните инструменти, а не ми се намират няколко хиляди долара.

3. Филипския микроконтролер е много разпространен. Поради тази причина се отказах засега от TI - отвратителна документция и на практика нищо в интернет по въпроса за използването му. Иначе съм отворен по посока на чипа.
P.S. това което ми липсва при Philips-а е DMA.

4. За многото ФЛАШ - ами аз затова планирам да сложа ФЛАШ карта. В чипа ФЛАШ ще има само боотлоадер. Така или иначе po-дебелите операционни ситеми работят в РАМ, така че многото ФЛАШ е само за първоначално зареждане, т.е. удобно е да е на лесно заменяема памет. А да тъпча платката с излишни чипове... По скоро си мисля за 8MB RAM.

Пирев: Ами в момента uCLinux не ми трябва. В момента планирам да ползвам АРМ от тип микроконтролер. Но пък Линукса ми е интересен, от гледна точка на подръжката на TCP/IP и файлови операционни системи. Та реших като ще правя развойна платка - да е нещо по универсално.

P.S. Реконструктор - това видя ли го: "Please note that the complete listing of MAC7121 devices is available only to Tier 1 Automotive vendors." Това не харесвам на TI/Motorola. Наистина интересните им решения много често са насочени към автомобилния пазар, при което достъпа до ограничени бройки чипове и най-вече документация и евтин развой съзнателно (според мен) се ограничава.

Последна промяна Цецо на Пет Дек 16, 2005 1:21 pm, променена общо 2 пъти

Пет Дек 16, 2005 12:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Да, схващам донякъде. Обаче за 1-вото се изисква да добавиш нужния хардуер, както и ако нямаш подходящ демон, да си напишеш такъв, което е доста трудоемко за Linux. За 2-рото е като че ли по-лесно, щото Linux поддържа всякакви формати за файлови системи. Обаче не ми става ясно приложението на такова едно животно, няма да е ОС за реално време, щото Linux по природа не е RTOS. Или може би ucLinux е скопена версия на истинския Linux ? От друга страна трябва да имаш сериозен пазарен сегмент, ако ще се прави такъв развой, щото разработката ще глътне доста човеко-дни. Някъде продава ли се готов хардуер за ucLinux и на какви цени ? Има ли такъв опън хардуер ? Какви процесори поддържа ucLinux ?

П.П.
Ей това, http://www.cdatas.com/products.html , намерих набързо за хардуер за ucLinux и ми хареса, обаче цени ?

Пет Дек 16, 2005 12:52 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
uCLinux е "скопена" версия на Linux. Направена е да работи на микроконтролери без MMU, т.е няма защита на паметта. Води се по пъргава от нормалния linux, естествено за истински real-time забравяме. Но според мен RTOS е понятие лишено от смисъл - единствения real-time таск е кернела. Е и прекъсванията. Но това е тема на друг разговор.

Портове за uCLinux за сега има за ARM, ColdFire, DragonBall. Всичко е GNU.
Чистото ядро за ARM се компилирало в около 300К, ама в тоя си вид е безполезно естествено, т.е. определно не е tiny операционна система.
Готов хардуер има. Специално за ARM алтернативите които са ми в полезрението са 3:
1. Да направа собствен.
2. Има един развой на едни китайци със Самсунг. Около 150$. Бях му пуснал линка, някъде из форума. Ще го потърся ако те интересува.
3. Олимекс гласят платка с Филипс. Днес говорих с тях. Срока е къде февруари (в най-добрия случай), цена не се знае, но пак ще е 150-200$ мисля.

Засега клоня към първия вариант и то по - простата причина, че приятел изявява желание да прави платката. Аз лично ако трябва да я правя сам - по-скоро бих купил готова.

По въпроса за uCLinux - нета е пълен.

Пет Дек 16, 2005 1:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Наистина тексаския е доста зле като документация. Но на мен ми хареса доста. Сега се блъскам да си поиграя малко с други армове сега човъркам един AT91SAM7S64 после имам и един STR. И като придобия опит с други армове и видя как са организирани нещата при тях и тексаския ще се пребори лесно. И аз имам интерес към голяма платка с външна рам и със сигурност ще правя за TI. Ако не бързаш много,аз предполагам наи късно в началото на декември ще привърша с тия и за седмица ще спретна платка за тексаския.

смятам да му окача
-Етернет
-USB
-SD card
-Бърз цветен графичен дисплеи;
-1Мб Рам
-Периферен контролер,една атмега 128 смятам да му закача.

Ще го готвя като готова платформа на която просто да си правиш готово изделие.

Пет Дек 16, 2005 2:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ами виж EP9315
има всичко това :wink:

Пет Дек 16, 2005 2:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Интересно процесорче но е ARM9. А и не намерих колко струва,сигурно хич няма да е евтино. А и наи неприятната част да вързваш външна рам пак си я има и при него. Освен ако не е много евтин друго не би ме убедило да се занимавам с него но не го виждам как това творение ще е много евтино.
За сега тексаския мисля че ще ми е достатъчен като производителност. А и ми се иска като цяло да е устоичив на смущения този развои и да може да се ползва и за серозни неща. А тексаските от доста места чувам вече че се държат наи устоичиво от ARM-овете.

Пет Дек 16, 2005 3:07 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Наистина тексаския е доста зле като документация. Но на мен ми хареса доста. Сега се блъскам да си поиграя малко с други армове сега човъркам един AT91SAM7S64 после имам и един STR. И като придобия опит с други армове и видя как са организирани нещата при тях и тексаския ще се пребори лесно. И аз имам интерес към голяма платка с външна рам и със сигурност ще правя за TI. Ако не бързаш много,аз предполагам наи късно в началото на декември ще привърша с тия и за седмица ще спретна платка за тексаския.

смятам да му окача
-Етернет
-USB
-SD card
-Бърз цветен графичен дисплеи;
-1Мб Рам
-Периферен контролер,една атмега 128 смятам да му закача.

Ще го готвя като готова платформа на която просто да си правиш готово изделие.

Пиши ме и мене за платката ( ако не е проблем )

P.S
Мога да помогна със Селектра ако там я правиш.

Пет Дек 16, 2005 5:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Добре. Наи вероятно там,двуслоина ще да е.

Пет Дек 16, 2005 5:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 132 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща