|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:32 pm
| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Low cost boards
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Авг 18, 2013 11:33 pm |
|
 |
|
3aek
|
процесора в digikey $11 а платката с jtag чип и процесор $13 как стават тези работи  още се чудя и ST и TI наливат пари в тези low cost платки но още не мога да им схавана идеята ако правя проект дали развойната платка ще ми струва $5 или $50 не ми е основният критерий за избор на процесор определено губят по няколко милиона $ годишно с тези промоции
|
| Пон Авг 19, 2013 8:01 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
На предишните стелариси, jtag чипа беше същия, като дебъгвания или с други думи купуваш 1 платка и получаваш 2 еднакви чипа. 
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Авг 19, 2013 9:36 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Мдааа ... даже и Freescale имат $12 Cortex M0 платчица ... трушия ли ще ги правим, какво ли https://mbed.org/handbook/mbed-FRDM-KL25Z
|
| Чет Авг 22, 2013 8:30 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Някой ъпгрейднат маркетолог е решил, че да имаш развойна платка за $10 ще ти помогне да хванеш хобистите и да избиеш рибата заедно с разните му ардуинота и евтините майкрочипи, само дето не се е сетил, че в случая освен тая платчица ти трябват и компилатори за по няколко хилядарки или пък някой gnuсен тулчейн, дето ще ти побелеят косите преди да го пуснеш. Та аз лично много се чудя каква им е точно идеята на тия платки. Ако искат да си наложат контролерите да направят компилаторите без пари. Едва ли печелят толкова от тях, че да си заслужава да са платени и то по $1000-2000. Направи развойните среди без пари, но с поддръжка и аз сам ще си спретна платките или пък няма да ми пука дали е $10 или $30.
|
| Чет Авг 22, 2013 8:52 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
_________________ Хайде де!
|
| Чет Авг 22, 2013 9:17 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Ей няма угодия 
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Чет Авг 22, 2013 9:45 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е те изглежда нарочно ги държат по-сериозните неща масово недостъпни, открай време е така. Ако бяха имали някаква свястна среда 93-а може би нямаше да тръгна да пиша DPS- а изобщо та не всекиму са навредили с това  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Авг 22, 2013 9:55 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Хич и не го плюй ГНУ-то (компилатора де) - като за без пари си е перфектно. Ако пророкувам правилно, след време точно това ще се оцени най много от цялото опън сорс движение + гит. Линукса е супер система, ама не е нещо което да не може да се направи то малък екип - ей за справка ТГИ с неговия ДПС. Но компилатора и сорс контрол системата дават необходимите инструменти с които все който е в час с технологиите да може да направи краен продукт. А за хобистите цената има значение само из бедните държави. При няколко хиляди долара доход дали ще платисш $12 или не, е все тая, че и $120 е почти все тая. А $1200 и $12000 не са сума която ще спре някой сериозен инвеститор. Абе айде да го кажа с други думи - всички стари монополни фирми в бранша нямат бизнес модел с който да излезнат на пазар с $12 цена на хардуер. Особенно майкрософт, там още си мислят, че ще съживят скъпите компютри и софтуер - това отваря много нови възможности/проблеми за завземане на пазар. И тия евтини платки + гну туулчейн са двигателя на това.
|
| Пет Авг 23, 2013 1:57 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
То да разделиш дадена среда на това и онова е по-трудно отколкото изглежда. DPS с файлова система работеща със SCSI дискове, прозорци и графика имах по-малко от година след като почнах да ги правя. Но като имаш предвид, че не съм спрял да трупам вече близо 20 години - и съм ставал по-добър с времето, ако и почти да не съм изхвърлял/пренаписвал код - и все му викам DPS, работата отива другаде. VPA асемблерът - който по същество е по-скоро компилатор - май е едно от по-трудните неща наистина, близо година ми отне. Като обем един приличен C компилатор би бил малко по-лесен, самият език е семантично много по-беден и съответно лесен за превеждане. Т.е. би ми отнел към 5% от всичко, дето съм направил последните 20 години. Средно докарвам 150-200 килобайта работещ сорс на месец, т.е идва към 2 мегабайта сорс. Не знам колко е сорсът на GNU компилатора, може и повече да е, него ще са го писали повече хора и няма как да не е раздут по тая причина.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Авг 23, 2013 2:36 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Палавров, хилядите долари не са проблем за никой инвеститор, но за студентите и хобистите са и затова те се учат на пикове и ардуинота. Съответно после като почнат да работят ползват пак тия процесори и майкрочип примерно продава ли продава. Иначе не ми говори за gnuсните компилатори, че имам един стажант, дето уж е на много по-високо ниво от техникум и ги разбира нещата, но вече четири месеца не можем да свършим елементарен проект, защото все има някакви проблеми с развойната среда - няма ден, дето нещо да не се скапе. И това не е най-лошото. Най-лошото е, че като се скапе и омаже всичко няма на кой да звъннеш и да го напсуваш, а почваш да четеш из разни форуми като гламав. Така че тия неща точно пък за сериозните инвеститори са много важни, защото вместо да губят месеци в глупости, те просто плащат хилядарките за комерсиалните продукти и си свиркат. Кофтито е, че вече за някои неща не може да се мине без гнусотиите, защото иначе всичко трябва да се почва от нулата. Та аз лично имам опит и с двата свята, дето се вика и от тук насетне, когато зависи от мен ще се ползват само комерсиални продукти. Ама тук въпроса беше съвсем друг - не ми трябва платка за $10 ако после ще я хвърля да седи в някой щкаф, защото развойната система ми е скъсала нервичките за няколко дена и съм заебал всичко  .
|
| Пет Авг 23, 2013 3:21 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Не е точно така - за TI (стелариса) си има среда като слънце за без пари - code composer-a им е free ако се ползва с тяхна развойна платка (за какъвто минава пад-а). Определено е инструмент на професионално ниво и е не лоша причина да се ориентира човек към каубойските кортекси (остават доста причини да НЕ се ориентира към тях де, ама поне като комбинация от евтина платка и добра среда нямат алтернатива). Може би на silals/EFM да има нещо, така и не разчовърках средата им - но те нямат оферта в <15 долара класа.
Отделно, всяка една от тия платки може да върви с купешко IDE - Atollic, IAR, Keil, ... никой не ти налага да ползваш gnu. Доста фирми пускат BSP-тата си във формат за билдване под коя да е от тези среди. Така че ако искаш jump start, го получаваш.
|
| Съб Авг 24, 2013 11:50 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
TI имат политика насочена към корпоративни клиенти... Всичко останало е реклама или заблудени маркетолози както каза Димитър, а може и да набират заблудени хобисти  Просто най-елементарното нещо - хедърите за перифериите и чиповете им са с лиценз изключващ всякакъв вид опън сорс. От там насетне само заблуден фен би си помислил, че подобно нещо може да е конкуренция на разните ардинута.. А колкото до "техните" среди... значи ако някой предлага среда за куртекс и тя е само за един конкретен куртекс или средата е сбъркана, или куртекса 
|
| Пон Авг 26, 2013 9:53 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Аз не знам фирма дето да не е ориентирана към корпоративни клиенти? Колкото и ардуиното да се продават, Атмел не могат да живеят само от тях. Какво значи само за един куртекс? Ми за техните, да, за M3, M4, R4, A8, A9, A15 - какво му е лошото, ST и това нямат. Freescale имат платен, NXP имат пак само за техните. Да не очакваш TI да направят среда за STM Свободни среди има по равно за всички. Проблемите на TI са цените, бъговете и наличието им в продажба. Докато изкарат нещо поизчистено колко ли време ще мине? Дано Tiva-а да е добре, направо ги лапвам - 8 UART-a примерно са ценни понякога.
|
| Пон Авг 26, 2013 4:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Фрискелските среди са платени, но имат и спешъл версии, които са фри, но са ограничени до 32кБ или 64кБ в зависимост за кой контролер са. За кинетис процесорите например са лимитирани до 64кБ за L серията и 128кБ за К серията. Тия лимити са за С, за асемблер няма никакви лимити. Та това си е нещо и в повечето случаи върши работа. Особено пък за хобисти и/или да почнеш да се учиш на тия $10-ви платки. TI имат 30 дена евалюейшън период, което е булшит.
|
| Пон Авг 26, 2013 5:21 pm |
|
|