|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:02 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
joro
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 12:43 pm Мнения: 94 Местоположение: Пловдив
|
 интелигентни щори
Здравейте колеги, Щората е от тия алуминиевите за прозорец с мотор и си има нагоре, надолу и крайни изключватели. Дистанционното е 2канално и си я разхожда , ама трябва да държа бутона, демек няма самозадръжка. А тя си се мести бая бавничко - от горе до долу - 20 сек. Та иска ми се да се включа точно преди 2те релета - за нагоре и за надолу. И ми трябва някаква елементарна логика за всеки от 2та бутона: ВХОД -> ИЗХОД - натискам и задържам -> щората се мести колкото държа - кликам 2 пъти -> задържане 10 секунди - тоест щората да се фиксира посредата на прозореца - кликам 3 пъти -> задържане 20 секунди - тоест щората да отиде в крайно положение - ако по време на задържаното движение се кликне 2рия бутон - да спре до там където е
помагайте с нещо изпитано, най-елементарно и надеждно. Иначе имам тук едни пик 12F629 с програматор и С-то.... ама отдавна не съм ги чоплил и мисля че ще се обатача.
|
| Вто Авг 27, 2013 10:45 pm |
|
 |
|
HSB
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
 Re: интелигентни щори
Е ти като го каза почти звучи - ако може някои да го направи вместо мене... като искаш вземи някаква среда от тия за ученици- нещо като Протеус или едно друго имаше но му забравих името -черташ логически схеми и то ти генерира директно хекс фаил. За тая задаче ще е идеално а ти ще научиш нещо.
|
| Сря Авг 28, 2013 2:02 am |
|
 |
|
joro
|
Ами не, въпроса не е да се чопля и да го мисля , щото логиката е лесна , ама трябва да е надеждно защото ще е постоянно в контакта. Ако има нещо готово на пазара ще го взема направо готово. Дори и просто някакъв по-елементарен модул със задържане. Например натискам еднократно и мести , натискам два пъти и задържа 20 сек. И протеус имах едно време, ама за 1 бройка ще трябва да го мисля като за серийно производство тоест да е надеждно. Кошмара ми е че ще тръгне да работи и след седмица ще забие и да трябва да го рестартирам.
За това питам тук някой от вас ако е правил такъв модул. Или ако го има готово за прозорци тествано направо да го купя.
|
| Сря Авг 28, 2013 8:30 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Да ти имам кошмарите  . Сори, ама не се сдържах щото хората имат къде по-сериозни кошмари от твоя.
|
| Сря Авг 28, 2013 9:09 am |
|
 |
|
joro
|
Хехе така си е, прав си  Живи и здрави , то за всеки неговия кошмар е най-голям, ама това наистина са дреболий. Мросто мразя да губя много време в дреболий , ама винаги така става 
|
| Сря Авг 28, 2013 9:21 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Аз повече бих се притеснявал, да не ми запали пердетата.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Авг 28, 2013 9:26 am |
|
 |
|
Sparky
Регистриран на: Съб Сеп 24, 2011 1:36 am Мнения: 30 Местоположение: Варна
|
Здравей,
Писах нещо много подобно в един димер пак с 12f629. Двойното и тройно кликане за управление не ми се струва удобно, особено за хора с по-бавни пръсти. Ако дистанционното ти е с 2 бутона, ти предлагам следните комбинации:
Задържане на бутон нагоре или надолу: щората се движи, докато бутона е задържан. Кратко натискане на бутон нагоре или надолу: щората се движи без да спира, докато стигне най-горно/най-долно положение. При повторно натискане на бутон, щората спира движението си. За позициониране на щората в средата бих използвал трети бутон, или най-добре тази функция да не се прилага изобщо.
Ако имаш нужда от помощ с писане на кода, пиши ми л.с.
Поздрави, Sparky
|
| Пон Сеп 16, 2013 9:39 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|