Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
С кой таймер да пусна четвъртия PWM модул на PIC16F1829 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: С кой таймер да пусна четвъртия PWM модул на PIC16F1829
Sparky - ще има едно гадно премижане като го гледаш с периферното зрение... Правил съм подобни гимнастики, малко по различно - беше на динамични лед индикатори дето трябваше да се регулира яркост - получава се "резонанс" и почва да се вижда. Според мен проблема в нелинейността която описва питащия е свързана с твърде висока честота за управление на цветовете. На светодиода му трябва време за да светне - ако импулсчето е твърде кратко как да светне?

Сря Сеп 04, 2013 10:31 am
Профил ICQ

Cekins написа:
Sparky - ще има едно гадно премижане като го гледаш с периферното зрение... Правил съм подобни гимнастики, малко по различно - беше на динамични лед индикатори дето трябваше да се регулира яркост - получава се "резонанс" и почва да се вижда. Според мен проблема в нелинейността която описва питащия е свързана с твърде висока честота за управление на цветовете. На светодиода му трябва време за да светне - ако импулсчето е твърде кратко как да светне?

Правил съм точно регулация на яркостта на 7 сегментен индикатор. На 100Hz трудно се вижда трептене. На 200 поне аз не мога да видя. Имаше и регулация на яркостта - абсолютно никакви странични ефекти при 32 стъпки. И точно същата схема - MCU-ULN2003.

Сря Сеп 04, 2013 11:03 am
Профил ICQ
Аватар

Ами това дето аз го правих беше мааалко по сложно - пак с лед-ове ама нещо като dot matrix. Анодите през шифт регистри (колконите) а катодите пак през шифт регистър + ULN2003. Регулировката я осъществих като клатя с един пвм OE пина на 545-цата дето управлява катодите (редовете) - и при по ниски яркости отвреме на време се забелязваше едно леееко премижане. Обаче тогава нямах никво време да го очистя - мисля че можеше да се направи със някакво синхронизиране на пвм-а и рефреша ама така и не можах да си поиграя...

Сря Сеп 04, 2013 7:56 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
Ами това дето аз го правих беше мааалко по сложно - пак с лед-ове ама нещо като dot matrix. Анодите през шифт регистри (колконите) а катодите пак през шифт регистър + ULN2003. Регулировката я осъществих като клатя с един пвм OE пина на 545-цата дето управлява катодите (редовете) - и при по ниски яркости отвреме на време се забелязваше едно леееко премижане. Обаче тогава нямах никво време да го очистя - мисля че можеше да се направи със някакво синхронизиране на пвм-а и рефреша ама така и не можах да си поиграя...

Сам си си дал отговора - синхронизиране на рефреша и PWM-то. При ниски дютита на PWM-то точно това прави проблема. Когато времето да шифтнеш шифт регистъра стане съизмеримо с времето през което е включен транзистора управляван от PWM-то, и ако те не са синхронизирани, яркостта започва да варира, при това честотата на тая вариация зависи и от честотата на рефреша, и от честотата на PWM-то, тоест може да е всякаква.

Моето - пускам катодите на индикатора през ULN2003 за това, което искам да излезе, пускам общия анод и пускам таймер да изключи общия анод след някакво време. После следващата цифра на следващия индикатор, и т.н. Никакви ядове не съм имал с тая схема. Проекта ми за универсален поялник от оная тема работи точно по тая схема. Преди години същото съм правил с дискретни транзистори, вместо с ULN2003. Същото вместо с таймер може да се направи през PWM-то - то де-факто пак е таймер, ама индиректно. Така ако имам 3 индикатора и рефреш 100 херца, PWM-то ми е на 300 херца - време бол за доста голяма разрядност на яркостта, ако ми е нужно. Макар че от повече от 10, че даже и от 8 бита е напълно безсмислено, а в повечето случаи и 4 бита са достатъчни.

Чет Сеп 05, 2013 1:14 am
Профил ICQ
Аватар

Аз това нещо го правих толкова набързо, че не ми остана време да го доизкусурявам и направо се монтира там за където беше. И понеже му се слагаха едни тъмни стъкла отпреде, та не се вижда мижането, ама като знам че го има и знам че не съм си свършил работата като хората. Аз с тая шашма тогава си загубих времето да подкарам едни шибан датчик за осветеност...

Чет Сеп 05, 2013 3:32 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Благодаря на всички. Ще се чете. Благодарение на вас обаче четенето се ускорява рязко и лутането намалява.

Чет Сеп 05, 2013 4:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2