|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:06 am
новини от производителите на МЦУ-та...
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
Може, ама не може щото попадат директно под ударите на законите за монопола. Едно време ако помниш Бат Били спаси Епъл точно поради същата причина и сега виж как му го вкараха 5 ката за благодарност  . Интел не искат АМД да умре, какво остава пък да купят АРМ и да го разкарат.
|
| Сря Сеп 11, 2013 5:52 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Дефакто Intel произведоха първия успешен ARM (SA11x - StrongARM), който стана доста популярен и всички го харесваха... С това удариха едно голямо рамо на АРМ наистина, но както казах и в предния пост голямата им грешка е че престанаха да развиват всякакви дребни и мобилни чепове. Така след като първо им помогнаха да стъпят на крака, след това им подариха една пазарна ниша, която сега се оказва бая широка ниша  Иначе покупката на АРМ не е толкова проста. Първо самите АРМ не се продават, второ и да искат не могат защото последните куртекси са съвместни разработки и са обвързани с най-различни лицензи и компании. АРМ към момента са по-скоро координатор и лице на проектите, както и Линус Торвалдс беше и още е лице за Линукс. Евентуална им покупка би била интересна като рекламна цел, обаче само с реклами няма как да си върнат пазарния дял 
|
| Сря Сеп 11, 2013 6:30 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Не знам искат или не искат, ама ако помня добре по стар договор с IBM са длъжни да лицензират поне още един производител за всичко ново, що се слага в PC. Затова и разни SSE-та и прочие екстеншъни тутакси започват да се вкарват в продуктите на всички, дето правят чипове за PC.
|
| Сря Сеп 11, 2013 6:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе те ако имат мерак ще го направят, а и за какъв монопол говори, професори дал бог, АРМ има латернативи макар и с различни цени и функции.
|
| Сря Сеп 11, 2013 7:15 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
http://www.bbc.co.uk/news/technology-24052911Ей ги интел какво са направили. Очевидно не са загубени и блъскат там, където им е силата - процесите. Ако наистина докарат 22nm и "практически нулев" leakage могат да дръпнат много отново, ще има да се радваме още с години на x86 лайното им.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Сеп 11, 2013 8:36 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
intel от 2011 говорят за 3д. ARM казаха че за 32-битовите няма смисъл да слизат под 28nm. Затова пък последните им прототипи на 64- битовия А57 са 3D (finfet) и са 16 nm... Има само един проблем че засега само един производител може да им прави толкоз тънки фафли - TMSC.
|
| Сря Сеп 11, 2013 9:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе много е рано да се отписват интел или IBM, хем че вторите последните 15 години хич не се и натискат за мас маркета. Интел си следват някаква стратегия, и ако са решили да вземат сериозен дял от мобилните платфори ще наерят начин да го направят. Те държат толкова патенти, и толкова други производители са обвързали със себе си по един или друг начин че е трудно да си намислят нещо и да не го постигнат. Не са ми любици, но пък фактите са факти.
|
| Чет Сеп 12, 2013 2:37 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Нали не вярваш, че дядо Мраз съществува? През този век, такъв договор с IBM не са подписвали. В момента IBM няма нищо общо с PC.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Сеп 13, 2013 1:12 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Той е подписан миналия век, между IBM, AMD и Intel. После продължен от съда, после, през 95-та има крос-лицензионно споразумение между Intel и AMD за същото, и т.н. и т.н. Какви точно са им отношенията в момента не знам. Обаче продължават да въвеждат в процесорите екстеншъните на конкурента, та явно все още има някакво действащо споразумение поне в това отношение. Това от Wiki(не ми се търси на друго място, но го има): http://bg.wikipedia.org/wiki/AMDИ кратка история на съдебните им спорове: http://blogs.wsj.com/digits/2009/11/12/ ... l-battles/
|
| Пет Сеп 13, 2013 1:39 am |
|
 |
|
tgi
|
Ми то мойта вяра няма особено отношение бе  . Не знам доколко и какво е възможно/реалистично. През 1993-та 4-а в разговор с физици (не случайни такива) ми казаха, че технологиите (тогава модерно беше да са суб-микрон...  ) няма как да отидат под 25 нанометра, прекалено дребно било (не знам колко атома смятаха за "прекалено малко", любопитсвото ми е било само периферно, не съм опроводявал нанометри). Гледам вече минаха отдолу, ще да не докарат и leakage-а някой-друг порядък надолу та като не цъка цялото огромно чудо да яде микроампери. Не знам дали ще стане де но и не знам достатъчно за да кажа, че няма да стане. Надявам се да го докарат естествено, на кого не му се ще  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Сеп 13, 2013 1:59 am |
|
 |
|
ike
|
@tgi Вечв ги продават процесори с тези 3Д транзистори. И утечките им хич не са нула. Наистина по-добре са от предишните поколения, но не са и нула и вътре транзисторите със сигурност не работят на 100GHz. От IBM са искали такъв договор официално, ако фалират от Интел да може от къде да си купят процесорите, реално за да натискат за по-ниски цени на един продукт от 2 производителя. Споразумението е било Интел направо да дават маските си на АМД за да печатат процесори едно към едно. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _D8086.jpgПрез 2009 Интел плащат на АМД 1 250 000 000 за да престанат да ги съдят за Интелския компилатор и за Скайпа. Освен парите скючват лиценз от АМД да ползват AVX инструкциите, а Интел да ползват x64 на АМД. Факт е че на Интел им трябва някаква виртуална конкуренция, за да може съда да не ги разпокъса на 10 малки фирмички. От 2005 IBM нямат нищо общо с персноналните компютри.
|
| Пет Сеп 13, 2013 5:19 pm |
|
 |
|
tgi
|
То по-лошото е, че ги няма и в конзолите за игри вече, май и xbox, и останалите минаха на ARM и не са вече power. То в тоя ред май новият грамофон на Епъл е с 64 битовия АРМ, т.е. не е като да е само фикция, може и реално да плъпне. А от птичи поглед не изглежда никак зле, много по-добре от 32 битовия във всеки случай.
|
| Пет Сеп 13, 2013 7:47 pm |
|
 |
|
ike
|
Конзолите са с АМД http://en.wikipedia.org/wiki/Xbox_Onehttp://en.wikipedia.org/wiki/PlayStation_4На IBM не им дреме за конзолите, от хардуера за конзоли не се печели, печалбата е в игрите и услугите. Ако направят една сделка за сървъри с някоя бананова република и ето ти печалбите от 10 години правене на процесори за конзоли.
|
| Пет Сеп 13, 2013 8:43 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Чудех се тук или в "Хумор" да пиша - 64-битов чЕп в телефоните не ви ли се вижда твърде прекалено, дори надминаващо 8-те ядра? Дотук не измислих нито един плюс от цялата работа, извън чисто маркетинговото ловене на аграрни труженици.
|
| Съб Сеп 14, 2013 12:34 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бе то не е малко ами си е много прекалено естествено. Но аз се надявам да е за добро, да посъбере пари та процесорите да понапреднат покрай това. Андроид/IOS ще трябва да правят каквото MS правеха последните 25 години - да затлвачват със софтуер хардуера до неработене та да се появи нужда от ново поколение. Сега дали тоя номер може да мине и при днешните нива на мощност и затлачване не знам, като гледам как се чуди и бави за най-обикновени реакции на бутон грамофонче с две гигахерцови ядра в него не ми изглежда много реалистично ама знам ли, то и преди 20+ години не ми изглеждаше реалистично мазалото да се размаже докъдето се размаза.
|
| Съб Сеп 14, 2013 1:43 pm |
|
|