|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:14 pm
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Мултицети и други уреди
От доста време се каним да си купим уредче някакво. Трябваше ни за мерене тип "тука има - тука нема"  . Та купихме си някво там за 18лв, обаче като се върнахме и колегите ни нахокаха, че сме взели най-евтиното, че на тях им трябвало незнам си какво да мерят и т.н. И тогава осъзнах, че незнам откъде и какъв уред да си купя. Познати са ми марките METEX, Voltcraft, Fluke, Hameg иии... май само те.
Я ме светнете по въпроса какво си заслужава и откъде може да се купи в БГ.
|
| Съб Дек 17, 2005 9:10 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ами Fluke са Мерцедеса при мултимерите. Имахме преди време един 73 модел във фирмата, за който даваха доживотна гаранция хамериканците, къде 200 долара го купи колега от Лондон. Друг колега обаче му свети маслото за 1 месец. Какво го е правил никой не разбра, но MSP430 на Fluke-то се беше цъфнало като майска роза.
Всички други мултимери на Fluke, които съм ползвал са били 6-ца. Metex ползвах преди 6-7 години. Много ток гълташе, не можех да му смогна на батерии, накрая го пробих, сложих му куплунг и го захраних с адаптор.
Ако Ви трябва уред за всекидневна работа си купете някой китайски за 30-40лв. Имам 2 такива и съм супер доволен от тях: модел DT9208A и модел MY64.
Разгледай сайта на Електрон Инвест, там имат доста уреди. Но ако Ви хареса някой от там, първо вижте дали го няма в Конрад ( поради разлика в цените ).
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Дек 18, 2005 10:59 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ако не ти се намират поне 200лв. откажи се от флуке. 200лв. вървят най простите модели и то в Америка. Говорим за нови де. Средния клас 73,75,77-ката беше къде 400-500 лв. в БГ. А най високия клас "просто-мултицет" 187-189-ките минаваха 1000лв в БГ. Сега може и малко да са паднали, ако се е намерил читав доставчик.
В Конрад има някакви по читави китайски марки. Около 50-70 лв.
Метекс също са добра марка, но и прилично скъпа (не колкото флуке).
Лично за мен Voltcraft не блести с нищо пред "по-читавите китайските" марки (напр. по-скъпите модели на MASTECH).
И ако все пак си решил да купуваш Флуке от БГ - пулсатор, електрон инвест, комет. Имаха и май някакви оторизирани представители (виж стр. на Флуке).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Дек 18, 2005 2:59 pm |
|
 |
|
machinow
Ранг: Минаващ
|
Fluke 189 е малко под 500 EUR без кит и малко над 500 в кит, без ДДС. Цените у нас и в европа са еднаква, някъде в Европата са и по-скъпи, а някои може да са по-евтини. В САЩ всичко е по-евтино /май и бензина ?????/ Най-евтиното Флуке 110 е към 130 евра май.... Meterman са 2 пъти по-евтини - 110...160 еври за модели, които могат доста неща..... Но Fluke са мерцедеса, да......
Китайските изглеждат яки, тия UNI_t и какви други бяха ...... аз ползвам дърт Metex и гледам да не го оставям включен напразно щото батериите 
|
| Пон Дек 19, 2005 11:06 am |
|
 |
|
Цецо
|
Според мен е излишно човек да купува нисък клас Флуке. 110ката не блести с никакви параметри, освен с механичната си здравина естествено (най вече на врътката). Но за 250 лв. човек може да си купи 5 китайски мултицета висок клас и да си ги чупи 5 години подред.
Виж ако гониш наистина точни измервания тогава Fluke 87 или направо 187 (189) си заслужава, такива параметри едва ли може да се докарат с китайските джиджавки. Но това са мултицети за мерене на десетки микроампери, микроволти и единици омове (или пък 10ки мегаомове). Това практиката показва че се налага рядко. За българските условия и фирми - купуваш един точен, заключваш го в шкафа и го даваш срещу подпис. Купуваш и 10 китайски и да ги гърмят на корем.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Дек 19, 2005 11:41 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Аз ползвам китайски MY64, купен от Конрад за около 30 лв., и честно казано, не знам кво повече може да се иска от един мултицет.
|
| Пон Дек 19, 2005 12:45 pm |
|
 |
|
machinow
|
Да де, в 99% от случаите не трябва повече от един чайник, ама когато искаш надеждна и вярна апаратура, нещате тръгват рязко нагоре. Наистина, точността на 189 /0.025% макс/ е доста висока и недогонима от високия клас чайници.
|
| Пон Дек 19, 2005 2:56 pm |
|
 |
|
velio
|
Аве в събота ми дойде един каталог на Jameco Electronics (не помня кога съм го поръчал и защо  ). Цените вътре са от ноември 2005.
Fluke 187 - $386.
В electroninvest - същия е 1211.98лв с ДДС
Иначе Mastech MS8218 със подобни характеристики е 386.81лв с ДДС пак там.
|
| Пон Дек 19, 2005 6:00 pm |
|
 |
|
Цецо
|
386$ е смешно ниска цена за 187-ца. Толкова вървят в Америка и то рециклирани. Не че има проблем де, те са железни и носят на рециклиране. Другия вариант за "по тънко флуке" е Ebay, в момента се дълбая в тая посока.
Цената в ЕС(БГ) на 187-цата минава хиляда лв с данъците. В USA цените винаги са по ниски, но 386$ ако става въпрос за нов и калибриран уред си е направо изгодно.
|
| Вто Дек 20, 2005 12:24 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е нали се сещаш, че твойте приложения изчерпват 1.10^6 от възможните приложения за един мултицет. В около 1.10^3 от тях си трябва нещо повече от 30лв. мултицет.
|
| Вто Дек 20, 2005 12:27 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Сигурно е така.  Идеята е, че всеки си определя проблемите и си избира правилния инструмент, с който да ги реши. За това трудно ще се навия да дам $300 за мултицет.
|
| Вто Дек 20, 2005 1:49 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ами той за това е МУЛТИЦЕТ - за да можеш да направиш бързи замервания на много величини с не-особено голяма точност. За останалото си има специализирани лабораторни прибори. Нали все пак няма да мерим точността на работа на един кварцов резонатор с вградения в някои мултиметри честотомер???
|
| Вто Дек 20, 2005 3:34 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Има купища неща с които един добър мултицет се отличава от евтиния болкук. Точноста не е сред наи важните.
Евтините мултицети като цяло имат проблем с превключвателя. С времето започва да не контактува винаги. Спомням си преди години загубих може би цял ден защото мутицета с които работих тогава премери тотално грешно 2 напрежения и оттам задълбах в съвсем друга посока. А после разбрах че не винаги но понякога мултицета не включвал на мерене на напрежение нормално.
Друг основен проблем е меренето на малки съпротивления токове и напрежения,там грешката в такива боклуци може да достигне и до 50 процента.
Трети оснивен проблем е не особенно добра защита,много основен ако си по разсеян
Дори от гледна точка на кабелите с които вървят евтините болкуци е по добре да вземеш добър.Не контактуват,прекъсват,тънки са и имат голямо съпротивление.
Евтините боклуци се дънят много сериозно ако има много смущения и показват пъни глупости понякога. А често просто забиват и трябва да ги ресетнеш.
На всичкото отгоре тия от тях които са с автоматични обхвати са доста бавни като правят измерване,досадно е да ги чакаш.
Има и други неприятни изненади които са дълъг списък.
В Конрад има доста добри мултицети на Protec. Много голям дисплеи и много добра изработка,че и с доста екстри. 130 до около 200 лева. Ползвах такъв известно време докато не му счупих дисплея беще перфектен. За това си купувайте мултицети с гумен калъф които е много полезен ако се случи мултицета да падне от масата. Аз направих грешката да си взема Protec506 без такава и сега си го имам ама без дисплей. Просто тогава преди 3-4 години нямаше такава екстра към него.
|
| Вто Дек 20, 2005 3:55 pm |
|
 |
|
machinow
|
Всяка жаба си знае гьола. Едни купуват мултицети по 10 лв /и аз имам 2-4 такива/ , но има и такива, които купуват такива по 1000+ лева, а също и по 300 кинта уреди с най-елементарни функции /Fluke 111/. Аз например ACV, DCV ниски съпротивления, токове и всичко меря с дъртия ми Метекс, на който контактите още не са мръднали /както правилно отбеляза Киров/ - 0.1-0.2 ohms съпротивление при късо барабар със сондите. Единия чайник ползвам само за бибитка, а другия - за термометър. Чат-пат ги ползвам като фазомер. Вярно е, че на DCV досега не съм забелязал да ми дават грешка спрямо друг /дъртия метекс/.
Да имаш обаче куп екстри, много висока точност и надеждност е голяма глезотия, но и много скъпа.
|
| Вто Дек 20, 2005 5:30 pm |
|
 |
|
Gost
Ранг: Новодошъл
|
 По Темата
Моят съвет за избор на мултицет е първо да разбереш изискванията на тези които ще го ползват. Принципно всеки "отворко" иска топ-класс мултицет без дори да е наясно какво в повече му предлага.
За мен примерно е много важно да имам огромен обхват за съпротивления - особено откъм ниския диапазон - с подобен уред мога да открия късо съединение в голяма платка измервайки нищожен пад. Друго важно нещо е нулирането. Особено при прецизни измервания е важно да можеш да сетнеш реферънс като нула. И най-идеалните пробници имат индуктивност и резистивни загуби. Другото важно за мен е автоматиката - колко защитен е уреда при да речем измерване на съпротивление ако недай си боже го ръгнеш не където трябва.
Трето - скорост на измерване и удобство на клавишите.
Четвърто - ако уреда е за постоянна работа на едно работно място по-добре си вземи настолен уред - можеш да го ползваш и като подложка и предвид по-голямата му маса е по-трудно да го местиш при дърпане на проводника, а и схема върху него можеш да сложиш без да ти пречи на екрана.
Изобщо - трябва да се удовлетворят доста изисквания, но не се подлъгвай да си взимаш Флуке или друга скупа марка, само защото някой си от твоята фирма много го кефи. Питай го/ги какви електрически и други ергономични параметри трябва да притежава уреда и тогава направи избор. Едно друго нещо което се сещам сега е - на уредите с ротационен ключ обикновено най-горното положение е изкл. Но ако се правят спорадични измервания е добре да има такава позиция поне още една - обикновено в 6 часа. Има уреди които го имат други не.
Ако е за сервизна работа, най-вероятно нищо от това, което съм писал няма да ти потрябва и евтин модел ще ти свърши работа.
Една друга препоръка: За много прецизни измервания и ако уреда се захранва от мрежа го измери на пробниците (с осцилоскоп) и най-вериятно ще откриеш силен шум идваш от захранването (може и от друго). Ако да, промуши и 2-та пробника (палки) през феритен пръстен и го навии няколко пъти докато шума намалее. Ами това е, за което се сетих сега.
Дано съм ти бил полезен.
|
| Вто Дек 20, 2005 8:13 pm |
|
|