|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:06 am
новини от производителите на МЦУ-та...
| Автор |
Съобщение |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
Светодиодите ги мигаме вече с 32 битови ядра, не виждам нищо лошо, че сега телефоните са с 64 битови ядра. Преди 30 години, ако ги имаше 64 битовите процесори с 32 ядра първите домашни компютри с това щяха да са оборудвани. Днес наистина може и да няма нужда, но така или иначе след 1 или 2 години телефоните, ще са с 8ГБ рам, а ако се появят и мемристорните "флашове" (не се сещам как да нарека "твърдия диск" на телефон) нямаш си на идея какъв кеф е да си мапнеш целия "диск" в адресното пространство и от там да си го ползваш.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Сеп 14, 2013 3:22 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Мдам, същото като: - антиоксиданти в храната и напитките (иначе се оксидираш за нула време  ),не че като дишаш не поемаш кислород. - липсата на парабени в козметиката (нещо дето никой не може да ми го обясни какво е , ама наличието му уврежда косъма, и много плаши блондинките) Маркетинг за голям сегмент прости хора дето са готови да вземат кредит само и само да си купят телефон с 64бит шина 8+ядра и малката подробност зарядното винаги да е в джоба  сещам се за една анти-реклама от байТошово време :"Паста за зъби "Поморин", заздравява косъма на четката" 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Съб Сеп 14, 2013 3:38 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Не, не ни се струва прекалено. Други въпроси имаш ли  ?
|
| Съб Сеп 14, 2013 3:56 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Аха.  Къде са техническите плюсове от този прогрес?
|
| Съб Сеп 14, 2013 4:29 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
За грамофоните плюсове няма да има скоро ама като цяло 64 бита адресно пространство доста може да промени мисленето в програмирането (както прекрасно знаеш  ), няма нужда от дискови операции и т.н., всичко остава скрито под виртуалната памет и кара на линейно адресиране... Най-любопитното с тоя първи 64 бита грамофон ми е дали е намаляло времето на батерия. Което ще се чуе след някой-друг месец де, не би ми стигнала думата на епъл по въпроса  . Признавам, че бях тотално изненадан, че 64 бита АРМ се появи първо (за мене де) в грамофон.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Сеп 14, 2013 4:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Tехническите плюсове са много и ако ти не можеш да ги видиш аз пък нямам намерение да ти ги показвам. Със сигурност ако всички мислеха като теб щяхме да си стоим още с 8 битовите процесори и с телефоните буквено цифрови екрани. Та добре, че има и хора, дето не мислят като теб  .
|
| Съб Сеп 14, 2013 5:23 pm |
|
 |
|
tgi
|
В момента по-скоро има само минуси - повече консумация най-вече. Да не говорим, че за това, което може да се случи на дисплея на грамофин 32 бита са повече от достатъчни, просто дисплеят е малък и лесен (докато не го направят 1920 на 1080 дето не се вижда от повече от 10 см, 1280 на 720 е разумният максимум за тоя размер дисплей).
Но ако това е цената и ако тя може да бъде платена (т.е. продуктът не е мъртвороден) си струва именно защото би задвижил прогреса, т.е. ще прекара някой-друг милиард двуноги да снесат по малко пари да има за развитие на технологиите.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Сеп 14, 2013 5:55 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Какво значи докато не го направят - моя телефон (а и не само той) си е одавна с точно 1920 х 1080 дисплей.
|
| Съб Сеп 14, 2013 5:59 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Димитре, ако знаеш как ми липсват телефоните с буквено цифрови екрани ... от 1 седмица по неволя ми се налага да позлвам галаксито като телефон, често ми се приисква да си купя портативен генератор, за нещастие инвертора в колата нещо не рбаоти и нямам 220, от 3-те зарядни които имам в колата ни едно не успява да зареди толкова колкото той дърпа. Ставам сутрин в 6.30 и го изключвам от заряд, до 12 вече е на 20%. Не знам аз ли съм карък, от включения GPS ли е, ама от два дни съм го изключил, това яде ток като за световно. Галакси нот, преди 4 месеца му сложих последната версия на ОС, същата работа. Ебал съм им и АРМ-овете и чудото. Със сигурност е от калпави дизайнери и още по калпави писачи. Аз имам чуство че тоя процесор никог не отива в sleep а постоянно върти като малоумен, какво толквоа прави един господ знае. Iphone е много по-добре от към консумация, там еидн ден си откарваш спокойно, дори и с включена навигатор и пуснат skype.
|
| Съб Сеп 14, 2013 6:54 pm |
|
 |
|
tgi
|
Знам. И Galaxy S4 е така. Съответно харчат немалко тоци за неща, които никой не вижда.
|
| Съб Сеп 14, 2013 6:58 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Айде да ни светнеш, нас простите кво мама му стара, в един телефон не може да се сметне с 32 битова сметалка? При положение, че си има отделно нам си колко ядра дето търкалят видеото, какво точно ще прави това 64 битово АЛУ? RAM-a все още не са го достигнали в лимита (4ГБ), чии ще го крепят с тия 64 бита? Отделно ти за колко истински 64 битови апликации за телефон се сещаш?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Сеп 14, 2013 7:34 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Това с 64 битовите процесори в телефоните ми звучи като в този виц:
|
| Съб Сеп 14, 2013 9:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Цецо, споко бе човек не се нервирай толкова  . Който си ползва телефона само като телефон естествено, че и 8 битов процесор му върши работа, за другите обаче нещата стоят малко по-различно и тези другите са мнозинството  . Едно от нещата е паметта - някои са вече на 3Гб и за да отидат по-нагоре им трябват 64 бита. Другото е сметките - криптиране, игри, мултимедии и каквото още се сетиш. Хората искат нещата, които правят на комповете си да ги правят и на телефоните/таблетите си. Съответно 64-я бита ги доближават до това нещо. Не малък е и мерака на Епъл да имат единна екосистема, т.е. това което върви на десктоп и лаптоп компютрите им да върви и на телефоните и таблетите им. Като имат еднаква операционна система и апликейшъните ще са еднакви и няма да се налага да ги пишат по няколко пъти. Та новата iOS 7, дето излиза тоя месец е нейтив 64 битова, а следващата седмица излизат и игри, които са писани за 64 бита ОС и хората разправят, че разликата е чувствителна. Така че истинските 64 битови аппликации за телефони и таблети тепърва предстоят да излезнат. Ти нали не смяташ сериозно, че трябваше да излезнат преди самата ОС  . Някои нови дисплеи са с 4 пъти по-голяма резолюция (3000 и косур по 2160 точки), така че и за това ще трябва яко смятане. Друг коз на Епъл е, че се бъзикат с Интел - казват им как те самите вече имат 64 нитов процесор, така че Интел да не се отпускат много много. Както и да го погледнете това си е движение на прогреса. Няма значение, че идва от телефоните - просто там са парите в момента. Бат Били и той се беше изцепил на времето, че на никой не му трябвали повече от 256к РАМ пък то какво стана - говорим си за гигабайти, което ако случайно сте забравили е 1 млн пъти по-голямо число от килото  . Относно 8-я ядра, дето се появиха в някои нови процесори за телефони - засега това не са пълноправни 8 ядра. 4 са яки и 4 са слаби та според какво е нужно ще работят едните или другите, т.е. или имаш мощ или пестиш ток. Има логика - също като 8 цилиндровите мотори, дето като не ти трябват изключват някои цилиндри, а като стъпчиш газта знаеш, че има кой да те ускори бързо. Та не се вълнувайте толкова много - прогреса и без вас си върви, без значение дали ви харесва или не  . Не по-маловажен е и маркетинга - за да продаваш твоите продукти трябва да вдигаш и някои числа. Знаеш как беше при телевизорите с херците - Иван вика моя телевизор е 120 херца, а Драган му отговаря - моя пък е 240. После на Иван жена му го ръга в ребрата и му вика - бунак, един свестен телевизор като Драган не можеш да купиш и хоп, на другия ден Иван купува 480 херцов телевизор и колелото се завърта. На вас като инженери може и да не ви харесва и да не намирате смисъл, но хората са различни и винаги са искали да бъдат такива, за да не се сливат с тълпата и това е единственото нещо, което движи прогреса. Ако го бяха оставили само на инженерите нямаше да мръднем и един милиметър на никъде  .
|
| Съб Сеп 14, 2013 10:59 pm |
|
 |
|
tgi
|
Специално за дисплеите сметките няма скоро да могат да спечелят от 64 бита, не и преди да почнат да им се броят терапикселите. Въобще последното, което 64-те бита улесняват са сметките; FPU-тата, които правят сметките, са 64 бита от 30-ина години насам.
|
| Съб Сеп 14, 2013 11:29 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абсолютно, това мислех да му кажа и аз, че за сметките няма особенна далавера. И в сегашните телефони има кой да смята, купища FPU-та.... Криптирането също не е довод - имат си хардуерни криптиращи модули. Стрим видеото също се декодира със специални декодери в ГПУ-то.
Единственото заради което имат смисъл (засега) е лимита в РАМ-а. Но той още не е достигнат. Ама с тия темпове, вероятно другата година Самсунг ще им се наложи да пуснат 64 битов телефон с 4Гиги+ памет да не изостанат. Въпроса е дали Гугъл имат готовност да им дадат Андроид за него. От друга страна, Самсунг имаха планове да пускат собствена ОС, та може и там да ударят.
Самия факт, че 64 бита все още трудно се налагат в настолните системи доказва (реално освен много рам, друга далавера няма), че още потребителя не е узрял. Нито производителите на приложения. А какво да говорим за телефони, където заради физическия размер и батерията нещата така или иначе са ограничени.
С което не казвам, че това е грешка на Епъл. Точно обратното - по времето на Джобс, Епъл печелеше с това, че водеше иновацията. Сега са първите с 64 битов телефон. На кого му пука дали има смисъл от това, важното е да има достатъчно зомбирани фенове да си го купят, щото е 64 бита. Т.е. съгласен съм изцяло с последния абзац на Димитър. Но то това не е от днес, последните 20-25 години техниката се развива на принципа - "луд на шарено се радва".
Което е жалко... щото хората с 8 бита из космоса летят, тука с 64 бита, 8 ядра, нам си колко GPU-та - пилета бият прасета брат....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Сеп 15, 2013 9:31 am |
|
|