|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:47 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|
AVR studio6, Win, как мога да ползвам създадените makefilе?
| Автор |
Съобщение |
|
Liro
Ранг: Минаващ
|
 AVR studio6, Win, как мога да ползвам създадените makefilе?
Здравейте! Наинаещ съм, моля пояснете ми: AVR studio6, Win, как мога да ползвам създадените makefilе? Как мога да компилирам от команд промпта под Win проекта или солюшъна, като ползвам създадените от студиото makefile? Благодаря!
|
| Чет Сеп 12, 2013 10:17 pm |
|
 |
|
Liro
|
 Re: AVR studio6, Win, как мога да ползвам създадените makefi
Моля ви  ! Наистина, много искам да разбера и науча. Ако ми помогнете, след седмица ще постна тулс за автоматизиране на процеса (дефиниране на пътища, обхождане на папки за търсене на проекти и т.н.).
|
| Съб Сеп 14, 2013 12:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
сакън недей! Идеята на мейкфайловете е да можеш чрез текстов формат да укажеш как да се билдне нещо или по принцип да се свърши някаква работа. За съжаление самия формат е бая допотопен и не особено лесен за разбиране от начинаещи. Затова някои среди се опитват да го скрият (да не мъчат горките новобранци). Но в тая работа има поне две противоречия. Първо ползва се текстов формат, който е такъв, за да може човек да види, евентуално промени според нуждите си... а после всичко това го крием, за да не го вижда и бара лузера. Малко нонсенс се получава... Второ, другата причина да е текстов е че това е най-практичния начин за задаване на логика. Всички програмни езици ползват сорсове в текстов формат. Евентуалната замяна с някакво GUI малко или много ограничава свободата. Става за редактиране на мейкфайлове с някакъв фиксиран формат. Междудругото повечето хора се стремят да ползват нещо фиксирано и избягват сложни акробатики. Но все пак такива се налагат твърде често, затова трябва да се внимава да не се окаже че визуалните средства са ти вързали ръцете.... Както и да е, сега на въпросите ти... Значи мейк е приложение. Стандартно идва от unix/linux/gnu но идеята му е взаимствана и се ползва и от М$ и други. Сета ако си с лайнукс машина 1001% имаш мейк и той трябва да е актуален понеже нямам спомен последните 10 години да има нова версия  Ако си на уйндоус и си инсталирал студията също ще го имаш, но както казах има и други, затова трябва да видиш какви са ти пътищата и дали се вика правилният мейк. Как се ползва? Ми зависи малко от съдържанието на мейкфайла. По принцип трябва да си в същата директория и пишеш просто make. Ако мейкфайлът е читаво направен ще ти изпълни дефаулт целта, която обикновено се кръщава all и обикновено значи да се билдне всичко. Ако дадеш примерен мейкфайл ще ти кажа има ли други цели/опции. Не ползвам avr и си нямам представа какво са надробили атмел...
|
| Съб Сеп 14, 2013 1:38 pm |
|
 |
|
Liro
|
Първо, много ти благодаря за отговора и разсъжденията. Задължен съм ти и за отделеното време. Второ, преди да постна темата тук, прерових папката Atmel в program files за всички make*.*, а *.exe - не виждам подходяща утилита. Вероятно се тегли от някъде, но не зная как да я търся. Трето (накрая  )  , относно началото "Недей ..." - разбирам те  , но ще направя едно, което да търси всички makefile от дадена папка нататък и да изпълнява тези, които ти решиш, с някое exe, което му укажеш. (т.е. ще компилира проектите със съществуващи make файлове) - нищо повече.
|
| Съб Сеп 14, 2013 2:10 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Мейк-а приципно не е част от компилаторите и средите. Даже не е казано, че трябва да се ползва за компилиране. Това си е просто програма която взема текстов файл (мейкфайл) вади от него правилата и почва да ги анализира в определен порядък. Всяко правило е за някаква цел. Целта обикновено е файл. Като правилото освен всичко останало казва какви програми/компилатори/линкери трябва да св викнат, за да се направи въпросния файл. Та мисълта ми е, че мейк е стандартно приложение и се инсталира отделно. Нормално е да не е при атмелските приложения, по-скоро трябва да е в пътя ти. Като напишеш мейк в промпта няма ли го? Иначе относно организацията зависи какво ти трябва, аз не знам... Но с мейкването има два подхода - рекурсивен и нерекурсивен. При рекурсивния за всеки модул или проект имаш отделен мейкфайл, демек работи се на парче като парчетата мейкваш ти, или имаш главен мейкфайл, който вика рекурсивно мейк за нужните парчета. При нерекурсивния имаш само топ-левел мейкфайл и той прави всичко. Принципно втория вариант е за предпочитане и дава само предимства без недостатъци, но зависи все пак какви парчета ще ползваш. Аки ти идват с мейкфайлове може и да е по-добре с рекурсия... Ти говориш за някакъв трети вариант, при който една част ще я правиш с мейк, друга с твое приложение... Няма логика, защото и двата типа "работа" са еднакви. Ако ще ползваш мейк ползвай го за цялата работа. Ако няма да го ползваш направи всичко от твоето приложение. Май проблемът ти е че не познаваш мейк и не можеш да си направиш мейкфайл за цялата работа? Ако е така зависи дали не искаш да го опознаеш... има не лоши книжки, даже аз от тоя форум ми намериха една беше нещо от сорта managing projects with make. Абе ти само кажи че ти се учи и ще я изровим  Повярвай ми мейк също може да компилира каквото и както му кажеш, а и се вързва супер лесно с еклипс, стига атмел да не са скопили тяхното студио... Така че не виждам никакъв смисъл да пишеш приложения. Освен ако не го направиш по-удобно, ама нали се сещаш че ако беше толкова просто нямаше аз и всички останали гну фенове да се мъчим  edit mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?p=121291
|
| Съб Сеп 14, 2013 4:05 pm |
|
 |
|
bobyk
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Яну 09, 2006 11:32 am Мнения: 276 Местоположение: Kozloduy
|
C:\Program Files (x86)\Atmel\Atmel Studio 6.1\shellUtils
|
| Съб Сеп 14, 2013 4:27 pm |
|
 |
|
Liro
|
Излиза Embarcadero утилитата. Имам инсталирано Delphi. За сега целта ми е да се ориентирам какви проекти има в един фреймуърк и да ги компилирам бързо и лесно с makefile, създадени от Атмел студиото. Това, което казваш върши работа – да си направя общ makefile, в който да са упоменати makefile-тата за всеки проект (списъка мога да си го направя с Search в Win explorer, например) вярвам ти, естествено Благодаря ти за препоръките! В моята инсталация няма такава папка “shellUtils“ . Може би не съм чекнал нещо.
|
| Съб Сеп 14, 2013 8:59 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
В областта на теорията е, но виж дали мейк файловете са за "gnu make". Студиото им е базирано MS Visual Studio, дано не са ползвали и майкрософтски мейк.
|
| Нед Сеп 15, 2013 10:27 am |
|
 |
|
Stoimen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Юни 25, 2010 3:18 pm Мнения: 363 Местоположение: Varna
|
При мен make е в "C:\Program Files\Atmel\Atmel Studio 6.0\make" и е "GNU Make 3.81"
|
| Нед Сеп 15, 2013 1:49 pm |
|
 |
|
NikB
Ранг: Почетен член
|
Преинсталирах си Атмел студиото (сега е AStudio61sp2net_6.1.2730), появи се папката "C:\Program Files (x86)\Atmel\Atmel Studio 6.1\shellUtils" в нея се почви make (ver: GNU Make 3.81) сега ще се забавлявам спокойно  Благодаря!
|
| Нед Сеп 15, 2013 2:21 pm |
|
 |
|
Liro
|
А при мен го няма. На компютър с WinXP се появи, а на Win7 го няма. Впрочем, като се опитам да компилирам проекта с готовия от AVR студиото Makefile (от AVR command prompt): "make Makefile" ми отговаря make: Nothing to be done for `Makefile'. Пробвах да направя Clean - няма ефект, т.е. цлеан си изчиства дългия списък с файлове, но make Makefile не създава нищо.
|
| Нед Сеп 15, 2013 4:05 pm |
|
 |
|
syscop
|
Като напишеш make -f името_на_make_файла какво се случва ?
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Нед Сеп 15, 2013 10:02 pm |
|
 |
|
Liro
|
Много благодаря - оправих всичко, навсякъде. (На Win7 се наложи да преинсталирам AVR студиото). И вече с "make" или "make -f makefile" си компилира.
|
| Пон Сеп 16, 2013 7:09 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|