Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
SWO изход на Куртекс. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение SWO изход на Куртекс.
Чета тук там, че на SWO-то освен човек да си мята дебъгващи съобщения, можело да се пуска ITM информация. Гледам, че IAR и Keil май имат някакъв анализиращ и рисуващ софтуер. Има ли нещо такова за gdb + eclipse?

Тулчето на seger май си е най-обикновенна конзола.

Пон Сеп 16, 2013 5:17 pm
Профил ICQ

Мнение Re: SWO изход на Куртекс.
то за моженето може, ама ти с какво ще го семплираш? :D :D :D

Пълен инстръкшън трейс генерира страшно много данни, затова повечето пускат толкова колкото може да излезе без да бави проца. В общия случай с това може да правиш само статистики за code coverage. И това върши работа, но пак си трябва скорост за да е актуална статистиката... Под скорост разбирай поне 1/2 или 1/3 cpu клок. И ако примерно проца ти е 80-100MHz си представи как се семплира асинхронен UART по жица и baudrate 30-40Mbit.

Та така де, исках да ти кажа че с джейлинк или разните оцд-та нищо няма да видиш... Иначе анализиращ фрее софтуер не съм видял. Или е платен или е вързан към някакъв тул... От доста време се ослушвам щото аз поне имам с какво да семплирам и ми трябва само софта. Codered предлагаха разни неща, но не съм си играл да видя доколко може да се ползват...

Пон Сеп 16, 2013 5:35 pm
Профил
Аватар

Е пълен инстръкшън трейс ми е ясно, че е мираж. Ама нещо по примитивно пак би било добре. Аз сега с едни прости брейкпоинти работя и се оправям, каквото и да е в повече е добре-дошло. Ако например мога да виждам кога се аксесва определена променлива или колко често минава през определен адрес.... Не че сега не го правя с клатушкания на пинове и разни принтф, ама ....

Ще го семплирам с J-link-а много ясно. За друго пари не ми се дават. Ама май вярно няма безплатен обяд (анализиращ и рисуващ софтуер де).

Пон Сеп 16, 2013 5:46 pm
Профил ICQ

сефте чувам, че джейлинк може да семплира... според мен ти трябва j-trace, аз постоянно ви казвам да се ослушвате за клонинги :wink:
Но и джейтрейса ме съмнава да става за това дето питаш. Просто са много данни това. С PEEDI проблемът е че етернета му е слаб и умира на 2MBytes/s. Поради тая причина пък и поради липсата на рисуващ софтуер му направиха статистиката в него. После може да видиш кои адреси колко пъти ги е срещало. Ами като цяло не е много прецизно и честно казано почти не съм го ползвал.
Доколкото си спомням трейс пакета беше някъде 8 байта или 64 бита, като включиш манчестера стават 128 бода. С peedi мога да семплирам до около 40 Mhz, демек ако проца бачка на 80MHz може да изкарвам по един семпъл на 256 клока, което са кажи-речи 200 инструкции.
Ако семплираш като OpenOCD на 9600 е просто смешно... гарантирам ти нищо няма да видиш. Ще ти трябва не просто рисуващ софтуер, ами такъв с фантазия :-)

И друг път съм казвал, че истината е в текстовия трейс (printf). И за него си трябва скорост, но може да се мине и с по-малко. А и няма да ти трябва рисуващ софтуер :D
Иначе за инструкшън трейса както ти казваш козата си сака пръч! Трябва да е пълен трейс за да има смисъл, но тогава трябва да си искараш ЕТМ конектор на платката, само на SWO нама да стане. Но пък аки го подкараш е уникално. Гледал съм тайм машината на Greenhills... буквално пътуваш във времето :wink:

Пон Сеп 16, 2013 11:22 pm
Профил
Аватар

Пише SWO sampling frequency Max. 6 MHz.

Ама все тая де, то без готов софтуер няма особенна полза. Няма кой да седне да го пише... Ще си караме по бабешките методи.

Вто Сеп 17, 2013 9:11 am
Профил ICQ

Да не са ти сложили фпга вътре?

Тия 6MHz са вероятно максималната скорост на уарт-а... Но на тия честоти не знам как ще нацелиш баудрейтове :D

Вто Сеп 17, 2013 9:46 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]