|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:27 pm
новини от производителите на МЦУ-та...
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
Ми няма и да срещнем явно, не и на тая планета в тоя век. Затова най-често истински новите интересни неща идват от новоизлюпени фирми от един човек.  |  |  |  | Цитат: ... Омазването идва повече от мениджъри, които действат на принципа "Щом една жена износва бебе за 9 месеца, значи ще си наемем 9 жени, та да го износят за месец. И ще им плащане като за една жена - зер, едно бебе е това, не са 9". И колкото са по-надъхани, толкова повече си вярват. И толкова по-ефектно хавата рано или късно се сгромолясва, след което се намира някой, дето вече колкото и да разбира и да е в час, се полагат кански усилия в едно със свързаните с това разходи, да се почистят нечии говна. Това последното - с променлив успех. |  |  |  |  |
И това е начин да се каже, то за едно и също явно говорим. Това последното с променливия успех е вярно, затова и 99+% от разходите за разработки всъщност са много щедри социални помощи. Хвърлят милиони или милиарди в "разработка", последните няколко месеца като видят, че няма да излезе нищо наемат някого дето я получи $100к я не и свършва цялата работа.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Сеп 16, 2013 8:54 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Много ми е интересно колко от вас познават и са се срещали с инженери и мениджъри от фирми от калибъра на АРМ и Интел та толкова компетентно приказвате тук какви калпави били мениджърите из тях. Известно ли ви е тия фирми (включително Гугъл, Епъл и другите) до какъв пул от хора имат достъп, от където да си избират тези, дето ще работят за тях. Колко от вас са се пробвали да кандидатстват в Гугъл примерно та да видим успяли ли са да минат поне първите 2-3 кръга от интервюта и дали въобще са били допуснати до интервю  ? Много ги разбираме иначе работите по форумите  .
|
| Пон Сеп 16, 2013 9:26 pm |
|
 |
|
tgi
|
О познавам немалко хора ако и да не са баш в тия, но в други големи фирми та знам прекрасно за какво става дума и как се съотнасям към тях.
Забележки от типа "бе понеже аз си нямам представа а пишем в един и същи форум значи и ти си нямаш представа" изглежда са много са изкушаващи но не носят нищо по същество (освен че подкопават авторитета на автора си, разбира се).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Сеп 16, 2013 9:28 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Не знам ARM и Intel да са софтуерни гиганти, ама нейсе. Иначе, да, срещал съм се, макар и не на чак толкова големи. Много добре умеят да превърнат милиметър напредък в 2 метра големи приказки. И със служители на същите съм се срещал - много пъти срока е водещото, и чак после качеството. И много пъти срока е абсурден, предвид че да речем няма достатъчно сработен екип да свърши работата в тоя срок. Разчита се на това че и да се пусне говно, то след време ще бъде напарфюмирано и няма да мирише чак толкова. За кандидатстване - приеми че не всеки иска да работи в голяма фирма. Аз лично - никак. Не се имам за велик гений, даже не и за нещо близко до това - просто съм се борил с достатъчно простотии, произлязли от тия големи фирми през последните 20-ина години, и продължавам да се боря. В общи линии те си играят техните игрички - всяко по-горно ниво изисква резултати от по-долното, и толкоз. Ако отгоре е някой в час, цялата верига от него надолу успява някак да държи някакво равновесно положение на приемливо количество говна. Ако не - нещата се сгромолясват, започват сливания, деления, закривания и откривания, и хавата съвсем се сговнясва за известно време, и пак така, докато намерят някой в час. През това време едни акции ходят нагоре-надолу, едни чичковци си прибират комисионните, и така до безкрай. Обясни ми иначе като как, след като в такива големи фирми има толкова много хора, част от които мениджъри, понякога съдбата на цялата форма зависи от едно единствено назначение. Нали имат достъп до неизброимо количество персонал? Даже понякога назначенията точно на ръководни кадри са направо нелепи, или поне първите няколко опита. За добро или за лошо обаче, точно понеже са големи, могат да си позволят да си налагат нещата, даже да са пълни бози, и да ги продават на цени, които никой друг не може да предложи, въпреки кривиците им.
|
| Пон Сеп 16, 2013 10:14 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Явно доста от вас смятат, че това, което правят инженерите е най-важното нещо на света едва ли не. Е време е да приемете, че не е - даже хич не е важно, а просто сме инструмент в ръцете на хора, които се занимват с по-важни неща  . Самия език, дето ползвате показва, че много ви е яд, но какво да се прави - живота не е справедлив  .
|
| Пон Сеп 16, 2013 11:21 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
За какво да ме е яд? Аз мениджър нито имам амбиции да ставам, нито пък ме бива в тия игрички - с това поне отдавна съм наясно. Имал съм и достатъчно възможности да отида да работя в голяма фирма (не като мениджър), ама просто съм си преценил че това не е работа за мен. Просто плявата, дето борим, е в резултат на такъв тертип на работа - страшно много труд отива на халост. При това колкото е по-голяма фирмата, толкова е по-неефективна в това отношение. И гений да наемат, ако тоя гений не попадне в нужната среда - нищо не се получава. Революционно новите и читави неща са рядкост, ама то това си важи за абсолютно всичко. Вършат ги единици, а другите само пригласят. А че в една фирма всички са важни - факт. Пресен пример - Yahoo. Едно назначение може да промени много, както в положителна, така и в отрицателна посока. Това не промена факта че надолу по веригата има куп търтейчета дето хич не са за там - както мениждъри, така и бачкатори. На парашутисти съм се нагледал от съвсем първа ръка. Даже е имало случаи да преобладават. Фирми затъват с години, буквално заради нечий мързел.
|
| Пон Сеп 16, 2013 11:58 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Значи тук нещата имат две страни според мен, дали говорим за някой който пише код или за някой койтво създава желязо. Разликата идва от това че обикновенно пишещия код не влага творчество, на него му се казва това е продукта, трябва да иа такива и такива и такива възможности, такива менюта, в по големите фирми дори самите писачи са просто писачи щото някой им казва и кай коя функция да пише. Тези правещи желязо са малко по друга работа защото техните изходни данни са много по недостатъчни. Но истината е че и двата типа са абсолютно ненужни без тези които им дават работа. Един човек дори и да е гений сам по себе си не може да постигне нищо, и всичко което постига е безсмислено. Пример е Джобс, никога не е бил добър инжинер, нито софтуерен нито хардуерен, и без него дори да бяха създадени всички продукти на ейпъл 1:1 т еникога нямаше да се продават и сигурно от десетилетия ейпъл щеше да е забравено име. Та в крайна сметка нито инжинерите са най-важни, нито техните мениджъри, нито този който ги избира или пряко ръководи. Най-важни са хората с идеите и хората които могат да продадът идеите защото без тях самите продукти първо няма да съществуват и второ дори и да съществуват ще генерират единствено разход. В БГ хората са малко с по различно разбиране, не говоря за пишещи тук, но пък имам наблюдение над няколко фирми с доста прогрмаисти в тях, като акзвам доста имам в предвид над 100, и колкото по старши стават толкова по за незаменими и важни се имат а не разбират простата истина че всички са заменими, може да е с цената на разход но са заменими и в крайна сметка са едни изпълнители, т.е. нищо по различно от един зидар, мазач, фаянсаджия или метач, просто вършат друга работа. Аз лично макар и напоследък повечето време да управлявам хора, съм приел мисълта че моята работа в голямата си част е също на изпълнител, е .... по стечение на обстоятелствата от време на време се превръщам и в продавач но това е друг въпрос. Дали са умни, дали са инжинери или изобщо не разбират как работи продукта и неговата същност няма никакви значение, хората които генерират идеи и ги реализират трябва да бъдат уважавани па ако ще да реализират и лайна ... то ако има такъв дето и лайна продава успешно аз веднага бих го наел.
|
| Вто Сеп 17, 2013 12:19 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Ами и аз това казвам, ама явно не много ясно. Клиента иска като натисне нещо да се случи друго нещо. Как това е направено и дали е можело под повърхността да стане по друг начин не нито важно, нито на някой му пука. Единственото важно е клиента да получи това, което иска на цената, която е готов да плати и фирмата, дето продава да печели. Т.е. технологиите, дето се ползват се избират така, че да задоволят тия изисквания. Ако това ще стане най-бързо и удовлетворяващо за всички като се ползва 1024 битов процесор, то и такъв ще се ползва, без значение инженерите какво мнение имат по въпроса  . Явно обаче много хора това го разбират много трудно или пък въобще не го разбират или просто пък отказват да го разберат.
|
| Вто Сеп 17, 2013 12:41 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Само добрите програмисти са заменими, защото след себе си оставят читаво написан код, който други биха могли да ползват. Некадърниците са "незаменими" защото никой след тях не може да се оправи с творенията им 
|
| Вто Сеп 17, 2013 12:44 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Именно това имах предвид. Не е важно какво се продава, а дали се продава. Е да, ама не - не лайната сами по себе си движат тоя свят напред, макар силно така да изглежда. Лайната, със все продавачите им, мога да направят дадена фирма богата, евентуално. Само че преди това да се случи, някой трябва да измисли лайната, някой друг да направи производството им възможно и т.н. Тоест - тия с идеите, за които говориш, и за които и аз говоря. Те движат нещата. Другите пригласят/ И не е вярно че повечето програмисти не влагат творчество. Те тия, дето не влагат просто не са програмисти, а машинописки. Един вид - премести тия камъни от мен до другото дърво. То и от такива има нужда де. Просто някои толкова си могат, а други се развиват, мислят, влагат идеи в на вид едно и също нещо. После по някое време се установява че от всичките такива неща на пазара, уж вършещи едно и също, едни работят по-добре, други по-зле.
|
| Вто Сеп 17, 2013 12:57 am |
|
 |
|
tgi
|
Е това е доста повърхностно виждане за света. Масата хора го споделят, разбира се - това се тръби във всяка втора дума по филми, медии и т.н. Повечето хора разбират, че не е така и че са изживяли живота си гонейки чужди цели когато вече е твърде късно да сменят посоката. Какво повечето, почти всички. А че ме е яд на всеки охранен дебил който ми пречи просто за да преяде пак и да възпроизведе дебилието си да, разбира се, че ме е яд. Разбира се, че животът не е справедлив, но да се нагоди човек към несправедливостта му заставайки зад гърба на някой, когото смята за по-силен мене слава богу никога не ме е привличало като вариант. Във всеки случай несправедливостта на живота, която явно си видял, има нулева връзка с техническите ползи от 64 битовите процесори. За тях ставаше дума, твоето обяснение е "щом ги правят богатите значи трябва защото те са по-богати от всички тук и значи знаят по-добре какво правят". Никой не е твърдял, че няма да направят пари от тях или подобни баналности. За размазаностите същото, знаеш, че ги има, знаеш, че са огромни ама "така трябва щото всички така правят". Те до преди няколко стотин години само всички са смятали земята за плоска, серяли са през прозорците на улицата и какво ли не още.
|
| Вто Сеп 17, 2013 1:40 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
аз намирам че повечето от колегите тук е ядосват не, че някой бил направил пари от 64-битовите процесори, а че се ползват за напълно безмислени неща - да създават по-цветни картинки на дектопа, да замазват некадърно написан код, който иначе върви бавно и т.н. естествено е човек ако е в някоя област и види нещо нередно в развитието, да се подразни. ти как мисслиш би реагирал музикант, ако някой почне да му свири фалшиво? то е ясно че ние не можем да променим тая тенденция и процентът на идиотите в световен мащаб се увеличава всяка година, независимо дали го одобряваме или не, но правото да оспорваме кое е ценностно и кое безсмислено си остава 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Сеп 17, 2013 3:36 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Я кажи тогава според теб кое е смисленото?
|
| Вто Сеп 17, 2013 3:42 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
ами ти кажи, виждаш ли смисъл в тендецията да се разцъкват ледове на процесори с мощност съпоставима с тази на суперкомпютрите с които хората са проектирали совалките преди време? мислиш ли че един такъв "инженер" ще е в състояние да постигне същото? според мен доста трябва да се поработи в сферата на обучението на хората за оптимизация и качество на труда им, не само да се бълват нови неща кое от кое по-осрани. това, което телефоните и таблетите в момента го правят с 32 бита (даже и 64 вече!), спокойно се постига с 8 или 16 и добре разработен код. памет 1 гигабайт на таблет как ти се вижда? по днешни стандарти нормална, и за какво - да си джиткаш браузъра на 4 милиарда цвята. ето такива неща намирам за безсмислени.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Сеп 17, 2013 5:00 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
безсмислено е да имаш телефон с 64-битов процесор, 4ГБ РАМ, 4 милиарда цвята на екран с невидим пиксел когато: - трябва да отидеш до КАТ, да висиш 4 часа в мърлявата зала, за да си вземеш някакво още по-мърляво талонче - ако имаш имот в провинцията, да отидеш до местния "офис" на данъчните, за да си платиш данък смет от 1лв. - да обясняваш на някой в чужбина как, аджеба, да провери твоята фирма в търговския регистър. пробвайте. преди имаше байряче за английски, вече са го махнали - или по-европейски лайно: проверка за валидна ДДС регистрация. напишете номер на българска фирма, данните излизат на български. на което англичанина казва: това не го разбирам какво пише, значи не си по ДДС. - за да се възползваш от електронните "услуги" на НОИ, ще ти трябва всичко друго, освен 64 бита процесор, 4ГБ РАМ и 4 милиарда цвята. далеч по-прозаични неща, като да се качиш на трамвая и да повисиш на опашка, за да ти дадат сертификат за достъп. - хора, които в живота си не са сядали зад клавиатура, да се фукат по медиите с фейсбука си примери - колкото искаш. да, лайна има. човек се ражда, още не може да диша, но първото му лайно е готово след няколко часа. и така - цял живот. обикновено не се изисква никакво усилие да се произвеждат лайна. щеш не щеш - едно лайно на ден средно на човек. е, има и патологии, но се твърди че медицината и/или психиатрията се оправяли донякъде с човешките лайна. разбира се, света изглежда различно в зависимост коя купчина лайна е обиталището ти в момента, дали си на върха на купчината, дали твоята купчина минава за по-лайняна или за по-лайнарска. семантичните еквалибристики на организаторите на купчинките не винаги са достатъчни за да откроят специфичните нюанси в миризмата, консистенцията и хранителната стойност на "материала". дали са инженерни, мениджерски, кметски, премиерски или президентски лайната е все тая. лайното движи света! обаче има една подробност - за да стане лайното трябва да се папка. виж, папкането вече изисква усиля.
Последна промяна ДедоБоре на Вто Сеп 17, 2013 6:14 am, променена общо 1 път
|
| Вто Сеп 17, 2013 6:13 am |
|
|