Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
RGMII интерфейс 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение RGMII интерфейс
настана един душевен смут у мен.
защо тези телове не са специфицирани като импедансно чувствителни, респективно няма терминиране и т.н.
айде, на 100 мбита е допустимо да не се загледаме в детайлите, но на гигабит честотата е 125MHz DDR. при по-дълги жици, дори на 1.8V картинката загрознява и си трябва някаква терминация за подобряване на ситуацията.

някой ще сподели ли опит?

Вто Сеп 17, 2013 9:11 am
Профил

Мнение Re: RGMII интерфейс
Не съм стигал до оживяване на гигабит, ама съм правил схема и съм избирал phy-та...

Общо взето правилото е следвай каквото пише в дейташита на phy-то и задължително разгледай евал платката му (поне тия дето си бях харесал всички си даваха схема...). На някои изрично си им пише във фючърите че са с вградени терминатори и единствено серийна терминация референс клока искаха....

Не знам каква ти е целта на питането, не можеш да се вместиш в изискванията им за платка или си харесал phy без документация... Ако е първото лошо, за второто надявам се още не е късно да намериш чаршафите или да смениш доставчика :D :D

Вто Сеп 17, 2013 2:29 pm
Профил
Аватар

Ами нали не са на SIM куплунги и на разстояние, честотата не е чак толкова висока - като ги
опроводи човек наблизо (до 2-3, че и 5 см жици над непрекъсната GND plane) няма какво
да им мисли толкова.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Сеп 17, 2013 2:31 pm
Профил WWW

Не съм гледал каква е картинката, но навремето се наложи да местя PHY-то на бекплейна на една машина, да ти кажа нямам спомен да правих нещо по специфично, рутирането си беше в протел без никаква автоматика, на ръка. Ако се разровя може и платка да извадя, от куплунга на платката до PHY-то имаше едни 4-5 см .. че може и повече, просто си спазих изискванията за рутирането нищо повече. На 1 Gb закачаше и работеше, но както казах нито съм гледал колко е красиво, нито сме правили някакви тестове с трафик, малко след като го правих то отпадна затов аи нямам наблюдения, иначе боз си показваше 1 Gb и се теглеше без никакви грижи, но може пък TCP-то да е ретрансмитвало повече, както казах не стигнах до сериозни тестове и гледане.

Вто Сеп 17, 2013 7:57 pm
Профил
Аватар

проца е с 2 гиги RGMII. на единия закачам локално 100М PHY, с него няма чудене.
обаче другия интерфейс го вадя на куплунг тип PCIe (все пак е високочестотен, макар и диференциален).
след това ще има още жица, сумарно го смятам нейде към 7 инча. ако PHY-то е на 100М на симулация картинките са ОК и без терминация.
но на 1G минаваме на 1.8V и се появяват рингове, които вече са близко до червената линия.

девборда на производителя е с един спартан и два PHY... нищо полезно не може да се научи, освен да се демонстрира, че PHY-то влачи едни гигабити...
в чаршафа даже не се споменава как се навръзва кварца, какво да кажа за импеданси. при това чаршафа е под NDA, криптиран и прочие простотии...

Вто Сеп 17, 2013 9:01 pm
Профил
Аватар

Ееее това второто може и да има още нещо за доразбиране, с тия куплунги и дълги жици
нетерминирано едва ли ще заработи просто така. Не можеш ли да сложиш чипа на платката
а куплунга да е RJ-45 както е предвидено да става? Явно не щом питаш де, ама ми се види
бая зореста работата.

Вто Сеп 17, 2013 9:14 pm
Профил WWW
Аватар

тя ако беше проста, щеше ли да питам 8)

втория канал ми трябва да е скалируем. или 100 (ефффтинджьос), или 1000 (кат' пушка), или суич (супер-дупер).
сложната и скъпа платка с проца я правя веднъж и я бода на различни по-прости платки в зависимост от нуждите/кинтите.

бих ги изкарал и двата канала на куплунг, но трябва да мина на по-голям. а платкаджийте като видят edge connector и вадят секирата и вземат стинки за всяко перо по отделно, та за сега се въздържам да гледам към многото твърдо злато.

явно трябва да се терминира, но не можах да видя платка/схема с терминация. вчера разгледах десетина дъна за РС-та, ама не намерих с външен PHY. върти ми се някакъв спомен за интелски дъна в вграден етернет в чипсета, но може и да бъркам посоката в мъглата. пък и няма гаранция, че ще е RGMII. явно модата в момента е SGMII. кога ли и паметите ще ги боднат на два тела?

Сря Сеп 18, 2013 7:30 am
Профил
Аватар

Въобще не съм сигурен подлежат ли на терминиране тия сигнали, те са TTL нива и ако им
забодеш 50 ома (25 ома товар) отиде тя.
Предполагам някакъв куплунг ще преживееш, но 7 инча жица може и да дойде вповече (гранично
е, RTT ще да ти е към 2-3nS). Някак опитай да подредиш нещата така, че жиците до PHY-то
барабар с куплунга да не са повече от 2", ако това не става не го виждам много много.

Сря Сеп 18, 2013 9:07 am
Профил WWW

Мда.. с тая дължина нищо не мога да кажа ;-)

Ако беше още малко по-дълго поне щяхме да сме сигурни че няма да стане ;-)

Освен проба-грешка... Има някакъв шанс всичко да работи и без терминации. Има шанс и терминация да помогне. Ако ти се играе на шансове направи си основната платка така че до конектора всичко да е ОК. А след конектора експериментирай... Хубавото е, че RGMII-то е с пътуващ time domain демек подлежи на буфериране, Та в краен случай веднага след конектора на малка платчица слагаш бурфери . Важното е само клока и данните във всяка посока да вървят в пакет и да не се разминат... Не знам само какви буфери има, че и те май са златни...

Сря Сеп 18, 2013 9:28 am
Профил
Аватар

tgi написа:
... те са TTL нива ...

ми не са баш TTL.
STL18 при 1000М и STL25 (3.3 толератни) при 10/100М са.

картинките са за 1000М при 50 ома жица и дължина 7 инча. червеното е изхода. моделите са реалните на проца и PHY.
терминацията подобрява картинката, макар че и без терминация изглежда, че ще работи...
макар и размазани, времената са същите в точките на превключване.
обаче с терминация, като че ли ще са по-малко смущенията по захранването

Прикачени файлове:
Коментар на файл: с терминация 26 ома
term.jpg
term.jpg [ 69.72 KiB | Прегледано 5258 пъти ]
Коментар на файл: без терминация
no_term.jpg
no_term.jpg [ 80.44 KiB | Прегледано 5258 пъти ]
Сря Сеп 18, 2013 2:08 pm
Профил
Аватар

Картинката без терминатори ми се види въз оптимистична ама знам ли. Въпрос и на
кабел и кой знае какво още. Към средното напрежение (0.9V) ли терминираш?
Това прави към 40mA на изход, могат ли толкова тия?

Сря Сеп 18, 2013 4:11 pm
Профил WWW
Аватар

не бе, серийна терминация при предавателя.
оказа се, че наопъки (PHY->CPU) няма нужда от терминация, PHY-то си имало вградена.
но пък проца трябва да върви във всички моди на MII и затова явно са се затруднили да турнат вътре терминация.

Сря Сеп 18, 2013 7:56 pm
Профил
Аватар

А само серийна ако не смаже сигнала ще е ОК.

Сря Сеп 18, 2013 8:23 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]