| Автор |
Съобщение |
|
vgeorgiev
Ранг: Новодошъл
|
 радиолюбител ?
Здравейте, От няколко дни си мисля дали да мина един изпит за радиолюбител. Обаче от другата страна си мисля "за какво ми е ?". Днес има всякакви видове начини да се комуникира. От друга страна хората, които са РЛ, не са по чатовете и ФБ  Дайте вашето мнение за РЛ-телството: плюсове и минуси.
|
| Нед Сеп 22, 2013 7:22 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: радиолюбител ?
Ако ние ще ти даваме минуси и плюсове - заеби, не ти трябва  . Иначе аз лично не се сещам човек като научи нещо ново да има някакви минуси от цялата работа  .
|
| Нед Сеп 22, 2013 8:17 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
+1 И аз се бях засилил на там, но си останах само с морзовия код  Изкарах си кетапа още в средното и с времето мерака ми замря да получа разрешително... Плюсове - ако ти е присърце ще ти доставя удоволствие. Минуси - инвестираш в нещо, което освен в случай на война надали ще видиш полза от него.
|
| Нед Сеп 22, 2013 8:19 pm |
|
 |
|
Nack
Ранг: Минаващ
|
Аз виждам предимно плюсове в хобито - научаваш нови неща, срещаш интересни хора, имаш метод за връзка, който не е зависим от предварително изградена инфраструктура. А и освен тези неща, самото правене на връзки и участието в състезания (поне за мен) са приятна занимавка за свободното време. При мен проблем е, че понякога спирам да мисля за други неща, освен за хобито. Имах един период, през който тръгвах да пожелавам "73" вместо "приятен ден" на продавачите в магазините  (поне се усещах навреме). А и не е задължително да бъде скъпо хоби. Ако ти е малък бюджета, има радиостанции и за по 60 лева (VHF+UHF, 4-5W), които ще ти вършат работа за начало. Ако решиш да изкараш изпита, похвали се после с опознавателния знак, може да се чуем в ефира  Аз съм LZ1IRQ.
|
| Нед Сеп 22, 2013 8:36 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Бе тва е краста, ако само документа те спира ходи го вземи.
|
| Нед Сеп 22, 2013 8:59 pm |
|
 |
|
michev
|
Щом си стигнал до въпроса , значи не е за теб. Радиолюбителството не е само бърборене по станцията.. това е комплексно хоби. Има запознанства, има говорене, има и конструиране, че даже и състезания. Като ви чета отговорите имам чувството че от всичко трябва да има "далавера". Вие хобита нямате ли бре? Хобито не е ли за разпускане? Айде 73, LZ2DVM
|
| Нед Сеп 22, 2013 10:13 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Абе, LZ-ове, я споделете какво представлява изпита за разрешително? Любопитство просто.
|
| Нед Сеп 22, 2013 10:45 pm |
|
 |
|
michev
|
Елементарен тест. В сайта на КРС има раздел за радиолюбители и там ако не се лъжа имаше конспектите. За клас 2, вероятно няма да има нужда от каквато и да е подготовка, но за клас 1 малко ще се наложи да се почете. На първо търсене ми попадна тоя сайт, в който ги има качени.
|
| Нед Сеп 22, 2013 10:52 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
За клас 2 въпросите с отговорите се четат 2 пъти, за клас 1 4-5 пъти, после се отива на изпит и го взимаш.
Въпросите и отговорите са извадка от тия, публикувани на сайта на КРС.
Чисто практически - ако се вреш по гори и чукари си има съвсем реална далавера. За останалото - трябва да те хапе мухата в тая посока.
73 LZ1SIT
|
| Нед Сеп 22, 2013 11:09 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
на мен лично ми е много по-интересно конструирането, отколкото бърборенето. ама аз съм си конструктор по професия, така че е нормално да не ме тегли към хоби като събиране на кибритчета или бродиране на ковьорчета. като гоня нановолти в реалния живот, някак си е нормално да гоня микроволти в хобито. иначе не съм излизал в ефир от години. като се съберем нейде по затънтените планини, всички носят по някое радио, та лъскаме антените. говорим си за ниски мощности, SDR предаватели, пием бира и дотам. не знам някой да е имал време да скове нещо ново - всички сме потънали до гуша в работа...
иначе е полезно дори само да прочетеш Наръчника. повечето любители рядко конструират свое радио. а ако се стигне до правене на нещо, обикновено е повтаряне на някоя конструкция от нета/списанията. и резултата в повечето случаи е "направих схемата от ХХХ, ама при мен не заработи". или пък "как да премеря фазовия шум на новото ми VCO? имам само лампичка с две жички за мерене".
полза има, но от това, което е вътре в тебе на душата ти. тапията е един документ само. като шофьорската книжка. тя ти дава право да излъчваш в ефир и значи, че си запознат как да го правиш. нищо повече. другото е от тебе.
|
| Пон Сеп 23, 2013 8:20 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Наръчника също е хубава книга, предполагам говориш за онзи черния вдва тома ... ех навремето бях много запален.
|
| Пон Сеп 23, 2013 10:37 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
По-тематичен е сайтът на БФРА : www.bfra.org , там има и форум. Във ФБ има няколко радиолюбителски групи, едната е LZ HAM RADIO. Хубавото е, че напоследък има много евтини китайски трансивъри - за 40-50 $ , че даже и работят  . "Наръчникът" (ARRL Hansbook) се издава всяка година, в нета може да се намери много по-нова версия от онази старата, тя беше от 1973-та. Радиолюбителството непрекъснато се развива появиха се цифрови режими, SDR-и, APRS и какво ли още не. И аз като Дедо повече си падам по конструирането , и също така нямам много време за това. Дедо, престраши се някой ден да се обадиш, вече има много работещи репитри. Списъкът е тук: http://repeaters.lz1ny.net/cgi-bin/repeaters.py
|
| Пон Сеп 23, 2013 12:26 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Май ще се окаже, че повечето тук сме радиолюбители. За мен е интересно конструирането на QRP предаватели и антенни.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Сеп 23, 2013 7:14 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Да, доста сме радиолюбителите. Повечето все още хобито ни влече, имаме мерак за конструиране , но нямаме много време. От друга страна, във форума на БФРА има много повече теми, свързани с администрация, състезания, чисто заяждане, мерене на атрибути, и много малко , свързани с конструиране . Май няма да е лошо да отворим някоя тема за радиолюбителски проектчета в "Проекти и споделяне"
|
| Вто Сеп 24, 2013 10:22 am |
|
 |
|
Иво
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 3:08 pm Мнения: 98 Местоположение: София
|
Да поизтупам темата от прахта - аз също съм радиолюбител.
Обикновено седя на софийските репитри - най-вече LZ0UHF и Р1.
LZ1SHA
|
| Пет Мар 21, 2014 11:31 am |
|
|