| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Драйвери за матрични дисплеи
Вероятно ще може и повече - той май си чете CGRAM/CGROM и го слага в разни регистри. Вероятно ще трябва да се зареждат 8 символа дето ти трябват, да се изписват, после следващите 8 и т.н. - бая играчка ще е...
|
| Нед Юли 07, 2013 8:40 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ми не.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Юли 07, 2013 9:29 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Е не, в такъв случай е по-добре да мисля къде да навра жиците.  Да не говорим, че картинките ше искат и памет, дето не се знае ще я има ли.
|
| Пон Юли 08, 2013 12:31 pm |
|
 |
|
michev
|
 Re: C, atmega8 и hd44780 LCD проблемче
Днес и аз се сблъсках с подобен на твоя проблем - само първият знак е идеален, другите - random пиксели. Решението се оказа доста просто - задава се еднократно CGRAM адрес (в случая за адрес 0 - 0x40) и след това се изсипват до 64 байта информация. Така всички символи са идеални без каквито и да е артефакти по тях.
|
| Пет Сеп 06, 2013 5:19 pm |
|
 |
|
vgeorgiev
Ранг: Новодошъл
|
Здравейте, Използшах кода на колегата michev. Преправих инициализацията. Добавих потребителски предефинирани знаци и големи цифри. Кода може да го дръпнете от тук => LCD библиотека. @Cekins: идеята ти да заредиш 8 знака, да разпечаташ някой от тях и после да заредиш други няма да работи. Няма начин да покажеш повече от 8 различни знака едновременно. Драйверът постоянно чете от знаковия генератор, за да рефрешва дисплея. В момента, в който смениш един от символите, ще започне да се показва той. от iso.h използвам това. static inline void timer1_start(unsigned char val) { TCCR1B = val; TCNT1 = 0; } Ето как изглеждат нещата.   P.S. Проблемът от предишния ми пост се оказа не добра инициализация. Понякога се появяваха и черги. Сега всичко е ОК.
|
| Пон Сеп 09, 2013 12:43 pm |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
Да не отварям нова тема, та:
Не мога да подкарам един мартичен дисплей 16х1. По точно не става с нормалните драйвери и не мога да намеря никаква информация или даташийт за този LCD. Опитах няколко инициализации за 4 битов режим, от други модели, но ми показва черни квадратчета на първите 8 знака. Ако някой може да даде информация за този вид дисплей или драйвер, ще съм му мнооого благодарен.
Свален е от един стар телефон-Факс, мисля Canon беше. Схемата е с ПИК 18F458 , и CCS компилатор. За него има драйвери за едноредови и двуредови дисплей , но не тръгва с тях. Иначе схемата си бачка перфектно с двуредов LCD.
|
| Нед Сеп 22, 2013 9:03 pm |
|
 |
|
stefan63
|
И защо се мъчиш,какво ще спестиш? Производителят на този индикатор го е отписал - ти не  . Купи си един "стандартен" ,ще спестиш време - я за бира, я за футбол.
|
| Нед Сеп 22, 2013 10:32 pm |
|
 |
|
michev
|
Тъкмо си мислех да му предложа да му подаря един нормален, ама като се замисля, то куриера ще му излезе по - скъпо от колкото ако си го поръча от ибей @amdatlon, ако си от Варна или околията, драсни да ти подаря дисплейче.
|
| Нед Сеп 22, 2013 10:56 pm |
|
 |
|
stefan63
|
amdatlon има много ентусиазъм, има си някаква причина да го бори тоз дисплей... ама не мога да се сетя 
|
| Нед Сеп 22, 2013 11:04 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами що пък да не си поиграе малко ? Хем ще оттренира малко "финно" писане  Най вероятно времената не са такива каквито са в готовите драйвери. Вече съм писал че съм попадал на дисплей с доста по-различни от стандартните времена на инициализация. Някъде в академия беше съвсем скоро. Там пуснах и един пдф дето е полезен.
|
| Нед Сеп 22, 2013 11:05 pm |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
 Благодаря за предложенията, Както каза stefan63 то е повече за спорта ( да се самообразовам). Ама щом ще е по трудния начин, май ще го зарежа  Не е проблем за си взема друг свястен, ама този ми беше наличен, та за това викам, дай пък да пробвам, ако стане - добре, ако не- здраве да е.
|
| Нед Сеп 22, 2013 11:34 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами да ти кажа честно, този дето аз го ползвах беше още по-дърт. Със стандартната инициализация дето ползвам (от компилатора) ич не зацепва. Затова си написах моя дето по спомен времената и бяха в пъти по-големи. И това е само при инициализация. Иначе в 8-битов режим не би трябвало да имаш проблем да го ползваш, ама то всеки гледа да спести 4-пина и от там идват главоболията.
|
| Пон Сеп 23, 2013 9:37 am |
|
|