|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:38 am
STM32F4 ART (мемори акселератора)
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 STM32F4 ART (мемори акселератора)
Някой има ли идея до колко този ART е наистина полезен? В смисъл в един код писан със стандартно gcc, пълен с всичко - сметки, лупове ,прекъсвания, DMA трансфери и т.н, процесора се търкаля на 168Mhz (демек с 5WS към флеша) до колко бързодействието му е осезаемо?
Питам защото може да ми се наложи да го изключа (пречи на АЦП-то) и да знам за какво да съм подготвен като спад в производителността.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 24, 2013 11:42 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
 Re: STM32F4 ART (мемори акселератора)
Ми пусни му някакъв бенчмарк, може и написан от тебе.
|
| Вто Сеп 24, 2013 2:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
О дизайна на джаджата е на още на хария  Чудя се дали да не му шибна едно външно АЦП. Ама пусто гони се цена до долар, че бройките са големи. И не ща да го слагам, ако няма изрична нужда. Питам ако някой го е чоплил вече...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 24, 2013 3:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Аз че нямам опит нямам, ама и те май нямат документация ?! Принципно има сериозен проблем с производителността както и да го направиш  Ако изпълняваш код от флаша без ускорител би трябвало да ти вкарва WS на всеки достъп. Тъй като е 128-битов флаш би трябвало да имаш един достъп на 4-6 инструкции, демек производителността ти може да падне до 50%. Аз не виждам голям смисъл да клочиш ядрото на 160MHz в тоя случай след като реално ще го ползваш на 80. Още повече, че проц над 100MHz си иска многослойка без значение дали ще ползваш кешове. Друг е въпросът що ST не са сложили нормален кеш на ядрото, ами само за флаша. Щото ти ако решиш да изпълянваш код от RAM пак имаш проблеми с производителността, освен ако не се пръснеш в различни RAM-ве за код и данни. Ако си в един и същ РАМ имаш конфликт (wait states). Отделно ДМА-та и там конфликти.... Не знам... аз първо бих се помъчил да сваля честота колкото може, освен ако не правиш луди DSP алгоритми или търкаляш лайнукс 
|
| Вто Сеп 24, 2013 6:37 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Проблема е, че свалянето на честотата едва ли ще помогне. Всъщност никой не знае, това си е проблем описан в ератата и единственото, което препръчват като работещо е изключването на акселератора. Другото което препоръчват е усреднаване и подобни алабалистики. Явно в силикона става някаква мешавица, щото всички контролери от 2 и 4 серия го имат това. на 42 серия явно са се усетили, какво са насрали, защото имат два бита в системните регистри, които магерят нещо и подобрявали видимо картинката, даже и с включен акселератор. Ама на моя ги няма тия битове. Абе ще сложа външно АЦП най-вероятно. Проекта е сериозен и не ми се правят фокуси, още повече, че знам за проблема изначало, а не постфактум, както ми се случва обикновенно. P.S. Иначе си прав, че документацията точно в тая си част е меко казана отвратителна. Все едно някаква секретна разработка мама му стара. Иначе има някакъв кеш на ядрото, ама нищо не е описано като хората. Щото точно в бъга за АЦП-то казват да изключиш префетчването, но да включиш инструкшън и дейта кеша (каквото и по дяволите да значи това). И действително в контролните регистри на флеша има: Точно затова ми стана интересно, ако само префетчването се изключи какво се случва. Ама поне от документацията нищо не става ясно.
|
| Сря Сеп 25, 2013 7:36 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Те го препоръчват, но като им гледах измерванията в an4073 не виждам кой знае каква разлика? Да не би да пропускам нещо? Тъй де, имам предвид че отиването на истинско АЦП може да се окаже неизбежно.
|
| Сря Сеп 25, 2013 1:09 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Така е.
|
| Сря Сеп 25, 2013 2:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз нещо не го разбирам тоя app... разглеждат 3 случая - art on, art off и prefetch off. В първите два си шуми яко, което поставя въпроса защо обвиняват art-a като и без него е зле. А третия случай е с включени D+I, което поставя въпроса каква е разликата между кеш (който по необяснима за мен причина кешира само флаша) и АРТ ускорител пак на флаша И за да е пълна обърквацията шумовете намалят с изключване на префетча, който просто уплътнява времето на флаша. Може би шума не е следствие от конкретно нещо, а просто им са калпави опроводяванията на захранванията в чепа. Не виждам друга логика...
|
| Сря Сеп 25, 2013 6:45 pm |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Аз тия вътрешни захранвания на STM съм ги нарочил отдавна. Мисля, че акселератора точно това прави - дърпа много ток и клати всичко "наоколо"...а вероятно наоколо се взема или маса или захранване на ацп-то. Най вероятно по маса пречи -ама тука вече си е гадаене. Проблема го има още на STM32F1 серията, ама чак сега пишат за него старите документи няма кой да ги обновява явно... 
|
| Сря Сеп 25, 2013 8:27 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз бих препоръчал режима ADC off колко реални бита гониш? и на каква скорост
|
| Чет Сеп 26, 2013 7:08 am |
|
 |
|
miro_atc
|
ех... то ако ще е ADC off по-добре STM off Все пак ако може да се разчита на документацията им има някакъв шанс... В последния им тест е прилично като резултати, още повече че теста им е на почти 2Msps. На тая скорост едва ли някой се надява на чисти 12 бита, 10 бита си е съвсем прилично... Въпросът е да не е 6-7 бита каккто е в първите 2 теста 
|
| Чет Сеп 26, 2013 9:23 am |
|
 |
|
Цецо
|
F1 нямам оплаквания от АЦП-то. Аз както казах и на F4 се побъзиках, ама такива чудеса като описаните в ератата не видях да има. Но щом го пише, значи явно може и толкова зле да стане.
Слагам външно АЦП, нямам време да се занимавам с магьостничество. Наистина в третия случай изглежда прилично, но никога няма да съм спокоен и при всеки проблем с измерването, ще гледам в тая посока. И освен това не е ясно като се изключи префетча, какво аджеба се случва с производителността (след като кеша за данни и инструкции остава включен). Щото според мен трябва да се срине ама никой не го обяснява това като хората.
|
| Чет Сеп 26, 2013 2:56 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми кеша и префеча са две различни неща... ако циклиш наблизо, и всичко е в кеша, няма да загубиш скорост дори при изключен префеч. флешовете са бавни за достъп поради спецификата им. и за да вдигнат горе-долу скоростта, правят широк, че да могат да тъпчат повече битове в кеша за сметка на по-голямото време за достъп. нормална тактика. но в АРМ ядрото има нещо гнило, и кешването се оказва нетривиална задача. и явно всеки производител я решава както може, или както си мисли, че е добре. затова и уж едно и също ядро има различни "фючъри" при различните производители... дори в дебелите ядра с DDR2/3 се налага инвалидиране на кеша в доста случаи, иначе се появяват фантомни данни. с този случай се сблъсках фронтално преди 2 месеца, когато се опитвах да компилирам по-сложни сорсове в нейтив линукс среда. докато не махнах кеша на файловата система, дори cofigure не минаваше на 95% от пакетите. за да бръмчат обаче толкова яко при префеч, явно нещо със захранванията е обозено. при АЦП-то се вижда най-лесно, но това надали означава че няма да има и други трудни за диагностика "ефекти". за да загубиш 30% от битовете е нужно голямо геройство... и е особено неприятно да си го признаят след 3-4 години копане в тази архитектура. не знам... едно време ми отнемаше по-малко време да навържа 6809 с памет, пром и серийна порта на платка, отколкото сега да разбера в шибания чаршаф къде се връзва термалния пад - на захранване, на земя или в ефир 
|
| Чет Сеп 26, 2013 5:00 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Малее, 30% ?! . То демек това нещо не работи. Какви са бозите с кеша им разбрал ли си? То може и чисто софтуерно породена боза да е (в началото с моите power току забравях някй flush и т.н.). Любопитствам защото ми чопли в главата идеята за 64 битовите им дали няма да ми влязат в работа (не заради 64-те бита а заради вече 32-та регистъра) а очаквам да има някаква заложена спирачка, нали е масовка, та си дебна  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Сеп 26, 2013 5:20 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз лично не съм виждал по-немърлив дизайн от тия на ST... отчасти Луминари, ама и те също си имаха ядове с консумацията.
Всичко им е мазало... Примерно сложили таймери, ми трябват си.. Те сложили 14 парчета, прекрасно. Обаче от тия 14 няма два еднакви. Добре айде за да бъда точен има 3 еднакви двойки и 8 уникални. Демек 11 типа таймери. Някой с 1 канал, някои с по 2, други по 4 канала. Едни са 16 битови, други 32 битови... Луда история, не виждам как някой ще запомни кой таймери какъв е. Поне една сравнителна таблица да бяха сложили, ама както и да е... После някои прекъсванията за даден таймер са ги пръснали в различни вектори. Явно в началото идеята им е била да се диспатчват по-бързо. Хубаво, няма лошо, само че после са добавили още таймери и сега половината прекъсвания от един таймер са в общ вектор с прекъсвания с друг таймер, някои даже са шернати и с други периферии. Боза отвсякъде! А за тоя АРТ ускорител има 2-3 изречения в дейташита, няма регистри, няма нищо, поне според дейташита. Но там всъщност и регистрите на флаша ги няма документирани трябва да ги търсиш в отделен app. А през флаш регистрите се управляват и кешовете, мазали... та мазали...
Но основният проблем е че са оплели перифериите. Едно и също ДМА ходи до няколко периферии, ама не просто през шина ами се разхождат сигнали. Изобщо най-различни сигнали се вземат от една периферия, вкарват се в друга и се оплитат като свински черва. Е няма после как да няма cross talk и един куп проблеми...
|
| Чет Сеп 26, 2013 6:45 pm |
|
|