| Автор |
Съобщение |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
 Препоръчайте чип/боард за безжична еднопосочна връзка - UART
Предполагам, че много от Вас са се сблъсквали с тоя проблем, и не ми се ще да откривам на ново топлата вода. Трябва ми модул или по-точно комплект модули, с които да прехвърля UART сигнал от едно място на друго. Разстояние до 100 метра, най-често около 20-30. Еднопосочно, но модулите трябва да са с двупосочна комуникация, заради изискването за корекция на грешката... Идеята е следната, трябва да прехвърля MIDI сигнал, (което си е чист УАРТ) безжично. Двупосочна комуникация не е нужна. Нужната скорост е 31250кбпс. Може да се ползва и стандартната за УАРТ по-висока скорост 38400кбпс. Гледал съм много модули - основно от ZigBee серията, обаче и там вече предлагането е голямо, и затова искам да почна с нещо изпитано. Другите изисквания подредени по ВАЖНОСТ са: 1. Стабилност - евентуално наличие на служебно предаване с много по-голяма скорост плюс независима от мене вътрешна корекция на грешки, включително с помощта на ретрансмисии ако е нужно. Със сигурност не трябва да имам пропуснати байтове при моментно пропадане на връзката. 2. По възможност елементарно първоначално конфигуриране, или още по-добре липса на такова - няколко крака вързани на 1 или 0 и айде ->UART. 3. Консумация - едната страна ще е на батерия - не е критично но все пак. 4. Читава възможност за бърза доставка. 5. На последно място - цена. Явно ще е някакво xxxBee, ама кое точно ? 
|
| Сря Сеп 25, 2013 8:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Препоръчайте чип/боард за безжична еднопосочна връзка -
Я уточни първо това 31250кбпс 31.25мегабита ли са или си сложил к-то по погрешка. Щото ако са 31мегабита - просто забрави за радио връзка  .
|
| Сря Сеп 25, 2013 9:12 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
За просто решение не знам да има. Иначе ако търсиш сложно: http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0 ... 32&_sop=15
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Сеп 25, 2013 9:37 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
|
| Сря Сеп 25, 2013 9:43 pm |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
31250 e K Bit Per Seccond - демек малко по малко от стандартен ком порт на 38400. Тия http://www.shuncom.com/ някой пробвал ли ги е - щото то ясно че избор много, ама сигурно има хубави и не чак толкова хубави. Идеята е да почна с хубавите, че да знам, че ако не работи добре, причината не е в модулите а някъде около мене. 
|
| Сря Сеп 25, 2013 11:24 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Oк, ама това не са 31250 K Bit Per Seccond а са 31250 Bits Per Seccond - разликата е къде 1000 пъти  . Иначе когато става въпрос за RF причините могат да са толкова много и налудничеви, че направо можеш да се побъркаш  . Колко критично е дали ще изпуснеш пакет при тая комуникация. И защо точно по радио път искаш да го направиш? Защото нямаш физическата възможност да прекараш кабел или защото RS-232 не може да закара на 100 метра? Ако е това второто то няма нужда тогава да ходиш на радио връзка. Направи го с RS-485 или още по-добре направо с CAN бъс, особено пък ако ти е критично да приемеш всички пакети без пропуски. ПП. Сега пак ти прочетох първия пост и видях, че не можеш да имаш изпуснати байтове. Тогава работата с радио връзката става много тегава и хич няма да е евтино.
|
| Чет Сеп 26, 2013 12:34 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Поначало еднопосоочна връзка която да не греши по принцип не може да има, камо ли радио такава.... Цецо май беше копал немалко блуту-чави истории замествайки UART, нещо такова сигурно ще е най-практичният вариант.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Сеп 26, 2013 5:35 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
В ибей гледах модулчета под 2$ с HopeRF. Приличат ми на клонинги на Nordic и на тая цена изглеждат доста съблазняващи.
|
| Чет Сеп 26, 2013 9:33 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
miro_atc я дай линк.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Сеп 26, 2013 9:56 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
цък..това от ебей, мисля че и в алибаба съм ги гледал... те HopeRF са китайци и правят (или клонират не знам) всякакви RF чипове и модули и продават къде ли не.
|
| Чет Сеп 26, 2013 10:25 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Човекът пита за някаква безгрешна комуникация и май най-лесно ще е като предложи tgi - блутуут. Играл съм си с RF модули на няколко производителя (т.е. модулите си ги правихме сами на база някакви чепове - TI, Microchip, Nordic мисля също имаше преди много време). Да докараш безгрешна комуникация с тях си е мъка, т.е. яко писане на някакъв безгрешен стек. А то за да го има това значи комуникацията реално е двупосочна - не е добре да се опираш само на вградените в някой rf чипове ACK. Е, пък като им се зачетеш в ератата те хваща сърцето. И rf частта си е пипкава докато го подкараш. Ако не ти трябва голямо разстояние - виж дали можеш с блутуут, много мъка ще си спестиш, но може да има някакво забавяне, което като музикант да те подразни. Опит му е майката, с това миди не е добре да губиш нещо по пътя, но не е добре и да се бавиш 
|
| Чет Сеп 26, 2013 11:53 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е то забавяне влезе ли да му обърка такта отиде, не му върши работа.
Има ли ACK-ове (без каквито "безгрешна" комуникация не става) има и двупосочна връзка, а сякаш блутут е бая изчистен за целта (но не съм пускал, само съм му се чудил по незапочнали проекти).
За да стане работата ще трябва да кара на по-висока от нужната му скрост, да буферира някъде и т.н., докато на края стигне до неговия си желан телбод рейт към свирката дето ще пее мидито.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Сеп 26, 2013 12:25 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
То има ACK-ове на две нива - едното е чипа да ти каже, че отсреща са приели пакета - което си е комуникация "отдолу", а има и ACK-ове от стека отсреща, дето да си върне пакет, че предходния е долазил. Та на първото не е добре да се опираш, второто е допълнително забавяне. И като си помислиш, че повечето от тия чепове са low-cost, бавнички, тромави, малки буфери, криво... А при мидито ще се усети неприятно, когато някой инструмент си остане да звучи включен Не, че не можеш да дълбаеш в посока "направи си сам", но ако те устройва готов протокол за пренос и изпитан ширко разпространен хардуер - скачай му  Това продукт ли ще е или лично за теб? Че пак има разлика ...
|
| Чет Сеп 26, 2013 12:31 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Ами и аз съм се борил в тази насока /RS по RF/ не е голям проблем до 19200 bps няма готови модули, поддържащи RTS/CTS DTR/DSR така, че сам си ги направих Но за 434Мxz не е ппроблем - CRC си е хардуерно /ползвах на Nordik чипове/ добавяш си някакви заглавия и си в музиката
|
| Чет Сеп 26, 2013 12:53 pm |
|
 |
|
ilkor
|
|
| Чет Сеп 26, 2013 1:28 pm |
|