|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:08 am
Размисли-страсти за работна заплата, цензура и озоновата дупка
| Автор |
Съобщение |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: Размисли-страсти за работна заплата, цензура и озоновата
А да питам какво е началото на дискусията? Нещо не го виждам след "чистката" и преместването  че да се включа и аз  Както вика Димитър пазарене му е майката  аз преди интервюто за моята позиция направих няколко часов ресърч за средната заплата в бранша, и като най-накрая дойдохме до това колко пари искам - казах с 10 хиляди(годишно) над средното за (бранша) , след две седмици(вече ги бях отписал като работодател) ми предложиха с още 5 повече на това което исках и така да се каже си плюхме на ръцете и те така. Ако Фитила си спомня, веднъж на една бирена среща си говорехме, че това на което не ни научиха в ТУ-то е това как да се пазарим за труда си, и как да се продаваме най-добре. Защото капитализма си е капитализъм, и както работодателя иска да държи работника в зависимост демек да е на границата на оцеляването и все да е зависим (модерното крепостничество), така и работника в момента в който не му изнася - да си смени работата и да не се чувства закрепен за една фирма доживот. на мен ми трябваха 15 години да го разбера.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Нед Сеп 29, 2013 12:51 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Верно бе, сумата трябва да е 101 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Сеп 29, 2013 1:12 am |
|
 |
|
zaphod
|
ето каквоаз лично бих публикувал обява със заплата само за работници на поточна линия. там гарантирано няма никакви въпроси кой работи повече. но дори и там бих се замислил, защото поточната линия има различни сектори и това ще породи проблеми. не, връщам си думите назад, не бих публикувал обява със заплата в НИКАКЪВ случай. не престава да ме изумява обаче как дори не много умни хора могат да схванат работата на автомобила или тоалетното казанче, или някаква друга машина, но опре ли до хора, някакъв механизъм в мозъка, вероятно ориентиран към стадните машинации, направо блокира когнитивната дейност и се стига до там че сравнително умни хора имат глобално различен мироглед по съвсем прости въпроси, с готов емпиричен отговор. ако ситуацията в разбирането на физическия свят беше същата, щяхме да спорим дали автомобилите палят по-добре на студено или топло и да се извеждат сложни аргументи за компресии и адиабатни процеси.
|
| Нед Сеп 29, 2013 9:05 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
всъщност е N*(N+1)/2 и цикъл не ти трябва.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Сеп 29, 2013 9:46 am |
|
 |
|
zaphod
|
тая задача до преди гаус май никой не се е сетил да я реши по хитрия начин. тоест или знаеш готовото решение, или шанса да се сетиш е доста малък.
|
| Нед Сеп 29, 2013 11:14 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе историята за Гаус беше, че го е направил като дете в училище, а дали никой дотогава не се е сещал за аритметична прогресия нямам спомен да съм знаел някога (и сега не знам де). Във всеки случай отдавна се учи в 5-и 6-и клас някъде, ако и да е забравил човек как се смята сумата от първите N члена поне трябва да може да си спомни, че има такова и как се казва и къде да го намери.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Сеп 29, 2013 11:50 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
това се учи по алгебра в 8-9 клас и няма нищо общо с програмиране!
|
| Нед Сеп 29, 2013 11:55 am |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Че той Гаус програмист ли е бил 
|
| Нед Сеп 29, 2013 12:05 pm |
|
 |
|
zaphod
|
вярно че не бил гаус първия, някакъв черен мангал пръв я споменава.
|
| Нед Сеп 29, 2013 12:07 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
моя първолак, дето ми смята степените да двойката до 35-та (самия аз ги знам наизуст до 16-та), един ден ходихме да плуваме. вика: дай ми задача. накарах го да събере числата от 1 до 100, като очаквах да си плува цял час в събиране. теглих едн дължина, той допува и казва 5050. ококорих очи. питам го как го сметна? обяснява ми: ми 1+100 е 101, 2+99 е 101 и т.н. умножих 101 по 50 и готово. тва беше зимата, нямаше 6 години още.
а даскалката в детската съобщава, че не знаел числата. как така? ами карам го да каже числата до 10, а той се хили. тя решава, че не ги знае, а той се чуди къде е шегата и как да отговори... сега пише чертички и ченгелчета и ме пита защо му трябват пръстчета на ръцете за да събере 3 круши с още 5.
от там ми дойде идеята за тест на програмисти...
|
| Нед Сеп 29, 2013 1:36 pm |
|
 |
|
zaphod
|
браво на него, следва exp(-x^2) 
|
| Нед Сеп 29, 2013 1:46 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Изведи ми работата на мозъка във формулки и спорове няма да има. 
|
| Пон Сеп 30, 2013 3:52 pm |
|
 |
|
radolin
|
Като малък вкъщи намерих и от време на време разглеждах една книга - "Математическото откритие" на Дьорд Пойа. Там беше разказана същата история, с ДедоБоре в ролята на учителя по математика, а синът му в тази на Гаус. Аз тази формула не знам дали някога щях сам да я измисля, и не си спомням да е учена в училище, но след като я видях в тази книга я запомних. Няколко години след това бях в час по програмиране (Бейсик, на Правец 8  ), и имахме задача да направим програма, която събира първите N числа. Идеята явно беше, да се преподават цикли. Аз си спомних и използвах формулата. Отначало учителят ми каза, че програмата ми не е правилна. След като сравни няколко призволни резултата с програма с цикъл на съседен Правец беше доста учуден. Това го прецених, че е Log2(N). Отидох на страницата за двоично търсене в Уикипедия, да видя дали съм прав. Почти - точният отговор е log2(N)+1. После се замислих, че ако ме накарат да реализирам на място този алгоритъм (да речем на интервю), сигурно ще допусна някаква грешка и няма да стане от първия път. Като прочетох статията по-надолу: Това как ви се струва? Това е една от причините винаги да се стремя да ползвам готов код от библиотека, за да не преоткривам колелото и да не сътворявам сам излишни бъгове. При горното положение обаче, доколо е ефективно да се ползва подобна задача за тест на кандидат програмист, като явно и най-добрите могат да сбъркат нещо привидно просто?
|
| Пон Сеп 30, 2013 6:57 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Това с двоичното търсене е ясно че е Log2(N)+1 ... но всъщност целта на въпроса е малко по друга - според това как и за колко време ми отговори човека си правя различни изводи: - дали знае името на алгоритъма - дали го разбира - дали знае наизуст степените на 2 - това е особенно важно, показва опит, тия неща не се учат наизуст а с практика Та, ако ми отговори на секундата без да се замисля - взимам го на работа без да се замисля и аз  Виж, ако започне да смята и горе долу видя че върви в правилна посока - пак добре, има хляб в него, ще се научи с времето, но не е стара пушка все пак. Ако си признае че не знае - добре, и такива хора вършат работа, поне няма да изпортят нещо дето не го разбират, знаят кога да питат. Ако не знае, но прояви любопитство колко е отговора и особенно защо е толкова - това си е бонус точка. Ако ми отговори някаква глупост опитвайки се да налучка - диркетно прекратявам интервюто и го пращам да си ходи. Та така ... преди месец два един юнак ми отговори за 2500 елемента че трябват 50 търсения (?!) като му казах, че трябват 13 тръгна да спори че 13 май били малко ... ама иначе ако му видиш биографията - пекан, врял, кипял ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Сеп 30, 2013 7:21 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
А бе Гаус е бил бая по-големичък от първолака на дедото, поне 2-3 години по-голям май трябва да беше бил (някак ми е такъв споменът от историята, която съм чел преди колко, бая над 40 години трябва да е). Дедо, тоя твой първолак цяло чудо бе - не мисля, че съм виждал такъв. Аз като тръгнах на училище знаех само част от азбуката.... (веднъж баща ми го бяха строили от кварталната ОФ организация да сглобява някакъв лозунг за манифестацията от стиропорени букви и той ми каза коя коя е, та знаех каквото е било на лозунга  ). Някой път като се разходиш дотук вземи го разходи и него (пък ще видим как ще го овардим да не ошета фабриката и да я преподреди по свой вкус  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Сеп 30, 2013 7:47 pm |
|
|