|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:32 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
А защо са тия waitstate-ове, не може ли бърза памет да се сложи?
|
| Пон Дек 19, 2005 12:59 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе много книги станаха за четене... ядрото е едно на всички, ама контролерите към реалния свят са много различни. ама ще се чете, няма как
|
| Пон Дек 19, 2005 1:44 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
С вътрешният RAM няма изчакване. Остава открит въпросът за това колко такта отиват за LDR, STR инструкциите. В максимално неблагоприятният случай съответно 3 и 2 такта за четене/запис в/от един адрес.
"Wait states" са необходими защото контролерът на външната шина, който са сложили Philips в LPC22хх серията ги изисква.
Дедо идеята ти за "едно ядро - една развойна среда - един колектив" определено изисква тази сериозна начална инвестиция на време и усилия.
|
| Пон Дек 19, 2005 2:53 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
добре, че идват празници и покрай яденето ще има много време за лежане... с "книжка" в ръка. лошото е, че книжките са >500стр и трябва да се четат едновременно. засега печатам и подвързвам. ще е весело поне. дано ми остане коса след толкова чесане по главата
това е първия контролер, който виждам, че иска 2 цикъла за запис и 3 за четене. и ония формули съвсем ме ошашавиха. но не бих искал да коментирам нищо преди да мина поне 2 диагонала на документацията.
|
| Пон Дек 19, 2005 3:38 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Още малко и цело PC ше направим. Няма ли да е по-лесно на едно PC да се върже цялата необходима периферия и да се приключи въпроса. 
|
| Пон Дек 19, 2005 4:06 pm |
|
 |
|
breeze
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Май 27, 2005 1:32 pm Мнения: 40 Местоположение: Sofia
|
... или некой PDA да се вземе и толкоз 
|
| Пон Дек 19, 2005 4:12 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами щото всички РС-та в момента искат перка поне на процесора. някои икат МНОГО голяма перка и като спре перката ... най-немощното РС, с което имам опит е 5-6W. и те са много за пасивно охлаждане обаче - прегрява след няколко часа работа и почва да прави грешки. ако можеше, нямаше да се откажа от х86 архитектурата и щях да си спестя удоволствието, вЕрвай ми!
|
| Пон Дек 19, 2005 4:17 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Добре, а има ли микроконтролери, които по начало са предвидени да работят с външна памет, и поради тая причина са достатъчно бързи?
|
| Пон Дек 19, 2005 4:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Дедо, за РС , в какви условия го слагаш, 6 Вт не са много, разсейва си ги, значи аз преди време ползвах дъна с Via процесор, те оригинално са си с пасивно охлаждане, и си работят, за по сигурно им слагах вентилатор на кутията който да гарантира някакво движение на въздуха, но това е работило затворено при оклона темература 40 та и 50 градуса понякога и не е имало сериозни проблеми.
Дори и по големи мощности не са проблем, няма нужда перката да е на самия радиатор, по добре е на кутията да сложиш две перки, да ги пуснесш на ниска скорост, евентуално да ги регулираш. Да се счупят двете едновременно е малко вероятно. Една може да осигури нужния поток при пълна мощност. Важно е много какви перки ползваш, покомпютрите тук доста боклуци има, но иам читави които могат да се намерят, най-новото в тая област са с магнитни лагери, MAGLEV мисля беше технологията, но там има вече различни разновидности, това осигурява още по дълъг живот на вентилатора. И ако сложиш нещо да го следи и известява при повреда, няма да има проблеми ако има кой да види и да смени повредения.
Иначе стандартни РС си е дърво, но има доста подходящи модули, ЕТХ примерно, а сега има нова ревизия на ЕТХ стандарта която има и PCI Express. Освен това има и доста други не лоши, модули с Geode или XScale, примерно в формат SODIM, това е надеждно колкото ARM .. то XScale си е де ...... на тия не им трябва никакво охлаждане ... изобщо има .... ама нещата не се ли разминават леко .. РС архитектурата за мен е оправдан и то не съвсем при по-комплексни системи, с много графика, тежки програми, в повечето случаи потребителски, и не много високоскоростна периферия, аз така ги виждам РС-та та, и производните им х86 модули.
p.s. м-у другото някой гледал ли е алхимика на АМД, изглежда доста интересно, на мен поне ми е интересен, производителността е някъде като на VIA, но освен това поддържа хардуерна декомпресия на MPG.
|
| Пон Дек 19, 2005 7:26 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
епийте ги пробвах. горе-долу са най-добре от всички 'конвенционални' РС-та. обаче все пак им трябва перка - на кутията, на входната врата или на комина - няма значение, нещо трябва да движи въздуха. нещата, за които ми трябва такова РС, работят на полето - жега, студ, дъжд, кал, вътър, сняг... понякога цигани, ловджии и какво ли не още. колкото по-малко се ходи при него - толкова по-добре. сега е една сложнотия от платки, жици, релета, акумулатори и бог знае какво (аз вече му изтървах края  ), всяка от които ресетва другата ако заспи, или се грижи да я програмира, тупа я по гърба да се уригне и т.н., но като цяло сложността на системата представлява самостоятелен проблем в надеждностно отношение. срам ме е колко тежи. и още по-лошото - хората, дето могат да го пуснат струват повече пари.
на мене много мускули не ми трябват, 1G ми е прекалено много. отделно ме дразни, че нещо толкова просто като I2C или 485 го няма в РС-света, да не говорим за SPI
затова се захванах с ARM9, дано оправдае очакванията ми
|
| Пон Дек 19, 2005 9:19 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
|
| Пон Дек 19, 2005 9:37 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аха. 520 си е оригинално творение на AMD. това си е 486 и си има доста цепеници. то е и доста старо. на негово място сега се препоръчва GEODE. този процесор (с това търговско име) беше на National (NS) и AMD го купиха (май) от тях. самите NS май го откраднаха от ZFmicro - последните имаха договор за дялкане на техния си силикон на линиите на NS. по някое време, NS изведнъж, без някакви анонси извадиха много подобен чип на този на ZF с търговското име Geode. и съвсем случайно по същото време взеха да правят мизерии на ZF от рода на минимална поръчка от 1 млн чипа на месец, предплащане 6 месеца и т.н., вече не помня точно. май и в момента се точат дела, ама единия е с пълна уста, а другия е пре..бан. така е в света на големите риби - хелерите първи ги изяждат. самия GEODE не блести с кой знае какви достижения като консумация, скорост или периферия. на всичкото отгоре AMD му покриха документацията (аз има старата на NS) като мома за женене. аз съм си правил платка с STPC и също съм разочарован. този чип е от класа на GEODE - бърз SDRAM (133), host-PCI бридж, графичен ускорител (с алфа-канали между другото), дори е dual-head, като втората глава е NTSC/PAL изход за телевизор. но това си е РС, каквото и да го правиш. и си грее доста. между другото - и този чип не е правен от ST - някакви корейци са го правили, като и те са вземали наготово от някъде. вече не помня точно, но в първите версии на силикона видео контролера се представяше като Weitek 
|
| Пон Дек 19, 2005 10:49 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
A на това не може ли да се пусне линукс без да се закачат допълнителни чипове рам?
http://www.atmel.com/dyn/products/produ ... rt_id=3680
На това 256К РАМ са закачени направо за шината на ядрото и ми се вижда да е доста бърз процесор,че и на 70Мhz е ядрото.
Кофти че е BGA.
The AT91FR40162S embeds 256K bytes of internal SRAM. The internal memory is directly
connected to the 32-bit data bus and is single-cycle accessible. This provides maximum performance
of 67 MIPS at 75 MHz by using the ARM instruction set of the processor, minimizing
system power consumption and improving on the performance of separate memory solutions.
|
| Пон Дек 19, 2005 11:16 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
хм? и не е много скъп ~$18 О Б А Ч Е това BGA си е страшно (0.8мм  ). с тая гъстота на пиновете се отива към много слоеве и към много малки дупки. на всичкото отгоре е и безоловен. дори и някой да ти направи платка, голем зор ще е поенето [/u]
|
| Вто Дек 20, 2005 12:32 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Mаи старата му версия е с по едро bga AT91FR40162. DigyKey май го дават и по евтино от 18.
Но поенето не е проблем за единични броики. Такъв чип съм поил и разпоявал и на ръка. За машинно поене не знам как е.
Но процесорчето си го бива.
И както обикновенно си има "НО".
|
| Вто Дек 20, 2005 12:50 am |
|
|