Отговори на тема  [ 70 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Основни положения при писане на С за ПИК 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Основни положения при писане на С за ПИК
Pif, аз тук съм известен, че се заяждам с младите и го играя старчето-мърморко :lol: :lol: :lol:

Но, усещам (може и да бъркам, но все тая), че ти НЕ си поредния отворко, който поства тук не толкова да пита, а да се докаже, че е барабар Петко с мъжете. има няколко такива персони тук. Изглежда ти знаеш какво търсиш, но не знаеш как да го постигнеш.
Ето и моите 2 стотинки по въпроса:
1. Качи си CCS C компилатора. Има го във форума. Аз използвам него, но вземи версия 5.010. Сложих следващата и с работещ сорс ми се появи проблем, та се наложи да се връщам на старата. Тук казват, че този компилатор бил за начинаещи (и аз съм такъв 8), проект след проект и все ново начало със своята специфика), значи е за теб.
2. Пиши ми на лични, за да се разберем какво ти трябва и как да го постигнеш. Ще ти пратя примерен сорс, а ако си такъв на какъвто ми изглеждаш, ще литнеш не като изтребител, а като совалка :wink: .

Нед Сеп 29, 2013 7:42 pm
Профил
Аватар

mikroC ще му е по-добре от CCS си мисля аз...

Сря Окт 02, 2013 11:16 pm
Профил ICQ WWW

relsys написа:
mikroC ще му е по-добре от CCS си мисля аз...

Стига, бре, засиня се,,,
Микрочип си имат XC-нещо си за MPLABX - не, че съм го дълбал, но от това, което ползвах (за 8 и 32 битовите им дървета) - нямам забележки. Като за безплатната версия е достатъчно добър. Не виждам защо го пращаш в глуха улица с това microC...

Чет Окт 03, 2013 12:52 am
Профил WWW
Аватар

head_up написа:
Микрочип си имат XC-нещо си за MPLABX - не, че съм го дълбал, но от това, което ползвах (за 8 и 32 битовите им дървета) - нямам забележки. Като за безплатната версия е достатъчно добър. Не виждам защо го пращаш в глуха улица с това microC...

Добър пример за това което имах предвид под "поредния отворко" по-горе.

Чет Окт 03, 2013 7:40 am
Профил
Аватар

В случая "отворкото" е прав. За пикльовците по-читава среда от тяхната си няма, отделно колко е читава и тя самата. А за микроС пък е направо безмислено да се говори, това е един от най-сигурните начини да не научиш С :)

Последна промяна Цецо на Чет Окт 03, 2013 10:04 am, променена общо 3 пъти

Чет Окт 03, 2013 9:57 am
Профил ICQ

Desert Leo написа:
head_up написа:
...

Добър пример за това което имах предвид под "поредния отворко" по-горе.

Като някой те подразни явно плюеш до откат. Продължавай смело, ще го подмина с усмивка, да не разваляме темата на човека съвсем :) Живи и здрави!

Чет Окт 03, 2013 9:58 am
Профил WWW
Аватар

За да не ме упрекне Лео че съм отворко - та аз обикновенно като стане дума за програмиране много не се обаждам щото се знам колко са ми силиците и предимно слушам и се опитвам да запомням и да се уча. Обаче пък и знам на relsys предубежденията са mikroxxxxx компилаторите. Значи мноо са убави - шаренки, лесно се работи с тях - признавам ги и като развитие и ъпдейти и всичко. Обаче - от скромните ми проби с тях съм видял как за нещо супер елементарно бълва 1к код (специално за 24-ка говоря) и след като установих че за да си напиша програмата с техния компилатор ще ми трябва 2-пъти повече флаш отколкото имаше пика дето бях избрал, така както ядеше флаша, реших да пробвам да си ги напиша на асемблер нещата - оказа се че асемблера му е доста гъвкав и лесен за схващане. Та за 1-2 дена си написах библиотека за I2C, нещо като стек за UART и няколко други дреболийки все на асемблер и това което аз си написах се оказа доста по-малко като код и специално на мен ми вършеше доста по-добра работа от готовите им библиотеки. Е естествено ползвах им библиотеката за SD примерно ама то там просто не си заслужаваше гърча. Пак казвам - не съм никъв програмист - ама неволята е голяма работа :)

Чет Окт 03, 2013 10:18 am
Профил ICQ

head_up написа:
... Като за безплатната версия е достатъчно добър. .

Не е безплатен компилатора (60 дена имаш trail режим..).. Всъщност не се сещам за безплатен такъв за PIC24.

Чет Окт 03, 2013 10:48 am
Профил
Аватар

А аз се забавлявам четейки :D .

Как на човек дето знае как да си свърши работата - знае езика на който ще работи кодът му и
може да го напише - му се налага (навярно от началството) да почне да ползва разговорник за
тоя език.... и той си се чуди,, ма къде ще ми е стекът, кой/кога инициализира векторите и т.н.,
а "знаещите" ползвачи на разговорника (немалка част от които сигурно просто не знаят отговорите
на тия въпроси) го упътвът към съдържанието/индекса.... :D :D :D .

Радостно е, че току се намира някой да се престраши да погледне и речника вместо разговорника
и да установи, че ако ще ползва езика повече от ден-два разговорникът е кофти сделка. Ей го, Цекинс
го е направил, май отдавна не бях виждал някого дето да му писне да си губи времето с
езици от високо ниво и просто да си свърши работата. Хем пикоборският асемблер е от
най-кривите и пак е разбира се пъти по-удачно MCU код да се пише на него ама това е
днешният свят, мазано върху размазано.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Окт 03, 2013 10:57 am
Профил WWW

Колкото е по високо ниво езика, толкова по бързо се маже с него :) Особенно тия дето само с мишка се програмират :D
Съответно, толкова по тегава е поддружката после след време ... като го минеш целия цикъл един път ти се изясняват нещата де.

Чет Окт 03, 2013 11:18 am
Профил

michev написа:
head_up написа:
... Като за безплатната версия е достатъчно добър. .

Не е безплатен компилатора (60 дена имаш trail режим..).. Всъщност не се сещам за безплатен такъв за PIC24.

Хм, без оптимизациите можеш да го търкаляш до живот, а 60-те дни са при всичките оптимизации, после пак се връща към минималните възможности. Ползвал съм го с минималните от самото начало, т.е. не знам колко по-добре ще стане ако си платя :) Това важи за 16-ки и 32-ки, за 24 се съмнявам да има изключение, но не е изключено.

Чет Окт 03, 2013 11:22 am
Профил WWW
Аватар

Другари, чукчи, двес го играете писатели, а не читатели... :lol:

Отворкото е отворко, защото при положение, че не е дълбал майкрочипската среда, няма как да има забележки, но въпреки това генерално заключава, че 8 и 32 битовите са дървета. 16-битовите не са ли дървета? Баси претенциите... Бих се вслушал в конкретна критика на microC от хора, които са го ползвали, като Cekins, например.

Аз нямам нито намерение, нито време да правя сравнение или да давам генерални заключения, кое е дърво и кое не. MPLAB + CCS C ми върши работа за момента с PIC24F. Когато се убедя, че има по-добро - минавам на наго.

По принцип, на клиента му е през оная работа какво има в кутията и с какво е разработено.

Чет Окт 03, 2013 11:28 am
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
По принцип, на клиента му е през оная работа какво има в кутията и с какво е разработено.

+1
Това и аз съм го казвал в поне 3-4 поста преди. Лошото е че точно това кара девелопърите да се "скатават" и да мацат с мишката за по-бързо и лесно. За хоби е ок, но не дай си боже да се намърда нещо такова където не му е мястото т.е. в някой самолет, медицинска апаратура и т.н.
CCS между другото става, но ХС16 като наследник на Hi-Tech C, е по-ефективен при генерирания код (говоря за купешката версия де, Lite не знам дали е толкова добър).

Чет Окт 03, 2013 11:49 am
Профил

Desert Leo написа:

Отворкото е отворко, защото при положение, че не е дълбал майкрочипската среда, няма как да има забележки, но въпреки това генерално заключава, че 8 и 32 битовите са дървета. 16-битовите не са ли дървета? Баси претенциите...

Кротни се най-после, че и тази тема ще зас*реш. Не съм дълбал упорито MPLABX - завършил съм няколко проекта изцяло на него преди месеци, ползвал съм XC8 и 32, свършил съм си работата повече от добре с тях, дошло ми е безплатно, работещо и достатъчно ефективно. И да, дървета са, мое мнение, не насилвам никого да го приема. Но пък MPLAB и асемблер (16 и 18-ки) ползвах в продължение на няколко и преди доста, вече не толкова малко години, случи се така, че не ми се е налагало скоро и съм доволен :) Та не знам защо си с гъзо на горе днес, но спри с плюнченето по форумите.

Чет Окт 03, 2013 12:09 pm
Профил WWW
Аватар

head_up написа:
Desert Leo написа:

Отворкото е отворко, защото при положение, че не е дълбал майкрочипската среда, няма как да има забележки, но въпреки това генерално заключава, че 8 и 32 битовите са дървета. 16-битовите не са ли дървета? Баси претенциите...

Кротни се най-после, че и тази тема ще зас*реш. Не съм дълбал упорито MPLABX - завършил съм няколко проекта изцяло на него преди месеци, ползвал съм XC8 и 32, свършил съм си работата повече от добре с тях, дошло ми е безплатно, работещо и достатъчно ефективно. И да, дървета са, мое мнение, не насилвам никого да го приема. Но пък MPLAB и асемблер (16 и 18-ки) ползвах в продължение на няколко и преди доста, вече не толкова малко години, случи се така, че не ми се е налагало скоро и съм доволен :) Та не знам защо си с гъзо на горе днес, но спри с плюнченето по форумите.

Споко, отворко, :lol: дишай спокойно, няма да ти обръщам повече внимание.

Чет Окт 03, 2013 12:23 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 70 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща