| Автор |
Съобщение |
|
machinow
Ранг: Минаващ
|
Ако имаш само 1 АЦП - под / близо до него. Ако аналоговото ти захранване е еднополярно и не искаш да правиш отделни изправители/трафове, можеш да ползваш системното захранване и да разположиш отделните регулатори на аналоговата страна, използвайки аналоговата маса. Има още куп принципи на изграждане на EMI съвместимо оборудване, които не знам...... Използвай Beads на богато, както и резистори по цифровите шини....... може да предвидиш екран за АЦП и процесор......
АЦП-то с какъв клок го тактуваш??
|
| Сря Дек 21, 2005 12:59 pm |
|
 |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
CPLD на Xilinx не са много устойчиви на смущения. Поне при мен не бяха 
|
| Сря Дек 21, 2005 1:07 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Според мене има някаква закономерност - колкото по-голяма е товароспособността на I/O на чипа, толкова е по-устойчив на смущения
|
| Сря Дек 21, 2005 1:29 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Едва ли. За сравнение : AVR и MSP430.
|
| Сря Дек 21, 2005 2:20 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Дек 21, 2005 3:51 pm |
|
 |
|
machinow
|
Исках да кажа, от какво го получаваш - CPLD, процесор, делител и т.н.; ясно е, че идва от кварцов генератор /на 1 MHz малко се съмнявам да е....
Може да ми пратиш схемата или част от нея и след кратка ревизия ще ти кажа мнение.
|
| Сря Дек 21, 2005 4:17 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
Сигурно клока му идва от SPI, ако е такова ацп-то.
|
| Сря Дек 21, 2005 5:00 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ацп-то е паралелно. Клока иде от ПВМ-а на пика.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Дек 21, 2005 6:20 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
CPLD на Xilinx от много места съм чел че не са устоичиви на смущения. Доколко ще работят стабилно зависело много от опроводяването на платката. Много вероятно ми се вижда да и вкараш автогол с това.
Значи ако ползваш LPC скоро писах в форума резултата от експеримента за стабилност които правих с LPC2124 i Olimex борда. Ами излезе като устоичивост близо до ATmega,което не е много добре.
А резултата дето си го постигнал с PIC-a не е зле като че ли.
Значи ако аз имам такава задача сигурно щях да се пробвам първо с това.
Слагаш само външен RAM и си готов.
http://www.freescale.com/webapp/sps/sit ... ata_Sheets
Не съм го разглеждал подробно де. А и аз лично нямам опит с тия DSPta. Проектирах си развои но още ми го бавят в платкаджииницата. Но и на книга и от хора дето работят с тях всичко им е ОК. Много приятно се работи с тях, повечето неща ми станаха ясни на първо четене на пдф-а. Бързо се усвояват.
А ако държиш да го направиш както си го намислил доста ядове ти е опроводяването. Може и да стане от пръв път ама маи си е късмет. Прати нещо като схема,ще нахвърля моите виждания по въпроса
|
| Сря Дек 21, 2005 6:21 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да бе. Да сменя пика с DSP? Няма нужда да тепам мухи със топ. Гоня цена и време в случая.
Както и да е изкривихме темата основно и по моя вина. По късно като се сблъскам с проблемите ще искам помощ в Хардуер или някоя друга тема.
Да повторя въпроса. Теоретично къде е по - добре да се свържат цифровата и аналоговата земя.
Въпроса е в Академия. Така че дайте да го разчоплим теоретично.
|
| Сря Дек 21, 2005 6:45 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ама нали каза че искаш да го сменяш с ARM.
И външно ADC i CPLD. Ами тия трите струват повече от DSP-to.В него си има добро ADC
Ако гониш време,зависи докъде си стигнал с ARM-a,ако си съвсем в началото това с DSP-тата ще се разправиш по бързо.
Просто ти го подхвърлих като идея. А за тия медицински истории и за напред ще ти е полезен опита с тях.
Ами нали ти казах докъде стигнах с четене и опити. Спрямо това каква ти е организацията на системата и одде ти идват смущенията си преценяваш точно как е подходящо да го направиш.
Иначе ако ти трябва правило наи често се срещат препотъки близки до това което ти каза Gost.
|
| Сря Дек 21, 2005 7:07 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е то до това което се каза до тук и аз съм стигнал отдавна, основно с копане с чука.
Ама ако някой имаше по задълбочени теоретични познания, можеше да помогне, защото едно е да направиш 3 версии на платката и да я натъкмиш без да е ясно защо. А друго е да си наясно предварително - пести време. За пари не говорим.
Ама явно всички сме се учили на принципа на пробата и грешката. Явно в училище съм спал или пък просто такива "дребни" проблеми не са били разисквани за сметка на някоя прогресивна технология от 19 век.
|
| Чет Дек 22, 2005 10:50 am |
|
 |
|
machinow
|
Ми че то формули за тая работа нема  - това са правила
На семинари и от разни други по-специалисти съм научил това, което знам. То е логично. След като сам си достигнал до него, лошо няма да разбереш, че си достигнал крайното решение.
Иначе в обзор, ако искаш универсалното решение - слагаш един BEAD точно до чипа /между масите/ и после може да слагаш мост или BEAD вместо него. Това ти дава 2-та най-основни и най-правилни варианта. /Лично аз не мога да разбера съвсем добре варианта с BEAD между 2-те маси, по-логичното за мен е да са накъсо/
|
| Чет Дек 22, 2005 10:58 am |
|
 |
|
machinow
|
Ми че то формули за тая работа нема  - това са правила
На семинари и от разни други по-специалисти съм научил това, което знам. То е логично. След като сам си достигнал до него, лошо няма да разбереш, че си достигнал крайното решение.
Иначе в обзор, ако искаш универсалното решение - слагаш един BEAD точно до чипа /между масите/ и после може да слагаш мост или BEAD вместо него. Това ти дава 2-та най-основни и най-правилни варианта. /Лично аз не мога да разбера съвсем добре варианта с BEAD между 2-те маси, по-логичното за мен е да са накъсо/
|
| Чет Дек 22, 2005 11:00 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Не така работата бе Цецо.
От гледна точка на теорията на тя си е същата от времената когато се занимавах с разни цифрови схемички. То няма и кво да се промени толкова. Променила се е елементната база.
Това което ти трябва просто не е теория. Всичко което изрових са нещо като препоръки и описания на разни особенности при конкретна ситуация. Ами 90 процената от нещата които намерих изписани по темата може човек като помисли и сам да си ги измисли. И на всичкото отгоре различните писания и са противоречиви,на едно място така на другото обрратно. И то това не е щото автора на едното е некомпетентен. Просто всеки пише и разсъждава от гледна точка на ситуациите с които се е сблъсквал.
И така и не намерих и едно място където е систематизирано сядаш и четеш.
Не сме в 19 век споко. 
|
| Чет Дек 22, 2005 11:11 am |
|
|