|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 10:32 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Koleto
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
 Re: Toyota software analysis
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Окт 29, 2013 6:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами според мен не е въпрос в това какви функции изпълнява ЕКУ-то, по скоро в това че който го е писал си е оставил ръцете, не знам на кб ли му плащат, на ред ли, но както и да плащат звучи крайно несериозно да напишеш милиони редове код та ако ще и на китайкси да си говори еку-то с дросела и педала.
|
| Вто Окт 29, 2013 9:27 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Въпроса е, какви са тия нишки (предполага се и наличие на ОС) и други глупости в система за управление, от която зависи живота на човека? И кое, по дяволите, налага да се ползват, при положение, че това е ембедед система без никакъв потребителски интерфейс?
|
| Сря Окт 30, 2013 2:24 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
 |  |  |  | MYXATA написа: Аз оше не мога да си обясня ОС + кола = какво? иде реч хубаво да си имаш ОС за ентертаймънта(infotainment systems), ама за чий чеп е в ЕКУ-то АБСа и т.н? и още повече да взима критичните решения свързани с ускоряване/спиране? Колите все още се движат в рамките на 120кмч ( не броим разни по германските ауобани, и разни идиоти по БГ псевдомагистрали),в града си е 30-40, т.е. задачите за решаване са същите както през 1950 г. Само горивото е доста по скъпо И същото дето се е правело без компютър сега се прави с няколко и трябва ОС иначе колата не върви  малко става като 64битовия проц на ябълките  |  |  |  |  |
Да, и аз това питам. Много се извратиха нещата и си стана направо страшно.
|
| Сря Окт 30, 2013 2:25 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Taka е, едно време в зората на демокрацията стана модерно да си педераст и глей кво стана, всички почнаха да лапат пишки само и само защото е модерно, а не защото са анално податливи(или хормоналнпо нестабилни или каквот и да е там).
Сега е модерно да има ОС има/нема смисъл - ОС требе да има:!:
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Окт 30, 2013 5:58 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бе то от ОС до ОС има разлика. Ама то така се почва - невинен таск суитчер и до като се усетиш син екран...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 30, 2013 6:09 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Абе не е мода. Просто решиха, че индийски джава дивелъпърс няма проблем да пишат мишън критикъл приложения и ХОП изненада. TI така потънаха с техния ОМАП.
|
| Сря Окт 30, 2013 7:08 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то проблема че не са само индийците, все пак индиеца пише, не приема. Мен ако не ми харесва как работи рбаотника го карам да го прави наново, да ама тоя който приема грам не отбира явно и най-вече грам не му пука, те затова. Иначе и белите прогрмаисти пишат бози, предполагам всички сме се нагледали на това. Иначе и таск мениджъра не знам дали не му е много на това еку, ще кажеш че пере, готви и играе шах до де кара колата ... айде таск мениджъра не е лошо нещо, ама то сегашните ембедед прогрмаисти под таск мениджър сигурно разбират тоя на боза, че и directX сигурно са му драснали, 11, та да има и аеро, нищо че няма монитор екуто, то това е само щото монитора вдига цената.
|
| Сря Окт 30, 2013 9:47 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
совалките спряха да летят, не защото са неизгодни, или пък желязото им ги е калпаво. не могат да ъпдейтнат компютрите вътре. новите чипове не бачкат, старите отдавна не ги произвеждат... и айде всичко за брак.
на руснаците спътниците гаснат след една обиколка горе, щото някакви тарикати слагали китайски кортекси в руска пластмаса и ги надписвали на кирилица.
АЕЦ-а гасне тамън, след като е вдигнал обороти генератора. и то след планов ремонт... ако го правят по същата осъвременена чалга-методика, дали не е по-добре наистина да го угасят, поне докато не отмине епохата?
в доклада има един много интересен бъг - ЕКУто спира да ускорява (рестартира индианската нишка) чак когато си вдигнеш крака от спирачката. нормалната човешка реакция на глич в автомобила е да натиснеш спирачката, и ако каручката все пак вдига скорост, ще я натискаш докато запушат накладките.
така става, когато финансисти почнат да управляват инженерите (финансов инженеринг). ОМАР-а е типичен пример. с много яко индианско участие на всички нива. следващите са оракъл май?
|
| Сря Окт 30, 2013 10:31 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Абе той Барр се опитва да им обясни, че бъговете са в резултат от процеса на разработка - по точно от липсата на важни неща като задание, изисквания, тестване, бъг тракинг, код ревюта - ама като гледам реакцията на Тойота се плаша. Продължават агресивно да се защитават от всякакви обвинения към тях и съответно извъртат в съда нещата в посока грешки на шофьора + извънсъдебни споразумения + макс потулване на ситуацията. В момента го обсъждаме това само защото става въпрос за ембедед системи, фирмуер, бъгове и все такива неща от бранша. В големите медии случката само се споменава мимоходом - все едно всеки ден се доказва, че големи имена продават калпави продукти скъпо за да могат да си покриват съдебните разноски после. Т.е. ако купиш евтино се подразбира, че е некачествено, ако купиш скъпо съответно пак получаваш кофти качество, а надценката отива за потулване на проблемите. И тогава какво, ако искаш качество да седнеш сам да си го правиш ли?
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Окт 30, 2013 11:17 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Вероятно и шофьорът има някаква вина. Не съм виждал автомобил чийто двигател да успее да преодолее спирачната система. Мощността му няма значение. Спирачната система е оразмерена пропорционално на мощността. Това не омаловажава "бъгчето" де. Разбираемо е и че от тойота се опитват да приглушат вдигналият се шум. Не съм задълбавал в документа и не знам дали е посочено кои модели са засегнато, но ако не е, още доста хора ще изкарат добри пари от цялата работа. Има вероятност моделът да стане търсен на вторичният пазар... 
|
| Сря Окт 30, 2013 11:46 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Aaaaa това не е никаква гаранция. Не казвам че навсякъде е калпаво, но скоро гледах за ползвана кола в САЩ, и коли з акоито ми твърдят че им сменяли накладки и дискове се чудят дали да спрат или не, ако има и двигател който да дърпа заминала е работата. Другото което е, спирачките са направени да спират автомобила не двигателя, и на хамериканските и на европейските и японските версии са еднакви, специално за лексус говоря. Да но двигателите там почват от 3 л, е .. вече има и 2 но схващаш каква е разликата, като имаш едно 3.7 добиче да върти, и отделно не е ясно какво става с трансмисията която е автоматик та не се знае дали ще спре. Аз пък си мисля това трябва да се разшуми из БГ, другия път като ме спре чичо полицай ще се оправдавам с бъг, може да вземе по-малко.
А в тоя ред на мисли друго мое премеждие, карам си сандъка аз и хоп по едно време ми свети лампат на окачването, мисля си пак калпавите конектори .. и карам си аз и хоп светва червено, и като светва червено тъпия ровър изпуска пневматиката, съответно оставаш без амортисьори, и естетсвено издебна момента с бабунки по пътя .. не че беше много екстремно, просто подскача малко, но ако беше жената можеше и беля да стане. Естествено в сервиза първо набедиха възглавниците, после някакви клапани, после контролера, накрая дойдоха на мойта че е връзка. Но пак въпроса е що за идиот е писал софтуера на тоя контролер, който струва има няма 10 хил като резервна част. То и друга инжинерна мисъл пак със сандъка, от 2 години има проблем със спирачките, ходи сигурно 10 пъти в мое твое и все тая, нищо му няма проблем няма. Последния път първо го карах при познат, каза клапанче, което е заводски дефект и по принцип ги сменяли безплатно, нашия даже пише че е ходил, само дето никой не помни да го е водил. Да обаче ония са пак упорити и твърдят че всичко му е наред ... това е тъп механичен пробелм, само дето на ниски обороти педала става като камък, добре че съм 90 кг, то това рядко де, ама става. Това новите коли са абсолютни безумия.
|
| Чет Окт 31, 2013 12:21 am |
|
 |
|
stefan63
|
Шофьорката е натискала яко спирачки - свидетелите говорят за яки следи от гумите. Така че моторът е преодолял спирачките. В доклада се споменава нещо което не ми е много ясно - не съм на ти с това дето е под капака на колата : има някаква клапа, която преразпределя въздух ли , вакуум - между двигателя и спирачката. Аз го разбрах че било нововъведение - по-класичните системи били с независими пътища. Та тази клапа при натискане на газта (или смърт на нишката) намалява ефективността на спирачката.
|
| Чет Окт 31, 2013 8:20 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да кажем, че в най-добрия случай спирачки-двигател са на равно. което прави спирачни път километри за желязо от 2.5т, засилено с 100км/ч
като гледам снимката, това е масков РОМ. и вероятно го слагат на много модели. един рикол ще е бая разход, затуй въртят и сучат като махленска продавачка в бакалия.
верно че производствената цена на ЕКУ-то надали е повече от $100 и щом ти го продават за 10К, явно са захлебили достатъчно. тази част от ценообразуването не ми е ясна на каква психомоторика се базира. но предполагам, колкото е по-високо нивото на лицето във фирмата, толкова е по-голяма константата: инженера умножава по 3, финансиста по 4 и накрая юриста по 5. ПР-а добавя и той х2, за да има кинти за мацки с оскъдно облекло, които да рекламират желязото по автосалоните, лакирани диплянчици и безплатно кафе в сервиза. и накрая, понеже цената става наистина безумна, карат инженера да спести от някъде $10
|
| Чет Окт 31, 2013 9:45 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Вакуумният серво-усилвател на спирачките... Ако това е така, се е получилно доста неприятно съвпадение на събития. Малко са хората които при неработещо серво ще успеят да натиснат педала за спирачката достатъчно силно за да е ефективно спирането. А с така модерните последно време пластмасови педали може да се окаже и невъзможно. Относно съотношението мощност на двигателя, възможности на спирачната система. Това е един от класическите начини за елементарен тест на автоматична скоростна кутия с хидро-трансформатор. Натискаш спирачката и даваш целата газ за кратко. Ако всичко е наред, двигателят не трябва да вдигне над някакви обороти. Във фирмената сервизна документация са посочени колко са... Моята каляска вдига 1500 при тая постановка. За толкова и стига душата на моторетката... Толкова е и по документация...
|
| Чет Окт 31, 2013 12:16 pm |
|
|