Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Wifi модул 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Wifi модул
Ако поддържаш USB Host можеш да намериш при китайците модули по 2-3 долара,с USB интерфейс - олимекс имат такива на склад, е не са на 2 долара, ама пак са евтини:

https://www.olimex.com/Products/Modules/Ethernet/MOD-WIFI-RTL8188/

Тези са добре документирани (имам предвид много сорс в линукс/андроид за драйвери). Но нямат стек, обикновено са на ниво пакет който да се прати, нещо като HCI протокол е.

Това модулче зеленото отгоре е китайското няколко доларово чудо, такова има в евтините им таблети. Другото е преходна платка на олимекс (червената).

С подобен модул (RTL8192 мисля че беше) съм вдигал почти 70Мбит/с TCP трафик в едната посока (на андроид таблет, тествано с iperf и евтин TP-Link 740N рутър).

Чет Юли 18, 2013 5:52 pm
Профил
Аватар

Вглеждал ли си се дали публичните сорсове за такива модули съдържат всичко?
Дали няма някой-друг "binary" дето да трябва да го стартираш под линукс или андроид?

Инак изглеждат добре, е, един USB порт похабява човек но пак е нещо.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Юли 18, 2013 6:28 pm
Профил WWW

Такъв ми е спомена, а и от писанията тук излиза да е така:
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_open-source_wireless_drivers

Цитат:
rtl-wifi (link OK) rtl-wifi (link broken) Realtek PCI-E: RTL8188EE, RTL8192CE, RTL8188CE, RTL8192DE, RTL8188DE, RTL8192SE, RTL8191SE, RTL8723AE;
USB: RTL8192CU, RTL8188CU;

Като гледам там, много интересно изглеждат устройствата с AR9170. Има напълно свободен драйвер, иска фирмуер, но и той е open source, поддържа се активно (има го за новите кърнели на линукс).
Цитат:
carl9170 is the 802.11 draft-n USB driver with GPLv2 firmware for Atheros USB AR9170 devices.

Като начало можеш да им ползваш фимуера в техния вид, в бъдеще има добра база да offload-неш неща в която посока решиш.

Чак ми стана интересно, ще се разтърся за донгъл с такъв чип.

Пет Юли 19, 2013 1:58 pm
Профил
Аватар

Отдавна не бях гледал тая уики страница, обогатила се е. Не съм се вдълбавал (то от сума
време и не мога да стигна до проекта за който искам wifi та затова и само си поглеждам)
но ми прави впечатление, че на доста места статусът е "reverese engineering", демек нещата не са
изцяло розови. Но явно вече има опции де.
Инак на мене отворен фърмуер не ми трябва, каквото ми кажат да налея в модула такова,
не ща и да го знам какво прави. Искам да мога да говоря с него след като тръгне обаче, най-общо
да ми изглежда като нормален ethernet плюс там разните настройки и закачания към мрежа.
В моя случай ще трябва да мога и ad hoc мрежа да постигам, това стеснява опциите допълнително,
предполагам.

Пет Юли 19, 2013 4:52 pm
Профил WWW

Тогава Realtek-а са идеални (като цена и масовост в Китай), но като вариант без фирмуер ще искат повече работа от хоста. А всъщност всички дето работят под линукс също ще станат.
Преди малко попаднах на тестов документа за модул от тоя сорт, май с някой от Realtek-ите, ама 2х2. Там бяха тествали скорости, soft AP режим, както и Ад-хок - стигат до към 85мбит/с при 40MHz канал.
Всъщност, ако се търси висока пропускателна, задължително гледай чипа да поддържа 40МХз канал. Най-популярните в по-марковите смартофони са BCM4330, а те не го поддържат.

Пет Юли 19, 2013 5:46 pm
Профил
Аватар

Аха, това е съществен детайл (с 40-те MHz). През 10 MbpS мрежа VNC-то работи добре
но се вижда запълването на екрана (част от секундата, не пречи на работата но се
вижда). При 100 MbpS мрежа не се вижда въобще, на 85 със сигурност ще е пак така
(то ползва много малко от 100-те, средното е много под 10 всъщност, ако няма нови
прозорци и т.н. да се отварят не се вижда разлика до към 1 Mbps).

Пет Юли 19, 2013 6:19 pm
Профил WWW

http://www.damosys.com/data/WL-6200/WL-6200-V1%20Product%20Function%20Test%20Report_294.pdf

Съб Юли 20, 2013 5:44 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Става дума за чип за embedded приложение, а не за модулче за PC.

Вто Авг 06, 2013 10:43 am
Профил
Аватар

Два модула с вграден TCP/IP стек и сериен интерфейс:

http://store.comet.bg/Catalogue/Product/17693/
Изображение

http://store.comet.bg/Catalogue/Product/16114/
Изображение

Вто Ное 05, 2013 6:20 pm
Профил

Що са на цената на R pi с USB wifi?

Вто Ное 05, 2013 8:53 pm
Профил

Има едни китайчета за по $10 с цял линукс на тях, верно не са маркови, малко по лачено - карамбола - $15-20 според количеството - при това WiFi + неколко етернета + SPI + I2C + 2 serial + GPIO + ...
Пък USB WiFi донгълчета май се намират и за по $2-3-4-5 ... направо се чудя на фона на тези цени как се продава WiFi модул с 8 битов процесор за $20-30. Верно, че не всичко е цената, ама ми е интересно колегата какво аргументи може да изкара за да убеди аудиторията в ползата от файдата :)

Вто Ное 05, 2013 11:18 pm
Профил
Аватар

Ами китайските модули днес ги има утре - не. Цената им е такава щото са поръчани в партида от няколко милиона и на пазара някой се е изхитрил да изкара излишъка.
Като заложиш такъв модул може да си вкараш автогол след време...

А расберито е на такава цена защото е хоби продукт предназначен за зарибяване. Фарнел официално твърди че не печели от производството и продажбата му. Обаче както се вижда една SD карта към него се продава на петорна цена.
Да не говорим че така е направено както никой професионалист няма да го направи... Пример: да виждате ESD елементи по USB портовете?

Сря Ное 06, 2013 10:52 am
Профил

Цитат:
. Пример: да виждате ESD елементи по USB портовете?

Сега следва да обясниш защо FTDI не показват по техните документи (последно съм ги гледал преди 1-2 г, та може да бъркам) ESD елементи.

Сря Ное 06, 2013 11:12 am
Профил
Аватар

Ами отговорът е сложен за обясняване в един пост :)
Всеки чип в серийно производство трябва да покрива определени норми на ESD защита съгласно определеният от производителят му "charge device model" (CDM). Информация за тези параметри може да се намерят в дейташита на всеки елемент.
Но тези параметри не могат да покрият изискванията на Device-level ESD модела които ги превишават значително.

Накратко - всеки дизайнер трябва да добави определени ESD защити (и не само ESD) при проектиране на изделието независимо дали в дейташита на някой чип има такова изискване или не. Без такава допълнителна защита устройството ще работи, но няма да може примерно да се сертифицира, или пък ще се поврежда много по лесно.

Има доста писано по въпроса - трябва да се прочете!

Прикачени файлове:
esd.jpg
esd.jpg [ 160.87 KiB | Прегледано 6987 пъти ]
Сря Ное 06, 2013 11:57 am
Профил

ilkor написа:
Ами отговорът е сложен за обясняване в един пост :)
Всеки чип в серийно производство трябва да покрива определени норми на ESD защита съгласно определеният от производителят му "charge device model" (CDM). Информация за тези параметри може да се намерят в дейташита на всеки елемент.
Но тези параметри не могат да покрият изискванията на Device-level ESD модела които ги превишават значително.

Накратко - всеки дизайнер трябва да добави определени ESD защити (и не само ESD) при проектиране на изделието независимо дали в дейташита на някой чип има такова изискване или не. Без такава допълнителна защита устройството ще работи, но няма да може примерно да се сертифицира, или пък ще се поврежда много по лесно.

Има доста писано по въпроса - трябва да се прочете!

Който му е сърбал попарата на това си знае за какво иде реч, скоро се разправях с едни китайци що не са си разделили смарткард четеца с оптрони от картата, те ме питаха какво е това оптрон (optocoupler), след много чесане по главата и мерене с мултимер по платката решиха че ESD диоди ще оправят четеца да не забива. Пък той си забива, средно на 1000 прочетени карти по веднъж. А е наврян в продукта и няма как да му дръпнеш USB кабела за да го рестартираш, разбира се USB контролера пък няма контрол за захранването на портовете, ами директно са го вързали към захранването за по лесно/евтино - т.е. няма софтуерна оправия и 500к евро само цена на труда за оправяне на 20к устройства - щот са разпръснати по 4-5 из цялата страна. Иначе продукта си има всякакви сертификати :)

Относно WiFi модулите подозирах, че единствения аргумент ще е гарантирания дълъг живот на модулите. Има си пазар за това, и там търпи такава цена.

Сря Ное 06, 2013 1:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2