|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:53 am
| Автор |
Съобщение |
|
Koleto
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
 Къстъм Z80 компютър
Ейй подпалихте ме и мене по олдскуул компютрите с тия теми за Синклера и 6502-ката  Ама понеже не ми се повтаря вече нещо направено ми се ще да събера нещо не правено до сега. Изрових от прахта 3 броя Z80 малко 80С31 (за съжаление с програмиран вътрешен РОМ) и един керамичен СМ601. Някъде трбява да ми се търкалят и PIA-та АSIA-та и т.н. Ще ми се да посъбера малко идеи какво супер натокано къстъм компютърче може да се направи? Дори ако има мераклии да направим един групов проект (осъзнавайки рисковете на груповите начинания  ) примерно нещо от рода на многопроцесорна Z80 система с максималното възможно количество РАМ (мисля да ползвам статична кеш памет от старите 486-ци нещо като UM61256-15), ЕПРОМ на корем, евентуално къстъм графичен контролер, флаш памет за сторидж, АЦП-та, ЦАП-ове, вграден часовник с батерийка и т.н. За клавиатура предпочитам да е ако не USB то не по-дърто от PS/2 щото трудно се намират... Всякакви идеи са добре дошли. Предварително благодаря на отзовалите се 
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Съб Ное 09, 2013 12:03 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
 Re: Къстъм Z80 компютър
Аз замислях нещо такова като китче, ама покрай много други неща може и да не стигна до него... Z80 е много добър избор. 6502 също е ок. Но и двата са доста изтъркани - правени са хиляди различни компютърчета с тях. Аз бих предложил 6809 - много умно замислен чип, за съжаление масово пренебрегван. Оттам нататък ти си изброил перифериите. Ако е за проект-масовка, брой ме за сигурен рутър на платката, ако няма други желаещи  Идея 1: памет не повече от банкирани 256к. Иначе отива на пишкомерство Идея 2: две SD карти (днешните "флопита") Идея 3: чернобяла графика, не повече от 640х400. В никакъв случай не цветна - гълта много памет и процесорно време за обработка а и глези излишно и предразполага към отпускане в посока безсмислени картинки по екрана. Идея 4: някакво RF трансивърче за "мрежичка"  Идея 5: поне един разширителен слот, но такъв дето да може всеки да прави платки за него Идея 6: без USB!!! Но RS232 със захранване е добре да има Идея 7: прави се масово, стандартизират му се разширителните платки и се дава (насилствено) на ученици да се учат наистина на тия неща, а не да само гледат картинки по нета 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Ное 09, 2013 12:39 pm |
|
 |
|
Koleto
|
Ами.. Предложих Z80 щото това имам в шкафа... Нямам против и 6809 да е ама ще трябва да го диря някъде да напипам поне 2-3 бройки. Апропо ти какво мислиш за 2 и повече професора, а защо не дори и от различен тип (6809 и Z80 примерно? )... За рама съм ОК имам достатъчно чипове. За графиката също съм ОК (предполагам си имал предвид 640х480). Разширителните слотове са просто задължителни. Ще е добре ако лесно могат да се закачат I2C и SPI устройства към тях. RF модулчето е много добра идея  USB-то го казах само защото PS/2 клавиатурите вече са на изчезване. Нямах изобщо идея да го ползвам за нещо по-различно от KBD интерфейс. RS232 няма начин да няма (то е като да си поръчаш шопска салата и да не си поръчаш ракия....) Ще е също хубаво да го направим възможно най-малък по габарит (4 слойни платки?  ) та да може лесно да се пренася. Външно импулсно захранване, като за ноутбук да речем?
|
| Съб Ное 09, 2013 1:15 pm |
|
 |
|
741
|
8031 е без ром. 805х са версиите с ром, ама даже и такова да е, можеш да го забраниш и да го ползваш като 8031. За Z80 погледни все пак дали ти се е паднал процесора (трябва да има суфикс CPU), щото това не е име на чип, а на фамилия. Да не тръгнеш да оживяваш платка с PIO в цокъла вместо процесор (и на PIO-то пише Z80), че тая ситуация съм я виждал наживо 
|
| Съб Ное 09, 2013 1:22 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
SPI слота е наистина много добре. За I2C не съм толкова убеден, но пък какво - може и да е по-добре... За графиката имах предвид точно 400 (видеото се събира в 32к), но и 480 е ок. Дори мисля че и това е много. Видеото е добре да е някъде 16-24к като за 8-битов процесор. Мултипроцесорна система е таралеж в гащите, не че не може де... Малка платка не е проблем. Аз специализирам в малки платки  Но ще направи монтажа в домашни условия много труден. Но ще намерим баланса. Захранване - най-добре на самата платка - импулсно директно от мрежата с възможен байпас за DC източник, примерно 9-12 волта
|
| Съб Ное 09, 2013 1:28 pm |
|
 |
|
Koleto
|
@741 А! Заблудил съм се нещо за 31-цата... Вярно че е без ром вътре  А за Z80-ката съм сигурен че е MCU-то, дори е Z80A 4МХз-вото. Имам и едно uPD780 дето е нековската реплика... @Н'бабане Гт'муан'га, за видео режима исках да е нещо по-стандартно щото тия новитеLCD-та ще вземе да се окаже, че не поддържат 640х400 и да не искат да тръгнат. Иначе нямам против. За захранването идеята ми беше в кутията да не се търкалят 220В и от друга страна както казах да се получи по-мъничко цялото устройство. Ама ако видим, че няма да дигне размерите кой-знае колко съм ОК... А нещо за някое DMA каналче? 
|
| Съб Ное 09, 2013 1:36 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
За предлагам Рек за прекръсти темата и да я закове отпред. Да прекръстим компютъра на "Истински Правец 8Т" (Т от "тълпа"  ) Значи за захранването. Има едни PCB модулчета. Много китайци ги правят, но аз имам добри връзки с ей тия и цените им са много човешки: http://www.eccoelec.com/KN/Products/list/cPC818227259408254225763.htmlКартата на паметта трябва да се уточни, но може да е нещо от сорта на 0000 .... 7fff - рам (небанкиран) 8000 .... bfff - рам на банки (при 8-битов регистър на банките, това прави теоретично максимална памет 4 мегабайта) c000 .... e000 - I/O по слотовете e000 .... efff - ром (възможни банки?) f000 .... f0ff - банков регистър и разни периферии по платката f100 .... ffff - ром (небанкиран) - тук да отбележа че не става дума за циганин Такава карта естествено се прави лесно и може да е нещо друго... При това положение видеопаметта в зависимост от размера си ще отиде в една или две банки някъде в адресното пространство И още нещо - нека дизайна да е на Алтиум, а не на някоя зарзаватчийска програмка. Аз на друго не работя така или иначе.
|
| Нед Ное 10, 2013 2:01 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
хвърлете един поглед и на к1839 серията. това е "руския VAX", (микро-vax, но с копроцесор). микро-кодова архитектура, но не може да си направите каквито искате инструкции, защото декодера е хардуерен и е в единия от чиповете. все още се произвежда, слагат го в глонас.
|
| Нед Ное 10, 2013 10:17 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Ное 10, 2013 11:02 am |
|
 |
|
Koleto
|
Довечера ще почна да наливам малко по малко схемата. На Алтиум естествено. Как гледате на идеята дешифрирането на адресното пространство да става с някое малко CPLD вместо да изсипеме една шепа дискретни ТТЛ-ки на платката? Лошото в случая е, че съм гола вода с VHDL-a и няма да мога да се справя с тази задача. Някой дали ще има желание да тури едно рамо? Относно захранването ще трябва да естимираме някак колко точец ще дърпаме, иначе модулчетата изглеждат прилични.
|
| Нед Ное 10, 2013 1:40 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
И мен ме няма там. Едно малко промче може да се ползва или твърда логика (не е много). Естествено със CPLD би било най-елегантно, но само ако има кой да го напише
|
| Нед Ное 10, 2013 1:53 pm |
|
 |
|
Koleto
|
Предполагам, че ще се намерят мераклии... А за видео контролер какво бихте предложили? 
|
| Нед Ное 10, 2013 2:12 pm |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
Както сте тръгнали направо го набутайте цялото в едно FPGA и да се свършва  , така и платката ще е максимално проста  . Не убивайте тръпката от ретрото , всемете си един процесор малко дешифратори , малко логика , памет и така че да е интересно. Иначе за останалите си има PIC,ARM,AVR ,DSP, MIPS .... и разни други трибуквени ( или повече ) думички.
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Нед Ное 10, 2013 5:00 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
... VAX поне със софтуера няма да има проблем
|
| Нед Ное 10, 2013 5:56 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
... VAX поне със софтуера няма да има проблем то вече 'малко CPLD' няма може би XC95 серията, там може и на абел да си напишете дешифратора:
|
| Нед Ное 10, 2013 6:01 pm |
|
|