Отговори на тема  [ 105 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Размисли-страсти за работна заплата, цензура и озоновата дупка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Размисли-страсти за работна заплата, цензура и озоновата
Ама от много формули най-много да те заболи главата.
Още си спомням колко се ядох с даскалите навремето, че винаги когато можеше ползвах теоремата на дяда Питагора а не няк'ви интеграли по окръжности и правоъгълници, не че и тях не знаех (тогава). И вместо да ми дадат бананче те ми се караха публично :(

Едит: нещо съм изостанал във времето, сори!

Едит2: Дедо, да ти е жив и здрав геният, но мисля че се сещаш за "детство мое ненагледно". Май си по-умен от мен затова се ограничавам само с напомняне.
П.С.: А критерият ми за "по-умен" е: сядаме на каса бира с яко мезе и който издрънка по-малко глупости до края печели :)

Пон Сеп 30, 2013 9:09 pm
Профил

Аз в първи клас май не знаех ни една буква, за цифрите не помня, то ако ми чете човек писането може да си помисли че и сега не ги знам буквите .. което не е далеч от истината, или най-малкото клавиатурата ми не ги знае :D

Вто Окт 01, 2013 12:49 am
Профил
Аватар

бонго, в училище задачите се дават не за да свършиш някаква работа с намирането на отговора, а за да се научиш да ползваш някакъв математически инструмент. така че с право са ти се карали.
виж, ако във фирмата вместо решение което стандартно иска оборудване за 5000 лева измислиш такова което минава с 50 лева, много ще ти се радват.

Нед Ное 03, 2013 8:25 am
Профил

А защо не са давали задачи, които могат да се решат само с преподавания "математически инструмент". Ако не могат да измислят такава задача, по-добре да не преподават излишни "математически инструменти".

Нед Ное 03, 2013 10:08 am
Профил
Аватар

че то има ли такива?

Чет Ное 07, 2013 4:12 pm
Профил

Аз бях научил означенията на електронните елементи преди всички букви. Добре, че са ме оставяли да троша де що докопам. Бройката на радиоприемниците и телевизорите минали през клещите и отверките ми е бил над годините ми в 1-ви клас.
А по темата за работодатели-работници проблема е доста сериозен. Изразява се най-вече в липсата на бизнес като цяло. Няма хора за работата и няма работа за хората. Много колеги или заминаха в чужбина или се преквалифицираха. Софтуеристи станаха хардуеристи, хардуеристи станаха програмисти за смартфони или механични дизайнери. Някои станаха таксиджии. Като цяло не знам дали в момента има фирма в БГ която реално да прави разработки, иновативни продукти или нещо смислено и значимо в електронната индустрия. Изключвам софтуера и приложенията.
На интервютата за работа до сега винаги ме питат колко пари искам. На отговори "колко предлагате", "колкото си заработя", "колкото дадете" или "нещо средно за бранша" полудяват. Последният път ми четоха 15 минутна лекция защо не можело да не кажа колко искам. Как да кажа колко искам, като не знам каква ще е работата. В крайна сметка ми предложиха 1200 с уговорката, че правят кафеварки а не космически кораби. В обявата за работа пишеше сериозна фирма занимаваща се с разработка на медицинска апаратура и други хай-тек неща. Ако бяха написали реално предлаганата заплата и реалната индустрия в която работят щяхме да си спестим и времето и нервите и двете страни.
Друг конкретен случай е мегатекс. Хората търсят хардуеристи и най-коректно си заявяват, че заплатата за тази длъжност е 860 лева нето. Ако има някой, който да оцени способностите си на 860 лева ще кандидатства и така ще спести времето и на работодателя.
Друг конкретен случай, който много точно изразява ситуацията като цяло:
Пловдивска фирма търси програмист, който да може да прави платки, да запоява, да разбира от РФ, уеб дизайн, линукс и още няколко неща. Трябва да се разработи устройство което да събира безжично информация от много модули, да я обработва, поддържа база данни, визуализира в интернет и да позволява отдалечен контрол и статистика плюс апликация за смартфон. Предлагана заплата 1000 лв/месец. Време за реализация на проекта 6 месеца. Изисква се цялата производственна документация, методи за тестване, производствен контрол и още 1 куп глупости. На тая обява седя и се чудя, аз ли съм изкукуригал вече или тоя дето я пуска. И това е масово. Сигурно с годините ще да съм изтрещял.

Вто Ное 12, 2013 3:01 am
Профил
Аватар

Pif написа:
Сигурно с годините ще да съм изтрещял.

Споко, не си...

За закачка питай пловдивската фирма, колко устройства едновременно трябва да може да обслужва тази система, колко човечета трябва да могат едновременно да наблюдават резултатите онлайн, какъв хардуер са предвидили за това и колко човечета трябва да обслужват тази система след нейното завършване. Отговорът ще е интересен...

Вто Ное 12, 2013 8:12 am
Профил

Pif написа:
.....

Стани и ти фирма и нещата ще си дойдат на мястото. :)

Вто Ное 12, 2013 10:01 am
Профил
Аватар

Pif написа:
Пловдивска фирма търси програмист...

за такова нещо бюджета е поне 60 до 100К, стига да има реален клиент да го купи.
не знам как може да стане за 6 месеца, дори 10 души да пишат, дупчат и поят.

как стават нещата.
намира се подходяща мярка за финансиране, бюджета спокойно се раздува до 500К
намират се хора да напишат хартиите в правилния формат и с правилните ключови думи в текста, други да внесат и пробутат документите. за "услугата" ще фръкнат 50 бонки. още толкова - за рушвети, ако са дребни риби. някой е замесен по-лъскав костюмар с офшорни сметки, може да прибере и половината от бюджета.
данъците са 150К. за разходи за материали - може би 30К ще стигнат. по едно ново джипче за съдружниците, но малко джипче. прилични заплати за 2 години на петима. и остават 10 бонки за човека, дето трябва да направи реално проекта. 4 са данъците, остават по 1000лв чисто.
дори не остават кинти за пури ...

Вто Ное 12, 2013 10:14 am
Профил

И в крайна сметка парите са опукани, джиповете са купени а проекта е несвършен. Ама тъй като е имало рушвет никой няма да го отнесе или върне парите. Поне в схемата с еврофондовете.
Там схемите бяха от 300 - 150 за рушвет, 100 за "инвеститора" и 50 за свършване на работата. Тоя може да е някой дето се е изхитрил и е взел 50 и търси кой да свърши работата за 10.

sthx: Тая година от 5 клиента са ми платили само 3. Единия на 80% а другия на 50% от занижената договорка. Третия плащаше ту на време ту със закъснение. От другите два парите няма да си ги видя изобщо. Все пак трябва да купуват джипове, да издържат харем и други. Не можеш да им се сърдиш на хората.

Вто Ное 12, 2013 2:18 pm
Профил

Няма лесно...
А за неплащащите - шапка. Поне с процесора лесно се слага.

Вто Ное 12, 2013 3:36 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
И в крайна сметка парите са опукани, джиповете са купени а проекта е несвършен...

Ееее, ако е така работата е друга. Трябва да се направи просто действащ модел за оправдаване на отпуснатите средства и пак парите са малко.

Вто Ное 12, 2013 6:49 pm
Профил

ДедоБоре написа:
......дори не остават кинти за пури ...

Много си прав, но с подходящ подход може да стане за 6 месеца и с по малко от 10 човека, само дето бюджета не ми се връзва за тоя сценарий.

Сря Ное 13, 2013 12:05 am
Профил
Аватар

е, ако е готово вече, може

Сря Ное 13, 2013 12:56 am
Профил
Аватар

8)
sthx написа:
Няма лесно...
А за неплащащите - шапка. Поне с процесора лесно се слага.

:roll: например :?: :arrow: таймер на смъртта или :?: :idea:

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Вто Ное 19, 2013 8:08 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 105 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7