|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:17 am
Въпрос за военните радари
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Въпрос за военните радари
даков беше, да. сега да не се окаже, че сме служили заедно беше умряла наскоро жена му и той се лекуваше с алкохол. като се напиеше идваше да спи в канцеларията, че на сутринта да има кой да го срита за развода. беше в задълженията на дежурния по рота.
|
| Пет Ное 15, 2013 11:19 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Да уточня, се "синя кръв" във ВВС се отнася само за състава на полковата техническа рота. Свръзките бяха 2-то качество (да ме прощават свързочниците тук, но тая пасмина нито дава свързка, нито мре  ), охранителната рота - 3-то, а транспортната - последно (ако и всички да носят сини пагони). Тия последните и наряд не даваха, щото очевадно не бяха годни да носят заредено оръжие. По мое време вече не достигаха хора във ВВС и съответно падна и качеството, а дойде ново поколение техника - Ми-24. Охранителите не достигаха, та трябваше и техниците да даваме наряди (свръзките, поради спецификата на дейността си даваха само своите дежурства). Аз бях предвиден за радиооборудване, но ме пренасочика към авиовъоръжението. Школите бяха съкратени на 4 месеца, като изучавах въоръжението на МиГ-21 в Графа. Който е служил там помни добре кръчмата срещу главния портал. Сега тя се нарича ресторант "Авиано"  . После от МиГ-21 та на Ми-24. Другите хеликоптери не ги броя, щото почти нямаха въоръжение. Като най-млад оръжейник в ТЕЧ-а ми възложиха "отговорната" задача - чистене на картечниците, направляващите за ПТУРСовете и болоковете на НУРСовете. По стечение на обстоятелствата съм чистил (освен личното АК-47) и зенитно оръдие С-60, та имам идея какво е чистене на артилирийска матчаст, но тая картечница ми вземаше здравето. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%BA%D0%91-12,7
|
| Пет Ное 15, 2013 12:00 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
ТоНи - по нашия край имаше сърни и елени, прасетата много не ги гърмяха, че имаха трихинилоза. Свинското основно идваше от стопанството. Сърните най-често се "хващаха" на кльона та не е бил много зор отстрела им.
|
| Пет Ное 15, 2013 12:33 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
хъх.. я ми го разтълкувай това: надали се сменя картечница на всеки 2 минути? в същност не видях колко амуниции е магазина "умри но връзка дай" е било по време на войната. в мирно време е "връзка дай и се скатай" на практика е "ти се скатай, пък виж там направи нещо и за свръзката" а радиоремотчиците са най-ешалонираната скатавка на свързките. може да изкараш цялата си служба без да разбереш че ги има 
|
| Пет Ное 15, 2013 12:38 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ами намирам данни за макс. 1470 патрона (12.7 х 108), но не е задължително да се слага пълна лента. Обикновено слагаха доста по-малко, защото отдолу се монтираше телена кошница за събиране на звената на лентата, а тя не е голяма - ще събере 6-8 половин литрови бутилки с бира.
Не трябва да те учудва ресурса на цевите - при скорострелните пушкала е така. При предшественика - авиационната картечница А-12.7 (на Ми-4, МиГ-21 спарка, ...) цевта е законтрена с щифт към цевната кутия и при нужда лесно се сменя без разглобяване на картечницата. Ако стрелеца на Ми-4 се наведе напред може да я смени и в полет. То и на обикновенине пушкала ресурса на цевта не е кой знае колко по-голям. По памет на ПМ (Макаров) го дават 4000 изстрела, на ПК май 20000...
|
| Пет Ное 15, 2013 1:32 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
е, да де - то е ясно, че цевите са консуматив, но не очаквах да се сменят след 3 пълнителя. все едно макаров да има ресурс от 50 изстрела. пък и да изстреляш 4000 патрона с макаров, трябва поне месец да пуцаш по цял ден. а и той е лично оръжие, все пак.
|
| Пет Ное 15, 2013 3:20 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
При такива разчето обикновено се прави статистика: колко джепане средно изстрелва един аероплан преди да ...ъъъ.... кацне на части, за постоянно. Освен това е по-евтино да направиш 5 бройки по-рехави цели, вместо една супер-дупер.
|
| Пет Ное 15, 2013 3:40 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не можах да намеря някакви данни за ресурса на вулкана, пък и той е е по-скоро оръдие (20мм). другото с много цеви е минигъна (м134), но е 7.62 доколкото знам са произведени десетки хиляди за виетнам, не ми се мисли колко милиона цеви трябва да са отишли ако е подобен разход. щото (ако се вярва на документалните филми) са ръсели куршуми от хеликоптерите кат лейки. GE само от проджба на цеви трябва да са вързали бюджета за години напред лъвчо, а как седи въпроса с ресурса на друго летателно оборудване, свързано с фърченето? има ли нещо, дето се сменя на 50-100 летателни часа? нещо като накладките или балоните на спирачките на изстребителите?
|
| Пет Ное 15, 2013 4:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Оооо питай да ти кажа, има естествено, особенно по хвъртолетите има неща които се сменят на 50 часа. Сега на Ми-то не съм сигурен, но на нашите има, на Аугуста също. Отделно че хвъркокоптерите имат доста повече обслужвания от самолетите, много чарколяк се мърда там. Иначе за цевите, абе то не е като по филмите, да стреляш 1 минута с такава картечница е много стрелба, а гледам че ЯкБЮ има живот до 12.000 изстрела, почти 3 минути, и като се сетя колко тежи лентата за ПК-то, тия 12 хил патрона ако са лентовани, т.е. със звената сигурно са 5-600 кг че и нагоре, едва ли някой ще натовари толкова патрони на хвръкокоптер а и едва ли има кой да ги изстреля реално.
|
| Пет Ное 15, 2013 4:59 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ето ти данни за живота и на цевта и като цяло на М134 (Reliability/System Integrity), ако са верни, де. http://www.motionpicturearmourer.com/m134_specifications.htmИмай предвид, че живота на цевта е малко условно понятие - зависи как е нормиран, като един обективен критерий е разсейването на зададена дистанция. При руснаците има категоризация - след като навърти ресурса, пушкалото минава втора категория, ако не може да се ремонтира. Това не значи, че не може да се стреля повече с него, просто точността пада. При военни действия, работата е друга. Ще го сменят или ремонтират, когато може. На този въпрос не може да се отговори по принцип, а само конкретно в зависимост от конкретното фърчило и то с отчитане на опита от експлоатацията му. Дори графика за регламентни проверки зависи от това. По моята специалност нямаше.
|
| Пет Ное 15, 2013 5:06 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Баси какъв е тоя пищов, дето ще изкара само 4000 изстрела цефта му  ? Аз съм изстрелял поне двойно на това с моя за 4 години и цефта му не е мръднала, камо ли да трябва да я сменям. За един час на стрелбището отиват поне 200 патрона без никакъв проблем. Познавам хора, които на година харчат между 20х и 30х патрона  . Ако трябваше да сменят цеви на 4000 патрона не знам  . Довечера ще погледна какво пише в книжката на моя и ще докладвам  .
|
| Пет Ное 15, 2013 8:30 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами от машина до машина има разлика но ние имаме два модела пазлични,верно малки но и аугустата голямата и тя има смяна на 50 часа. Това от наръчник, тия к-та дето пръскаха с тях ги обслужват от сезон на сезон и май нищо не сменят по предписание и пак летят 
|
| Пет Ное 15, 2013 10:14 pm |
|
 |
|
HappyMan
Ранг: Новодошъл
|
По въпроса на темата. Аз съм карал 6 месечни курсове (някъде в Средна гора бяха), също така са ни водили многократно и в поделението в Радишево, и съм служил 2 години на маломощен. Диаграмата (вертикален лист) при някои радари се формира след отразяване в земята. Това понеже някой каза че няма страшно тя била остро насочена. Остро насочена (теоретично игла) е при старите зенитни системи , когато се захваща целта и се съпровожда, но при целеуказание от обзорна РЛС. Съвременните такива са тип решетка. Иначе колко са вредни зависи от мощност и честотен диапазон. Например моя старшина си оправяше синузита като си завре челото в отворената контролна щорка на вълновода  Почти на 100% лоши зъби. Иначе в Радишево се носеха приказки за "слоновете" , че работещите на тях са кукувци. Слонове викаха на висотомерите (хоризонтален лъч), изглеждаха като лунен сърп и се мотаха нагоре-надолу.
|
| Нед Ное 17, 2013 9:54 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Износването на цевта не означава, че след определен брой изстрели тя ще стане негодна, опасна за стрелеца или ще се разруши. Износването е комплексно, зависи от много фактори и не се определя с брой изстреляни боеприпаси. 4000 изстрела за макаров е смешно. 40 000 по-става, но дори тогава не означава че цевта му е за смяна. Просто групираността ще се влоши, примерно от 6 на 9 см., и то от станок.
|
| Нед Ное 17, 2013 11:31 am |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
Слоновете са в сантиметров обхват - примерно 6 гигахерца. Връзваш плъх (кучи, котка,..) на хобота, облъчвателя дето е де и изтича  При работа на "Оборона"-та вечер си носихме луминесцентна лампа с нас и тя си светеше нормално, докато пускаш вода до някое дърво  Паяците бяха с по 7 крака, мухите и те и трудно се мачкаха... Почти всички имат дъщери - 90-95% от кадровия състав.
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Нед Ное 17, 2013 1:44 pm |
|
|