|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:47 am
| Автор |
Съобщение |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
 USB - FTDI
|
| Съб Ное 20, 2004 11:44 pm |
|
 |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Трудно ми е да кажа от пръв поглед. Интересно е, и аз съм мислил да си направя нещо такова, ама съм си останал с мислите засега. Ако си мераклия, можем да обединим усилия и да направим нещо такова. Най-малкото броят на изненадите ще се разпредели върху двама.
|
| Нед Ное 21, 2004 12:10 am |
|
 |
|
forest_gump
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Бате навит съм , струва си да се направи нещо по въпроса, ще му прочета хелпа на този FTDI , по схемата изглежда много приятно, само де не се озъбим като му видим цената.
Виж още нещо http://www.lvr.com/usbchips.htm
А тоя пич направо ме уби
http://www.alldiy.info/usb.html, много ми се иска да разработя това USB, само като си помисля че и захранване си взима и само го мушкаш и пее (ей тва е работа), само неме кефи че мие тъмна индия кво си говорят в тия протоколи компа и контролера, затова FTDI-то изглежда съблазнително...
|
| Нед Ное 21, 2004 12:37 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ако може да се купи на сносна цена това творение и аз съм навит да се позанимавам с него.
|
| Нед Ное 21, 2004 3:02 am |
|
 |
|
Ники
Ранг: Почетен член
|
вече съм купил това ФТД245 и професорчето 18Ф452, какви идеи имате занататък, да се включа и аз в разработката
видях че има някакви схемички и платчици, но формата ми е много странен, ако някой помогне до ден два може и готова налепена платка да излезе...
|
| Нед Ное 21, 2004 4:18 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Не разбрах какво точно да с енаправи ? Връзка по USB или ???? Чипът го има в комет, предлагат го както със сериен така и със паралелен интерфейс към процесора. Освен на тази фирма предлагат конвертори и на друга фирма, малко по евтини. FTDI работи със стандартен драйвер и винбоз го вижда като ком порт. FTDI предлагат ралични чипове, вкл. PCI интерфейсни схеми, PCI към ISA, LPT, COM, USB мисля имаше .......
|
| Нед Ное 21, 2004 10:54 am |
|
 |
|
forest_gump
|
Ще ви кажа аз поне как виждам нещата, примерно един контролер който следи аналогови канали да кажем 5бр. (pic16f873- за него се сещам пък и го имам), и предава данните в реално време към компа където работи моя програмка и си ги трупа на диска, в задачата се търси максимална честота на дискретизацията на данните влизащи в ADC-тата, разбирам че те са функция и от процесора но си представям неговия алгоритъм циклейки по ADC-тата и предавайки по USB-то като проверява вътрешен таймер за синхронизация. Целта е клиентската програма на компа да е максимално независима от манипулации във уиндоуса - сиреч стартира я клиента и тя се оправя ако има контролер работи ако не си трае, гледам там няккви DLL-ки незнам дали няма да излезнат подводни камъни със някакви shareware щуротии като ги зареди друг софт .
|
| Нед Ное 21, 2004 1:22 pm |
|
 |
|
Ники
|
пропуснах да кажа че цената на бъзикнята ФТД245 е 10-ина лева в Комет, май колкото е на ФТД232, за сега нямам идея какво да го правя , но исках да пусня някакъв по-бърз обмен на периферия с ПЦ, давайте някаква идея да го измислим кво да бъде
|
| Нед Ное 21, 2004 1:30 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Имам на идея да си направя спектрален анал-лизатор (Spectrum analyser ). Частта, за която става дума ще има бързо ADC 14bit / 40 Msps и буферна SRAM с обем около 256kB и време на достъп 15 ns. Едно CPLD ще дирижира нещата. Ще има едно MCU (някакво), което да настройва параметрите на чукачката. Данните, които машинката е сбирала като пчеличка мед, смятам да прехвърлям в PC-то по USB, защото другите интерфейси са ми бавнички. При подходящ софт това ще може да си използва и като осцилоскоп / логически анал-лизатор. Софта за PC мога да си го напиша, де факто всичко мога да си спретна сам, но засега нямам изчистена концепция за USB частта.
Дори, да си призная, се двоумя дали да не му сложа NIC и да го пусна по мрежа. Няма д му правя TCP/IP, вероятно ще е по NETBIOS, това поне съм го правил е ми е рутинно. Но, естествено, най-доброто ми се струва, че е USB.
|
| Нед Ное 21, 2004 2:03 pm |
|
 |
|
Ники
|
Бате, те тая идея мен много ми допада, и отпреди си мислех за някакви пчелички дето събират мед, не точно като тая, но засега ще стане...а ти със ЦПЛД-тата докъде си?
Аз от краста съм хванал да мъча една алтера, имам готова платката, ама време не ми стига за пробите, иначе имам и няколко XILINX, но и з тях не съм по няпред
Иначе за обмена, нямам опит но УСБ ми допада най-добре, и с най-малко напъвания , поне теоретично така ми се видят нещата, с ЛАНа нещо не можем се заобичаме, а RS-интерфейсите пък някак си бавни ми се струват
|
| Нед Ное 21, 2004 4:55 pm |
|
 |
|
Ники
|
forest_gump, сега видях че и ти си дал някаква идея с АЦПта, може някаква симбиоза да се получи, с идеята на БатеАз, и да стане още по комплексно нещоТО
Обаче от линка който си дал в началото на темата, можеш ли да отвориш файловете с PCBto, че за проба да се пусне нещо и да се види че работи , все имам някакви съмнения че като се втурна към нещо непробвано и нагазвам в дълбоката вода без спасителен пояс 
|
| Нед Ное 21, 2004 5:07 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Хммм абе аз имах идйка не за спектрален а за цифров анализатор .... 64 канален примерно ... ама нямам време да се занимавам .... иначе USB ама да е 2, че то каквото става с 1 става и с LPT.
А за логиката едва сега я хващам .... взех си едно китче за Xilinx, и ще се мъча, то със схеми и машини на състяния ми е ясно как се работи, ама език ще уча .. и май ще е Verilog .. не знам още .. VHDL-а го гледах, даже написах разни нещица елементарни и стават ... ама как ще е на живо .. чакам си китовете 
|
| Нед Ное 21, 2004 5:09 pm |
|
 |
|
Ники
|
преди няколко години пуснах една демо платка с XC9275 и тръгна, ама аз спрях, сега обаче са наизлезли едни Coolrunner-и, и съм захапал лекичко VHDL- ама време си требе и това е...тоя Verilog само като дума съм го чувал, все си мисля че е за най големите чипове FPGA-ta,
За колко си купи това китче и с кой чип върви?
|
| Нед Ное 21, 2004 5:17 pm |
|
 |
|
bateAz
|
С VHDL проблеми няма, имам и програматор, и анализатор и всичко, що душа сака. Просто събирам идеи и кураж да го почна.
По въпроса, който ToHu повдигна за интерфейса - FTDI още не са си прочели урока дори за USB 1.2, ти искаш 2.0 Засега ще е 1.1, като вземат зачота - тогава по-бързо. 
|
| Нед Ное 21, 2004 5:18 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами един е с FGPA, спартан 3 мисля, за 99$, а другия с cool runner II, за 49 или несхто от сорта, понеделник трябва д ги освободят от митницата.
|
| Нед Ное 21, 2004 5:29 pm |
|
|