| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Един CALL до много функции...
Това е класически проблем при зареждане на DLL-и, когато се ползват един друг и трябва да се инициализират по подходящ начин преди това. В нета има множество примерни решения с класчета, аз съм ползвал такива преди много време, но може и сам да ги намериш. А и не е сложно да се напишат. Иначе специално ГЦЦ имаш приоритети на конструкторите, ама това си е само ГЦЦ... В Ц++ имаш всичко което го имаш и на чисто Ц++. Само дребни ГЦЦ-екстеншъни не се поддържат но това са незначителни неща. Така че каквото може да направиш на Ц може по същия начин да направиш и на Ц++. Обратното обаче не е вярно. Ц++ ти позволява оптимизации дето няма как да направиш на чисто Ц. Примерно една и съща функция веднъж да се вика run time веднъж compile time по преценка на компилатора. Наясно си предполагам до каква разлика в кода може да доведе това  А що се отнася до по-малко писане... ето ти пример: В случая имаш списък от int-ве но може да е списък от каквото си пожелаеш. Забележи как се прави обхождане с range loop... много по-кратно и много по-чисто. Другото, което не се вижда на пръв поглед е, че списъкът е само от константи. И доколкото се ползват само push методи компилаторът може да ги оптимизира напълно, т.е. няма да сложи код за изграждане на списък, а просто готов списък в секцията за константи. Може да отиде и още по-далеч ако гониш скорост - изобщо да няма абсолютно никакъв списък, а само викане на 5 последователни printf-a с предварително подготвени стрингове. Такива дълбоки оптимизации са почти немислими на чисто Ц 
|
| Пон Ное 18, 2013 10:53 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Миро, знам че може  Дай да не цапаме тука темата на Веско ... то спора Ц срещу Ц++ не е от вчера, едва ли ще добавим нещо ново. Това което исках да ти обърна внимание е, че на Ц++ за да постигнеш същата функционалност със динамични списъци генерирани по време на изпълнението на конструктори на статични обекти ще отнеме повече сорс и ще генерира повече код. Разбира се, че ще стане, ама защо? Между другото както и Веско сам каза, проблема въобще не му е във времето за обхождане. Трудно ми е да си представя, че има повече от 20-30 функции в този списък - ако има, то има сериозен дизайн проблем на системата и трябва да започне от там да оправя. 20-30 функции даже и при клок 2МХц се обхождат далече под 1мс, т.е. проблема му е в самите функции които вика - може да има няккакво чакане вътре (хардуер, мутекс), или техния брой наистина е безобразно много. Но определено не е в начина по който се генерира и обхожда този списък. Виж ние с теб можем да си чешем езиците колкото искаме, ама едва ли ще му решим истински проблем 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Ное 18, 2013 12:12 pm |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
Само да добавя, че ако пусна фулл оптимизация на ГЦЦ-то нямам проблем  Просто кода дето генерира ГЦЦ-то без грам оптимизация си е голяма боза. 
|
| Пон Ное 18, 2013 12:29 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Повече код от какво? Не може да сравняваш ябълки с портокали... Ако решиш да ползваш динамична функционалност то кодът ти няма как принципно да е много различен, без значение на какво си го писал. Иначе за Веско не се притеснявай, познаваме се... най-вероятно вече си е решил проблема, а и да не е ще го реши, нямам никакви съмнения И аз си мисля че нещо изпуска... обхождането и викането не ми се вярва да го бави чак толкова...
|
| Пон Ное 18, 2013 12:36 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Едно късно включване и от мен. Същото се ползва в Linux ядрото за инициализация на модулите. С прагми няма как да стане, мисля. Но може да стане елементарно с още едно dependency в makefile-а, в което от простичък текстов файл с произволен скриптов език си добавяш желаните секции към линкер-скрипт заготовка. 
|
| Пон Ное 18, 2013 12:45 pm |
|
 |
|
Vesko
|
Те това ако му казваш просто  Иначе линкера за някой секции генеира служебно __start_SECTNAME и __end_SECTNAME. Лощото (за сега) е че това става само за секциите, които не съм описал в скрипт-а и линк-а ми ги слага в рам-а... Трябва само да измисля начин да ми ги слага във флаша 
|
| Пон Ное 18, 2013 12:55 pm |
|
 |
|
woody
|
Така го виждам.  Желаните секции (списъци) в един текстов файл по един на ред, и оттам дори shell скрипт-а за 5 минути ще нахвърляш. Makefile добавката е два-три реда. Поне не ми се вижда по-сложно от това да пишеш прагми за всяка секция, разхвърляни във всеки сорс. Ползвай wildcard ако позволяват имената.
|
| Пон Ное 18, 2013 1:05 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Тарикатски wildcards в името на секцията не помага ли? А това с простичкия текстов файл не е чак толкова трудно ако си под линукс  С един греп/сед минаваш през всички сорсове и търсиш някакъв вери спешъл макрос или коментар, трупаш всичко в един файл, после този файл го сортираш, махаш дублираните редове и го инклудваш в линкерския скрипт. Ще ти отнеме най много час два кютане по документацията на тууловете и малко псуване. grep sed sort uniq make ... EDIT: писали сме заедно с woody ...
|
| Пон Ное 18, 2013 1:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
злите езици говорят, че подобни символи се генерират стига да ги имаш и декларирани като валидни С идентификатори...
|
| Пон Ное 18, 2013 1:14 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Това направо вуду магия ... само с баене едва ли щеше да се оправи 
|
| Пон Ное 18, 2013 2:55 pm |
|
 |
|
woody
|
Линкерските символи нямаш грижа да ги резолвираш в 'C', само трябва да ги обявиш. Това е основната идея. Ама нямах спомен че автоматично генерира start/end. Така че и този подход също върши работа.
|
| Пон Ное 18, 2013 3:28 pm |
|
 |
|
Vesko
|
Аз успях и да ги използвам... #define __ON_INIT(x) void x (void); \ void * x##_p __attribute__ ((section("MSG_ON_INIT"))) = & x; \ void x (void) extern char *__start_MSG_ON_INIT; extern char * __stop_MSG_ON_INIT; __ON_INIT(alabala) { } __ON_INIT(alabala1) { } memcpy(bbb, __start_MSG_ON_INIT, 10); memcpy(bbb, __stop_MSG_ON_INIT, 10); (memcpy-то е само за да проверя за грешки на линк-а) Обаче, още не съм се научил да контролирам къде линка ще ми сложи секциите... 
|
| Пон Ное 18, 2013 4:00 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Е, то само ако това ти е проблема, брой го за решен ... не ми се рови сега за примери, но има колкото искаш в гугле. Предполагам, че Миро или някой от останалите колеги може да ти даде веднага нещо за сламка.
|
| Пон Ное 18, 2013 4:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Секциите дето се споменават в сосрсовете се наричат "входни" секции. В линкерския скрипт се описват "изходни" секции плюс правила кои входни секции да се натъпчат в съответната изходна секция. Казано по друг начин, една или повече входни секции отиват в една изходна секция, като се разполагат последователно или може сортирано по име... На изходните секции може да се задават адреси (физически или виртуални). А може и да не се задават, просто новата изходна секция ще почне след края на предната...
|
| Пон Ное 18, 2013 4:26 pm |
|
 |
|
woody
|
И пак част от решението са wildcards за входните секции. 
|
| Пон Ное 18, 2013 4:26 pm |
|
|